Dodaj do ulubionych

Karty dworskie: jak je ugryźć?

06.05.07, 15:21
Stawialam ostatnio karty na relacje miedzy dwiema osobami, ktore od lat nie maja ze soba kontaktu, ale od jednej osoby ciagle snuje sie nic mysli w kierunku drugiej.
I duzo nie powrozylam, bo wywrocilam sie na warsztacie.
W dziewieciokartowym, wymyslonym okazjonalnie ukladzie, 6 (szesc!) kart bylo kartami dworskimi. Zglupialam po prostu, bo co tu zrobic z taka iloscia ludzi? Poza tym: na ile te wszystkie karty oznaczaly ludzi, a na ile w konkretny sposob wyrazone energie/emocje/zdarzenia? Wiem, ze klopot z interpretacja dworskich jest powszechny, dlatego rzucam ten temat na forum.

Nie chcialabym, zeby to byl kolejny watek, w ktorym opisujemy kazda karte z osobna - bo opisy kart dworskich mozna znalezc w ksiazkach, w internecie i wierzcie mi, szukalam, czytalam, odpowiedzi na swoje watpliwosci nie znalazlam.
Mysle, ze bardziej korzystne bedzie, jesli podzielimy sie swoimi doswiadczeniami, przemysleniami zwiazanymi z kartami dworskimi jako idea. Sprobujmy tez opisac poszczegolne dwory w calosci, w relacjach miedzy soba, zastanowmy sie jak zadzialac moze polaczenie kilku kart dworskich ze soba i z innymi kartami.

Czekam na Wasze glosy, drogie wiedzmy.

Pozdrawiam,
jazz
Obserwuj wątek
    • dori7 Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 06.05.07, 15:51
      Dobrze wiedziec, ze nie tylko ja mam ten problem big_grin

Ja intrepertuje roznie, w zaleznosci od pozycji w rozkladzie. W ogole odkad
      przerzucilam sie na rozklady Hajo Banzhafa, czytanie kart idzie mi o wiele
      latwiej, bo sa tak precyzyjne (choc czasem zupelnie na to nie wygladaja, hehe),
      ze czesto z samej pozycji mozna wywnioskowac, czy chodzi o osobe, czy o
      zdarzenie itd.

Pazie sa dla mnie najczesciej karta szansy, choc bywaja charakterystyka jakiejs
      osoby lub (czesciej) informacja o kims bardzo mlodym, np. o dziecku.

Rycerze moga byc charakterystyka osob, symbolem kogos mlodego. W prognostyce
      najczesciej oznaczaja u mnie atmosfere wydarzen lub samo wydarzenie - chyba ze
      rozklad wyraznie mowi, ze chodzi o osobe, choc oczywiscie czasem nie da sie
      dokladnie powiedziec. Ostatnio komus wyszedl Rycerz Mieczy w rozkladzie na plany
      zawodowe - rozklad byl ogolny na dalekie plany, wiec uznalam, ze chodzi o
      nieprzyjazna atmosfere, wrogosc otoczenia i koniecznosc walczenia twarda reka i
      ostrym mieczem o wszystko - gdyby byl na sytuacje w konkretnej pracy, musialabym
      sie zastanowic, czy nie chodzi konkretnie o jakas wrogo nastawiona osobe.

Krolowe i Krolow czesciej niz Paziow i Rycerzy widze jako konkretne postacie,
      ale tez bez przesady i zaleznie od pytania. Np. Krolowa Kilichow jako rezultat
      pytania o nowa prace oznacza dla mnie raczej, ze osoba pytajaca bedzie z niej
      bardzo zadowolona, choc mozliwe, ze to dlatego, ze ze spotka dziewczyne swojego
      zycia, serdeczna przyjaciolke lub zyczliwa szefowa smile)
    • nauthiz7 Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 06.05.07, 16:41
      Wychodzi na to, że karty dworskie to najtrudniejsze karty w całym Tarocie.
      Jakoś zawsze traktuję je jako osobny zespół kart, tzn. nie dzielę talii na
      Wielkie i Małe Arkana, ale na Wielkie Arkana, blotki i karty dworskie.

Chyba niemal każdy ma trudności z interpretacją i nie ma jednego ustalonego
      kanonu, bo w każdej książce są one opisane inaczej. smile Ja na ogół interpretuję
      je intuicyjnie, to znaczy po rozłożeniu kart pojawia się impuls: ta karta
      dotyczy takiej a takiej osoby. Jeśli się akurat nie pojawi, to daję sobie spokój
      z interpretacją. :-p Bardzo często karty dworskie pojawiające się w moich
      rozkładach przedstawiają mnie samą, i to różne karty: bywam raz Królową
      Kielichów, innym razem Rycerzem Kijów, czasami Królową Mieczy - zakładam wtedy,
      że odzwierciedlają one emocje i cechy charakteru. Inna rzecz, że kiedy jestem
      bardzo skupiona, patrzę w moje białe karty niczym w szklaną kulę i czasem
      pojawiają mi się wręcz obrazy; zdarzyło mi się kiedyś wyraźnie zobaczyć w
      kartach osoby, które poznałam dopiero kilka miesięcy później...

Można kombinować astrologicznie i to jak się komu podoba: spotkałam co
      najmniej cztery różne systemy przyporządkowania, każdy zupełnie inny.
      Najsensowniejszy wydaje mi się ten, gdzie Królowe to znaki kardynalne, Królowie
      - znaki stałe, Rycerze - znaki zmienne, a Giermkowie - czysta energia danego
      żywiołu. Ale astrologia to nie moja działka, niech się wypowiedzą bardziej
      kompetentne osoby. :-p

Polecam jeszcze sposób, który odkryłam niedawno przypadkiem: rozłożyć w rządku
      cztery karty, na przykład Królowe i spokojnie się im przyjrzeć. Można wyobrazić
      sobie, że rozmawiają między sobą i posłuchać, co mówią. Zrobiłam to kiedyś z
      Tarotem Marsylskim Piatnika i rezultat był fantastyczny! Przyznam, że chyba
      wcześniej nie poświęcałam za wiele uwagi kartom dworskim... Może po prostu
      ciężko jest dostrzec znaczenie tych kart indywidualnie, ale na pewno ujawnia
      się ono w porównaniu z innymi. Zresztą, spróbujcie i napiszcie, czy się wam
      ten sposób sprawdza, bo jestem ciekawa. smile
      • dori7 Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 06.05.07, 17:07
        nauthiz7 napisała:

> Polecam jeszcze sposób, który odkryłam niedawno przypadkiem: rozłożyć w rządku
        > cztery karty, na przykład Królowe i spokojnie się im przyjrzeć. Można
        > wyobrazić
        > sobie, że rozmawiają między sobą i posłuchać, co mówią. Zrobiłam to kiedyś z
        > Tarotem Marsylskim Piatnika i rezultat był fantastyczny!

Aaa! Dzieki Tobie mam pouczajaca zabawe na dzisiejszy wieczor! Zrobie tak z
        kartami dworskimi z Tarota Jane Austen, wyobrazajac sobie ich spotkanie na
        przyjeciu smile)

Przypomnial mi sie podobny, dosc ciekawy eksperyment - w ksiazce
        Antonowicz-Wlazinskiej "Male Arkana" jest swietny fragment o kartach dworskich z
        poszczegolnego zywiolu jako o rodzinach - trzeba rozlozyc wszystkie "rodziny",
        pomyslec, jakie sa relacje miedzy nimi, jak wyglada ich dom, jak zachwouja sie
        podczas wspolnej kolacji, jak spedzaja wolny czas itd. Potem trzeba bylo
        wyciagnac z kazdego dworu Dziesiatke i Krola, i zobaczyc, jak czuje sie
        symbolizowany przez Dziesiatke lud pod rzadami danego Krola.
    • mysza012 Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 06.05.07, 17:20
      Od razu zaznacze, ze nie stosuje jeszcze zbyt skomplikowanych rozkladow.
      Wyciagam tylko 3 karty opisujace sytuacje + 3 karty dodatkowe z tasowania i jak
      na razie to mi wystarcza. Karty dworskie oznaczaja u mnie charakter dzialan
      osoby lub opisuja sytuacje. Jesli wychodza mi 2 karty dworskie na 3 mozliwe to
      albo jest to relacja miedzy 2 osobami albo opis dzialan jednej i tej samej
      osoby tylko za pomoca 2 kart. Raz wyszly mi 3 karty dworskie na 3 mozliwe to
      byly 2 osoby + opis tego, co miedzy nimi sie wydarzy.
      Zeby sobie ulatwic rozszyfrowywanie m.in kart dworskich nabylam swego czasu
      Tarota Jane Austen i przeczytalam wszystkie ksiazki tej autorki mimo, ze nie
      przepadam za romansami wink
      • dori7 Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 06.05.07, 17:57
        Wtrace na marginesie z zawodowym oburzeniem, ze powiesci Austen to duzo wiecej,
        niz tylko romanse smile)
        • ja-tekla Re: Wstyd 25.01.08, 11:18
          Wstydze się-nie znam powieści Austensad((Ale piszecie cudownie o kartach dworskich.One tez sprawiaja mi kłopot,niestety.Czytam z zainteresowaniem wasze podpowiedzi...I dziękuję za mądrość wiedźmsmile)
    • coill Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 06.05.07, 18:08
      kiedy kolo siebieu wypadaja mi karty dworskie traktuje to jako np Plotki,albo
      spotkanie w grupie wiekszej ilosci osob,czy zdarzenie w ktore beda one
      uwiklane,moze przyczynia sie do czegos?(zaleznie od reszty kart)
      • knura Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 16.05.07, 13:20
        Witam Was

Ostatnio tez mam wrażenie, że Karty Dworskie uparły sie na mnie uncertain// Niekiedy w
        układzie Krzyża Celtyckiego mam ich z 5 uncertain// dociągam karty i znowu wychodzi
        Karta Dworska uncertain

Dlatego wyciągam topik, bo zaczęłam znowu studiować Karty Dworskie. Szukam w
        necie info jak inni odczytują Karty Dworskie ale nic sensownego nie widzę, poza
        opisem sad

• transwizje Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 17.05.07, 18:58
          ci co stosują karty zwykłe znają często stawiany rozkład nazywany
          chyba "Kabałą" (nie jestem pewna, bo nie jestem specem od tych kart, jedynie
          coś tam podsłuchałam u jednej starej kabalarki.
          24 karty rozkłada się w 3 rzędy po 8. Wśród nich szuka się "osób", czyli figur
          i opowiada potem całe historie, co i jak się odbywa między nimi. Otóż gdy trafi
          się grupka figur są ustalone oceny sytuacji. 2 takie same to spotkanie
          znajomych, rozmowa. 3 takie same impreza. 4 takie same komisja, egzamin, coś
          oficjalnego. Gdy są różne w grupie - towarzystwo mieszane, tu w grę wchodzi
          ocena charakteru postaci (walety są trzpiotowate i ciekawskie, flirtują i
          obgadują, damy są plotkarskie, albo swatają, królowie oceniają bądź proponują
          coś poważnego. Przy 3 krolach komisja, dobre orzeczenie urzędu, przy 4 królach
          awans życiowy.
          Korzystam z tego, gdy już coś takiego w tarocie mi wychodzi, choć używam
          przeważnie 4 kart, albo krzyża celtyckiego, i trudno tu o tłok w jednym miejscu
          i czasie.
          Ważne jest która figura na którą patrzy, a od której się odwraca.
          W sumie dużo figur to albo bujne życie towarzyskie, albo życie cudzymi sprawami
          (relacjami).
          Ciekawostka, w owej kabale walety to są "myśli" osób (damy i króla) tego samego
          koloru. Ważne jest więc otoczenie owych waletów, bo charakteryzują sprawy
          interesujące (lub nie interesujące) dla tych ludzi.
          Pozdro. Ewa S.
          • pani.jazz Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 18.05.07, 10:40
            Fajne. Mysle, ze daloby sie przeniesc na Tarota z jego pelniejszymi i mniej standardowymi (niz w klasycznych) znaczeniami. Musze popatrzec na ten swoj nieszczesny zaludniony uklad pod tym katem.
            Dzieki smile.
          • coill Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 18.05.07, 18:25
            cikocia kiedys tego sposobu mnie uczyla,kiedy bylam mala. Pamietam jeszcze,ze
            był taki sposob ze zanim sie poszukalo wszsytkich osób,to najpierw szukalo sie
            karty sygnifikatora i po tem od niej-karty w rzędzie nad nią to
            przyszlosc(daleka bliska..zalezy jak lezalo),pod nią i za nią przeszlosc.
            Probowalam to kiedys na Tarota przeniesc i nawet cos tam sie posprawdzalo,ale z
            tym sygnifikatorem byl problem,bo jednak skad mam wiedziec ze go wyciagne?Wtedy
            w tej kabale nie bylo mozliwosci go nie wyjac bo uzywalo sie Wszystkich akrt i
            rozkladalo(od 8 w góre czy 9) Tarota od poczatku do konca z calej nie chce mi
            siewink...ale moze kiedys haha
    • dori7 Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 23.05.07, 02:09
      Dzis karty dworskie pojawialy sie jak wsciekle - co rozklad, to wszystkie w
      komplecie big_grin Ewidentnie pokazywaly ludzi.
      • coill Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 03.06.07, 23:01
        dzis kładłam karty,niewielki rozklad-9 kart,prawie wszsytkie były dworskie,poza
        Asem kijow..Ichyba jeszcze jedna byla nie-dworska
        • transwizje Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 04.06.07, 14:10
          bo to są ludzie wink
          pozdro ES
    • alicez Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 04.06.07, 14:50
      to ja sie dopiszę, ze swoim problemikiem. Chodziło o wynik, rezultat sprawy
      sądowej i tak na szybko wyciągnełam jedną kartę i wyszła królowa monet... Nie
      potrafię znaleźć związku... Rozprawa pytającego jutro, może sie coś wyjaśni wink)
      • mysza012 Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 04.06.07, 15:24
        Jesli korzystasz z Rider-Waita to wydaje mi sie, ze odpowiedzia jest symbol
        pentagramu. Tutaj masz opis znaczenia tego symbolu:
        www.ciszak.pl/?s=2&id_kategorii=161&id_produktu=304
        • alicez Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 05.06.07, 14:46
          Mam The Llewellyn Tarot i karta wyglaa tak:
          www.osiem.com.pl/product_info.php?products_id=1927
          Dziś już po wydarzeniu, o które pytałam kart ale tak na prawde to nadal nic nie
          rozumiem. Rozprawa trwała 4 minuty i nic z niej nie wyniknęło...
          • coill Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 05.06.07, 16:15
            mam te samą talie wink

• canada53 Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 08.01.08, 22:10
      Odkurzam stary wątek, bo ostatnio o kartach dworskich sporo myślę (chyba to te
      nasze warsztaty Tarotowe i opisy wylosowanych kart tak mnie zainspirowały).
      Karty dworskie często mówią o ludziach posiadających dane cechy lub atrybuty. Z
      tych przemyśleń zrobiłam małą ściągę, która może się komuś przydać.

Paź Kielichów -jest darzony uczuciem
      Rycerz Kielichów - zabiega o uczucia lub je wzbudza
      Królowa Kielichów - daje się darzyć uczuciem, potrafi je przyciągnąć
      Król Kielichów - darzy uczuciem

Paź Mieczy - otrzymuje informacje
      Rycerz Mieczy - zdobywa informacje lub je przekazuje
      Królowa Mieczy - wie jak zdobyć potrzebne informacje
      Król Mieczy - posiada wiedzę i informacje, dzieli się nimi

Paź Buław - chciałby działać, nie wie jak, działa na czyjeś polecenie
      Rycerz Buław - działa samowolnie bez względu na konsekwencje
      Królowa Buław - planuje działania, zna sposoby żeby zadziałało
      Król Buław - mobilizuje do działania przykładem lub siłą

Paź Denarów - jest cenny dla kogoś, daje prezenty
      Rycerz Denarów - chce mieć więcej, pomnaża dobra
      Królowa Denarów - zna swoją wartość, przyjmuje prezenty
      Król Denarów - posiada dobra, dzieli się nimi i nimi zarządza
      • transwizje Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 09.01.08, 19:00
        Walet Kielichów czaruje słowem, aby zyskać zainteresowanie.
        odwrócony albo "leje wodę" albo się jąka.
        pozdro
        ES
      • kita32 paź 10.01.08, 22:37
        Paź mi się kojarzy raczej z osobą służebną i trochę niedojrzałą w swoim żywiole:

Paź Kielichów - oddany pomocnik, taki, który bardziej obdarza uczuciem, niż jest
        obdarzany;

Paź Mieczy - inteligentny, sprytny, dowcipny, ale o usposobieniu raczej
        "zabawowym" niż poważnym, o takim się mówi "zdolny lecz leniwy";

Paź Buław - rozpiera go energia, ale nie panuje nad nią - ryzykant, awanturnik,
        urwis, bałaganiarz;

Paź Monet - tej karty nie czuję zbytnio, ale kojarzy mi się z osobą uczącą się
        dopiero panować nad żywiołem ziemi.
        • canada53 Re: paź 10.01.08, 22:52
          A mnie się ostatnio tak skojarzyło, że Pazia należy raczej potraktować jako
          podmiot, gdyż nie potrafi on jeszcze używać swojego atrybutu. Dlatego pisząc o
          nim użyłam strony biernej. Czyli Paź kielichów jest przez kogoś bardziej darzony
          uczuciem, niż on sam to robi bo on w pełni jeszcze tego nie potrafi. Paź Mieczy
          jest przez kogoś uczony, sam nauczać by nie mógł bo niewiele potrafi, Paź
          Denarów jest czyimś "skarbem", a Paź Buław jest wykonawcą czyichś poleceń. Paź
          to jeszcze dziecko, naturalną koleją rzeczy jest że dzieci najpierw więcej
          otrzymują od swoich opiekunów, a jak dorosną i dojrzeją przekazują to co
          wcześniej otrzymały następnemu pokoleniu.
          • kita32 Re: paź 11.01.08, 21:16
            To brzmi przekonywająco.
          • morgana8 Re: paź 11.01.08, 21:21
            Paz bawi sie swoim atrybutem smile
            Przeciez ten gosc gada z ryba:
            taroteca.multiply.com/photos/photo/84/121.jpg
            • canada53 Re: paź 11.01.08, 21:36
              Ma chłopak szczęście, skoro to gadająca rybka, to na pewno też i życzenia może
              spełniać.
          • canada53 paź + pozostałe karty dworskie 11.01.08, 21:31
            Idąc dalej tym tokiem rozumowania potraktowałam Rycerzy jako takich
            symbolicznych młodzieńców, którzy aktywnie używają swoich atrybutów i
            eksperymentują z nimi, Królowe - jako osoby które nie musząc już eksperymentować
            używają swoich atrybutów w sposób pasywny, zamiast działać - stwarzają okazję i
            przyjmują efekty tego co zainicjowały, zaś Królów - jako tych najbardziej
            doświadczonych, mających swój atrybut w pełni opanowany i już mogących się
            dzielić z innymi tym atrybutem oraz posiadaną wiedzą na jego temat.
            • transwizje Re: paź + pozostałe karty dworskie 28.01.08, 17:16
              akurat wypadł mi w moich codziennych losowaniach Czterech Kart
              rozkład składający się z 3 figur. Ponieważ spełnił się godzinę
              później w treści słuchowiska radiowego, mogę podać jego wynik
              rzeczywisty. Warto przestudiować, żeby zrozumieć jak działają figury
              koło siebie.
              1. Rycerz Mieczy
              2. odwrócony Księżyc.
              3. Król Mieczy.
              4. odwr. Królowa Pucharów.
              akcja okazała się taka. Mężczyzna w średnim wieku (król Mieczy jest
              tu najsilniejszy, więc prowadzi opowiadanie) jest w drodze
              samochodem (Rycerz Mieczy to kierowca samochodu szybko poruszający
              się autostradą). Przystaje dla odpoczynku w przydrożnym barze, gdzie
              jedna z kelnerek wydaje mu się dziwnie podobna do jego dawnej
              miłości. Popada w zamyślenie-sen i snuje wyobrażoną rozmowę z ową
              kobietą (odwr. Księżyc).
              Król i Królowa obok siebie mówią o spotkaniu kobiety i mężczyzny.
              Puchary to sprawy miłosne, choć Miecze mówią o samotności, Mężczyzna
              rzeczywiście pozostał starym kawalerem, nie szukającym już z zasady
              żony, ani nawet przyjaciółki, lecz kobieta jest w związku
              małżeńskim. Tu odwrócona mówi, że nagle wykwita między nimi jakiś
              kaprys uczuciowy na bazie wspomnień, pokusa zdrady męża, lecz Król
              Mieczy pozostaje silniejszy i nie daje się uwieść. Kobieta odjeżdża,
              wtedy bohater-podróżnik budzi się ze swojego snu (odwr. Księżyc) i
              próbuje zagaić rozmowę z kelnerką, lecz ta bierze go za stukniętego
              i odpycha (odwr. Królowa). Mężczyzna odjeżdża.
              To by było tyle...

co do Paziów jako dzieci...
              Walet, valet po francusku znaczy lokaj oraz sztaba u drzwi, zawora.
              Chodzi o oddźwiernego, tego który wpuszcza gościa do środka, i albo
              go wpuści, albo zamknie przed nim drzwi. Dlatego walety oznaczają
              przede wszystkim pierwsze kroki w jakiejś znajomości, człowieka
              dopiero co poznanego, co do którego trzeba podjąć decyzję:
              kontynuować znajomość, albo ją odrzucić z punktu.
              Jest także posłańcem, gońcem, przynoszącym wieści, dlatego walety
              nierzadko oznaczają wiadomości (e-maile, listy).
              Dzieci oczywiście też, ale najrzadziej dzieckiem okazuje się walet
              Mieczy.
              Pozdro
              ES
              • morgana8 Re: paź + pozostałe karty dworskie 28.01.08, 23:37
                transwizje napisała:

> Dzieci oczywiście też, ale najrzadziej dzieckiem okazuje się walet
                > Mieczy.

Cos w tym jest. U mnie w rozkladach najczesciej oznacza kobiete. Giermek monet
                zreszta tez smile
                • transwizje Re: paź + pozostałe karty dworskie 29.01.08, 16:19
                  może dlatego, że walet Mieczy jest zaproszeniem do wymiany poglądów,
                  dyskusji, rozmowy, a dzieci rzadko reprezentują ten poziom zachowań
                  i potrzeb.
                  pozdro
                  ES
    • canada53 Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 25.12.08, 20:59
      Jeszcze raz odgrzebuję stary wątek. Bo tak mi się dzisiaj nasunęło, że:
      Paź = nieśmiałość, niedoświadczenie
      Rycerz = przebojowość, aktywność
      Królowa = kreatywność, twórcze podejście
      Król = cierpliwość, celowość
      w:
      Miecze = myśli, mowie
      Kielichy = uczuciach, okazywaniu uczuć
      Buławy = działaniu, inspirowaniu innych
      Denary = w sprawach materialnych
      • supermagiczny Re: Karty dworskie: jak je ugryźć? 04.01.09, 22:43
        Karty dworskie zawsze prezentują postaci,które obok nas są lub ,z którymi się
        stykamy.Wyjątek stanowią Rycerze,gdyż ukazują sytuacje a nigdy nie wskazują zaś
        konkretnych osób.
        Jeśli w układzie kart wypadnie wiele kart dworskich oznaczać to będzie ,iż
        nacisk na prognozę idzie ze strony otoczenia,a nie nas samych.
        Fakt,że każda z kart może symbolizować cechy charakteru danej postaci,ale same w
        sobie ukazują nam osoby z otoczenia.Ważna kwestią jest też to,że Królowa czy
        Król nie zawsze oznaczają taka selekcje iż Królowa=Kobieta ,a
        Król=Mężczyzna.Często te role się odwracają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka