Dodaj do ulubionych

Tarot w Wikipedii

06.05.07, 22:39
Ku mojemu zaskoczeniu, znalazlam w polskiej Wikipedii calkiem sporo hasel
dotyczacych Tarota! Niestety, ich jakosc pozostawia wiele do zyczenia.
Popoprawialam dzis najgrubsze bledy w haslach "Male Arkana" i "Wielkie
Arkana", od jezykowych po rzeczowe (komus sie pomylily bulawy z denarami!),
ale jeszcze sporo zostalo do przerobienia i uzupelnienia. Np. fragment o
archetypach w hasle "Wielkie Arkana" jest fatalnie napisany i w ogole nie
wyjasnia, na czym polega zwiazek laczacy Wielkie Arkana i archetypy. Gdyby
ktoras z Was miala checi i czas, to warto zajrzec i cos uzupelnic.

Tutaj sa zgrupowane wszystkie hasla w kategorii "Tarot":
pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Tarot
Obserwuj wątek
    • nauthiz7 Re: Tarot w Wikipedii 10.05.07, 23:31
      No i przez ciebie, Dori, zostałam Wikipedystką... Zaczęłam od poprawienia
      błędnej daty w biografii Crowleya. smile
      • dori7 Re: Tarot w Wikipedii 23.05.07, 02:17
        nauthiz7 napisała:

> No i przez ciebie, Dori, zostałam Wikipedystką... Zaczęłam od poprawienia
        > błędnej daty w biografii Crowleya. smile

No tak, Wikipedia niestety ma sporo bledow, nie wszystko w niej pisza ludzie
        kompetentni i korzystajacy z dobrych zrodel...

Znajomy opowiadal mi kilka dni temu, jak wspolnie z kolezanka prowadzaca zajecia
        w innej grupie zrobili kolokwium zaliczeniowe i w wiekszosci prac pojawil sie
        ten sam idiotyczny blad rzeczowy. Glowili sie, skad on sie tam wzial, az w koncu
        przyszlo im do glowy sprawdzic, co na ten temat mowi Wikipedia - bingo! Studenci
        zamiast korzystac z ksiazek bezmyslnie uczyli sie z Wikipedii, tak jakby byla
        ona w 100% wiarygodnym naukowym opracowaniem suspicious
    • lezbobimbo Re: Tarot w Wikipedii 04.06.07, 18:40
      Tarotpedia jest nieco lepszejsza wink

www.tarotpedia.com/wiki/index.php?title=Main_Page
      Wprawdzie nie wszystkie talie maja opisane, a do wielu brakuje obrazków ale przynajmniej sa linki do
      owych tarotów tudziez ich nazwy, tak ze mozna samemu wyszukac talie na internecie.
      Bardzo mila kategoryzacja tudziez rarytas - prehistoryczne talie z czasów przedpotopowych!

Polskiej wikipedii nie polecam, tozto smietnik i do tego zdominowany przez prawicowych katolików sad
      Wole korzystac z angielskiej wiki, wieksze prawdopodobienstwo w miare rzetelnych informacji,
      zwlaszcza o tematach w Polsce kontrowersyjnych (czyli niemal wszystkich oprócz scisle naukowych &
      wojskowych).
      • dori7 Re: Tarot w Wikipedii 05.06.07, 00:40
        Mimo wszystko uwazam, ze powinnysmy zadbac o polska Wikipedie - nie kazdy zna
        angielski, a Wikiepdia staje sie coraz czesciej odwiedzanym miejscem w sieci. I
        kazdy gna zawsze do tej w ojczystym jezyku...

Co do cenzury - masz racje. Wystarczy zajrzec na strone poswiecona np. dowolnej
        sekcie. Widac, ze scieraja sie dwa lobby - katolickie z dana sekta, obydwa zra
        sie na potege, dokonujac poprawek i zmieniajac swoje edycje, a w efekcie i tak
        nie ma mowy o obiektywizmie :]
        • lezbobimbo Re: Tarot w Wikipedii 11.06.07, 12:00
          dori7 napisała:
          > Mimo wszystko uwazam, ze powinnysmy zadbac o polska Wikipedie - nie kazdy zna
          > angielski, a Wikiepdia staje sie coraz czesciej odwiedzanym miejscem w sieci.
          > I kazdy gna zawsze do tej w ojczystym jezyku...

Ano masz racje, tacy na przyklad studenci nie otworza juz PWN tylko gugluja
          fraze wink

A zobaczcie ino to zdanie, rozpoczynajace haslo Tarot w polskiej wiki:
          "teoria symbolistyczno-filozoficzna oparta o 78 przedstawień, zwykle
          znajdujących się na kartach podobnych do kart do gry i tworzących talię. Często
          tarot kojarzony jest z wróżbiarstwem.
          Osoba zajmująca się wróżeniem z zastosowaniem kart tarota to wróżbita.
          Tarocista to osoba wykorzystująca karty tarota w celu diagnostycznym,
          analitycznym (poszukiwanie związków przyczynowo-skutkowych), samodoskonalenia i
          medytacji.
          Obecnie dokonuje się różnicowanie funkcji tarocisty i wróżbity."

Teoria?!
          Czyzby pisal/a to jaki/as kabalista wysnuwajacy filozofie i dumajacy nad kazda
          karta, bez poprawki na wizje artystyczna twórcy/twórczyni talii? wink
          I od kiedy takie rozróznienie tarocisty i wrózbity? Czyzby wrózenie bylo jeno
          podla forma zarabiania pieniedzy, a Tarocizm (TM) Wysoka Szkola Duchowej
          jazdy? tongue_out

Mam ochote to poprawic na "system symboliczny", po prostu. "Sluzacy najczesciej
          do wrózenia i dywinacji, a w dzisiejszych czasach równiez do pracy z
          archetypami lub medytacji."
          Jak to brzmi?

Dopisze chyba tez nieco do historii tarota. Na razie tam duzo jedynie o
          ezoterrorystach z 19. wieku a nie o samym tarocie wink

• lezbobimbo Re: Tarot w Wikipedii 11.06.07, 12:03
            "Odkrywane są coraz bardziej wyszukane sposoby użycia kart zrywające z jego
            okultystycznymi korzeniami, a więc z magią i wróżbiarstwem."

To zdanie tez perelka, wyszukana! Kurde blade!
            Wrózbiarstwo jak wrózbiarstwo, o ile pamietam, to na poczatku swej kariery w
            Europie tarot byl uzywany do gry hazardowej, wyklinanej przez kosciól tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka