Dodaj do ulubionych

Merkury z dala od Słońca

15.08.11, 19:53
witam,
W horoskopie, który studiuję jest Merkury z dala od Słońca. Słońce jest w 27st Ryb (w X domu), a Merkury w 14 st Barana (w XI domu) (17st roznicy).
Potrafię odczytać i odczuć Merkurego w pozycji spalonej, ale trudno mi się odnieść do takiej pozycji, w której Merkury jest tak daleko od Slonca.
Prosze o poradę jak interpretować taka pozycje Merkurego w odniesieniu do charakteru wlasciciela horoskopu.
pozdrawiam!

p.s.
Merkury jest w koniunkcji z Jowiszem i w opozycji do Saturna, ale to juz kolejna historia
Obserwuj wątek
    • johnnyhatesjazz Re: Merkury z dala od Słońca 15.08.11, 22:55
      14 st. to jeszcze nie ma tragedii, u mnie jest aż 26 st. ! (Słońce 26 st Panny, Merkury 22 st. Wagi ) więc tworzą luźny półsekstyl. Jeszcze żyję i nawet skończyłem podstawówkę, ale ogólnie to intelekt niskiej jakości. W miarę dobra pamięć, ale z abstrakcyjnym i twórczym myśleniem masakra. Łatwiej przyswajam gotowe, bardzo proste schematy, rozwiązania, zero własnej inwencji.
      W omawianym horoskopie mimo dużej odległości od Słońca Merkury w koniunkcji z Jowiszem wg regułek może dawać bardzo aktywny umysł (w dość dynamicznym Baranie ) i wyższą od przeciętnej inteligencję rekompensując dużą odległość. Jeśli Jowisz to zapewne spore poczucie humoru, optymizm, filozoficzne podejście, ale może i pewne nadęcie, zarozumialstwo a także i upór, zwłaszcza jeśli odbiera (hamującą ?) opozycję od ograniczającego Saturna.
      • jasmina.0 Re: Merkury z dala od Słońca 15.08.11, 22:58
        Akurat wpisaliście sie w temat, który zainicjowałam na forum w "Jak na górze tak na dole". Szkoda troche aby watek o Merkurym rozpadal sie na dwa fora - może przeniesiecie ten temat ?
        Pozdrawiam
        • kita32 Re: Merkury z dala od Słońca 15.08.11, 23:05
          No tak, tylko Twój wątek Jasmino jest bardzo ogólny - ogólnie o Merkurym.
      • kita32 Re: Merkury z dala od Słońca 15.08.11, 23:01
        O, jednocześnie odpowiadamy smile.
        Masz rację, Johnyhatesjazz, Jowisz może dodać energię Merkuremu - zamiast Słońca.
      • czasduszy Re: Merkury z dala od Słońca 16.08.11, 22:14
        dziękuję johnnyhatesjazz za cenną interpretację z autopsji.

Czy zatem można powiedzieć, że omawiany układ Merkurego i Słońca to "intelekt niskiej jakości"? Nie chciałbym do tego mieszać innych planet, które dodają indywidualne cechy.
        Twórcze myślenie i inwencja, o którym piszesz - kreatywizm to połączenie z Jowiszem. (Inwencja to również może być połaczenie z Uranem - błyskotliwość, nowatorstwo). Pamięć to połączenie z Plutonem i też najlepiej z harmonijnym Saturnem (czyli nazwana przeszłość/podświadomość). Z samym Saturnem to rzeczowość. Połączenie z Wenus to również elekwencja. A brak połączenie ze Słońcem?

Z jednej strony Merkury jako umysł w połaczeniu ze Słońcem można określić jako "jasny"? Oświecony czy raczej oślepiony? Słońce na pewno dodaje aktywności wszystkiemu, ale czy umysł zdominowany przez wolę może być jasny? trochę tu filozofii, ale może jeśli ktoś ma jakieś swoje odczucia na temat Słońca z Merkurym to może pomogą one w interpretacji ich związku.

Jowisz z Merkurym da kreatywny/niezależny umysł. Czy właśnie też duża odległość Merkurego od Słońca może dawać pewną niezależność własnego umysłu/myślenia od własnej woli? I jak to może się objawiać?

pozdrawiam!
    • kita32 Re: Merkury z dala od Słońca 15.08.11, 22:57
      Według Rudhyar'a skoro Merkury wyprzedza Słońce, to jest to korzystny aspekt - najpierw przychodzi pomysł (Merkury), a potem energia (Słońce) do realizacji pomysłu.
      • johnnyhatesjazz Re: Merkury z dala od Słońca 15.08.11, 23:14
        Tzn. kolejność liczymy od początku znaku Barana czy od ascendentu ? Np. jak u mnie jest ASc w Raku, Wenus w Lwie, Słońce w Pannie, Merkury w Wadze to u mnie też Merkury wyprzedza Słońce i jest określany jako "stojący przed Słońcem" ?
        • kita32 Re: Merkury z dala od Słońca 16.08.11, 19:05
          Liczy się zgodnie z kierunkiem poruszania się Słońca czyli na kółku przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Jak patrzy się na kółko traktując planety jako posuwające się w tym kierunku (ruchu Słońca), to Merkury w Wadze wyprzedza Słońce w Pannie.
    • johnnyhatesjazz Re: Merkury z dala od Słońca 17.08.11, 00:06
      kita - dzięki za wyjaśnienie.

czasduszy - podkreślam, że napisałem o swoim intelekcie, więc mogę przypuszczać, że stoi za tym duża odległość Słońca od Merkurego. Mimo tego, że ( jak dowiedziałem się od kity ) Merkury stoi przed Słońcem, intelekt nadal jest nieszczególnie bystry i nie radzi sobie w trudnych sytuacjach. Nie sądź jednak, że jest to wyrocznia, bo na takiej podstawie wyrwanych fragmentów horoskopu większość powinna być osłami i nieudacznikami a tak nie jest. Osobiście znam kilka osób, które mają np. Merkurego za Słońcem lub między nimi jest nawet półsekstyl. Moja nauczycielka od MATEMATYKI posiada właśnie takie układy, jest jednak bardzo kreatywna, lubi dużo gadać i bardzo "niekonkretnie", mgliście. Wiele zagadnień (takich, z którymi miała styczność po raz pierwszy ) "rozbrajała" od zupełnie nietypowych stron, w innej kolejności, w pozornie nic nie mówiących elementach układanki od razu widziała spójną całość. Coś tak jak patrzenie w w hologram, albo "wielowymiarowe" banknoty. Dlatego właśnie by powiedzieć, że intelekt jest kiepski albo dobry bardzo ważne jest i położenie w znakach i aspekty a w przypadku związku ze Słońcem jako silnego, wpływowego elementu także jego rolę w horoskopie.
      • wiesenblum Re: Merkury z dala od Słońca 17.08.11, 12:47
        Moj Merkury jest oddalony od Słońca o 20stopni, jest w drugim domu w Bliźniętach, w dość luźnej koniunkcji z Marsem, w kwadracie do Plutona i sekstylu do Saturna.
        Na intelekt nie narzekam, dużo gadam, raczej składnie i precyzyjnie, choć bywa ze fabularyzuje nieco, mam zdolności matematyczne a języków obcych uczę się jak papuga wink
        Zarabiam na doradztwie i zarządzaniu transportem (Merkury ?)
        Wada: zaczynam uczyć się zawsze wielu rzeczy na raz, z wielu rezygnuje, czasami zaczynam od nowa - z tym samym efektem
        To co nietypowego zauważyłem: na każdy temat, nawet na taki o którym mam mgliste pojecie wypowiadam się tak (mimo woli), ze słuchacze maja wrażenie, ze się świetnie na tym znam wink
        W szkołach nie miałem trudności, czasami nauczyciele jednak nie mogli znieść tego, ze sobie sam własny program układałem wink i
        • czasduszy Re: Merkury z dala od Słońca 17.08.11, 21:14
          witam i dziękuję za odpowiedzi.
          Próbuję odnaleźć wspólny mianownik waszych charakterów, a raczej umysłów aby rozwikłać omawiany układ planet.
          Rozwinąłem wątek pewnej wolności Merkurego/umysłu, który jest z dala od Słońca i chciałbym to jeszcze zbadać. Uważam, że Słońce może dominować nad umysłem, będąc w koniunkcji z Merkurym i przez to narzucać mu pewien swój program. Merkury z dala od Słońca powienien zatem wykazywać pewną umysłową wolność. Oczywiście ta wolność w końcu zawsze jest w naszym życiu zaprogramowana/zdominowana przez Słońce, poprzez chociażby tranzyty, a szczególnie progresje.
          Czy w waszym przypadku można mówić o "umysłowej wolności", szczególnie przed okresem progresywnego połączenia Merkurego i Słońca?
        • sumilla Re: Merkury z dala od Słońca 11.09.11, 17:22
          U mnie Merkury jest w odległości 24 stopni od Słońca, w rybach. Słońce jest w baranie. Na dodatek Merkury jest nieaspektowany.
          Skończyłam trzy kierunki studiów i ciagle mi mało. Lubię się uczyć i łatwo mi to przychodzi. Umiałam czytać i pisać w wieku 4 lat. W szkołach nudziłam się okropnie i nauczyciele musieli mi dawać dodatkowe zadania na lekcji. Wielu rzeczy nie muszę się uczyć, bo wiem, znam odpowiedź. Potrafię też wiele rzeczy zrobić, naprawić nie czytając instrukcji. Po prostu wiem, jak to trzeba zrobić.
          Wykonuję wolny zawód, który polega przede wszystkim na mówieniu i pisaniu, i nie mam z tym najmniejszych problemów. Zawsze znajduję też jakieś nowe rozwiązanie problemu i wychwycę każdy "błąd".

Wada, podobnie jak wiesenblum na każdy temat, nawet na taki o którym mam mglist
          > e pojecie wypowiadam się tak (mimo woli), ze słuchacze maja wrażenie, ze się św
          > ietnie na tym znam ; uczę się też wielu rzeczy na raz ale nawet jak na chwilę z czegoś zrezygnuję, to potem do tego wracam i kończę co zaczęłam.
          • czasduszy Re: Merkury z dala od Słońca 11.09.11, 19:37
            dziękuje sumilla za Twój opis! smile
            Mój 0,5 roczny synek ma Słońce w Rybach i Merkurego w Baranie w koniunkcji z Jowiszem (jak pisałem na początku wątku).
            Słońce jest egocentryczne, ściąga wszystko do siebie (zakrzywiając czasoprzestrzeń, jak to udowadniał Einstein); więc próbuję dociec czy Merkury będąc z dala od Słońca (patrząc na to z punktu widzenia astrologii) może wymykać się silnym wpływom Słońca i właśnie dawać tą swobodę (wolny zawód o którym piszesz), wolny umysł i może mniejszy egocentryzm.
            pozdrawiam!
            czasduszy
          • lwi2 Re: Merkury z dala od Słońca 12.09.11, 22:14
            24 stopnie to jest aspekt, chociaż bardzo mały, policz 360:24 = 15, czyli 1/15.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka