17.04.07, 20:27
Witam wszystkich serdecznie!
Chciałbym prosić o pomoc w interpretacji, dowiedzieć się co oznaczają
nastepujące planety przy MC: mianowicie Jowisz jest w koniunkcji z MC,
nastepnie Wenus (władca horoskopu)w kon. z Jowisza i do tego Neptun w kon. do
Wenus. Wenus i Jowisz są jednocześnie w trygonie do Asc (Wenus w
luźniejszym). Acha, Wenus jest jeszcze w sekstylu do Plutona i kwadraturze do
Lilith, a Jowisz w półsekstylu do Urana. To by było na tyle jesli chodzi o te
planety.
KONIUNKCJA WENUS-JOWISZ
może należeć do harmonijnych albo niekorzystnych aspektów. Z jednej strony
może być związana z sybaryzmem i kochliwością lub może występować u osób
znanych z surowości. Sprzyja popularności, a osoba z tym aspektem może stać
się obiektem adoracji, zaś mężczyźni mają powodzenie u kobiet.Harmonijne
aspekty zapowiadają powodzenie we wszystkich przedsięwzięciach, jest tu
połączenie astrologicznego `małego szczęścia' (Wenus) z `wielkim szczęściem'
(Jowisz). Osoby z tą kombinacją nie są ani łagodne, ani spokojne, natomiast
kombinacja ta daje pociągający wdzięk w zachowaniu. Uczucia często są
kapryśne i niespokojne, stąd szczęście nie zawsze gości w układach
partnerskich czy małżeńskich. Zainteresowanie osób z tymi aspektami kieruje
się zwykle ku literaturze, sztuce, rozrywce, zabawie. Sprzyjają one
popularności, jak i kontaktom z publicznością. Na ogół dobre zdrowie.
KONIUNKCJA WENUS-NEPTUN
Aspekty harmonijne: uważane są za wybitnie artystyczną kombinację. U ludzi
zazwyczaj zaznacza się dobry gust, zainteresowanie muzyką, sztuką, także
uwidacznia się silny emocjonalizm, dobry charakter. Osoba taka może być
marzycielem, fantastą, raczej mało zdolną do wytężonej pracy z wyjątkiem tej
o charakterze artystycznym. Możliwy jest także u niektórych wysoki rozwój
duchowy. Od strony praktycznej aspekty te są korzystne dla spraw
podlegających domom zajmowanym i rządzonym przez te planety oraz dla
interesów z osobami o cechach wenusjańsko-neptunicznych, jak artyści,
aktorzy, muzycy i związane w jakiś sposób z morzem. Aspekty te sprzyjają
łatwemu zdobyciu majątku, nie mniej osoby te bywają także pozbawione energii
i rozsądku, a także mają pewną skłonność do lenistwa i uzależnienia od
innych. Tyle wiem na tenat niektórych z tych połączeń, tylko jak to teraz
odnieść do MC i do ASC?
Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam!

Obserwuj wątek
    • dagmara888 Re: Witam! 17.04.07, 20:40
      W astrologii jest tak, że patrzy się na całość horoskopu - czyli oprócz 3 planet gdzieś blisko MC są one władcami jakiś domów, są one w jakiś znakach i tworzą inne aspekty czy konfiguracje. Analizowanie wyrwanych z horoskopu aspektów będzie tylko gdybaniem. Postaraj się więc podać dane lub podać link do Twojego horoskopu abyśmy mogli zajrzeć.
      Pozdrawiam
    • kita32 dziwne linki 18.04.07, 00:04
      Domatos, daj spokój z takimi linkami. Podaj dane po ludzku lub wklej horoskop.
      Jak to zrobić w astro.com jest objaśnione w wątku "linki".
    • dagmara888 Re: Witam! 18.04.07, 09:47
      Horoskop to kółko a nie to co podałeś, ale wystarczy zmienić w tym linku który donatos podała i wbrać opcję Extended Chart Selection i pokaże się kółko.
      No to jest u Ciebie tak - faktycznie Jowisz jest na MC w znaku Koziorożca - orba 3 stopnie od strony 9 d. Wenus już nie jest na MC - jest w połowie 9 d. tak samo jak Neptun jest w 9 d. ale za daleko od Wenus aby tutaj mówić o koniunkcji. Spróbuj jak patrzysz na swój horoskop zawęzić orby do 3-5 stopni wtedy zobaczysz te ścisłe powiązania i je zacznij interpretować na początku. Ważny u Ciebie jest oprócz Jowisza na MC jeszcze Pluton na descendecie w ścisłej kwadraturze do Marsa w 10 d.
      Pozdrawiam
      • margoux Re: Witam! 18.04.07, 10:08
        Wyjatkowo silne oblozenie III cwiartki. Spelniasz sie przez ludzi i zwiazki z
        nimi, prawda? Uwazaj tylko, zeby nie dac im sie zjescsmile
        pozdr.
        m.
    • donatos Witam! 20.04.07, 21:15
      Witam! Dziękuję za odpowiedzi i podanie linka z horoskopem. Ostatnio żyję w
      małym "niedoczasie", więc najprawdopodobniej dlatego tak wyszło.
      Jeżeli chodzi o obłożenie 3 ćwiartki to jest w tym rzeczywiście trochę prawdy,
      co nie bardzo mi się podoba i z czym próbuję walczyć, choć i tak czasami daję
      się wykorzystywać jak jakaś mała głupiutka dziewczynka. Ale nie jest do końca
      tak, że daję kierować swoim losem, że brak mi determinacji itd.(jak wyczytałam
      w "Dynamice aspektów" B.Tierneya).
      Co moglibyście mniej więcej powiedzieć o tym Jowiszu na MC i Plutonie na Dsc?
      Dziękuję i pozdrawiam.
      • kita32 Donatos 20.04.07, 22:09
        Donatos, przede wszystkim położenie Jowisza i Plutona na osiach powoduje, że
        jesteś Jowiszowcem oraz Plutonikiem.

Teraz Jowisz "siedzi" na Twoim Merkurym. To dość długotrwały tranzyt. Stąd
        pewnie zaintrygował Cię Jowisz we własnym horoskopie.

Jeżeli pytasz o swoje wskaźniki horoskopowe, bo zainteresowałaś się astrologią,
        to radziłabym Ci zacząć od poczytania w literaturze o wpływach Jowisza i Plutona.
    • donatos Re: Witam! 21.04.07, 14:01
      Oto co znalazłam na temat "jowiszowców" i "plutoników". Założeniem formu jest
      wspólna nauka, więc podaję.
      Ludzie z silnym Jowiszem chętnie się pokazują, udzielają publicznie, zwracają
      na siebie uwagę. Są ekstrawertykami, czyli rozkwitają, kiedy mają do czynienia
      z innymi ludźmi; lubią otaczać się gronem przyjaciół i kręgiem wielbicieli.
      Chętnie mówią i opowiadają o sobie, wszystko mają na wierzchu i nic do ukrycia.
      Łatwo panują nad tłumem (na przykład nad własną widownią) i czerpią tajemną moc
      z wlepionych w siebie oczu. Jowiszowcy często uważają się za wybrańców, wydaje
      im się, że w życiu mają do wypełnienia specjalną misję.A kiedy w to wierzą, tym
      łatwiej przychodzi im zająć wybitne pozycje w społeczeństwie.

Dominujący Pluton skłania do szukania szczególnych wrażeń i podniet. Takich, od
      których cierpnie (choć trochę!) skóra na plecach. Ludzie z silnym Plutonem
      lubią być wtajemniczani w jakieś sekretne kulty. Ciągnie ich do systemów, które
      wyjaśniają im cały świat i pozwalają mieć dumne poczucie: "ja wiem wszystko, i
      lepiej niż inni". W zamian za poczucie przynależności do ścisłej elity,
      plutonicy zgodzą się nawet podlegać rządom jakiegoś despotycznego guru. Lubią
      stanowcze, ostateczne rozwiązania. Będąc chrześcijanami, rozczytują się w
      Objawieniu św. Jana, gdzie jest opisane, jak u kresu czasu Bóg pozwie
      wszystkich na swój straszny sąd. Kiedy wyznają nauki hinduskie, podoba im się,
      że istnieje prawo karmy, które sprawia, że każde nieszczęście jest w istocie
      karą za grzechy z poprzednich żywotów. Plutonicy lgną też do ascezy i
      umartwień, a co gorsza, zdarza się im się w ten sposób dręczyć nie tylko samych
      siebie, ale również innych.

• kita32 I czy to pasuje do Ciebie? 21.04.07, 15:17
        I co, Donatos, czy te cechy pasują do Ciebie?

Wpływ Plutona w literaturze jest demonizowany. Pluton działa jak wzmacniacz. Też
        jestem Plutonikiem, ale nie odnajduję się w tym opisie, który zacytowałaś.

Zacznij od Jowisza. Jak odczuwasz swoją jowiszowość? Myślę, że wpływ znaku
        Koziorożca w którym masz Jowisza przyhamowuje ekstrawersyjność.

Jowisz na MC powoduje, że eksponuje się swoją oryginalność poprzez "autorskie
        podejście", podkreślanie swojej indywidualności. W pozytywnym wyrażeaniu się
        Jowisz daje inicjatywę, inspirowanie innych, pomysłowość, nadmiar energii.

Napisz jak się u Ciebie wyraża jowiszowość medioceliczna
        smile
        • donatos Re: I czy to pasuje do Ciebie? 21.04.07, 16:23
          No właśnie...
          Zacznę może od Plutona.
          Identyfikuję go z głębią przeżyć, emocjonalizmem i powiedzmy "okresowymi
          stanami obniżonego nastroju", po których czuję się jakby odrodzona. Poza tym
          mam taki dar (choć nie wiem czy to plutonowi przypisywać), że wiem kogo zaraz
          spotkam, kto coś powie, co myśli, co czuje, często też nie mylę się co do
          charakteru nowopoznanej osoby. Poza tym od kiedy pamiętam fascynowały mnie
          nietypowe dziedziny wiedzy.
          Teraz o moim Jowiszu może.
          W opisie o dominujący Jowiszu dużo się zgadza, choc nie jestem całkowicie
          ekstrawertyczna.
          Myślę że na MC objawia się tym, że osobę ciągnie do jakiejś działalności
          publicznej, że chce robić coś znaczącego, działać na szeroką skalę. Poza tym
          daje duzo entuzjazmu, zapału i tak jak napisałaś "inicjatywę, inspirowanie
          innych, pomysłowowść i nadmiar energii".
          Wydaje mi się że jakieś aspekty mnie przyhamowują, tak jakbym dostała pałą w
          głowę i wtedy myślę "nie, to nie ma sensu", nagle dopada mnie brak pewności
          siebie. Szukam tej przyczyny ale nie wiem co może za to odpowiadać. Może ten
          Koziorożec?
          Kita32 też tak masz z tym Plutonemsmile?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka