Dodaj do ulubionych

Piekło w Grecji

26.08.07, 21:16
Grecja plonie, co widac nawet z kosmosu.
www.twojapogoda.pl/dane/grafikadnia/00000531b.png

Szokujace jest dla mnie, ze wszyscy wierza, ze to sa zoragnizowane podpalenia.

Pogodowy potral Twojapogoda pisze np tak: " Rozszerzają się gigantyczne pożary
lasów w Grecji, które do tej pory pozbawiły życia 51 osób i zmusiły władze do
ogłoszenia stanu wyjątkowego. Ogień szerzy się dzięki bardzo suchej aurze i
rekordowo wysokim temperaturom. Obecnie Grecja nawiedzana jest przez trzecią
tego lata falę tropikalnych upałów. Temperatura w cieniu przekracza każdego
popołudnia 40 stopni. W dodatku od dawna już nie widziano deszczu. Przykładowo
w Atenach ostatni deszcz spadł 5 czerwca, czyli aż 12 tygodni temu. Ściółka
leśna jest wysuszona na wiór i wystarczy tylko nieuwaga, aby powstał pożar.
Obecnie notuje się około 170 ognisk pożarów, głównie na Półwyspie Peloponez."
- co daje obraz raczej kleski zywiolowej, trudnej pogody, klimatu...... by na
koncu tekstu napisac: "Gęsty dym z Peloponezu wędruje nad wodami Morza
Śródziemnego i trafia do wybrzeży oddalonej aż o 600 kilometrów Libii oraz
Tunezji. Oznacza to, że ludność krajów afrykańskich, która nawet nie słyszała
o pożarach w Grecji, truje się przez głupotę podpalaczy. Władze Grecji nie
mają wątpliwości, że za pożarami stoją kryminaliści, gdyż jedyną naturalną
przyczyną nich mogłyby być pioruny, ale ich nie notowano w Grecji od trzech
miesięcy." - sugerujac, ze w te podpalenia wierzy....!!!

Do GW napisala wieloletnia przewodniczka Orbisu i podaje takie mozliwe
"przyczyny"

A) Tydzień temu ogłoszono przedwczesne wybory - obecnie partią główną jest Nea
Demokratia-Kostantinos Karamalis. Przeciw niej staje Passok- Jorgos Papandreu
(socjalisci) i Mala Kke-aleka Papariga (komuniści)- wybory mają być 16
września - idealna krytyka obecnego rządu - brak planu ewakuacji, brak
zabezpieczeń, niewystarczająca ilość samolotów i strażaków.

B) Ziemia pod budowę - ziemia jest bardzo droga. Już od wielu lat zdarzały się
pożary-podpalenia. Spalona ziemia traci na wartości - powstają tam hotele,
osiedla - ale dotyczyło to zazwyczaj Aten i Chalkidiki (Północ Grecji)

C) Sabotaż Ameryki (Grecja zawsze była przeciwko działaniom ameryki na
Bałkanach - spadek turystyki; negatywne stosunki K. Karamalis - G. Bush

D) Nie ma pewnych danych - to wszystko przypuszczenia, ale wszyscy wierzą, że
to zorganizowane podpalenie, wiele różnych miejsc - pożar wybuchał
równocześnie, także po 22.00 - w nocy pożary nie wybuchają!
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4434948.html
Czy sam upal nie wystarczy?

Az zajrzalam do horoskopu.
Grecja jest mloda republika, jest nawet mlodsza ode mnie. Oba swiatla w
Blizietach, w Bliznietach jest cale stellum: swiatla, Wenus, Merkury, Saturn.
Asc. w Pannnie, na Ic, centralnie Neptun, w obszarze desc - Mars.
Czyli powietrzny horoskop, powietrznosc wzmocniona Marsem, a niekonkretnosc -
Neptunem. Mars z Neptunem nie graja dobrze, zwlaszcza jesli Neptun jest
ognisty, a Mars - wodny. Przez Neptuna Mars 'wycieka', dobrze chociaz, ze nie
ma miedzy nimi aspektu.... Grecja wydaje sie stabilna, ale to pozory, ktore
myla- asc. jest w Pannnie i nic wiecej w zywiole ziemi.
www.astrotheme.fr/en/portraits/7ahbHn2AW4S9.htm

Widzac TAKI horoskop mozna uwierzyc, ze tak latwo w Grecji roznosza sie i
powietrzne plotki i ogien, dla ktorego powietrze i szybkozapalajacy sie Mars
sa najlepsza pozywka.
Tranzyty szokujace.
Polkrzyz Marsa-Merkurego i Jowisza zahacza o strategiczne miejsca w
horoskopie, Jowisz minal IC, Mars przechodzi kolejno po mediocelcznej obsadzie
Blizniat, a Merkury wyladowal na ascendencie Grecji. Tym samym jest w
kwadraturze z imocelicznym Neptunem, stad pewnie te pogloski, zahaczajace o
bajke, ale tak pasujace do tego, co ludzie chca uslyszec i do kampanii wyborczej.

Pozar zaczal sie, kiedy trygon Saturn-Slonce 1/3 Pluton byl jeszcze
stuprocentowo ognisty, strzelcowo-lwi, a Uran, cofajacy Uran jest na
descendentalnym Marsie. Wszystko, co wazne, jest w tym horoskopie tranzytowane
i ta sytuacja jeszcze potrwa.
Zacmienie z 28 sierpnia bedzie prawie dokladnie na osi asc-desc. Aspekty
Merkurego - Marsa i Jowisza nie rozejda sie tak szybko, a jesli juz, to sie
wymienia, w opozycji z Uranem bedzie Merkury, wciaz na nieszczesnym greckim
Marsie. Trudno jednak sadzic, ze pozary beda trwaly np. do ingresu biezacego
Marsa w Raka...? Raczej musi minac swiatla, Ksiezyc Grecji, na poczatku
pazdziernika powinno sie uspokoic. Ale i tak strasznie dlugo.

Co sadzicie?
Moze ja nie mam racji? Moze w tym horoskopie widac podpalenia?
Obserwuj wątek
    • kita32 Re: Piekło w Grecji 26.08.07, 23:23
      Joolu, świetnie, że podałaś horoskop Grecji. Nawet nie przypuszczałam, ze
      aktualna Grecja ma swój horoskop.
      Ale pasuje! Niezwykle silna obsada (Światła, Merkury z Wenus i Saturnem)
      Merkurowych Bliźniąt (10 dom) i Panna na nascendencie - Grecja żyje z turystów,
      handlu, usług transportowych, obsługi finansowej. Finanse teraz to bardziej
      związane są z żywiołem powietrza niż z ziemi (z Merkurym - to oczywiste) bo
      większość pieniędzy jest wirtualna niż "gotówkowa".
      Cytuję z wikipedii:
      "W latach 1981-1990 nastąpiły w Grecji znaczne przeobrażenia gospodarcze i
      rozpoczął się szybki rozwój ekonomiczny. W miejsce rolno-surowcowej uformowała
      się gospodarka o większym udziale usług (głównie transport, obsługa turystów,
      handel, finanse)."

Neptun w IC. Morze i wszystko co z morzem związane Grecy mają we krwi. Dawniej
      żyli wyłącznie z morza. Chyba i z win są znani.
      Ale Grecja to przede wszystkim kolebka kultury europejskiej - i to powinno być
      widoczne w IC. Koniunkcja Neptuna z Ceres (4^) w IC - czy może symbolizować
      kulturę lub sztukę?

Mars nad descendentem w Rybach kojarzy mi się trochę z południowym charakterem
      Greków, ale może mylę Greków z Włochami? Temperament i emocje - tak mi się
      kojarzą. Mars jest we władzy Neptuna z IC. Powiązanie descendentu z IC - tradycja?

Ale mają teraz tranzyty! Będę się, Joolu, powtarzać trochę po Tobie. Ten
      aktualny półkrzyż jest niemal na osiach horoskopu. Jowisz już od dłuższego czasu
      siedzi na Ceres w IC, Mars przeszedł MC i teraz mija Słońce, a Merkury minął
      ascendent robiąc najpierw kwadraturę do Słońca z MC, teraz robi kwadraturę do
      Księżyca (z MC) i zbliża się do opozycji z tranzytującym Uranem, który siedzi na
      Marsie z descendentu. Wszystkie osie uaktywnione!

A teraz jeszcze Księżyc wszedł na Jowisza i zrobiło się głośniej o pożarach w
      Grecji.

Pluton jest w opozycji (2^) do dominującego Merkurego (z Wenus)..

Czy pożary wzniecają również podpalacze? Chyba tak i chyba nie wszystkie. W
      dzisiejszym dzienniku słyszałam o znajdywaniu karnistrów z benzyną.
      Żal mi ich pięknej przyrody... Ludzi też, oczywiście... To tragedia całego narodu.

Jaki niepokojący symboliczny wydźwięk ma to, że zagrożone są miejsca będące
      kolebką naszej kultury...
      • kita32 podpalanie 26.08.07, 23:40
        Podpalanie kojarzy mi się z Plutonem w opozycji do dominującego Merkurego
        (skryte działanie, podstępne zamysły). {Tu przepraszam wszystkich plutoników
        (sama nim również jestem) - to jedno z możliwych oblicz Plutona, ale nie jedyne.)
        Ale to luźny aspekt, bo 2^ dla takiej powolnej planety to dużo.

Uran na Marsie w Rybach - działanie pod wpływem emocji, nagłego impulsu.

Wyzwalaczem czyli tranzytem planety szybkiej na tle długotrwałych tranzytów
        byłby Mars przechodzący po kolei przez MC, Słońce, Księżyc. Wszedł do 10-ego
        domu. Może wskazuje na interesy polityczne lub zawodowe jakiś grup?
        • joola17 Re: podpalanie 26.08.07, 23:53
          A jesli nie podpalnie? Nie mozna wykluczyc, ze byl jeden, drugi swirus, wzial
          kanister i podpalil. Ale ludzie mowia o "zorganizowanych podpaleniach". Dla mnie
          teoria spiskowa i skutek frustracji, szukania winnego, bo jak pogoda moze byc
          winna? Nie da sie jej osadzic...
          Neptun na IC to przyroda, zywioly, takze pogoda. Przeszedl przez to Jowisz,
          wzmocnil, zaognil, rozniecil, dodal rozmachu Neptunowi, ktory jest magmą, nie ma
          granic, plynie, zalewa... a to jest ognisty Neptun. I w opozycji do niego Mars.
          Trafione jest Mc, dlatego pozary sa takie rozbuchane, na wielka, niespotykana skale.

Na podpalaczy jest - faktycznie - wskaznik -->> descendent. Ale to [moim
          zdaniem] zaledwie dodatek, malo wazny dodatek do przyczyn pozaru..
          Nie moge uwierzyc w ZORGANIZOWANE podpalenia, ale obserwujmy, co sie bedzie
          dzialo 28 sierpnia. Descendent aktywny, zacmieniem, a potem opozycja Merkury-Uran.
          • joola17 Re: podpalanie 27.08.07, 00:03
            No i nie napisalam najwazniejszegowink

> Na podpalaczy jest - faktycznie - wskaznik -->> descendent. Ale to [moim
            > zdaniem] zaledwie dodatek, malo wazny dodatek do przyczyn pozaru..

Chcialam napisac, ze Uran, tranzytujacy Marsa, nie ma zupelnie powiazan z
            glownym kregoslupem tranzytow. Uran po prostu wskazuje na nagle (w tym
            przypadku: nieszczescie), jak to Uran, umie zniszczyc znienacka. Ale Uran nie ma
            zadnego linka, nie tworzy aspektu ani z IC, ani z Jowiszem biezacym, ani z
            Marsem w Bliznietach... Moze od biedy tworzyc luzna kwadrature do Ksiezyca
            Grecji, o ile zapamietalam, niecale 15^Blzniat, ale to nie jest ten lancuch
            przyczynowo-skutkowy. Chyba nie.
            W kazdym razie bardzo bym sie zdziwila, jakby wskazano sprawce zorganizowanych
            podpalen...
            • kita32 Re: podpalanie 27.08.07, 00:25
              No tak, zorganizowane podpalenia pasowały by do tranzytów Saturna, a Saturn jest
              nieaktywny w tranzytach.

Niewykluczone, że władze mówią o podpalaczach, aby usprawiedliwić własną
              niezaradność, bo wiadomo, że z palaczami trudniej dać sobie radę. Ale zwyczaj
              zorganizowania podpalania w Grecji niestety funkcjonuje. Z tym, że pomijając
              wszelkie inne sprawy, podpalanie w taką suszę i upały byłoby więcej niż idiotyzmem.

Pisząc o tranzytach zapomniałam zwrócić uwagę, że Węzeł Księżycowy (PŁN) jest
              teraz na descendencie Grecji.
              • joola17 Re: podpalanie 27.08.07, 14:41

> No tak, zorganizowane podpalenia pasowały by do tranzytów Saturna, a Saturn jest
                > nieaktywny w tranzytach.

Jakby sie uprzec, to byl aktywny, tu gdzie pisalas: "Podpalanie kojarzy mi się z
                Plutonem w opozycji do dominującego Merkurego (skryte działanie, podstępne
                zamysły)./.../"
                Mnie sie zreszta wydawalo, ze pozary zaczely sie w czwartek (Slonce w Lwie) i
                szukalam przyblizonej godziny, ale to niewykonalne. Po pierwsze, dajace sie
                odszukac niusy mowia o piatku, kiedy Slonce weszlo juz do Panny (pisalas wtedy,
                ze wszystko "ruszylo"...), a po drugie nie ma sznas na horoskop wydarzenia,
                ktory moglby cos powiedziec.

Co do podpalaczy to sa rozne doniesienienia, ja mam wrazenie, ze to szukanie
                kozla ofiarnego..
                GW pisze:
                "Od piątku w różnych rejonach kraju zatrzymano kilkanaście osób, a od soboty
                wobec siedmiu z nich wysunięto oskarżenia i zastosowano areszt - poinformował w
                poniedziałek rzecznik straży pożarnej."
                wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,4436792.html
                Dziennik natomiast: "Od piątku policja zatrzymała 10 osób podejrzanych o
                podkładanie ognia. Zarzuty postawiono jednej z nich."
                www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=98&ShowArticleId=58065
                A przeciez osoby, ktore maja zarzuty latwo policzyc!

W zalinkowanym tekscie Dziennik zreszta dodaje o nagrodzie (motywacja do
                donosow) oraz o spiskowych (wg mnie) teoriach o developerach: "Grecy są już
                niemal pewni, że za pożary odpowiedzialna jest nie pogoda, lecz człowiek. Media
                wciąż podają kolejne informacje na ten temat. Winą obciążają nieuczciwych
                deweloperów, którzy - podpalając lasy - chcą zdobyć nowe tereny pod inwestycje
                oraz terrorystów.

Policja wyznaczyła nagrodę miliona euro dla osób, które wskażą podpalaczy."

Dziwne jest zwlaszcza to zdanie o pewnosci, ze to "nie pogoda, lecz czlowiek",
                bo tekst zaczyna sie od tego, ze do pozarow dolaczyly trzesienia ziemi:
                "Ale natura dodatkowo postanowiła doświadczyć Greków. Trzęsienia ziemi o sile
                5,1 stopni w skali Richtera spowodowały, że na wyspie Kefalonia zatrzęsły się
                budynki. Możliwe, że zaczną się walić i grzebać pod gruzami ludzi.
                Na razie nie ma informacji o ofiarach trzęsienia ziemi. Wiadomo tylko tyle, że
                centrum wstrząsów miało miejsce pod wodą (w Morzu Jońskim). Fala uderzeniowa
                była jednak ogromna, bo wstrząsy o sile 5,1 stopni w skali Richtera mogą już
                poważnie naruszyć konstrukcję budynków. Grecy są więc o krok od gigantycznej
                tragedii."
                Kto jest winny trzesieniom ziemi... Moze sejsmolodzy, ktorzy nie ostrzegli na
                czas...?

Fatalny zbieg okolicznosci, a przeciez Grecja ma horoskopie trygon Jowisza i
                Slonca! I trygon Urana do Ksiezyca. Oba aspekty maja teraz swoje echa - Jowisz w
                opozycji do Slonca, a Ksiezyc w kwadraturze (na granicy zasiegu, 3^) z
                Ksiezycem. To nie sa winni, ale sie dolozyly.
                • joola17 Re: podpalanie 27.08.07, 14:43

> Jakby sie uprzec, to byl aktywny, tu gdzie pisalas /.../

Byl trygonie z Plutonem. Kon. Slonce-Sat 1/3 Pluton.
                  • kita32 zwalanie winy na podpalaczy 28.08.07, 19:26
                    Joolu, myślę, że masz rację nie wierząc w zorganizowane podpalanie. W głównych
                    dziennikach słychać tylko o pożarach w Grecji. Ale dzisiaj usłyszałam (w radiu,
                    w ekoprogramie Zalewskiego), że ogromne pożary są w całym obszarze w okolicach
                    morza śródziemnego. Pożary są w Bułgarii, Rumunii, Chorwacji, Włoszech, Francji,
                    Portugalii, Hiszpanii oraz w Grecji. Po prostu wysuszona ziemia i wysokie
                    temperatury... Podpalacze nie są tu potrzebni, aby wybuchały pożary.

Na horoskop Grecji działa w intensywny sposób Jowisz, który jest w pobliżu IC w
                    opozycji do Świateł, w koniunkcji z Ceres. Pewnie dlatego o pożarach w Grecji
                    słychać znacznie więcej.
                    • kita32 ostrzeżenie przed ulewami 29.08.07, 10:07
                      Pod wpływem pożarów wytworzyło się dużo popiołów w powietrzu. I zaczynają się
                      ulewne deszcze. Dzisiaj mąż słyszał w radiu ostrzeżenie przed możliwością
                      dojścia do Polski fali ulewnego deszczu...

Uran w Rybach wzmocniony jest opozycją z Merkurym i obecnie również koniunkcją z
                      Księżycem.
    • joola17 Re: Piekło w Grecji 02.09.07, 17:31

> Raczej musi minac swiatla, Ksiezyc Grecji, na poczatku
      > pazdziernika powinno sie uspokoic. Ale i tak strasznie dlugo.

Napisalam "pazdziernika", myslac o wrzesniu.
      Ale zgadlamwink, obstawiajac miniecie Ksiezyca [zwracam uwage na`"wink"].
      Mars minal grecki Ksiezyc i "Trzy główne pożary, które pustoszyły południe
      Grecji przez ostatnie 10 dni, zostały ugaszone lub są opanowane - poinformowała
      w niedzielę straż pożarna."
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,4453108.html
      Co jednak dziwne: uscisla sie kwadratura Marsa i Urana - Mars: Bli 16°15', a
      Uran: Ryb 16°59'- tranzyt wypadkowy [Air Show wczoraj], ale i przelomowy.
      • kita32 Re: Piekło w Grecji 02.09.07, 22:32
        Dobrze przewidziałaś, cieszę się wink

I niech skończą się już te pożary nad Adriatykiem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka