Dodaj do ulubionych

Zdolnosc kredytowa

19.10.04, 20:46
Czy posiadanie wysokiego limitu debetowego np. w WBK w wysokosci np 6
krotnego miesiecznego wynagrodzenia + posiadanie karty kredytowej jest z p-
ktu widzenia banku brane na plus przy rozpatrywaniu wniosku o kredyt,
pzdr,
Darek
Obserwuj wątek
    • doradcy.expandera Re: Zdolnosc kredytowa 20.10.04, 17:22
      Tak bank z reguły obciąży miesięczny dochód 5 proc. limitu karty i ok. 2 proc.
      limitu kredytu odnawialnego. Mogą być jedna inne rozwiązania. Zapraszam do
      naszych oddziałów - policzymy zdolność kredytową.
    • agata_to_ja Re: Zdolnosc kredytowa 21.10.04, 10:50
      Kolega pytał, czy jest brane na plus, a odpowiedx brzmiała "tak", a apowinna
      brzmieć "nie". Chyab, że źle rozumiem "branie na plus". Dla banku kredytującego
      te dwie rzeczy, które wymieniłeś, to Twoje dodatkowe obciązenia przy wliczaniu
      zdolności kredytowej. W warunkach kredytu moga Ci kazać zmniejszyć linię
      debetową na przykład.
      pozdrawiam
      • ada.wierzbicka Re: Zdolnosc kredytowa 21.10.04, 11:20
        Ja i tak jestem pełna podziwu dla doradców Expandera. Odpowiadać cierpliwie na
        tak banalne pytania to wielka próba cierpliwości. Zamiast zadzwonić na jakąś
        infolinię i jednocześmnie zapytać o wszystkie sprawy łacznie ludzie pytaja się
        jak dzieci.
        • agata_to_ja Re: Zdolnosc kredytowa 21.10.04, 22:38
          No nie żartuj, przecież właśnie taką rolę ma to forum - infolinia. Dlaczego z
          tego nie korzystać.
          Ponadto jeśli chodzi o cierpliwość, to przecież to jest ich instrument
          promocyjny, dlaczego więc nie mieliby być cierpliwi. W ten sposób zdobywają
          klientów
        • j0anna1 Re: Zdolnosc kredytowa - ada.wierzbicka 22.10.04, 12:17
          ada.wierzbicka ma bardzo krotka pamiec. Zapraszam do lektury ponizszego watku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=624&w=15952618
          kolezanka wykazujac sie totalna ignorancja "molestowala" doradcow expandera i
          nie tylko....
          No chyba ze jest jeszcze inna ada.wierzbicka, ktora "nie pyta sie jak
          dziecko"...
          • jendrek121 Re: Zdolnosc kredytowa - ada.wierzbicka 24.10.04, 22:27
            j0anna1 napisała:

> ada.wierzbicka ma bardzo krotka pamiec. Zapraszam do lektury ponizszego watku:
            >
            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=624&w=15952618
            > kolezanka wykazujac sie totalna ignorancja "molestowala" doradcow expandera i
            > nie tylko....
            > No chyba ze jest jeszcze inna ada.wierzbicka, ktora "nie pyta sie jak
            > dziecko"...

No wiesz Ada może źle dodała różnicę widełek ale nie myliła samych widełek z
            oprocentowaniem co właśnie Ty notorycznie jej zarzucałaś. Poza tym doradcy z
            Expandera tez nie umieli tego zupełnie wytłumaczyć. Myślę, że to Ty bardziej
            się skompromitowałaś w tamtym wątku.

• jendrek121 Re: 24.10.04, 22:30
              P.S. a już lepieć coś źle dodać niż mylic podstawowe pojęcia...Pozdrawiam
            • j0anna1 Re: Zdolnosc kredytowa - ada.wierzbicka 24.10.04, 22:36
              > No wiesz Ada może źle dodała różnicę widełek ale nie myliła samych widełek z
              > oprocentowaniem co właśnie Ty notorycznie jej zarzucałaś. Poza tym doradcy z
              > Expandera tez nie umieli tego zupełnie wytłumaczyć. Myślę, że to Ty bardziej
              > się skompromitowałaś w tamtym wątku.

Ada byc moze nie mylila widelek z oprocentowaniem (chociaz watpie) ale dodala
              widelki do oprocentowania, co jest oczywista bzdura.
              Co do wyjasnien Expandera - byly tak zrozumiale, ze juz chyba bardziej nie
              mozna, no ale chyba nie dla wszystkich...
              • jendrek121 Re: Zdolnosc kredytowa - ada.wierzbicka 25.10.04, 10:36
                Jasne, że nie myliła. Kładę 1000 zł , że najwyżej 1/10 kredytobiorców wie co to
                spread. A juz to jak się przekłada spread 4% na końcowe oprocentowanie może być
                trudne dla wielu.
                Człowiek z Expandera to całkowita dupa i nic nie wyjaśnił/a. To, że spread nie
                dodaje sie do oprocentowania wyjaśnili bazak2020 i nika321 a doradca dopiero na
                samym końcu - 1 października powtórzył/a po nich. Gdyby Ada czytała co napisał
                bazak nie musiałaby się męczyć...
                Te pyskówki były zupełnie niepotrzebne. Mniejsza o to. Kiedys byłem w
                Expanderze i powiedziano mi, że lepiej wziąć kredyt na dłuższy okres a ew.
                spłacić wcześniej. Że wzięcie kredytu na 10 lat i spłacenie go w 5 to to samo w
                odsetkach co wzięcie kredytu na 5 lat i spłacenie go w 5. No więc sama widzisz.
                Nota bene kredyt w CHF jest tańszy 3x od złotówek w wyjątkowych przypadkach -
                zwykle 2x.
                • j0anna1 Re: Zdolnosc kredytowa - ada.wierzbicka 25.10.04, 13:21
                  Moj wpis mial tak naprawde tylko zwrocenie uwagi kolezance Adzie, ze jej wpis
                  byl co najmniej nie na miejscu, poniewaz calkiem niedawno miala rowniez mnostwo
                  pytan. Od tego jest forum aby dzielic sie swoimi doswiadczeniami, a najlepiej
                  jest gdy zbiera sie informacje w kilku zrodlach.
                  Denerwujace jest gdy ktos nie majac kompletnie wiedzy na jakis temat, zadaje
                  pytanie, uzyskuje prawidlowa na nie odpowiedz, a mimo wszystko upiera sie przy
                  swoim blednym rozumowaniu - tylko tyle...

• jendrek121 Re: Zdolnosc kredytowa - ada.wierzbicka 25.10.04, 13:35
                    Ty tez nie miałaś kompletnej wiedzy skoro sama nie wytłumaczyłaś a post
                    Expandera uznałaś za wyjaśniający.
                    • j0anna1 Re: Zdolnosc kredytowa - ada.wierzbicka 25.10.04, 13:39
                      Post kolegi Bazaka byl juz wystarczajacy, odpowiedz Expandera pojawila sie
                      dopiero pozniej. Prawda jest taka ze nie jest latwo wyjasnic komus cos co jest
                      oczywiste. Jak widac dopiero porownanie do dodawania jabluszek do gruszek (czy
                      cos podobnego) odnioslo skutek...

• jendrek121 Re: Zdolnosc kredytowa - ada.wierzbicka 25.10.04, 13:48
                        Jakoś nie chce mi się wierzyć , że wiedziałaś to przed wzięciem kredytu.
                        Powiedz tylko przeglądając to forum i biorąc je za grupę reprezentatywna kto z
                        kredytobiorców wie co to jest spread jaka jest jego wysokość i jak się on ma
                        do kredytu? No więc trochę wyrozumiałości wobec tych co nie sa wszechwiedzący.
                        p.s. a co z tezą kredytu 10 i 5 letniego?
                        • j0anna1 Re: Zdolnosc kredytowa - ada.wierzbicka 25.10.04, 14:12
                          Powiem tak - na dlugo przed wzieciem kredytu spedzilam sporo czasu sledzac
                          historie dyskusji na tym forum i na kilku innych. Prawda jest taka ze wiekszosc
                          z tematow sie powtarza, trzeba tylko zadac sobie odrobine trudu i poszukac smile
                          Akurat to ze istnieje roznica miedzy kursem zakupu a sprzedazy i jaki to ma
                          skutek w przypadku kredytu, wiedzialam wczesniej (pewnie w jakies szkole mnie
                          tego uczyli), ale ze nazywa sie to spread to dowiedzialam sie dopiero teraz smile
                          Co do kredytu 5 i 10 lat to z ciekawosci zrobie symulacje i zobacze co mi
                          wyjdzie. Z przyjemnoscia podziele sie z Toba wnioskami, ale juz raczej mniej
                          publicznie. Pozdrawiam

• jendrek121 Re: Zdolnosc kredytowa - ada.wierzbicka 25.10.04, 16:05
                            W przypadku dłuższego kredytu wolniej spłacasz kapitał a wyższe są odsetki
                            niepotrzebny tu nawet kalkulator
    • darek_74 Re: Zdolnosc kredytowa 22.10.04, 08:41
      Witam,
      staram się sprawdzać we wszystkich źródłach informacji na temat kredytu, bo
      kożystując z infolini za każdym razem uzyskuję inne odpowiedzi - a już
      najbardziej rozbawiła mnie pani z expandera wyliczając mi zdolność kredytową,
      przed rozmową z nią dzwoniłem na 3 różne infolinie i wiedziałem mniej więcej
      jaką zdolność kredytową posiadam.
      Dlatego najbardziej miarodajną jest opinia ludzi którzy spotykali się z
      podobnymi sytuacjami.
      Moje pytanie wynika natomiast z faktu że w momencie wpisania do kalkulatora
      kredytowego limitu debetowego moja zdolność nieznacznie spadła
      pzdr,
      Darek Buczkowski
      • agata_to_ja Re: Zdolnosc kredytowa 22.10.04, 10:40
        No właśnie, więc jak widzisz linia jest minusem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka