Dodaj do ulubionych

pomocy... nowicjuszka

04.08.05, 12:57
zdecydowałam się wreszcie na własne cztery kąty w Wawie smile
chce wziąć kredyt, oczywiście bez wkładu własnego.
jeszcze w ogóle nie mam rozeznania co i jak.
od czego zacząć, na co zwrócić uwagę?

pomóżcie....

będę wdzieczna za wszelkie rady

aneta
Obserwuj wątek
    • starchaser Re: pomocy... nowicjuszka 04.08.05, 13:04
      jest kilka wątków dokładnie o tym samym - proponuję poszukać i wpierw je przejrzeć... inaczej możesz dostać kociokwiku od odpowiedzi smile Pozdr
      • al9 najpierw leć do banku 04.08.05, 14:10
        Zacznij od wizyty w któryms z banków i sprawdz swoją zdolność kredytową.
        Najbardziej liberalne sa Kredyt Bank, PKO BP i Santander Consumer PTF Bank
        Pozdrawiam
        al
      • armitage25 Re: pomocy... nowicjuszka 04.08.05, 14:13
        już przeglądam kolejny dzien z rzędu... sad(
        poza migajacymi literkami nic już nie widzę.

znalazłam troche wątków o różnych bankach...
        wiem, ze ważne jest oprocentowanie, czy są opłaty za wcześniejsze spłaty,
        przewalutowanie, jakie są prowizje...

na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę???
        boję sie że przez tą niewiedzę, wkopię się w jakiś shit sad

pozdr
        • mjkmjk Re: pomocy... nowicjuszka 04.08.05, 15:21
          Widzisz, trudno na twoje pytanie odpowiedzieć krótko, bo każdy ma inne
          potrzeby. Czasem paradoksalnie lepiej wybrać trochę droższy kredyt, bo bardziej
          odpowiada naszym potrzebom. Napisz więcej szczegółów, np. jaką chcesz kwotę, na
          ile lat (ile ty masz lat), czy będziesz spłacała małe raty przez np. 30 lat,
          czy raczej zarabiasz dobrze i możesz więcej spłacać. Czy przewidujesz szybszą
          spłatę, czy raczej nastawiasz się na długoterminowy kredyt i zależy ci na
          możliwości przewalutowania. W którym banku masz konto (czasem są preferencje
          dla klientow). Spróbuję coś doradzić.
          • armitage25 Re: pomocy... nowicjuszka 04.08.05, 15:53
            mjkmjk,

a zatem trochę szczegółów...

chciałabym wziąć ok 170.000 pln i wg BPH taką zdolnośc kredytową bym miała
            (przynajmniej u nich)
            narazie wolałabym kredyt na 30 lat, ale w przyszłości (ale nie w najbliższych
            10 latach) zakładam szybszą spłatę, więc brak prowizji za wcześniejszą spłatę
            wydaje mi sie ważnym punktem...
            konto mam w citibanku, ale ofertę kredytową mają kiepską...

cóż jeszcze....

p.s. ja mam 25 lat, choć nie wiem do czego potrzebna jest ta informacja smile)
            • starchaser Re: pomocy... nowicjuszka 04.08.05, 15:57
              w jakiej walucie zarabiasz? smile na 99% wiadoma odpowiedź, ale pytanie ważne.
              • armitage25 Re: pomocy... nowicjuszka 04.08.05, 15:58
                PLN...
                • starchaser Re: pomocy... nowicjuszka 04.08.05, 16:06
                  są dwie szkoły... falenicka i otwocka smile wg jednej korzystasz z pomocy Doradców (np. Expander, innych nie wymieniam bo to forum quasi-Expandera wink ale znaleźć można też innych) Wg drugiej szkoły chodzisz po bankach sama, opowiadasz co potrzebujesz, zbierasz dane.. analizujesz smile Jest też w sumie trzecia szkoła, z której skorzystała moja znajoma, pozwalasz Partnerowi decydować o kredycie smile) Nieważne, którą z dwóch pierwszych wybierzesz... i tak nie raz pojawisz się jeszcze na forum. Pozdrawiam serdecznie.
                  • armitage25 Re: pomocy... nowicjuszka 04.08.05, 16:10
                    skoro to forum quasi-Expandera, to nie powiem w stronę, której szkody się
                    skłaniam... big_grin

pozdrawiam
                    • starchaser Re: pomocy... nowicjuszka 04.08.05, 16:16
                      no więc skonsultuj się z Expanderem smile nic tu po mnie. Możesz ew. pisać na priva jakbyś potrzebowała kiedyś w miarę obiektywnego podejścia. Zaznaczam, że nie jestem z Expandera, natomiast korzystałem z ich usług. Choć z ekonomii słaby nie jestem wink
                      • starchaser Re: pomocy... nowicjuszka 04.08.05, 16:22
                        oczywiście chodziło mi o konsultację fizyczną smile) tj osobową z oddziałem Expandera. Tel lub Net to wciąż za ubogie medium do porozumiewania... Pozdr.
                      • armitage25 Re: pomocy... nowicjuszka 04.08.05, 16:23
                        należę do grona szperaczy i detektywów-amatorów... smile)
    • mjkmjk Re: pomocy... nowicjuszka 04.08.05, 20:17
      Ja miałem podobną sytuację i wybrałem mBank. Zrobiłem tak, że wziąłem 231
      tysięcy na 30 lat, z założeniem, że spłacę w ok. 10 lat. Na mBank postawiłem
      dlatego, że nie ma prowizji za wcześniejszą spłatę i można to robić o każdej
      porze dnia i nocy przez stronę www (harmonogram Ci się automatycznie zmienia).
      Niektórzy w to nie wierzą, ale możesz wejśc sobie na swoje konto i spłacić np.
      1 franka. Moja strategia jest taka, że wziąłem długoterminowy kredyt, żeby mieć
      stosunkowo niskie miesięczne obciążenie (wiesz, przejściowo różnie może być z
      pracą). Kiedy frank jest drogi to płacę tyle ile muszę - czyli tylko ratę, a
      nadwyżki finansowe gromadzę. W mBanku możesz lokować pieniądze (bez opłat) w
      funduszach inwestycyjnych (ale to pomysł dla ambitniejszych). Kiedy cena franka
      spada to kupuję go za wszystkie oszczędności i nadpłacam kredyt.
      Warto zwrócić uwagę, że mBank (i Multibank) mają wąski spread. Obydwa banki
      należą do BRE, a ten ma jedną tabelę kursową dla firm i dla osób prywatnych.
      Tradycyjnie firmy mają niższy spread, więc i klienci indywidualni na tym
      korzystają.
      Jest tylko jedno "ALE". Otóż w mBanku oprocentowanie kredytu nie jest sztywno
      powiązane z LIBORem tak jak w większości banków (LIBOR+marża), tylko jest
      ustalane przez Zarząd. To może rodzić pewne obawy. Ja jednak nie obawiam się
      tego, gdyż bank, który pozostawił możliwość bezprowizyjnej wcześniejszej spłaty
      kredytu nie może windować oprocentowania, bo go ludzie zrefinansują i uciekną
      do innych banków.
      Pozostałe warunki są bardzo podobne do tych, które są w innych bankach.
      Przy 170 tysiącach przypuszczalnie zaproponują ci prowizję 2% lub 1,6% i
      oprocentowanie kredytu na poziomie ok. 3,20. Jak będziesz dobrze negocjować to
      może wywalczysz 2,95%.
      Jak masz jeszcze jakieś pytania o mBank to pytaj. Znam też dość dobrze ofertę
      BOŚia (też CHF).
      • starchaser Re: pomocy... nowicjuszka 04.08.05, 20:26
        armitage25 -> porównaj powyższe parametry z tymi, które obgadaliśmy na priva. widzisz, że miałem rację.. smile
        mjkmjk -> a co do Twoich uzasadnień, masz rację smile choć ja mam w MultiBank'u
        • armitage25 Re: pomocy... nowicjuszka 05.08.05, 08:23
          mjkmjk - dzieki serdeczne za rady. trochę niepewnie czyję sie tylko w stosunku
          do banku, który nie ma porządnego oddziału, żeby w razie czego pójść i pokłócić
          się z panią w okienku wink
          ale ofertę m-banku na penwo sprawdzę i porównam z innymi.
          • mjkmjk Re: pomocy... nowicjuszka 05.08.05, 08:57
            Oni nie mają typowych oddziałów bo z nimi nie ma powodu się kłócić. Przyzwyczaj
            się, że są w tym kraju banki w których większość spraw można załatwić przez
            telefon, internet lub konwencjonalną pocztą. mBank ma w kraju kilka centr
            kredytowych (w dużych miastach), w których będziesz musiała załatwić sprawy
            związane z kredytem. Ale kłócić się tam nie ma o co. Po prostu umawiasz się na
            konkretną godzinę i konsultant na ciebie czeka. Jak nie możesz sama przyjechać,
            to nawet on do Ciebie do pracy podjedzie i załatwicie przynajmniej część spraw.
    • doradca.multiinvest Re: pomocy... nowicjuszka 05.08.05, 12:01
      Chętnie Ci pomogę w doborze kredytu, który będzie spełniał Twoje oczekiwania.
      Oprócz tego możesz zyskać poprzez aktualną promocje, warunki dostępne na
      stronie www.multiinvest.pl

Zapraszam na maila sprzedaz@multiinvest.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka