myslacy1 08.01.07, 17:53 banki.wp.pl/kat,60994,title,Kredyty-w-CHF-beda-drozec,wid,8673724,wiadomosc.html?rfbawp=1168275134.115&ticaid=13012&_ticrsn=3 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doradca-finansowy Re: Kredyty w CHF nie będą drożeć w nieskończoność 08.01.07, 21:13 wszystkie wskaźniki ekonomiczne raz idą do góry raz spadają - nie jest inaczej z liborem, wiborem i innymi indeksami. Kiedys Libor sięgał 10% - później niemal 0 - a teraz jest w okolicach 2%. to żadna dla tego wskaźnika sensacja. przyjdzie moment, że znów będzie spadać. nie ma się czym podniecać. kredyt jest np na 30 lat - w tym czasie libor będzie kilkaset razy spadać i wzrastać na zmianę. wielkie mi mecyje... Odpowiedz Link
herox Re: Kredyty w CHF nie będą drożeć w nieskończonoś 09.01.07, 08:49 doradca-finansowy napisał: > wszystkie wskaźniki ekonomiczne raz idą do góry raz spadają - nie jest inaczej > z liborem, wiborem i innymi indeksami. Kiedys Libor sięgał 10% - później niemal > > 0 - a teraz jest w okolicach 2%. to żadna dla tego wskaźnika sensacja. > przyjdzie moment, że znów będzie spadać. nie ma się czym podniecać. kredyt jest > > np na 30 lat - w tym czasie libor będzie kilkaset razy spadać i wzrastać na > zmianę. wielkie mi mecyje... Doradco niezależny, wiedz jedno, że dla wielu ludzi zmiana raty kredytu o np.700 zł może być waląca. Dzięki twoim poradom wielu ludzi zaciągnęło kredyt na granicy zdolności i każda zmiana wysokości raty może być bardzo bolesna. Oj uciekajcie ludziska jak najdalej od takich szamanów bo was z torbami puszczą. Odpowiedz Link
corri Re: Kredyty w CHF nie będą drożeć w nieskończonoś 09.01.07, 12:59 Biorac jakikolwiek kredyt nalezalo liczyc sie z ryzykiem zmian stop procentowych. Kazdy wie, ze gospodarka w miejscu nie stoi. Raz jest lepiej - raz gorzej. A co do Chf, to przeciez juz od dawna trabiono, ze Libor wzrosnie, wiec trzeba bylo to ryzyko wkalkulowac w swoje kredyty, a nie zaciagac ich pomimo braku zdolnosci, liczac ze przez 30 lat nic sie nie zmieni. A policzyliscie ryzyko kursowe, czy tez liczycie na to, ze kurs waluty przez 30 lat bedzie na tym samym poziomie? Ech.... szkoda slow Odpowiedz Link
herox Re: Kredyty w CHF nie będą drożeć w nieskończonoś 09.01.07, 13:21 Ja jestem ciekawy co będą mówić szacowni "doradcy" jak libor jeszcze trochę podrośnie tak do 3%, złotówka się osłabi tak do 2.8 zł/chf, a raty przez to wzrosną dwukrotnie. Odpowiedz Link
doradca-finansowy Re: Kredyty w CHF nie będą drożeć w nieskończonoś 11.01.07, 18:25 jadu i złośliwości zawodowej nie szczędzisz, ale mimo to odniosę się do Twojego postu. Nie naciągam na siłę nikogo na kredyt walutowy - w ofercie mamy zarówno kredyty złotówkowe jak i te w walucie. Zdolność kredytowa dla kredytów walutowych jest sporo mniejsza (przypominam - rekomendacja S) niż dla kredytów złotówkowych właśnie po to, by w przypadku wzrostu kursu waluty rata nie przybiła klienta do ściany. Na chwile obecną, sporo wczesniej, a i pewnie jeszcze jakiś czas kredyty w CHF należeć będą do tańszych niż złotówkowe. Granica zdolności kredytowej w kredycie CHF jest dużo niższa niż złotówkowa, więc klient który zaciągnął kredyt walutowy puki co płaci mniej niz by płacił w PLN - więc jest to dla niego lżejszy kredyt. Zmiana kursu waluty to żadna niespodzianka - ktoś kto zaciąga kredyt w walucie jest tego świadom i decyduje sie na to sam podpisująć oświadczenie o ryzyku kursowym - nikt klienta nie przymusza. Gadanie o rosnącym liborze w oderwaniu od wiboru, który też przecież raz idzie w górę, raz w dół - to jest właśnie robienie ludziom wody z mózgu, bo sie wydaje coniektórym, że gdy libor rośnie, to kredyt juz sie nie opłaca, rata zaraz go wpędzi do grobu. nie będzie się opłacać wówczas,gdy kiedykolwiek zrówna się z wiborem i będzie to po pierwsze trwała tendencja do dalszego wzrostu przy obniżaniu się wiboru, a po drugie, jesli wejdziemy do strefy euro - najpózniej pewnie za kilka lat, kredyty złotówkowe będą przewalutowane na euro, a te kredyty w tym momencie są już chyba droższe od złotówek! Zmartwić Cie musze, ale relacja CHF do Euro jest dużo bardziej sztywna niż do PLN (cały czas utrzymuje sie około 2% róznica) i może (choć nie musi) sie okazać, że CHF będą cały czas mimo wzrostu liboru (i euriboru) atrakcyjniejsze i tańsze. Odbijając piłeczkę (a propos "szamanów") - polecam uwadze wszystkim zainteresowanym wszelkie Twoje posty na tym forum. Dobrze się składa, że moi klienci sa jednak zadowoleni z kredytów które zaciągnęli i korzysci jakie z tego płyną. Miło by było, gdyby zamiast szastania chybionymi opiniami na forum skupić się na faktach i branżowych informacjach. Obrzucanie błotem zostawmy raczej uczestnikom zabaw w piaskownicy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
doradca-finansowy Re: Kredyty w CHF nie będą drożeć w nieskończonoś 11.01.07, 18:33 dodam jeszcze - kredyty walutowe można przewalutować na PLN, jesli ktokolwiek stwierdzi, że zarówno libor jak i kurs waluty podążają w niekorzystną stronę. nie jestem nieomylny - czasem intuicja mnie zwiedzie. Cale szczęscie inni forumowicze zwracają uwagę na ewentualne potknięcia i wszystko jest jasne. Staram się wyciągać z tego własciwe wnioski - z korzyscią dla mnie, innych forumowiczów jak i potencjalnych klientów. Pozdrawiam Odpowiedz Link
a.da.m Re: Kredyty w CHF nie będą drożeć w nieskończonoś 13.01.07, 00:54 dobre, dobre... a co niby sie nagle stanie? euro stanie sie nic nie warte w stosunku do chf? bzdury. Odpowiedz Link