Dodaj do ulubionych

BPH i Fortis - proszę o radę

15.03.07, 20:56
Po kolejnych negocjacjach juz ostatecznie otrzymałam ofertę i do jutra muszę
się zdecydować na konkretny wybór:
Kredyt 260 000 zł na 30 lat w PLN

BPH Fortis

prowizja 0,7% 0%

marża 0,75% 1%

ubezp. 1800,00 0
niskiegio wkładu

zabezp.do czasu wpisu do wyższa marża o 0,9% 2460,00 za rok z góry
hipoteki

Nie oczekuję propozycji przygotowania oferty kredytowej, ponieważ już
próbowałam z doradcami z forum, ale nie mogli mi zaproponowac nic lepszego.
Chciałabym otrzymać tylko fachową radę. Zakładamy 5 letni okres kredytowania,
po 5 latach moze mieszkanie sprzedamy, więc która oferta wg Was lepsza?
Przeliczyłam sobie wysokość wszystkich ww. kosztów w okresie 60 mcy i wydaja
się oferty porównywalne - różnica 1,0-2,0.
Doradca expandera ma lepszy kontakt z BPH - w mieście w którym biorę kredyt,
Fortis jest bardziej scentralizowany i nie ma tak bliskich kontaktów.
Jestem w kropce, muszę podjąc szybka decyzję, bo mieszkanie zakupione.
Który bank jest lepszy dla mnie jako klienta?
Obserwuj wątek
    • arfer Re: BPH i Fortis - proszę o radę 15.03.07, 22:07
      Jeśli zamierzasz faktycznie spłacić w tym okresie - zdecydowanie Fortis -
      różnica w wielkości rat (raty malejące) to ok. 50-55 zł (zakładając, że w BPH
      dodatkowe koszty ponosisz z własnej kieszeni, nie kredytujesz opłat itd.). Jeśli
      zmienicie zdanie - macie możliwosć przewalutowania na CHF czy przenosiny do
      innego banku. To akurat w BPH będzie mocno utrudnione - CHF od lipca nie ma w
      ofercie, nie wiadomo, co będzie po fuzji z częścią, która nie zostanie przejęta
      przez Pekao, co do refinansowanie - owszem, BPH nie naliczy CI prowizji za
      spłątę, ale za aneks, który się z ową spłatą wiąże i słono kosztuje, owszem.

Ubezpieczenie pomostowe w Fortis co prawda jest naliczane za 12 m-cy, ale jego
      niewykorzystana część podlega zwrotowi.

Napisz jeszcze, jaki jest cel kredytu, czy nieruchomość, Wasze dochody itd. są
      standardowe, czy w jakiś sposób nietypowe ?

Jeśli nietypowe, może to być argument na rzecz BPH (większy porządek, i
      generalnie - lokalny sposób rozpatrywania wniosków, szybsze ew. uzupełnienia itd.).

Także czas może przemawiać na niekorzyść Fortis - o ile BPH przy dobrych
      układach z decyzją i umową uwinie się w tydzień (ew. z malutką rezerwą), o tyle
      w Fortis... to trwaaaaaa dłuuuużeeeej. Choć i tak ostatnio się nieco poprawili.
      Ale w porównaniu z BPH niebo a ziemia.

• kaka73 Re: BPH i Fortis - proszę o radę 16.03.07, 08:06
        No to mam zagwozdkę. Dochody mamy z umów na czas nieokreślony. Mieszkanie to
        nasza druga nieruchomośc (mamy już dom). Mąż będzie pracował w innym mieście i
        stąd myślimy o max 5 letnim okresie trzymania tej nieruchomosci i później
        sprzedamy to mieszkanie. Stwierdzilismy, że to jest lepsze wyjście, niż
        wynajem. Developer i tak tydzien [po naszym zakupie podniósł ceny i już
        mieszkanie jest 20 tys drozsze.

W BPH musimy na początek wyłożyć 3600 zł, w Fortisie 2500 prawie, lecz fakt
        ubezpieczenie za cześć niewykorzystaną będzie zwrócone - mieszkanie będzie
        wydane w grudniu, więc może to potrwać prawie rok - zakładam, że nic mi nie
        zwrócą z ubezpieczenia.
        Tak więc różnica na początek to około 1100 zł, w bph o 0,25% niższe
        oprocentowanie niż w Fortisie (lecz do czasu wpisu hipoteki w BPH podwyższenie
        marży o 0,9%).
        Wczoraj wieczorem byłam prawie zdecydowana na BPH a teraz mam wątpliwości.
        BPH po negocjacjach nam obnizyło marżę z 1,5% do 0,7%.
        Za aneks w BPH trzeba zapłacić 150 zł.
        Czekam jeszcze na opinie.
        • kaka73 Re: BPH i Fortis - proszę o radę 16.03.07, 08:10
          Na całe formalnosci mam max miesiąc - muszę przelać część pieniędzy osobie od
          której odkupiłam prawo do tego mieszkania.Nastepna rata u developera dopiero 20
          czerwca.
          • arfer Re: BPH i Fortis - proszę o radę 16.03.07, 12:24
            Hmm.. Więc Fortis może mieć problem ze zmieszczeniem się w czasie.. Warto
            składać oba wnioski równolegle. O ile z samą decyzją się uwiną, o tyle
            generowanie umowy trwa bardzo długo.

Pozdrawiam
            • kaka73 Re: BPH i Fortis - proszę o radę 16.03.07, 12:46
              Dziękuję za odpowiedzi.
              Do czasy wypłaty osobie od której odkupiłam udziły do mieszkania zgodnie z
              zawartym porozumieniem mam jeszcze 50 dni, wszystkie dokumenty do kredytu bede
              miała dopiero pod koniec przyszłego tygodnia, więc zostaje 40 dni.
              Ile trwają formalności w Fortisie? Od A do Z czyli wypłąty transzy?
              Wiem, że w BPH będą mi miesięcznie ściągać kwotę podwyższonej hipoteki i to
              jest około 200zł dodatkowo.
              Ach tzn. opłaty za wcześniejszą nadpłątę części od 150 zł tzn.? ile? Jeżeli
              zdecyduję się nadpłacic kredyt w kilku ratach to jakie to mogą być koszty?
              A w Fortisie bez opłat za aneksy?

Czy wie Pan czy mozna obniżyc choc trochę marżę w Fortisie?
              Jak Pan uważa,co wybrać?
              Porównując oba kredyty w okresie 5 letnim koszty są praktycznie takie same.
              • arfer Re: BPH i Fortis - proszę o radę 16.03.07, 14:04
                Witam,

w 40 dni powinno się udać, jeśli zwrócisz (i doradca) uwagę na kompletność
                dokumentów, a bank nie zażyczy sobie dodatkowych uzupełnień czy warunków do
                umowy / wypłaty.

Przy takiej kwocie może być ciężko z negocjacjami - standardowo negocjują od
                300k, ale możesz spróbować i postraszyć np. decyzją pozytywną z BPH z dużo
                korzystniejszymi warunkami. Przecież bank nie wie, że zamierzasz wcześniej
                spłacić.

W Fortis nie ma aneksu. Co do wcześniejszej spłaty - gdy łączna kwota nadpłat w
                ciągu 3 lat przekroczy 15 % bank nalicza "zawieszoną" prowizję za udzielenie
                kredytu w wysokości 1,50 %.

No i nie wiadomo, co dokładnie będzie z BPH po fuzji. Fortis jest ciut bardziej
                przewidywalny, a po zakupie Dominet Banku i łatwiej dostępny (ilość placówek,
                oferta detaliczna itd.).

Pozdrawiam
                • kaka73 Re: BPH i Fortis - proszę o radę 16.03.07, 14:30
                  Tylko jak to zrobic jeżeli załatwiam kredyt poprzez expandera? BPH zeszło z
                  marży, a Fortis ma takie same warunki od początku. Może rzeczywiście złożyć
                  dwa wnioski? Doradca odradza twierdząc ze bez problemu otrzymam kredyt, więc
                  nie ma sensu.A czy BPH po połączweniu może w jakis sposób zmienić warunki?
                  Podniesć marżę, jest taka możliwość?
                  Dziękuję
                  • arfer Re: BPH i Fortis - proszę o radę 16.03.07, 14:49
                    Doradca odradza złożyć równolegle 2. wniosek ? To się nazywa lenistwo. Załóżmy,
                    że na jakimś etapie (w BPH nie słyszałem, w kilku bankach owszem) zostaną
                    zagubione dokumenty / osoba prowadząca wniosek się rozchoruje / analityk będzie
                    miał zły dzień i wymyśli dzikie warunki / da negatywa ("bo tak") itp. itd., a
                    Ty zostajesz z ręką w nocniku. Zrozumiałe, Expander może mieć dobre relacje z
                    BPH i ryzyko nie jest znaczne, ale zawsze istnieje. To Twój wybór w końcu -
                    gdzie składasz, nie doradcy.
                    • kaka73 Re: BPH i Fortis - proszę o radę 17.03.07, 09:05
                      Czy skłądając bezpośrednio wniosek w banku Fortis lub BPH uzyskam lepsze
                      warunki? Lepiej poprzez expander? Ile oni na tym kasują?
                      • mowd Re: BPH i Fortis - proszę o radę 21.03.07, 02:12
                        powiem to jako pracownik Bepehu smile

jeśli pójdziesz do oddziału to nie musisz negocjować prowizji. Przy marży 0,75%
                        (a to jest totalnie standardowa marża) prowizja w oddziale wynosi 0,5%. Jest
                        możliwość negocjowania marży i odbywa się to kosztem prowizji ale ta oferta nie
                        jest dostępna ani w oddziałach ani u posredników typu Expander czy Open
                        Finance. Jeśli chcesz mieć standard obsługi mobilnej gdzie nie będziesz musiała
                        latac z każdym swistkiem do banku i jednocześnie chcesz mieć ofertę taką jak w
                        oddziale lub lepszą to zainteresuj się "ofertą cbb" w oddziale.

Nie wiem z jakiego jesteś miasta i czy z tym oddziałem CBB współpracuje więc
                        nie mogę na 100% powiedzieć, że doradcy w oddziale będą wiedzieli o co chodzi smile
                        • kaka73 Re: BPH i Fortis - proszę o radę 21.03.07, 13:01
                          Jestem ze Śląska - Żory. A co to cbb?
                          • michal.wegrzyk Re: BPH i Fortis - proszę o radę 22.03.07, 01:57
                            CBB - Czysto Bzdurne Bajanie (pracownika banku BPH). Zapomniał dodać, że jeśli
                            chcesz takie parametry kredytu to bank zmusi Cię do wzięcia karty kredytowej,
                            konta za kilkanaście złotych miesięcznie i innych równie świetnych produktów
                            banku BPH.
                            • kaka73 Re: BPH i Fortis - proszę o radę 22.03.07, 12:37
                              Jeszcze 1 pytanie. W Fortis nie mam prawie wcale opłat, ale wyższą marżę, w
                              BPH mniejsza marża, ale więcej opłat na wejściu (ubezp. wkładu własnego,
                              prowizja). Może wezmę w Fortis - łatwiej się przenieść do innego banku po 3
                              latach i obniżycz prowizję - wtedy nic nie stracę?
                              Póki co złożę 2 wnioski w poniedziałek, może ktoś zmięknie i zapropponuje cos
                              więcej.
                              • kaka73 Re: BPH i Fortis - proszę o radę 23.03.07, 12:30
                                Specjaliści od Fortisa i bph odezwijcie się.
                                • arfer Re: BPH i Fortis - proszę o radę 23.03.07, 13:00
                                  Masz myślę pełne informacje których potrzebujesz. Nie oczekuj, że ktoś podejmie
                                  za Ciebie decyzję - musizsz zrobić to sama - wyższe koszty początkowe, ale
                                  niższa marża (jeśli spłacasz długo), albo niskie początkowe, ale kredyt droższy
                                  w dłuszym czasie (jeśli zamierzasz spłacić szybciej).
                            • mowd Re: BPH i Fortis - proszę o radę 25.03.07, 21:44
                              Jeśli to co zaprezentowałeś to merytoryczna wypowiedź w temacie kredytów
                              hipotecznych to chylę czoła przed tak profesjonalnym doradztwem smile i w sumie
                              nie dziwię się, że klientów musisz aktywnie poszukiwać...na forach w necie smile

z całym szacunkiem ale jeśli się na tym nie znasz to nie wprowadzaj czarnego PR
                              tylko dlatego, że nie masz tej oferty w swoim portfelu.

CBB to Centrum Bankowości Bezpośredniej - "spółka córka" Banku BPH pod którą
                              podpięty jest projekt który jako jedyny może proponować ofertę 0,45% marży dla
                              LTV 100%. Karta kredytowa? owszem, kolega ma rację...nie dodał, że kartę
                              otrzymuje się za darmo i można ją w każdej chwili zamknąć. Konto? Racja,
                              techniczne kredytowe z prawami Sezama Srebrnego za 9zł miesięcznie. Inne
                              produkty? Nie wiem, może kolega mnie z crosselingu podszkoli suspicious

Faktycznie 9 zł opłaty miesięcznej konta zdecydowanie robi nadwyżkę kosztową w
                              tej ofercie czyniąc ją nieatrakcyjną big_grin (zaraz zaraz, czy my mówimy o kredycie
                              hipotecznym w którym przeciętnie rata miesięczna jest w tysiącach złotych?).
                              Jeśli są jeszcze jakieś problemy z matematyką Panie Michale to przepraszam ale
                              nie pomogę.

Życzę powodzenia w realizacji swoich zawodowych ambicji i proponuję więcej
                              biznesowej ogłady i pokory smile
                              • mowd Re: BPH i Fortis - proszę o radę 25.03.07, 21:47
                                w razie nieścisłości w odczytywaniu - mój post jest odpowiedzią do posta
                                użytkownika "michal.wegrzyk"

więc proszę sie nie sugerować, że znajduje się pod postem użytkownika "arfer"

taki mały prostujący offtop smile
        • arfer Re: BPH i Fortis - proszę o radę 16.03.07, 12:23
          Nie zgodzę się co do jednej kwestii - przecież w BPH także miesięcznie będą Ci
          kasować za ubezpieczenie pomostowe, i to o kilkanaście zł max. mniej niż w
          Fortis.

Co do BPH - za aneks płacisz "od 150", a to kolosalna różnica. Nie spodziewaj
          się, że w sytuacji całkowitej spłaty bank odpuści sobie te pieniądze.

Dla mnie kluczowe pytanie - ile macie czasu (do umowy / wypłaty kredytu) ?
          • mowd Re: BPH i Fortis - proszę o radę 25.03.07, 21:54
            co do Fortisa, słyszałem że ruszają z ciekawą ofertą na franciszki więc jeśli
            akurat w tej walucie to nie ma co rozpatrywać - wygrywa Fortis

Bepeh wygra i czasem i ofertą tylko w przypadku złotówek...no ale wiemy
            dlaczego "tylko" (gorące pozdrowienia dla Unicredit...)

a za aneks nic nie zapłacisz - oczywiście znowu w przypadku oferty CBB. W
            standardzie aneks jest płatny ale przy całkowitej spłacie koszt ten nie wpływa
            moim zdaniem aż tak na budżet domowy skoro jest to jednorazowe i bye bye drogi
            banku smile
            • kaka73 Re: BPH i Fortis - proszę o radę 27.03.07, 12:19
              W CBBBPH maja ofertę przy 100% wartościu nieruchomości 0,45% marzy i 1,8%
              prowizji - to dużo - pozostałe warunki takie same.
              Czy oferta CBB ma jakies kruczki prawne?
              • kaka73 Re: BPH i Fortis - proszę o radę 02.04.07, 12:54
                No to mam wstępna decyzje z Foprtis Banku
                wart. kredytu 260000 LTV 100% kredyt PLN na 30 lat raty malejące.
                marża 0,9% plus 6 mczny WIBOR
                0% za wczesniejszą spłatę po 3 latach,
                o% prowizji
                o% ubezpieczenia wkładu własnego
                Jedyny koszt który musze poniesć to 0,9% za podwyższenie marży do wpisu do
                hipoteki.
                Czekam jeszcze na decyzje BPH.
                • arfer Re: BPH i Fortis - proszę o radę 02.04.07, 14:33
                  A nie czasem 0,96 % kwoty kredytu, naliczane na 12 m-cy z góry ?

Jeśli zamierzasz spłacać kredyt długo, o połowę niższa marża BPH (nawet kosztem
                  wyższych opłat początkowych) da Ci większe korzyści. W Fortis masz natomiast
                  możliwość zmiany np. na CHF, w BPH - nie.
                  • kaka73 Re: BPH i Fortis - proszę o radę 02.04.07, 15:43
                    Czekam jeszcze na decyzję w BPH, ale tam warunki są gorsze wg mnie.
                    Maxymalny czas kredytowania tej nieruchomosci to 5 lat, więc koszty początkowe
                    są bardzo ważne wg mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka