Dodaj do ulubionych

negocjowanie warunków

12.04.07, 15:26
w 2002 r. wziełam samodzielnie kredyt hipoteczny, który właśnie spłaciłam.
teraz chciałabym już wraz z mężem kupić większe mieszkanie i zaciągnąć nowy
kredyt, najchętniej w tym samym banku. proszę o radę w jaki sposób negocjować
najkorzystniejsze warunki - marżę i oprocentowanie - na podstawie wzorowej
historii kredytowej. czy prośbę przedstawić na piśmie czy poprostu rozmawiać
z doradcą kredytowym w oddziale? czekać na propozycję z banku czy samej
proponować konkretne warunki? interesuje mnie kredyt na 300 tys. zł na 20 lat
w CHF. będę wdzięczna za konkretne rady.
Obserwuj wątek
    • iwona_kredyty Re: negocjowanie warunków 12.04.07, 17:03
      Obowiązkiem kredytobiorcy jest wzorowo spłacać kredyt. Stąd też argument ten
      nie powali na kolana doradcy/banku. Oczywiście działa in plus, ale nie na tyle,
      aby udało się wynegocjować lepsze warunki. Nie ma złotego środka. Jest szereg
      czynników, które wpływają na to jakie bank zaproponuje warunki (np.wysokość
      kredytu w stosunku do wartości nieruchomości).

pozdr
      • monia76 Re: negocjowanie warunków 12.04.07, 17:13
        dziękuję za odpowiedź. jeśli chodzi o inne czynniki, o których wspominasz to
        mamy dość dużą zdolność kredytową i dysponujemy sporym wkładem własnym, a
        kredyt chcemy bezpieczny i zachowawczy, więc myślę, że możemy liczyć na niezłe
        warunki już na starcie. pytam czy mogę wynegocjować coś jeszcze.
    • klaudia160 Re: negocjowanie warunków 12.04.07, 19:38
      Witam serdecznie,
      Fakt, iż spłaciła Pani poprzedni kredyt bez żadnych problemów jest dużym
      plusem, ale chyba raczej tylko dla Pani samej, gdż każdy kredytobiorca
      zaciągając kredyt zobowiązany jest do terminowej spłaty. Jeżeli interesuje
      Panią nowy kredyt-doradca zacznie cały proces od podstaw. Już na wstępie może
      Pani przedstawić warunki, które Panią satysfakcjonują i sprawdzić, czy bank w
      jakiś sposób ustosunkuje się do tego. Proszę poinformować doradcę co jest dla
      Pani najważniejsze- czy troszkę wyższa prowizja, kosztem obniżenia marży, którą
      ma Pani przez cały okres kredytowania, czy może niższa prowizja a wyższa marża-
      opcja, której osobiście nie polecam. Realne warunki, które może Pani uzyskać na
      dzień dzisiejszy to marża ok. 0,80% i prowizja w granicach od 0,80% do
      1,20%.Oczywiście proszę również pamiętać o wcześniejszej spłacie bez opłat.
      Pozdrawiam serdecznie,
      klaudia.bialucha@db-pbc.pl - Doradca ds. Produktów Finansowych Deutsche Bank
      • arfer Re: negocjowanie warunków 20.04.07, 00:33
        Dodaj jeszcze, że takie warunki finansowe co do CHF (bo ofertę PLN DB ma
        słabiutką) tylko w sytuacji, gdy dochód jest wysoki, stabilny i pochodzi z
        podstawowych źródeł (etat składający sie najlepiej z części przede wszystkim
        stałej, działalność).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka