Dodaj do ulubionych

kurs Franka !!!! co robić ??? co robić ???

04.05.07, 14:03
Co robić właśnie muszę wypłacić druga transzę budowy domu - 150 000 zł - kurs
spadł na łeb na szyję w przeciągu miesiąca o 0,14 zł co daje mi różnicę około
9000 wg. kurcu z marca kiedy brałem 1 transze.

Jeśli zgodnie z przewidywaniami kurs w maju wzrośnie do wysokosci tej z marca
będę do tyłu 10 000zł.

Pytanie do ekspertów kredytowych - co robić bo już sam nie wiem?
Obserwuj wątek
    • arfer Re: kurs Franka !!!! co robić ??? co robić ??? 04.05.07, 14:57
      Widzisz, to jest ryzyko kredytu denominowanego, zwłaszcza w sytuacji, gdy
      wypłacany będzie w transzach - brak gwarancji wypłaty transzy w kwocie
      przewidzianej w PLN.

Z tego powodu przy kredytach transzowych kredyt denominowany warto wybierać,
      jeśli jego oferta jest zdecydowanie tańsza niż indeksowanego. Inaczej - narażamy
      się na ryzyko. Oczywiście - możliwa jest także sytuacja odwrotna, ale ryzyko
      jednak spore.

Ciężko powiedzieć, co w Twojej sytuacji możesz zrobić - bardzo ciężko
      przewidzieć w krótkim czasie tendencje zmiany kursów walutowych - a jak sądzę,
      spieszy Ci się z wypłatą transzy.

Nie wiem, w jakim banku zaciągałaś kredyt, być może dość karkołomnym i
      skomplikowanym, ale jednak wyjściem, będzie przewalutowanie kredytu na PLN,
      wypłata transz w PLN i ponowne przewalutowanie na CHF.

W większości banków niestety, taka operacja pochłonie spore koszty (o ile w
      ogóle na etapie wypłaty transz jest możliwa), bądź nie będziesz miała pewności,
      czy zachowasz (np. promocyjne) warunki co do CHF.

W jakim banku zaciągałaś kredyt ?
      • adamekxyz1 Re: kurs Franka !!!! co robić ??? co robić ??? 04.05.07, 15:58
        w DOMBANKU - i mam wysokie opłaty za przewalutowanie niestety sad(((
        • ziut19 Re: kurs Franka !!!! co robić ??? co robić ??? 04.05.07, 16:43
          Ale w Dombanku nie dostaniesz mniejszej kwoty kredytu. To jest kredyt
          indeksowany. Po prostu bedziesz mialal wiecej frankow do splaty.
          • arfer Re: kurs Franka !!!! co robić ??? co robić ??? 04.05.07, 18:15
            DOkładnie.
          • zoa81 Re: kurs Franka !!!! co robić ??? co robić ??? 08.05.07, 13:34
            A wieciue w jakich bankach kredyt jest denominowany a w jakich indeksowany???
            Można to sprawdzić jakoś , czy po prostu pytać po kolei w kązdym banku. Z
            wypowiedzi wynika że lepszy jest kredyt we frankach indeksowany niż
            denominowany, zgadzacie sie z tym???
            • barbra_s Re: kurs Franka !!!! co robić ??? co robić ??? 08.05.07, 13:38
              Ale denominowany znaczy, że dostajesz pulę w złotówkach i w momencie wypłaty
              jest przeliczana na franki... Dlatego nie zdziwi Cię, że dostaniesz mniej.
              Dobrze myślę?
    • lech.taczka Re: kurs Franka !!!! co robić ??? co robić ??? 04.05.07, 21:57
      Ja w taki sposób straciłem 3 lata temu 34 tyś. Bardzo mnie to bolało. Ale teraz
      już o tym prawie zapomniałem. Więc i ty się nie załamuj. Takie życie.
    • barbra_s Re: kurs Franka !!!! co robić ??? co robić ??? 08.05.07, 08:43
      Powiem Ci jak jest u mnie.
      Kredyt we frankach w BGŻ. Przelewy w transzach dla dewelopera, reszta dla mnie
      na wykończenie. W tej chwili jestem ok 14 tys. do tyłu.
      Jednak bank wyliczał mi zdolność z złotówkach i nadal mam taką zdolność, więc
      po wypłaceniu mi reszty kredytu w tym samym dniu piszę pismo o zwiększenie.
      Czyli dostanę kredyt taki jaki chciałam z złotówkach. Tylko franków będzie
      więcej do spłacenia. Dla mnie wygoda, bo szybciej wykończę mieszkanie i się
      wprowadzę.
      Nie wiem czy w każdym banku tak można. Dopytaj się. Wiem, że u mojego kolegi
      coś mieszali ze zwiększonym oprocentowaniem, ale mnie zapewnili, że to będzie
      mój kredyt powiększony. Ba! Nawet mogę liczyć na więcej, bo dostałam kredyt bez
      dziry w ziemi, a potem będzie już lokalem mieskzalnym. Jego wartość więc
      wzrasta!
      Pozdrawiam.
    • balbec Re: kurs Franka !!!! co robić ??? co robić ??? 08.05.07, 15:00
      A ciekaw jestem, zgodnie z jakimi "przewidywaniami" kurs CHF ma wzrosnąć do
      tego z marca??

Teraz już chyba nic nie zrobisz, taki koszt ryzyka walutowego.
      • adamekxyz Re: kurs Franka !!!! co robić ??? co robić ??? 11.05.07, 22:19
        Balbec,
        w maju i czerwcu, podobnie jak w latach ubiegłych, zagraniczni właściciele firm
        działających w Polsce otrzymają zyski w postaci chociażby dywidend. Szacuje się,
        że w tym roku otrzymają oni od 5 do 10 mld złotych. Jeżeli większość tej sumy
        odpłynie i zostanie zamieniona na waluty zachodnie, to zapewne wpłynie to na
        deprecjację złotego....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka