Dodaj do ulubionych

mam 2 oferty - którą wybrać ?

21.05.07, 21:28
witam! biore 250 tyś. w PLN (narazie bo CHF nisko)

mam 2 daleko posunięte sprawy w:

Kredyt Banku - marża 0,9%,wibor 3m, raty stale - nie mam zdolności na malejące

BOŚ - marżą 0,75%,wibor 6m - raty malejące

wygladają podobnie ? co wybrać biorąc pod uwage moją chęc przejścia na CHF w ciągu 1,5 roku - wolałbym też płacić raty malejące i być w elastycznym banku.
biorę pod Uwage też ofert CHF w przyszlosci (narazie KB ma 1,4, a BOŚ 1,5 marży).

KB - wydajem mi sie bardziej czepialskim bankiem, wszystko musialem im donosic boje sie ze jak zapragne powalczyć o marże albo o powiekszenie kredytu to bede mial cieżkie zabawy z ich procedurami. chociaż w BOŚ BANKU - widać troche olewactwo klienta - i dopiero 2 doradca okazał się sensowny.

mieszkanie idzie pod wynajem inwestycyjnie - nie wykluczam jego sprzedania jeżeli ceny fajnie wzrosną - katowice. 5000tyś/m2

co wg Was wybrać ?
Obserwuj wątek
    • monia76 Re: mam 2 oferty - którą wybrać ? 22.05.07, 10:09
      ja bym wybrała niższą marżę i raty malejące, czyli BOŚ. ale są jeszcze inne
      sprawy - koszty dodatkowe, możliwość wcześniejszej spłaty, elastyczność itp.
      • zalesiu Re: mam 2 oferty - którą wybrać ? 22.05.07, 12:10
        Akurat sumaryczne oprocentowanie w KB i BOŚ jest podobne ponieważ WIBOR6M jest z
        reguły 0,1-0,2% wyższy od WIBOR3M.
        • smbsone Re: mam 2 oferty - którą wybrać ? 22.05.07, 14:10
          jak myslicie czy jezeli przewalutuje za rok, 1,5 na CHF to ugram coś na marży. teraz BOŚ daje 1,5 % marży w CHF. a KB - dla stalych klientów 1,25 % a moze wtedy relacja wartosci mieszkania do wielkosci kredytu mi sie zmieni na korzysc i nawet wyciagne 1,05%......

wogole mozna negocjowac z KB i BOŚ z jakims efektem ? czy raczej beton i warunki standardowe ?

w BOŚ - moze mnie zachecic tez polaczone konto osobiste(za ktore i tak musze placic) z kontem maklerskim bo mają niezłą usługe BOSSA.

dla mnie lepiej by było w BOŚ, pod warunkiem że uda mi sie za rok albo 2 wpasc na CHF za mniej niż 1,5%........da się przy takiej kwocie ???

• monia76 Re: mam 2 oferty - którą wybrać ? 22.05.07, 15:02
            z tego co ja wiem, w KB można negocjować marżę przy kredycie powyżej 800-900
            tys zł. są dość mało elastyczni pod tym względem. a przewalutowanie na CHF to
            nie "za rok", a w dobrym momencie możnaby zrobić, ale nikt ci nie przepowie jak
            się będzie zachowywał kurs.
    • etna11 Re: mam 2 oferty - którą wybrać ? 22.05.07, 16:01
      ja biorę w KB w CHF. Chociaż marża wysoka, to są niewielkie koszty poczatkowe i
      ubezpieczenie za darmo. W sumie wychodzi co miesiac do zapłaty podobnie jak
      przy nizszej marzy_składka na ubezpieczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka