Dodaj do ulubionych

Kredyt w BPH PBK

25.11.03, 09:51
Cześć! Czy ktoś z Was brał już kredyt w obecnej promocji BPH PBK? Co w tym
przypadku myśleć o kredycie w CHF, kiedy marża banku jest na poziomie 2,6% +
LIBOR 6M, czyli w sumie oprocentowanie na poziomie 2,96% ( kredyt 100.000,
przy wpłacie własnej 30%). Czy jest to dobra oferta w porównaniu z kredytem
w PLN oprocentowanym na poziomie 6,65%? Czekam na opinie.
Obserwuj wątek
    • oxygen Re: Kredyt w BPH PBK 26.11.03, 09:02
      Ja ostatnio wzialem u nich kredyt w CHF, gdyz aktualnie maja najlepsza oferte
      na rynku dla CHF.
      • asia971 Re: Kredyt w BPH PBK 26.11.03, 09:36
        Brałeś sam, czy przez expandera? Na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy?
        A czy marżę (2,6%) lub prowizję (2%) można jeszcze negocjować?
        • rochacki Re: Kredyt w BPH PBK 26.11.03, 09:50
          Tylko nie Expander, jak masz upatrzony bank to tylko bezposrednio. Chociaz
          Expander reklamuje sie, ze jego uslugi sa bezplatne to nie jest tak do konca -
          dzieli sie prowizja za rozpatrzenie wniosku z bankiem. W przypadku PBH masz
          szanse negocjowac prowizje, wiec lepiej zlozyc wniosek indywidalnie. Expander
          nie chce slyszec o zmniejszeniu prowizji (to ich zarobek), a nawet 0,5 procenta
          od kwoty udzielonego kredytu to sa spore pieniadze.
          • doradcy.expandera Re: Kredyt w BPH PBK 27.11.03, 13:44
            Przy kredycie 200 tys. 4 proc. na 30 lat bardziej oplaca sie obnizka
            oprocentowanie o 0,03 proc. (do 3,97 proc.) niz obnizka prowizji do 0,5 pkt
            proc. (np. z 2 do 1,5). Expander ma mozliwosc negocjowania oprocentowania z
            bankami - na pewno wieksza niz statystyczny klient, ktory nie wie co w ktorym
            banku "przejdzie".

• rochacki Re: Kredyt w BPH PBK 27.11.03, 14:58
              Pzry kredycie na 200 tys. to mozna rzeczywiscie negocjowac, ale poscie chodzi o
              okredyt w kwocie 70 tys. Sam bralem kredyt w zblizonej kwocie korzystajac
              (niestety) z uslug z Expandera i panstwo nie chciel slyszec o negocjacji
              oprocentowania. Dzieki panstwu musialem doplacic do operacji, gdyz jako klient
              BPH powinieniem zaplacic prowizje w wysokosci 1 procent a nie 2 procent jak
              zaplacilem. Dlatego uwazam, ze jesli ktos ma upatrzony bank to niech nie
              korzysta z posrednikow. W moim przypadku oczekiwanie na decyzje kredytowa
              dzieki posrednictwu Expandera wydluzylo sie do 5 tyg. poniewaz pani z banku
              kontaktowala sie z panem z Expandera, ktorego czasem nie bylo, a on dobiero ze
              mna (nota bene majac kilku klientow na karku nie do konca orientowal sie w
              mojej sytuacji).
    • pe33 Re: Kredyt w BPH PBK 05.12.03, 11:48
      Osobiście sugerowałbym złotówki - mniejsze ryzyko kursowe i nie traci się na
      przeliczeniach kursów przy wpłacie i wypłatach. Mniejsze ryzyko jest istotne
      szczególnie jeśli będziemy mieli napiętą sytuację finansową - zmiana kursu o
      20% może spowodować szybkę utratę płynności. Kursy walut reagują dużo szybciej
      i gwałtowniej na sytuację makroekonomiczną.

Również uważam że jeśli mamy już upatrzony bank, to lepiej osobiście
      negocjować warunki niż dzielić się prowizją z expanderem. Jeśli bank jest
      skłonny do negocjacji - to również nam udzieli upustu. W BPH nie powinno być
      problemu z wynegocjowaniem niższej prowizji, a daje się również rozmawiać o
      innych warunkach (brałem kredyt)

Co do pułapek - Stosują WIBOR 6 miesięczny aktualizowany co 6 miesięcy. Jeśli
      sytuacja makroekonomiczna jest stabilna - WIBOR 6 miesięczny jest niższy niż
      3 miesięczny, jeśli nie - to odwrotnie. Moment ustalenia oprocentowania na
      kolejne 6 miesięcy może być korzystny (jeśli WIBOR był akurat niski) lub nie.

BPH PBK liczy rzeczywistą liczbę dni w miesiącu ale zakłada że rok ma tylko
      360 dni - to oczywiste oszustwo podwyższające oprocentowanie o 0,08% (jeśli
      warunki kredytu są korzystne to można przeżyć).

BPH PBK wpisuje do umowy liczne firmy mogące ściągać ich długi - ceną niskiego
      oprocentowania może być szybka licytacja zabezpieczenia jeśli przestaniemy
      spłacać kredyt.

Pozdrawiam
      PE33
      • asia971 Re: Kredyt w BPH PBK 05.12.03, 12:09
        A w BPH PBK brałeś w złotówkach
        • jaroslawww Re: Kredyt w BPH PBK 06.12.03, 21:50
          Ja brałem 100 tys w złotówkach na 20 lat, oprocentowanie 6 miesięczny wibor +
          stała marża 1%. Prowizja wyniosła 1 %. Pracownik BPH na początku namawiał na
          CHF – po mojej zdecydowanej stwierdził że zarząd banku jeżeli tylko ma taka
          zdolność kredytową to bierze w złotówkach (za mała różnica w oprocentowaniu a
          śpisz spokojnie - nie warto ryzykować)
          • mcsly Re: Kredyt w BPH PBK do jaroslawww-a 09.12.03, 10:02
            Mi tez BPH proponuje WIBOR 6M +1% marży i 1,5% prowizji, przy udziale własnym
            ok. 75%, a ty jaki miałeś wkład własny? W jaki sposób negocjowałeś prowizje,
            czy musiałeś zakładać rachunek?
            • jaroslawww Re: Kredyt w BPH PBK do jaroslawww-a 12.12.03, 00:09
              Wkład miałem 60%, żona miała tam rachunek korzystałem z usługi Personal Banking
              Doradca powiedział by przed złożeniem wniosku założyć jeszcze konto złoty sezam
              wtedy będzie niższa prowizja, po przyznaniu kredytu można go zamknąć.
          • iskum Re: Kredyt w BPH PBK 08.01.04, 17:40
            Ja również chcę wziąść w BPH, zastanawiam się jednak, czy złotówki czy CHF.
            Jaką masz mniej więcej ratę miesięczną.
            Pozdrawiam
    • ofertapracy1 Re: Kredyt w BPH PBK 15.12.03, 23:44
      mam wszelką wiedzę na ten temat. Moge pomóc. Odpowiem na każde pytanie. 0-504
      212 387.Piotr
    • kontrowersyjny.kazimierz Re: Kredyt w BPH PBK 22.12.03, 21:51
      ostanio wzialem kredyt hipoteczny w BPH. Bez problemu negocjacja prowizji z 2%
      do 1.25%, bez zadnych posrednikow.
    • alicjalis Re: Kredyt w BPH PBK 30.12.03, 07:37
      Dzień dobry,ja też jestem zainteresowana wzięciem krwdytu w tym Banku ok.60
      tyś. ale w 100% czy mam szansę na jakieś negocjacje ?
      • robert.g5 Re: Kredyt w BPH PBK 30.12.03, 12:15

--Można negocjować choć w przypadku kredytu na 100% jest to trochę utrudnione
        Robert
        PARTNER
        0602306737
        Kontakt:serwis internetowy
        www.grodzki.waw.pl
    • zmiana2 Re: Kredyt w BPH PBK 02.01.04, 17:09
      Ja brałam ostatnio w CHF w bph pbk.MIalam bardzo maly wklad wlasny.Placilismy
      bankowi 1.5 % prowizji.Ale dla tego, gdyz maż ma konto w tym banku.Bardzo
      kozystny dla nas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka