pietras10 08.01.04, 02:14 co określa ascendent , czy ma znaczenie w doborze partnerskim i jak sie go oblicza, czym różni się od naszego znaku zodiaku , pomóżcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anahella Re: Ascendent 13.01.04, 06:47 pietras10 napisał: > co określa ascendent , czy ma znaczenie w doborze partnerskim i jak sie go > oblicza, czym różni się od naszego znaku zodiaku , pomóżcie. Ascendent i Descendent to takie miejsca gdzie w interesujacym nas momencie (np. w momencie urodzenia) krzyzuja sie dwa kola: ekliptyki i horyzontu niebieskiego. Punkt lezacy na wschodzie nazywa sie Ascendentem a punkt na zachodzie Descendentem. To, co nazywasz "naszym" znakiem zodiaku to z kolei punkt, gdzie w chwili urodzenia bylo Slonce. Dlatego ludzie zaawansowani w astrologii mowia o sobie np. "jestem solarnym Baranem i ascendentalna Waga) a gdyby ten czlowiek nie znal sie na astrologii powiedzialby o sobie po prostu "jestem Baranem". Zeby poznac znak ascendentu trzeba podac astrologowi cala date, godzine i miejsce urodzenia. Ascendent to tzw. "punkt ja" a Descendent "punkt ty", czyli Ascendnet odnosi sie do nas samych a Descendent do tego jak traktujemy ludzi. Interpretacyjnie ma to sie do partnerstwa tak, ze nawet jezeli solarne znaki parnerow sa ze soba w znakach nieharmonijnych (np. BAran i Rak) to zwiazek czesto trwa i ma sie dobrze, bo harmonijne aspekty do osi Ascendnet/Descendnet rozladowuja te napiecia. Odpowiedz Link Zgłoś