iokepine 14.07.07, 12:07 Jest już wątek o kwiatach, będzie wątek o ziołach :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iokepine Szałwia 14.07.07, 12:11 Szałwia przynosi zarówno zdrowie, jak i piękno :) Nadaje się do czarów, które maja przynieść wszechstronną poprawę. Z Ameryki Północnej, od indiańskich szamanów przyszła do nas tradycja okadzania pomieszczeń i ludzi w celach ochronnych. Szałwii nie powinny stosować kobiety w ciąży, ponieważ pobudza ona macicę. Nie powinny ani pić szałwi, ani jej wdychać, natomiast nic nie przeszkadza temu, aby stała gdzieś doniczce, albo juz suszona była częścią pot-pourri :) Odpowiedz Link Zgłoś
neptus Re: Szałwia 17.09.07, 22:19 Dawne porzekadło mówiło: kto ma szałwię w ogrodzie, tego bieda nie ubodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
zocha.w Chmiel 15.07.07, 01:44 Z wielu powodów i dla smutków wielu Chciałabym dzisiaj mieć poduszkę z chmielu. Zapach tych lekkich, siwozłotych szyszek Sprowadza mocny sen - zjednywa ciszę. Gdzieś to czytałam, albo mi się śniło: "Chmiel na bezsenność, a sen - na bezmiłość. Poduszkę z chmielu gdy sobie umościsz, Zaśnij, bo na cóż życie bez miłości"... Maria Pawlikowska-Jasnorzewska. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: Chmiel 16.07.07, 12:47 to roslina, z szyszek ktorej robi sie Napoj Bogow, czyli piwo i piesn weselna, przy oczepinach, Oj,chmielu, chmielu, ty bujne ziele nie bedzie bez ciebie zadne wesele A zebys ty chmielu na tyczki nie lazl A nie robilbys ty z panieneczek niewiast Oj, chmielu, oj nieboze, to dolem, to ku gorze...itd nie jestem pewna, ale czy ta piesn nie byla przy oczepinach Jagusi w CHLOPACH REYMONTA? Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Mięta :) 16.07.07, 10:38 Coś w sam raz na dzisiejsze upały:) Mięta odbiera nadmierny żar emocjom i/lub sytuacjom :) Kiedy chcemy stonizować nieco swoje rozbuchane emocje, mięta służy pomocą:) Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: rozmaryn 18.07.07, 15:48 O moj rozmarynie, rozwijaj sie..jest taka piosenka.. Przenikliwa won rozmarynu rozjasnia umysl, poprawia pamiec i wyostrza zmysly. Bukiecik rozmarynu zawin w cienki material, zawis nad strumieniem wody, gdy szykujesz sobie kompiel w wannie -pobudza krazenie -swietnie napina skore zwalcza cellulit Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: koper 18.07.07, 15:51 Jesli na imprezie bylo za duzo drinkow i papierosow, szybko zaparz sobie herbatke z kopru, ma wlasciwosci antytoksyczne Jedzenie zielonych listkow kopru i jego nasion podobno oslabia apetyt i pozwala pozbyc sie nadwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: magiczne ziolka 18.07.07, 16:02 ziolka to moj konik, wiele o nich wiem, wiele z nich uprawiam w swoim ogrodku Zajadam sie nimi na surowo, dodajac do surowek, ale tez wiele z nich susze, aby potem robicz nich cudowne zapachowe mieszanki I czy sluza nam jako surowki, czy w magii np, do oczyszczeia pomieszczen, sa cudowne i bardzo, bardzo magiczne Odpowiedz Link Zgłoś
riobraavo Re: magiczne ziolka 18.07.07, 16:56 A jakich ziół używasz do oczyszczania pomieszczeń? Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: magiczne ziolka 18.07.07, 17:30 najlepiej do tego nadaje sie biala szalwia, moga tez byc tzw. ziola koscielne w postaci granulatu Ale ja czesto uzywam wlasnie szalwi, mam kilka gatunkow w swoim ogrodku i dodaje macierzanki i tymianku, oczywiscie wczesniej ususzone Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Re: rozmaryn 21.07.07, 10:27 Ta piosenka jest nie bez powodu:) Ludowe przyśpiewki często mają drugie, sprośne dno;) Zgadnijcie, synonimem czego jest tu rozmaryn :D Natomiast w białej magii rozmaryn sprzyja wzbudzaniu zainteresowania i miłości :) Jest więc dobry dla osób, które czują, że już i wystarczy samotności, albo chcą trochę pobrylować w towarzystwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: rozmaryn 21.07.07, 21:25 jestem bardzo ciekawa synonimem czego w tej piosence jest rozmaryn.. Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Re: rozmaryn 23.07.07, 22:56 krysia17171 napisała: > jestem bardzo ciekawa synonimem czego w tej piosence jest rozmaryn.. Jest synonimem penisa :) Odpowiedz Link Zgłoś
nauthiz7 Re: rozmaryn 23.07.07, 23:19 iokepine napisała: > krysia17171 napisała: > > > jestem bardzo ciekawa synonimem czego w tej piosence jest rozmaryn.. > > Jest synonimem penisa :) Może raczej symbolem?... Strach pomyśleć, że to takie sprośności mój ojciec i babcia śpiewali mi nad kołyską, kiedy byłam niemowlakiem... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
canada53 Re: rozmaryn 24.07.07, 20:45 Oj, to nawet się nie domyślałam, że tak często w kuchni sobie świńtuszę dosypując rozmaryn do garnka i jeszcze nucąc pod nosem żołnierską piosenkę... Ale co tu owijać w bawełnę, zarówno rozmaryn, jak i jego symbole dobre są. Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Re: rozmaryn 24.07.07, 23:01 canada53 napisała: > Ale co tu owijać w bawełnę, zarówno rozmaryn, jak i jego symbole dobre są. :D Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: rozmaryn 29.07.07, 14:11 Piosenke , a raczej piesn o rozmarynie spiewali polscy ulani, chyba jednak nie znacie ich wszystkich zwrotek, a szkoda, jesli o czyms piszecie to troche wiadomosci nalezy lyknac, chociazby z internetu. Co do Waszych skojarzen to nic mi do tego, jak myslisz, tak masz... pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
neptus Re: rozmaryn 17.09.07, 22:22 krysia17171 napisała: > Co do Waszych skojarzen to nic mi do tego, jak myslisz, tak masz... Lubię tak mieć. To jest baaardzo magiczne! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: Lubczyk 18.07.07, 23:15 lubczyk to ziele o zapachu 'magii' i znany afrodyzjak Podobno nie tylko wzbudza uczucie, ale wywoluje fale namietnosci i daje sile do milosnych igraszek. Kaligula podobno zazywal napoj, nalewke z lubczyku, czy z tego powodu oszalal i umarl? dzisiaj to popularna kostka magii dodawana do rosolu czy pieczeni, lub zielone listki z tej roslinki, nawet dosc okazalej.. Mam to ziele w ogrodku,zielone listki wykorzystuje przy gotowaniu rosolu i przyprawianiu pieczeni ot taki sobie lubczyk... Odpowiedz Link Zgłoś
yoginka2 sweet grass 19.07.07, 14:32 Słodka trawa amerykańska, używana m.in. z białą szałwią do uświęcania pomieszczeń. biała szałwia usuwa z przestrzeni negatywne energie pozostawiając tam puste, neutralne obszary, które powinno się wypełnić dobrą energią. Jeśli się tego nie uczyni od razu, to cały proces oczyszczania należy po niedługim czasie powtórzyć. Sweet Grass stosuje się w tym przypadku do napełnienia przestrzeni pozytywną energią. Pozwala to na znaczne wydłużenie czasu pomiędzy kolejnymi rytuałami oczyszczania pomieszczeń oraz wprowadza bardzo przyjazne, harmonijne wibracje. zioła te można tez stosować osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
yoginka2 Werbena 19.07.07, 14:26 werbena: ziolo szczescia. mozna palic kadzidelko werbena. Suszona werbena może być używana podczas rytuału przyciągającego wymarzonego partnera. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: Werbena 20.07.07, 00:53 Za dawnych czasow wrecz uwazano, ze wystarczy natrzec sie sokiem z werbeny, dotknac ukochanej osobu i juz jestes moj. Rzymianie nazywali ja ' szczesciem Wenus' Sale jadalne u NERONA mialy azurowe z kosci sloniowej sufity, mozna bylo w nich odsunac plytki i wtedy na gosci splywal deszcz werbeny lub innych kwiatow lub pachnidel Wyobrazcie sobie ten widok, .... Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui Re: Werbena 04.08.07, 20:54 ziolo faktycznie magiczne.parokrotnie probowalem kupic w aptekach-zielarskich,ale zawsze slyszalem ze nie ma bo werbena nie ma potwierdzonej laboratoryjnie wlasciwosci zdrowotnej/leczniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
yoginka2 Re: Werbena 16.08.07, 20:02 Werbene mozesz tu kupic: www.fraida.pl/product_info.php/products_id/25 ******************************************************************** aarvedui napisał: > ziolo faktycznie magiczne.parokrotnie probowalem kupic w > aptekach-zielarskich,ale zawsze slyszalem ze nie ma bo werbena nie ma > potwierdzonej laboratoryjnie wlasciwosci zdrowotnej/leczniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: Werbena 16.09.07, 19:00 Ponoć Egipcjanie uważali werbenę za żródło mocy magicznych, dzięki którym mogli wejść w kontakt z boginka urodzaju i płodności Izydą. Spalając suche liście werbeny wdychali jej dym, który wprowadzał ich w stan mistycznego kontaktu z boginką. Rzymianie przypisywali werbenie zbawienny wpływ na doznania miłosne, a ludy średniowiecznej Europy oskarżały ją[werbenę] o przyczynę wszelkich ich nieszczęść. Za to jeszcze do dziś na południu Włoch wierzy się, że werbena na pewno przynosi fortunę. Mimo tak sprzecznych poglądów werbena na pewno przynosi ulgę przy złym trawieniu, przy niewydolnej wątrobie i nerkach, przy tym potrafi usunąć ślady płaczu z opuchniętych, zaczerwienionych powiek. I to co wyczytałam na www.palmiarnia-kto ma kłopoty z siusianiem niech pije werbenę, Także zmęczonym oczom i zmęczonym męzom, dobrze zrobi napar z werbeny-dobrze wpływa na potencję-ale zalecana w tym wypadku ostrożność... Werbena chroni przed urokiem, zawiścią, nieszczęściem, W trudnych sytuacjach, choć jeden listek werbeny włóż do..stanika.. W niektórych regionach jest zwana WITUŁKĄ Odpowiedz Link Zgłoś
yoginka2 Lawenda 19.07.07, 14:29 Lawenda: dodaje energii yin, działa oczyszczająco, ochronnie, leczniczo i wspomagająco; przyciąga miłość, wprowadza harmonię, pobudza uczciwość oraz czystość intencji i zamiarów, Łagodzi napięcia nerwowe, wprowadza spokój ducha. Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Re: Lawenda 19.07.07, 23:27 Lawenda w magii kwiatowej wyzwala cierpliwość, sprzyja także jasności sądów, oczyszczeniu, pozbyciu się astrali i pozwala zachować dystans tam, gdzie tego potrzebujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: Lawenda 20.07.07, 01:14 Ci co wyjezdzaja na poludnie Europy moga podziwiac cale pola lawendowe i czuc ten zapach,,, Mam lawende w ogrodku, kdy kwitnie scinam galazki, susze, sliczny bukiecik na zimowe dni, Kwiatki z tych galazek mozna wlozyc do malenkiej , uszytej poduszeczki, polozyc ja tam gdzie spimy, i koniec z nocnym czuwaniem. Natomiast galazki wykorzystuje jako swietne kadzdelko...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: cynamon 20.07.07, 01:25 Podobno stosowany byl w INDIACH jako silny afrodyzjak w celu wzmozenia rozkoszy,,, Ja lubie ryz z jablkami, posypany cynamonem z cukrem....a wiec raczej jako przyprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: cynamon 20.07.07, 20:49 z ciekawosci szperalam troche w internecie na temat cynamonu, czy istotnie jest taki magiczny W oko wpadl mi rytual na przyplyw pieniedzy 'Zmieszaj lyzke kawym z lyzka cukru i lyzka CYNAMONU wsyp na patelnie i podgrzej, gdy zacznie sie dymic, okadzaj mieszkanie, chodzac wzdloz scian zgodnie z ruchem wskazowek zegara, zaczynajac od drzwi wejsciowych. Chodzac powtarzaj afirmacje -pieniadze przychodza do mnie, latwo, szybko i radosnie ze wszystkich stron -dziekuje za pomyslnosc materialna i dostatek, ktore stale mi towarzysza. -ja jestem zamozna i mam portfel zawsze pelen pieniedzy. wszystko to na stronie www,szarotka MAGIA ISTNIENIA przystepujac do takich rytualow trzeba dokonac odpowiednich przygotowac-to tez na tej stronce Odpowiedz Link Zgłoś
yoginka2 Re: cynamon 20.07.07, 20:55 Zapach cynamonu zaliczany jest do afrodyzjaków. Poprawia nastrój i usuwa zmęczenie. Kadzidło cynamonowe bywa spalane w celach ochronnych, dla wzbogacenia materialnego i pobudzenia sił psychicznych, oraz dla wspomożenia leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: cynamon 20.07.07, 21:22 duzo napisalysmy o cynamonie, ale do ziol raczej go nie zaliczam, to przyprawa kuchenna powstala ze sproszkowanej kory drzewa pod nazwa cynamowiec- wiec raczej to magia drzew? Odpowiedz Link Zgłoś
angelbell Re: cynamon 09.08.07, 02:42 Potwierdzam, działa.Kiedy dostałam ten przepis, dość dawno, lata temu, postanowiłam go wypróbować ze znajomą, która potrzebowała podreperowania sytuacji materialnej zachwianej po "przejściach".Zadziałało bezbłędnie. W tym przepisie było podane, że kawa ma być w ziarnach.I że rytuał wykonuje się przy rosnącym księżycu, najlepiej w I kwadrzeNie wiem na ile to ważna informacja, nie dociekałyśmy, zrobiłyśmy dokładnie tak jak nam to było podane:). W efekcie ex małżonek jej przestał czynić wstręty przy podziale mienia i pomimo iż zapowiadał walkę do upadłego o śmiesznie niskie alimenty, nagle zmienił zdanie i bez mrugnięcia okiem zaakceptował o wiele wyższe.Siostra jej oddała niespodziewanie pokaźny dość dług, którego moja koleżanka nie spodziewała się otrzymać już. Na końcu zmieniła pracę, praca nowa sama do niej przyszła poprzez jej byłą szefową, która otworzywszy własną firmę, przypomniała sobie o byłej podwładnej i powierzyła jej dobrze płatne stanowisko pracy.Rytuał wykonała 3 razy, po razie w każdym kolejnym miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
yoginka2 wrzos 19.07.07, 14:43 Ma działanie oczyszczające, ochronne i wspomagające. Chroni przed agresją, zawiścią, złością. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: wrzos 19.07.07, 22:50 +Od dawien dawna wierzono,ze ziola maja ogromna moc, nie tylko lecza, ale tez odstraszaja zle demony, chronia przed klatwami i urokami. np. biale ziele-czosnek, chroni przed czarownicami i wampirami lyko lipy- pozwala spetac diabla leszczyna- chroni przed piorunami a miotla brzozowa chroni dom przed zlodziejem i demonami itd. Wg starych wierzen moc ziol jest jeszcze wieksza jesli sa poswiecone. W religii katolickiej sa takie trzy swieta 1. Zeslanie Ducha Swietego czyli Zielone Swiatki 2.Boze Cialo 3.i jeszcze Wniebowziecie Matki Boskiej czyli Matka boska Zielna 15.08 Na Zielone Swiatki robi sie wianeczki z ziol, macierzanka, rozchodnik, mieta, rumianek {cudowne zapachy-poswicone w kosciele przynosi sie do domu, wiesza w sobie wybranym miejscu, Na Boze Cialo stroi sie oltarze w brzozy i zauwazcie ilu ludzi bezwiednie zabiera te galazki do domu, pisze bezwiednie, bo chyba nie wszyscy w tym momencie mysla o magii, po prostu tradycja. Te galazki brzozy poswiecone, okadzone maja ogromna moc [ mowila naqwet o tum kiedys Ewa Kulejewska w ezotv] I wreszcie 15 sierpien-swieto Matki Boskiej Zielnej- z plodow ziemi , kwiatow i owocow robi sie wspanialy bukiet, tak jakby sie pochwalic tym co nam w tym roku tak pieknie uroslo i z intencja aby za rok plony byly jeszcze lepsze. Sa to obrzedy religijne, ale np, jeszcze jeden obrzed -Sobotka, nikt, a moze niewielu obchodzi ten obrzed tak jak w dawnych czasach- zbieranie ziol tej nocy, robienie wiankow, palenie ziol, rzucanie, czy zawieszanie wiankow na strzechach itd. Jesli nie wierzycie w to co napisalam, mozecie ziola np, poswiecic czterem zywiolom- wtedy kazde ziolko nabierze magicznej mocy, i bedzie nam sluzylo w dobrej dla nas i dla innych sprawie, czyli w dobrych wrozbach.... Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: wrzos 20.07.07, 00:34 Wrzos to CALLUNA [lacinskie], a po grecku KALLYNO, sprzatanie, bo kiedys z wrzosu wyrabiano miotly, Galazka wrzosu noszona w portfelu, wrozy bogactwo. Niektorzy uwazaja,ze nie nalezy wrzosu przynosic do domy, bo wlasnie przynosi pecha, ale sluzy zakochanym, przynosi im szczescie. Uwielbiam wrzosowiska, znak zblizajacej sie jesieni, zimy... Rodziewiczownej ksiazke WRZOSY, czytalyscie?... Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui Wilcza jagoda 20.07.07, 01:32 da sie cos z tego wyczarowac? wiem jedynie ze posrod licznych alkaloidow zawiera atropine,ktora powoduje rozszerzanie sie zrenicy oka. kiedys sobie wkropilem kropelki okulistyczne stosowane do badan wzroku celem wyprobowania ciemna noca w lesie. poza oczywistym bhp w postaci unikania latarek i tym podobnych,szło sie przez las całkiem tak..prawie po wiedźmińsku ;] zdecydowanie lepiej mi bylo widac niz "przed". poza czasową dysfunkcją akomodacji oka, (pisalem o latarkach), bylo nieźle ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: Wilcza jagoda 20.07.07, 16:41 Pokrzyk, czyli wilcza wisnia, wilcza jagoda, psia wisnia, lesna tabaka, lesna perla, belladonna-to jej nazwy, jest roslina chroniona. Zawiera cenna atropine, ale nazwlalabym ja raczej zielem czarownic, nie do konca dobrych, Ma zwisajace, jasno fioletowe kwiaty, ciemnozielone liscie i ciemne jagody, sok z tych jagod fioletowy. Rosnie w naszych lasach, lubi tez zarosla. Cala roslina jest trujaca Dawka smiertelna dla dzieci jest zjedzenie kilku jagod, dla doroslych ok, 20- obserwujmy dzieci , co jedza w lesie, gdy jestesmy na spacerze, Nawet lekkie zatrucie jest przykre do wyleczenia, W sredniowiedzu, wilcza jagoda, oprocz lulka czarnrgo i mandragony byla zaliczana do klasycznych trucizn, Legenda glosi, ze wilcza jagoda , byla powodem smierci cesarza Rzymu Oktawiana Augusta. Sok z wilczych jagod, sprytna zona wstrzyknela do fig, rosnacych na osobistym drzewie cesarza. Podobno renesansowe eleganckie damy zakraplaly do oczu sok z wilczych jagod, aby miec 'sarnie oczy ' Raczej nie polecalabym zabaw z atropina. Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Re: Wilcza jagoda 21.07.07, 10:39 Kiedyś próbowano używać atropiny do leczenia schizofrenii, ale chyba nie było specjalnych efektów. Natomiast renesansowe damy (króre przejęły ten zwyczaj od kurtyzan), a potem aktorki wieku XVII, XVIII i XIX-tego rzeczywiście wkraplały sobie belladonnę do oczu, żeby atrakcyjnie wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Re: Wilcza jagoda 21.07.07, 10:29 aarvedui napisał: > kiedys sobie wkropilem kropelki okulistyczne stosowane do badan wzroku celem > wyprobowania ciemna noca w lesie. > poza oczywistym bhp w postaci unikania latarek i tym podobnych,szło sie przez > las całkiem tak..prawie po wiedźmińsku ;] > zdecydowanie lepiej mi bylo widac niz "przed". Bardzo ciekawy pomysł, a skąd miałeś kropelki? Jakoś wątpie, czy można je dostać bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui Re: Wilcza jagoda 04.08.07, 20:51 iokepine napisała: > Bardzo ciekawy pomysł, a skąd miałeś kropelki? Jakoś wątpie, czy można je dosta > ć > bez recepty. kropelki w niewielkiej ilosci wyprosilem od znajomego,wlasciwie to juz byla koncowka. nie wiem ile w tym autosugestii a ile faktycznej zmiany w akomodacji oka spowodowanej srodkiem,ale wrazenia subiektywne byly interesujace =] Odpowiedz Link Zgłoś
neptus Re: Wilcza jagoda 17.09.07, 22:29 Atropina rozszerza źrenice. Kiedyś kazano mi przez tydzień zakraplać atropine do badania wzroku. Była niemożliwie słoneczna pogoda, a wszędzie bielusieńki skrzący śnieg... Makabra. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.jazz Re: Zioła czarujące :) 21.07.07, 15:27 O ile na zastosowaniu ziol sie nie znam (umiem tylko rozpoznac niektore), to wydaje mi sie, ze fajnie opisane sa tu: www.czarostwobelladonny.fc.pl/magzi.htm Nie przeczytalam wszystkiego, bo duzo tam, ale to co przejrzalam, wygladalo przyjemnie :). Zachecam wiec do lekury. Pozdrawiam, pani.jazz Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: RUMIANEK 04.08.07, 20:38 Rumianek- milosc, zdrowie, redukcja stresu Kropienie wyciagiem z rumianku dookola domu usuwa zle uroki, klatwy, czary Dla odprezenia, medytacji i kojacego snu, pal rumianek jako kadzidelko. Aby miec szczescie w hazardzie, grach karcianych itp.-myj rece w wyciagu z rumianku. Aby podniesc atrakcyjnosc w milosci- uzyj go w kapieli magicznej. Aby przyniosl szczescie w loterii- trzymaj paczuszke, lub saszetke z rumiankiem wraz z biletami na loterie. O wlasciwosciach leczniczych nie bede pisala, bo to bardzo znane ziolko. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: MIETA PIEPRZOWA 04.08.07, 20:49 Mieta pieprzowa- mozna jej uzywac w czarach, kadzidelkach leczniczych i oczyszczajacych. Mozna ja umiescic w poduszce, aby zapewnic sobie spokojny sen, a nawet spowodowac sny prorocze. Mozna ja palic w nowym domu, nowym mieszkaniu, aby uprzatnac pozostalosci po chorobach i negatuwntch energiach. Polaczana z innymi ziolami wzmacnia milosc i zyczenie obfitosci. A jej dzialanie lecznicze tez jest duze. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: Hyzop 04.08.07, 21:03 Hyzop- uzywany w magicznym oczyszczaniu. Ma wlasnosci ochrony przed wlamywaczami. Narzedzia lub przedmioty z cyny- poswiec wlasnie hyzopem. Jest to najlepsze ziolko do fizycznego oczyszczania i oczyszczania swiatyn, rytualnych narzedzi i siebie. Mozna go dodawac do kapieli i saszetek, kropic na obiekty i ludzi dla oczyszczenia. Mozna go tez powiesic w domu, by oczyscic go z negatywnych energii Odpowiedz Link Zgłoś
nauthiz7 Re: Hyzop 04.08.07, 21:34 krysia17171 napisała: > Hyzop- uzywany w magicznym oczyszczaniu. > Ma wlasnosci ochrony przed wlamywaczami. To właśnie przy pomocy gałązki hyzopu Izraelici znaczyli drzwi krwią baranka, aby Anioł Śmierci ominął ich dom podczas dziesiątej plagi egipskiej (Księga Wyjścia). Ciekawe, czy to ma jakiś związek. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: PIETRUSZKA 10.08.07, 21:38 Pietruszka, napoj z niej uspokaja nerwy, czyni czlowieka szczesliwym, stosowana w rytualach milosnych. Przeciwdziala pechowi, ziele oczyszczajace. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: SELER 10.08.07, 21:41 Seler, jego nasina pomagaja sie skoncentrowac Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: Ziolka na nudne kazanie w kosciele 10.08.07, 21:44 Aby nie zasnac na nudnym kazaniu w kosciele, wloz do ksiazeczki do nabozenstw zila, HYZOPU, ROZMARYNU, LAWENDY, WROTYCZU Odpowiedz Link Zgłoś
majuz Żyworódka pierzasta 11.08.07, 13:15 Stoi kilka lat u mnie w doniczce. Dopiero niedawno blizej zainteresowałam się jej działaniem. Po prostu sami czasem nie wiemy co mamy. To prawdziwy skarb i apteka na parapecie. Pod względem właściwości leczniczych podobno przewyższa aloes. Leczy choroby skóry, dróg oddechowych,żołądka i jelit, reumatyzm, wzmacnia odporność organizmu. Używa się soku wyciśniętego z liści, samego, jako nalewki na spirytusie lub w maściach. Można też żuć liście. Więcej o żyworódce pisał "Nieznany Świat" w nr 3 z 2003 r. Tematem tym zajmuje się Janina Zawadzka, która napisała książkę pt. "Zyworódka pierzasta. Roślinka stulecia" wydaną w 1998 przez wyd. Skryptor w Gdańsku. Sporo można też wyczytać w Internecie. Może post ten lepiej wyglądałby na jakimś forum zielarskim, ale im wiecej ludzi będzie o tej roslince wiedziało tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia17171 Re: Żyworódka pierzasta 16.08.07, 21:32 Nazywana rowniez powietrzna roslina, cudownym lisciem, lisciem zycia, lisciem powodzenia, drzewem zycia, matka milionow, roslina stylecia Poszperalam troche w internecie i istotnie jest niesamowita.... Bedac w Wilnie, w domu, gdzie nocowalam na parapecie stala zyworodka, i choc podobno kradziona szczepka lepiej sie przyjmuje, nie skorzystalam z tego, a teraz pozostaje mi poszukac w kwiaciarniach... Odpowiedz Link Zgłoś
pinnata.pl Re: Żyworódka pierzasta 08.09.14, 23:11 Żyworódka pierzasta posiada silne właściwości lecznicze. Zapraszam na stronę internetową: www.sylwianowak.pl, poświęconą właśnie Żyworódce. Odpowiedz Link Zgłoś
majuz fikus - też "na kasę" 13.08.07, 15:08 pisałyście, że powodzenie materialne przyciąga okadzanie cynamonem. Słyszałam od jednej z moich koleżanek z pracy, że pieniądze do domu przyciąga też rosnący w doniczce fikus :) Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Re: fikus - też "na kasę" 17.09.07, 22:45 Zamiast fikus przeczytałam fiskus :D Odpowiedz Link Zgłoś
nona10 Re: Zioła czarujące :) 16.08.07, 19:48 Nasięźrzał www.atlas-roslin.pl/gatunki/Ophioglossum_vulgatum.htm "Nasięrzale, nasięźrzale, rwę cię bystro rwę cię śmiale piecią palców szóstą dłonią niech mnie chłopcy w koło gonią" Tak go panny rwały i rwały przez wieki w gorące kupalnocki, aż biedaczek prawie całkiem wyginął..... Odpowiedz Link Zgłoś
tessella Re: Zioła czarujące :) 09.12.07, 12:21 Jakie zioła najlepsze na okadzenie pomieszczeń w domu na dobra energię, a wypędzenie energii po osobach co już nie mieszkają ,a wprowadzenie nowej swojej energii .Jaki skład ziół jest najlepszy ,liczę na odpowiedz osób co mają sprawdzone działanie .Ile razy robić w jakich odstępach . Odpowiedz Link Zgłoś