Dodaj do ulubionych

jarmark cudów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 21:42
ekai.pl/serwis/?MID=13097
Przed chwilą była emisja pierwszego odcinka "pogromu czarownic"
Co wy na to?
Bioenergoterapeuci, wróżbici, kursy pozytywnego myślenia- samo zło.Oglądał ktoś?
Obserwuj wątek
    • Gość: iwona Re: jarmark cudów IP: 212.76.37.* 04.08.07, 22:13
      był już temat o tym programie:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=468&w=66507935
      nie nastawiałam się i nie wypowiadałam się wcześniej, bo chciałam obejrzeć
      niejako bezstronnie. Po tym, co obejrzałam dziś myślę, że ten program jest
      pozbawiony obiektywizmu i przedsatwiający tylko jedenen tok myśli- katolicki,
      straszący niedopowiedzeniemi, piekłem i gniewem bożym. Zresztą czego można się
      spodziewać po programie, który współtworzy osoba, która w niedzielne południa
      prowadzi program o tematyce katolickiej. Zaproszeni goście-eksperci też są
      znani z antynastawienia do tematyki z kolejnych odcinków.

• po.prostu.ona Re: jarmark cudów 05.08.07, 00:05
        Jest taki film, "Goście, goście". W jednej z zabawniejszych scen średniowieczny
        rycerz, przeniesiony do XX wieku mieczem atakuje, jako dzieła szatańskie,
        wszystkie wytwory nowoczesnej techniki.
        W średniowieczu nie znano elektryczności, energii atomowej, a jednak nie znaczy
        to, że one nie istniały, że powstały w momencie gdy je odkryto.
        Warto zwrócić uwagę, że ludzkie narządy zmysłów są niedoskonałe i świadomie
        postrzegamy tylko cząstkę otaczającej nas rzeczywistości. Nie słyszymy ultra- i
        infradźwięków, nie widzimy podczerwieni, nie odczuwamy zmian pola magnetycznego.
        A jednak nikt nie neguje ich istnienia.
        Bo mamy aparaturę, która jest w stanie to zarejestrować oraz narzędzia by to badać.
        A co ze zjawiskami, co do których nie mamy odpowiednich "protez technologicznych"?
        Oczywiście, możemy jak ten rycerz ze średniowiecza, uznać że to wytwory szatana.
        I straszyć nimi niegrzeczne dzieci w każdym wieku.
        • Gość: seniorka1 Re: jarmark cudów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 01:07
          no niestety, są ludzie uprzedzeni do tarota, czy bioenergoterapii. Ale jakie
          czasy mamy teraz? LPRowsko PISowskie. Czego się spodziewaliście. Przeciez te
          partie obsadzily swoimi ludzmi na stanowiskach kierowniczych w telewizjii
          publicznej, ktora to cenzuruje opozycje, a to co pogańskie, czy wynaturzone
          zboczenia to pokazywać i pokazywać... jakie to zło i diabel wtym siedzi... Nie
          dziwie sie ze ministerstwo pracy chce wykreslic obecnie zawód
          psychotronik,bioenergoterapeuta, z rejestru zawodów. LPR tak chce.. Dziś
          wszystko jest zwariowane. Pis walczyc obiecalo z ukladami , takze z ukladami
          czarownic i czarownikow... Glosujcie wiec na sceptyczna i inteligencką, SLD,
          aczkolwiek bardziej tolerancyjna do wszelkich moralnych zboczen.... To smutne
          ze tak ludzie lubia polowac na wyssane z palca bzdury...
          • Gość: seniorka1 A co o tym sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 11:12
            CZY UWAŻACIE ZE PROGRAM JEST OBIEKTYNIE ZROBIONY?
            Bioenergoterapia, spirytyzm, tarot, okultyzm - to tematy nowego
            programu "Jarmark cudów" Roberta Tekielego i Mateusza Dzieduszyckiego. Emisja
            pierwszego odcinka planowana jest na 4 sierpnia.
            Mówimy o magii, bioenergoterapii, wróżeniu z kart tarota, metodach kontroli i
            doskonalenia umysłu, pozytywnego myślenia, tematach, które zapełniają łamy
            kolorowych pism dla kobiet, wchodzą do szkół i dziś wydają się normalnymi
            elementami współczesnej kultury - mówi KAI współtwórca programu Robert
            Tekieli. - Pokazujemy zagrożenia, które oparte są na manipulacji, ponieważ
            przedstawia się je jako normalne, neutralne, dobre i skuteczne, a tak naprawdę
            są wcieleniami dawnego okultyzmu, spirytyzmu, wróżbiarstwa - praktyk,
            odrzuconych już w Starym Testamencie.

W programie pokazywane będą świadectwa ludzi, którzy przedstawiają się z
            imienia i nazwiska i opowiadają swoje historie. Skomentują je księża,
            psychologowie i terapeuci, którzy spotykali ludzi uwikłanych w podobne
            praktyki. Coś, co wyglądało zupełnie niewinnie i było zapowiedzią pozytywnych
            zmian w życiu człowieka, np. odzyskanie zdrowia, pociągało za sobą wielkie
            cierpienie i wysokie koszty duchowe. Pokazane zostaną źródła ich cierpień,
            autorzy programu spróbują wyjaśnić, dlaczego świadkowie mówią, że przeżyli
            piekło na ziemi, a czas, w którym byli poddani tym praktykom, określają jako
            największą traumę w swoim życiu.
            Tekieli uważa, że o ile w ubiegłym stuleciu największymi zagrożeniami dla
            chrześcijaństwa był materializm w wersji komunistycznej i hedonistyczno-
            liberalnej, to w XXI w. jest nim synkretyzm, czyli świeckie duchowości,
            karykatury autentycznej religii.
            Bohaterami programu są zwykli ludzie: nauczyciele, lekarze, przedsiębiorcy,
            robotnicy, studenci, ludzie w różnym wieku, różnych wyznań i z różnych
            środowisk, których łączy to, że przeszli przez piekło na ziemi. Zgodzili się
            opowiedzieć o swoich doświadczeniach, żeby ostrzec innych przed grożącym im
            niebezpieczeństwem. Ich historie, w rozmowie z Robertem Tekielim, komentują
            autorytety z wielu dziedzin: psychologowie, naukowcy, lekarze, egzorcyści.
            Razem z programem rusza portal www.newage.info.pl, na którym znaleźć będzie
            można więcej informacji na temat współczesnych zagrożeń duchowych oraz uzyskać
            pomoc duchową w tej dziedzinie. Na portalu działać będzie także „krucjata
            modlitewna” – za media, za ewangelizację w mediach, a także za osoby zagrożone
            przez okultyzm, sekty, toksyczne praktyki New Age.

W sierpniu zostanie wyemitowanych 8 odcinków Jarmarku cudów i od poziomu
            oglądalności i komentarzy widzów zależy, czy program dalej będzie kontynuowany.

I dlatego, Kochani, potrzebna w nagłośnieniu tego programu Wasza pomoc. Więcej
            na ten temat możesz przeczytać na portalu ewangelizacyjnym www.jezus.waw.pl
            (tam też m.in. linki na zwiastuny programu i inne materiały).

fragmenty opinii znanych osób życia publicznego o Jarmarku cudów:

„Jarmark cudów to program poruszający i potrzebny (...) Jarmark cudów edukuje w
            nowoczesny sposób.” Jan Pospieszalski, utalentowany muzyk, dziennikarz i
            publicysta

„Z zainteresowaniem i radością obejrzałem ten program. (...) Gratulacje i
            prośba o następne programy poświęcone podobnej tematyce.” Maciej Wojtyszko,
            ceniony reżyser, pisarz, autor sztuk

„Wysoko oceniam oba przedstawione utwory telewizyjne, szczególnie ich zawartość
            humanistyczną.” prof. Andrzej Jurga, kierownik Katedry Realizacji Filmowej i
            Telewizyjnej, KUL

„Jarmark cudów jest pozycją typowo misyjną, dobrze zrealizowaną, problemowo i
            treściowo wzbogacającą program TVP. (...) Wartość tego programu potwierdzają
            opinie sporządzone przez niezależnych, wybitnych reżyserów, publicystów i
            dziennikarzy.” Janina Jankowska, Przewodnicząca Rady Programowej TVP SA

fragmenty wypowiedzi z programu:

„to jest tak, że jak trwoga to do Boga, więc trwoga była wielka i moja pogoń do
            Boga też była bardzo wielka”

„To moja ostatnia deska ratunku, jakaś modlitwa, ale ja nic nie pamiętałam.
            Jedyne co mi wtedy przyszło, to „Ojcze ratuj!”

„Kosztowało mnie to dużo cierpienia, żeby wreszcie przekonać się, że to nie
            jest dobre. (…) Dzisiaj wiem - bo ja tak naprawdę nie byłam świadoma tych
            wszystkich rzeczy - że istnieją siły zła, których my nie widzimy.”

„Większość ludzi wchodzi w New Age naprawdę z bardzo dobrymi intencjami. Są to
            często intencje pomagania innym ludziom, pomagania sobie, a nawet zbawiania
            świata.” (wypowiedź jednego z ekspertów w odcinku o okultyzmie)
            • po.prostu.ona Re: A co o tym sądzicie? 05.08.07, 11:28
              Uważam, że jeśli ktoś rozrzuca takie wątki po całym forum to jest spamerem i
              trzeba to zgłosić administracji portalu.
              Telewizja publiczna jest na tyle zamożną instytucją, że stać ją na wykupienie
              reklamy, nie musi tego robić poprzez osoby udające uczestników forum. Bardzo
              nieładnie to świadczy o twórcach programu lub osobach z nim związanych, jeśli
              bawią się w taki sposób.
              • Gość: seniorka1 Re: A co o tym sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 20:42
                Rozsmieszasz mnie, Bo forum gazeta.pl jest takim samym zamoznym medium, iz
                poprzez takie forum jak to, robi sobie reklamę, i jednoczesnie osmiesza cala
                parapsychologię, a to dlatego iz kazdy tu pisze to co chce. Prawdy i klamstwa.
                Niestey wszyscy maja prawo sie tu wypowiadac i ta korporacja jakim jest
                gazeta.pl ma to w d... W zyciu tego nie wykasują. i koniec i basta, bo gazeta.pl
                robi sobie z tego rozrywkę... Wszystkie media jak chcą potrafia zniszczyc
                czlowieka... Poytrafia i czasami to robia.. I to jest dopiero smutne...
                • po.prostu.ona Re: A co o tym sądzicie? 05.08.07, 21:41
                  Gość portalu: seniorka1 napisał(a):

> Rozsmieszasz mnie

Bardzo się cieszę, śmiech to zdrowie :-)

Bo forum gazeta.pl jest takim samym zamoznym medium, iz
                  > poprzez takie forum jak to, robi sobie reklamę, i jednoczesnie osmiesza cala
                  > parapsychologię, a to dlatego iz kazdy tu pisze to co chce. Prawdy i klamstwa.

Nie bardzo rozumiem o jakiej reklamie mówisz i reklamie czego - przede
                  wszystkim. To, że każdy pisze co chce i prawdy i kłamstwa, to normalne
                  zachowanie w Internecie. Przecież wszyscy są tu anonimowi i każdy może wykreować
                  taki swój wizerunek, jaki mu do głowy strzeli. Tym stwierdzeniem Ameryki nie
                  odkrywasz.

Całej parapsychologii nikt tu nie ośmiesza, bo nikt tu o parapsychologii marnym
                  słowem się nie wypowiada.

> Niestey wszyscy maja prawo sie tu wypowiadac

A i owszem, mamy wolny kraj. Dlaczego niestety?

i ta korporacja jakim jest
                  > gazeta.pl ma to w d... W zyciu tego nie wykasują. i koniec i basta, bo gazeta.p
                  > l
                  > robi sobie z tego rozrywkę...

No i dobrze, przecież to tylko forum, ulituj się, siedząc przed komputerem
                  realny świat masz za plecami. Czyli w zasadzie też w d... :-)

Wszystkie media jak chcą potrafia zniszczyc
                  > czlowieka... Poytrafia i czasami to robia.. I to jest dopiero smutne...

Wiesz co, tworzysz jakąś dziwną spiskową teorię dziejów. Naprawdę życzę ci
                  więcej dystansu, wyciszenia. Nawet Edycie Górniak się to udało, ona też się
                  skarżyła, że ją media niszczą. :-)
                  Jakie media, pytam - tabloidy? A wiesz, jaką oglądalność ma regionalna Trójka?
                  Naprawdę, nie ma o co szat rozdzierać. :-)
                  • Gość: iwona Re: A co o tym sądzicie? IP: 212.76.37.* 05.08.07, 22:09
                    Obejrzałam dziś kolejny odcinek... cóż, rozczarowanie- nic nowego się nie
                    dowiedziałam- stara śpiewka. Do tego podkreślana dramatyczną i mroczną linią
                    melodyczną, w chwilach, gdy goście mówili czego doświadczyli i jakie jest to
                    złe. Oczywiście linia melodyczna zmienia się z dramatycznej i złowróżbnej na
                    kojącą i spokojną, gdy tylko pojawiają się słowa: "mój spowiednik", "pomodliłam
                    się", "poprzez modlitwę, teraz wiem, że to złe".

Nie wiem komu, ale gratuluję dziennikarskiego "obiektywizmu".
                    • Gość: Iwona Re: A co o tym sądzicie? IP: 212.76.37.* 06.08.07, 14:27
                      czy ktoś jeszcze podzieli się swoim zdaniem?
                      • Gość: seiorka1 Re: A co o tym sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 00:17
                        moglaby sie podzielic, ale jak zwykle ktos mnie zle zrozumie i zostane
                        zaszczuta. A pytalam o opinie co sadzicie o tego typu programie. Czy on jest
                        rzetelny, po czy poznac ze jest nierzetelny. Z czy sie mozna zgodzic a z czym
                        nie, i czy całoksztalt tego programu jest obiektywny, czy nie... o to sie chce
                        zapytac, i po to byl wklejony cytat promujacy program... Aczkolwiek po ten ten
                        watek powstal, by mozna bylo w nim wytknąć blędy dziennikarskie i telewizyjne...
                        ale wiecej sie nie udziele... bo widac nikt tego sobie nie zyczy, mimo ze to
                        forum takie wolne i mozna w im pisacto co sie che..
                        • angelbell Re: A co o tym sądzicie? 07.08.07, 02:57
                          A o jakimże obiektywizmie można mówić kiedy program ma wyraźnie cel
                          czysto ideologiczny, ma skutecznie zrażać nieoświecone 95% katolików
                          do ezoterycznego "zła". Zabrakło w nim Świętego Officjum, szkoda,
                          byłoby w duchu tradycji, chrześcijańskiej miłości bliźniego i
                          najpiękniejszych kart walki o jedyną słuszność.Taa...niemieccy
                          żołnierze też mieli na klamrach pasów napis "Gott mit uns", a
                          rycerze Zakonu Najświętszej Marii Panny z krzyżami na płaszczach
                          takoż torowali nam drogę do nieba ( niektórych tam posyłali nawet
                          przesyłką priorytetową uszczęśliwiając ich życiem wiecznym
                          natychmiast).Produkcje tego typu w zasadzie nie zasługują na
                          wymyślne komentarze i są bardziej nudne i płaskie niż relacje z
                          pochodów pierwszomajowych w Moskwie za czasów władzy sowieckiej choć
                          podobną rolę spełniają.Swoją drogą cudowne jest to błogie poczucie
                          posiadania wszechwiedzy w wykonaniu "jedynie słusznych".Autokreacja
                          im wyszła, reszta no comment...
                          • kolotwor Re: A co o tym sądzicie? 07.08.07, 10:31
                            Taa...niemieccy
                            > żołnierze też mieli na klamrach pasów napis "Gott mit uns",

Tak, tylko ze to byl "ich" bóg, proponuje zainteresowac sie historia
                            i dowiedziec o tym ze system hitlerowski nawiazywal wprost do
                            poganskich wierzen Germanow, Hitler zreszta jako pierwszy usunal
                            krzyze z obiektow publicznych.

Co do w/w programu uwazam ze jest on wazny i potrzebny, w TV jest
                            meijsce na pluralizm, w odroznieniu od czasow jedynej slusznej
                            ideologii do ktorej niektorzy wyzej piszacy wyraznie teskinia.
                            Nikomu jakos nie przeszkadzalo jak chwile temu przez pol roku w
                            TVP2 w najlepszym czasie antenowym emitowano program Joanny Brodizk
                            "Dookola siebie" gdzie wszystkie metody poddawane krytyce w Jarmarku
                            Cudow wychwalane byly pod niebiosy, Wiec nei piszcie tu glupot o
                            LPerze czy "zawlaszczonej "telewizji.
                            Po prostu wkurzacie sie ze ktos nareszcie, po 25 latach ignorancji
                            rzuca inne swiatlo na te sprawy.
                            Mam nadzieje ze program zostanie w telewizji na stale.
                            • kolotwor Re: A co o tym sądzicie? 07.08.07, 10:36
                              A z Krzyzakami lepiej nie wyjezdzaj, bo ci przypomne czasy nowsze,
                              chocby czasy rewolucjifrancuskiej, ktora byla poczatkeim laickiej
                              Europy, a podczas ktorej jak np. w powstaniu wandejskim na porzadku
                              dziennym byly takie zabawy jak gwalcenie kobiet na oltarzach
                              koscielnych, topienie zywcem tysiecy chrzescijanskich dzieci w
                              rzece, obdzieranie ludzie zywcem ze skory i robienie z nich spodni,
                              zonglowanie noworodkami na bagnetach... wystarczy?
                              Wiec Krzyzackei metody mozna tu zaliczyc do humanitarnych pod tym
                              wzgledem. Poza tym oni łupili także chrześcijan (walczyli wszak z
                              chrześcijańską Polską)
                              WIec zapoznaj siez historia i sie nie osmieszaj.
                              Zwlaszcza ze to nie temat watku.
                            • po.prostu.ona Re: A co o tym sądzicie? 07.08.07, 10:39
                              Joanny Brodzik też nie oglądałam. W ogóle nie oglądam TVP, no może czasem jakiś
                              film fabularny.
                              A program niech sobie zostaje, kogo to obchodzi?
                              Wrzucasz wątek na forum, a potem masz pretensje do ludzi, że się wypowiedzieli,
                              bo obejrzeli nachalnie przez ciebie reklamowany program? Odmawiasz innym prawa
                              do wyrażania opinii innej niż twoja?
                              Dziecinada.
                              • Gość: Iwona Re: A co o tym sądzicie? IP: 212.76.37.* 07.08.07, 11:07
                                może jestem idealistką- na pewno, dla mnie dziennikarstwo powinno
                                być obiektywne. W mojej ocenie ten program nie jest obiektywny, dla
                                tego mogę nazwać ten program: paradziennikarstwem i parapublicystyką.
                                • kolotwor Re: A co o tym sądzicie? 07.08.07, 11:12
                                  Bo nie mozna obiektywnie oceniac nieobiektywnej rzezczywistosci.
                                  Ciemnota i zabobon to po prostu bzdety ktore trzeba potepic w
                                  czambul.W dodatku szkodliwe.
                                  • po.prostu.ona Re: A co o tym sądzicie? 07.08.07, 12:30
                                    Zastanawiam się, czy ty czytasz, to co piszesz? Bo po tej ostatniej wypowiedzi
                                    ugruntowało się we mnie wrażenie, że bezpośrednio na klawiaturę przelewasz jakiś
                                    mentalny chaos, nie usiłując nawet nad nim zapanować.
                                    Co to znaczy nieobiektywna rzeczywistość? A co rozumiesz przez rzeczywistość
                                    obiektywną?
                                    Usiłując znaleźć w tej przezabawnej wypowiedzi choćby nikły cień logiki, w
                                    czambuł należałoby potępić również religię, w tym chrześcijańską.
                                    Śliczniutkie :-) A jakie wyrafinowane słownictwo, no no. Autorom programu
                                    gratuluję widowni, swoją drogą. I za audycje dla takiego "targetu" płacimy
                                    abonament.
                                    • angelbell Re: A co o tym sądzicie? 07.08.07, 13:34
                                      Założyciel wątku lubuje się w obrazowych opisach ekscytując swój
                                      umysł( pełen uniwersalnej miłości bliźniego), demonicznymi wizjami
                                      pełnymi okrucieństwa.A fe, nieładnie, nikt tu ogniem i mieczem nie
                                      ustanawia nowych porządków, nie te czasy. Średniowiecze dawno się
                                      skończyło, kulturalni ludzie nie dyskutują w ten sposób i nie
                                      obrażają ani nie grożą tym, którzy mają inne zdanie. Mam nadzieję,
                                      że inkwizycja już się nie powtórzy, ponieważ jest haniebną kartą w
                                      historii Kościoła, nie jedyną. Kto jest bez winy niech pierwszy
                                      rzuci kamieniem....taak, a kolotwor jakoś nie pała miłością
                                      uniwersalną jeszcze, więc i kamyczek wypadałoby odłożyć na razie na
                                      bok. Poziom programu takiż jak i poziom dyskusji prezentowany przez
                                      założyciela wątku...proponuję naturalne wygaszenie wątku,
                                      neutralizację jadu poprzez zwietrzenie...
                                      • kolotwor Re: A co o tym sądzicie? 07.08.07, 14:36
                                        tylko czekalem az ktos sie wystawi na strzal z inkwizycja :)
                                        otoz dowiedzcie sie, drodzy niedouczeni "historycy" ze 90% wyrokow
                                        inkwizyzyjnych wydaly sady swiecki, a nie koscielne

co do palenia czarownic, takze 90 % poszlo z dymem w protestanckich
                                        Niemczech.

• kolotwor Re: A co o tym sądzicie? 07.08.07, 14:44
                                          poza tym znowu widze ze powtarza sie tu obiegowe pinie o :ciemnocie
                                          " sredniowiecza, mimo ze wiadomo ze upadek cyzilizacyjny zaczal sie
                                          od okresu osiwecenia, natomiast sredniowiecze to jedna z
                                          jasniejszych kart historii. Nie osmieszaj sie, piszac o niechlubnej
                                          inkwizycji, podczas gsy w "oswieconych czasach wspolczesnych
                                          najpierw laicki system francuski wyrznal kilkaset tysiecy katolikow,
                                          potem ATEISTYCZNE systemy takie jak hitleryzm (i nie piszcie o Gott
                                          mit Uns bo to zalosne), potem stalinizm, Maoizm wymordowaly
                                          dziesiatki milionow ludzi juz bez wzgledu juz na wyznanie ofiar, ale
                                          z zalozenia byly to systemy totalitarne, ateistyczne (zaprzeczycie?)
                                          WIec to e argumenty ktore tu przytaczacie to zadne argumenty,
                                          zatrzymalisci esie w historii na etapie podstawowki i powtarzanych
                                          obiegowych opini.
                                          Inkwizycja z jej ofiarami to maly pikuś
                                          • Gość: Iwona Re: A co o tym sądzicie? IP: 212.76.37.* 07.08.07, 15:35
                                            nie unoś się tak, szkoda Twych nerwów.
                                            Po prostu postaraj się zaakceptować ten fakt, iż ktoś może mieć
                                            odmienne zdanie niż Twoje. Ja postarałam się zaakceptować fakt, że w
                                            tym parapublicystycznym programie brak jest obiektywizmu i...
                                            akceptuje to, co nie znaczy, że biorę sobie te treści do serca-
                                            wręcz przeciwnie.
                                            • angelbell Re: A co o tym sądzicie? 07.08.07, 16:26
                                              Pisząc o średniowieczu, wyraźnie napisałam, że chodzi mi o rodzaj
                                              broni-ogień i miecz, o nic innego. Kolotwor, polecam poczciwą
                                              herbatkę z melisy na uspokojenie. Nie musimy być fanami tych samych
                                              programów jak słusznie zauważyła Iwona.Poza tym historię zostaw i
                                              nie dorabiaj do żadnej ideologicznej linii, były tam karty jasne i
                                              ciemne po obu stronach i licytowanie się w nieskończoność jest
                                              czynnością bezsensowną.Jan Paweł II był jednym z nielicznych, którzy
                                              potrafili o tym mówić otwarcie...i nie w ten sposób jak Ty...polecam
                                              Ci go jako wzór do naśladowania.Nikogo nie obrażał, nie potępiał,
                                              nie chciał być bardziej boski niż sam Bóg
                                              • kolotwor Re: A co o tym sądzicie? 07.08.07, 16:35
                                                Myslac ze jestem zdenerwowany jestescie w bledzie.Nigdy nei bylem
                                                spokojniejszy :)Co do Papieza to nei rob z neigo potulnej owieczki.
                                                Widac nie znasz jego nauczania i homilii - akurat zabobony kotrych
                                                jestesci efanami potepial iw ostrych slowach, podobnie jak inne
                                                GRZECHY
                                                • Gość: iwona Re: A co o tym sądzicie? IP: 212.76.37.* 07.08.07, 17:19
                                                  troszkę ta rozmowa odeszła od meritum tematu. znudził mnie ten temat.
                                                  • angelbell Re: A co o tym sądzicie? 07.08.07, 17:26
                                                    Nie wiesz, kolotwor, czego fanem jestem, więc nie uogólniaj.Możliwe,
                                                    że muminków, a może oranżady w proszku. Też znudziła mnie zabawa
                                                    groch-ściana.Lubię dyskusje , tu ich nie ma :) Iwono, pozdrawiam :)
                                                  • Gość: Mirkalon Re: A co o tym sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 21:59
                                                    //pl.wikipedia.org/wiki/Robert_Tekieli
                                                  • Gość: seniorka1 Re: A co o tym sądzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 22:35
                                                    koltwor napisał: ,,poza tym znowu widze ze powtarza sie tu obiegowe pinie o
                                                    :ciemnocie
                                                    " sredniowiecza, mimo ze wiadomo ze upadek cyzilizacyjny zaczal sie
                                                    od okresu osiwecenia, natomiast sredniowiecze to jedna z
                                                    jasniejszych kart historii. Nie osmieszaj sie, piszac o niechlubnej
                                                    inkwizycji, podczas gsy w "oswieconych czasach wspolczesnych
                                                    najpierw laicki system francuski wyrznal kilkaset tysiecy katolikow,
                                                    potem ATEISTYCZNE systemy takie jak hitleryzm (i nie piszcie o Gott
                                                    mit Uns bo to zalosne), potem stalinizm, Maoizm wymordowaly
                                                    dziesiatki milionow ludzi juz bez wzgledu juz na wyznanie ofiar, ale
                                                    z zalozenia byly to systemy totalitarne, ateistyczne (zaprzeczycie?)
                                                    WIec to e argumenty ktore tu przytaczacie to zadne argumenty,
                                                    zatrzymalisci esie w historii na etapie podstawowki i powtarzanych
                                                    obiegowych opini.
                                                    Inkwizycja z jej ofiarami to maly pikuś"

kolotwor? Czy ty miałeś 5 z historii w podstawowce? Dla Ciebie sredniowiecze to
                                                    najjaasniejszy czas/era ludzkosci? Ja takich glupot nie moge czytac? Sam sie
                                                    spaliles, swoja ignorancja moralną. myślisz, ze sady swieckie palily czarownice
                                                    za czary, ale te sady to ludzie, a ludzie ci byli chrzczeni, mieli wiare, jaką?
                                                    chrzescijanską? zasady i morale byly chrzescijanskie... bo kosciol w tych
                                                    czasach mial duzy wplyw na ciemnote ludzką. duchowni byli najbardziej
                                                    wyksztalceni, a biedni byli analfabetami. Czesto chlopi, wiesniacy musieli z
                                                    przymusu pracowac jak niewolnicy u panow, szlachty.. Prawo, bylo przesiakniete
                                                    religia, niewinne kobiety ginely, nawet wtedy, kiedy ktos je posazdil, a jak
                                                    mozna bylo udowodnic ze ona ma moc. A tortury sredniowieczne? wiadomo ze byly
                                                    najbarzdiej brutalne... Wybacz i ty to nazywasz jasnym wiekiem? Wiekiem, gdzie
                                                    kazano za grzechy sie biczowac? glodzic, gdzie byl kult ubostwa, i surowej
                                                    pokuty, by grzechy odpuscic? A ci ludzie potem z chorob umierali... A czy wiesz,
                                                    ze papieze rowniez studiowali astrologie, do dzis w swoich archiwach watykan
                                                    posiada zbiory ksieg astrologicznych... kolotwor jest jednym z tych co tak na
                                                    sile chca burzyc i ludziom prac mozgi... chore
                                                  • kolotwor Re: A co o tym sądzicie? 08.08.07, 10:30
                                                    co do tortur to w czasach wspolczesnych i neidawnych tortury byly
                                                    bardziej wymyslne niz w sredniowieczu.
                                                    Jesli uwazasz ze akcje terrorystow, albo Gułagi albo obozy
                                                    koncentracyjne nie byly wymyslnymi otrturami to jestes smieszna.

co do glodzenia sie w sredniowieczu, nie da sie tego porownac np. z
                                                    anoreksja ktora swieci obecnie triumfy, wylansowana przez pisma
                                                    modowe

co do biczowania... hmm nie da sie tego porownac z sadomasochizmem
                                                    rozpowszechnionym w klubach dla tzw.:mniejszosci" albo akcjami rypu
                                                    program "Blizna" w MTV albo chociazby Jackass

Twoi przedmowcy odpadli z powodu niklej wiedzy historycznej, ty tez
                                                    jak widze masz mizerna.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: iwona Re: A co o tym sądzicie? IP: 212.76.37.* 08.08.07, 10:57
                                                    zarówno nie zmieni się zdania autora tego tematu, jak i nie zmieni
                                                    się zdania większości, czy wręcz wszystkich, którzy mają przeciwne
                                                    do autora tematu i tego, co pokazano w tym paraprogramie.
                                                    więc to raczej tylko takie "przepychanki" każdy chce miec ostatnie
                                                    słowo.
                                                  • kolotwor Re: A co o tym sądzicie? 08.08.07, 14:45
                                                    Typowe :)
                                                    Koncza sie argumenty konczy sie dyskusja.
                                                  • po.prostu.ona Mam wrażenie, że nasz niestrudzony dyskutant 08.08.07, 15:46
                                                    nie do końca rozumie o czym mowa.

Interesuję się mediewistyką i akurat dla mnie średniowiecze jest fascynującą
                                                    epoką, wcale nie uważam jej za "ciemne czasy". Rzecz w czym innym. W
                                                    postrzeganiu świata - poprzez pryzmat scholastycznych dogmatów, co de facto
                                                    zamykało drogę poznaniu. Dlatego naturalną rzeczą był renesans, gdyż jak
                                                    wiadomo: natura abhorret vacuum.

Ale Ockham, na którego lubię się niekiedy powoływać, swą maksymę "Non sunt
                                                    multiplicanda entia sine necessitate" stworzył wszakże w średniowieczu.
                                                    Tłumaczenie zjawisk podnadzmysłowych jako efektów działań jakichś "złowrogich
                                                    istot" jest dla mnie właśnie mnożeniem bytów ponad potrzebę.
                                                    Oglądałam kiedyś znakomity program dokumentalny o kobiecie prześladowanej przez
                                                    duchy, której nie pomagały żadne egzorcyzmy, rytuały kościelne ani jakiekolwiek
                                                    inne. Okazało się, że wszystkie zjawiska i straszne przeżycia, których
                                                    doświadczała są dosyć dobrze skądinąd znanym "efektem poltergeista" -
                                                    generowanym przez nią samą. Z czasem, pod opieką psychologa-psychotronika
                                                    nauczyła się je kontrolować.

Więc może lepiej nie szukać szatana pod każdym łóżkiem, bo można znaleźć... rękę
                                                    w nocniku.
                                                  • Gość: seniorka1 kolotwor??? do Ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 20:14
                                                    kolotwor, Religijny sposob widzenia jest twoj troszke cos nie tak.. To ze sobie
                                                    mniejszosci uzywaja, maja swoje prawa... Tacy są, i tak chca... Tak jak ja chce,
                                                    bo taka jam jest, ze i ja se lubie pouzywac paluszkiem sama, albo
                                                    wibratorkiem... Lubie, bom skorpionica energetyczna, i potrzebujaca szczescia...
                                                    i doznan... I za to tez spalilbys mnie na stosie, prawda? Jak te czarownice...
                                                    Uwazasz ze zle czynie, kiedy moj seksuolog kazal, bo to zdrowe dla mego
                                                    organizmu. Dlaczego Lekarz, naukowiec twierdzi ze to dla czlowieka dobre, i
                                                    zdrowe, a kosciol mowi ze to grzech, ze to chora wyobraznia... I w tej kwestii
                                                    kosciol i nauka medyczna ma inne zdania na ten temat... Nauka mówi białe-
                                                    kosciol czarne, nauka dobre - kosciol zle... Tak samo jest z wrozbami, tak samo
                                                    jest z parapsychologią1!!!!!

Wybaczcie, ale jako skorpionica jestem wybuchowa... i taka bede, prosto z mostu...
                                                  • Gość: seniorka1 Re: kolotwor??? do Ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 20:23
                                                    I wiadomym jest dla mnie,ze wybiore stanowisko lekarza ginekologa, on wie co dla
                                                    mnie dobre, a ksiądz czy ty, zajmij sie sobą, a nie naprawianiem swiata, napraw
                                                    siebie najpierw i zyj swoim prawem, bo to twoj sposob widzenia, a tu nie wmawiaj
                                                    innym, bo tylko wiekszy opor wobec twojej filozofii sie tworzy... ty jak nie
                                                    uzywasz zycia, to wiadomym jest zes zgorzknial, podobnie jak twa meskosc.... z
                                                    braku uzywania... :)
                                                  • kolotwor Re: kolotwor??? do Ciebie 09.08.07, 14:00
                                                    No, tak, znowu typowa pseudoargumentacja, zgodna ze
                                                    Schopenhauerowskim:
                                                    "Toje poglady sa tak odrazajace jak twoj wyglad, Sokratesie"

Czyli jak nei mamy argumentow w dyskusji to zaczynaja sie wycieczki
                                                    osobiste.

Jesli chodzi o seks, mozesz byc spokojna, jestem wyjatkowo plodny i
                                                    jurny (nie tylko literacko :)), natomiast ty wyraznie prowokujesz...
                                                    jak zyjesz to tylko twoja sprawa, naprawde mnie to nie interesuje.

Ale skoro koniecznie zalezy ci n adrazeniu tego tematu to powiem
                                                    tylko ze z powodu braku seksu nikt nei umarl i nie oszalal, nie jest
                                                    on tez potrzebny do zachowania zdrowia.
                                                    Nie zaspokojone instynkty jak glod czy pragnienie koncza sie
                                                    smiercia, nei slyszalem zeby ktos umarl albo nabawil sie choroby z
                                                    powodu braku seksu, natomiast z powodu jego uprawiania i owszem
                                              • angelisme Re: A co o tym sądzicie? 09.08.07, 16:57
                                                angelbell napisała:

> Pisząc o średniowieczu, wyraźnie napisałam, że chodzi mi o rodzaj
                                                > broni-ogień i miecz, o nic innego. Kolotwor, polecam poczciwą
                                                > herbatkę z melisy na uspokojenie. Nie musimy być fanami tych samych
                                                > programów jak słusznie zauważyła Iwona.Poza tym historię zostaw i
                                                > nie dorabiaj do żadnej ideologicznej linii, były tam karty jasne i
                                                > ciemne po obu stronach i licytowanie się w nieskończoność jest
                                                > czynnością bezsensowną.Jan Paweł II był jednym z nielicznych, którzy
                                                > potrafili o tym mówić otwarcie...i nie w ten sposób jak Ty...polecam
                                                > Ci go jako wzór do naśladowania.Nikogo nie obrażał, nie potępiał,
                                                > nie chciał być bardziej boski niż sam Bóg

-> oj podoba mi się bardzo, to co napisałaś... szacuneczek
                            • anahella Niemieccy zolnierze 13.08.07, 23:00
                              kolotwor napisał:

> Tak, tylko ze to byl "ich" bóg, proponuje zainteresowac sie
                              > historia
                              > i dowiedziec o tym ze system hitlerowski nawiazywal wprost do
                              > poganskich wierzen Germanow, Hitler zreszta jako pierwszy usunal
                              > krzyze z obiektow publicznych.

Przepraszam, ale ja interesuje sie historia.
                              Hitler mial w Papiezu poplecznika. Pius XII oficjalnie popieral III Rzesze w
                              konflikcie wojennym i nawolywal aby w 1939 roku Polska sie poddala.

Katolicki przywodca popieral wyznawcow poganskich bogow? A moze jednak to nie
                              byli poganscy, germanscy bogowie, tylko Ty cos krecisz?
                              Pokrecilo Ci sie, bo swastyka, to przeinaczony celtycki symbol Slonca.
                              Wyciagnales dosc odwazne wnioski, nie majac ku nim zadnych podstaw. W koncu
                              krzyz chrzescijan to tez zapozyczenie z dawnych wierzen. Jezus nie umarl na
                              takim krzyzu, jakim sie go rysuje dzisiaj, wtedy skazanych wieszano na
                              konstrukcji w ksztalcie litery "T". Krzyz zostal zapozyczony z wierzen
                              celtyckich, bo pierwotnym znakiem chrzescijan byla ryba.

Nastepnym razem, gdy bedzisz radzil zainteresowanie historia, jako pierwszy sie
                              do swoich rad zastosuj - wyjdzie Ci to na zdrowie, bo nie bedziesz wypisywal
                              zbyt odwaznych wnioskow, jak ten powyzej.

II wojna swiatowa to dosc ciemny okres w historii papiestwa. Papiez blogoslawil
                              zolnierzy Mussoliniego idacych na wojne, oficjalnie potepial Polske za opor
                              podczas kampanii wrzesniowej. O malo nie doszlo do schizmy gdy Watykan zalecal
                              polskim ksiezom nawolywanie do zlozenia broni, zwlaszcza partyzantce.
                              III Rzesza mordowala Zydow i Cyganow za milczacym przyzwoleniem glowy jezusowego
                              kosciola. Napis na niemieckim umundurowaniu nie dotyczyl zadnych germanskich
                              bogow. Dotyczyl boga monoteistycznej religii chrzecijanskiej, i byl - o ile
                              dobrze pamietam - podlizaniem sie Stolicy Apostolskiej by ta poparla go w sporze
                              z ZSRR. To wlasnie niemieccy zolnierze mieli byc nowymi apostolami w podbitym
                              ZSRR. Oczywiscie nie przeszkodzilo to owym nowym apostolom mordowac katolickich
                              Polakow, w tym takze polskich ksiezy.

Wokol postaci Piusa XII naroslo wiele kontrowersji. Popieral dyktatury (jak np.
                              Salazara w Portugalii), popieral utworzenie katolickiego panstwa chorwackiego, w
                              ktorym mniejszosci narodowe i religijne byly mordowane tymi samymi metodami co w
                              latach 90. Ante Pavelić - chorwacki przywodca mial papieskie namaszczenie na
                              ludobojstwo - w imie wiary katolickiej.

O dziwo, Jan Pawel II rozpoczal proces beatyfikacyjny Piusa XII. Istnieja
                              oczywiscie sugestie, ze to co napisalam powyzej moglo byc spiskiem KGB przeciwko
                              glowie KK. Nie wiemy jednak co sie wydarzylo naprawde, bo archiwa Watykanu
                              skrywaja wiele tajemnic i historycy sa do nich dopuszczani bardzo powoli.

Tyle w temacie historii III Rzeszy, innych rezimow i Watykanu.
                • angelisme Re: A co o tym sądzicie? 09.08.07, 16:55
                  a więc Moi mili doczekaliśmy się średniowiecznej "Świętej Inkwizycji"
                  przeniesionej na płaszczyznę XXI wieku.

następny krok.... KRUCJATA?

Oj oby już nie palili, nie topili i nie wyganiali "szatana świętym członkiem
                  księdza" jako to miało miejsce w średniowieczu znanym z nagonki na to, co
                  przeciwstawiało się władnym kościołowi...

nie wiem czy się śmiać, czy płakać.... To jest uuuuu co najmniej paraliżujące...
                  • po.prostu.ona pax, pax między chrześcijany :-)))) 10.08.07, 09:34
                    Nie, no spokojnie. Program jest nadawany na niszowym kanale, w porze zerowej
                    oglądalności. :-) Tak naprawdę chodziło o to, by parę osób mogło sobie zarobić,
                    nic więcej. Tematyka "new Age" jest modna, jakkolwiek by ją przestawiać, źle czy
                    dobrze.
                    Jedyne, co może lekko zbulwersować to fakt, iż tak naprawdę to my: ja, seniorka,
                    angelisme, iwona, etc. - nolens volens gaże autorom tego "dziełka" fundujemy.
                    Jeżeli w czymkolwiek słyszę chichot szatański, to właśnie w tym
                    :-)))
                    • kolotwor Re: pax, pax między chrześcijany :-)))) 10.08.07, 10:05
                      A wiesz dlaczego na niszowym kanale i w porze zerowej ogladalnosci? Bo
                      tak wyglada w Polsce tolerancja. Program tylko dlatego znalazl miejsce
                      na antenie, warunkiem bylo umieszczenie go w takim miejscu zeby jak
                      najmniej osob go ogladalo. \W koncu nei na darmo Urbanski nosi
                      czerwona tasiemke kabalistow :)))
                      • po.prostu.ona Re: pax, pax między chrześcijany :-)))) 10.08.07, 10:32
                        Serio nosi?
                        :-)))))
                        A skąd to wiesz? :-)
                        Chociaż w sumie to jego sprawa, ja nie wnikam w cudzą biżuterię.
                        A to, że w Polsce nie ma tolerancji, to żadne odkrycie.
                        No, to teraz rozumiem dlaczego tak ten program reklamujesz!
                        Ale moim zdaniem obrałeś złą strategię, bo nie powinieneś najeżdżać na ludzi,
                        nawet jeśli nie zgadzasz się z ich poglądami.
                        Agresja rodzi agresję i nie tędy droga, by kogoś do czegoś przekonywać.
                        :-)
                    • angelisme Re: pax, pax między chrześcijany :-)))) 10.08.07, 15:17
                      ojoj, jak swiat światem istnieją opozycje....
                      lewa-prawa
                      góra-dół;)
                      władza-pospólstwo
                      kościoł-wiedźmy

etc etc
                      • Gość: iwona Re: pax, pax między chrześcijany :-)))) IP: 212.76.37.* 13.08.07, 14:56
                        oglądałam niedzielny odcinek, to już chyba zasada, że wynika z tego
                        tylko jeden wniosek, zero obiektywizmu. Aby było coś wiarygodne i
                        bezstronne należałoby zaprosić dwie strony i podac relacje z dwóch
                        spojrzeć, osób które doznały czegoś złego przez wróżbę i czegoś
                        dobrego.
                        weszłam tez na stronę, którą reklamowano podczas programu. Tam są
                        jakieś modły na tej stronie i inne takie pro
                        katolickie "spostrzeżenie" na temat new age a z tych wortalem
                        wspłpracują rozgłośnie katolickie i taka sama prasa. na dole strony
                        jest bilkanaście bannerów.
                        czy więc nie należy tego nazywać propagandą katolicką? w moim
                        odbiorze, tak.
                        • Gość: Iwona Re: pax, pax między chrześcijany :-)))) IP: 212.76.37.* 13.08.07, 18:59
                          czy ktoś oglądał w sobotę? co myślicie o tym sobotnim odcinku? co
                          myślicie o stronie internetowej?
                          nie chce się powtarzać, moją opnie znacie, ale chętnie poczytam co
                          myślicie o tych ostatnich dwóch odcinkach.
                          • Gość: jolla Re: pax, pax między chrześcijany :-)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 21:48
                            Mirkalon dał link do strony o autorze programu- jest to dziennikaez z radia
                            Józef, czego się więc spodziewać.Czytałam że dokonywał wielu cudow-dziwne że tak
                            szybko mu poszło?Myślicie ze to prawda? Ja myśle ze to podpucha aby być wiarygodnym.
                            • Gość: seniorka1 pax, pax między chrześcijany :-)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 22:35
                              Założenia kultury duchowej New Age
                              Wszystko we wszechświecie jest ze sobą powiązane na każdej płaszczyźnie, jest
                              jednością.

Wszystko jest emanacją kosmicznej energii, którą można nazwać na przykład Bogiem
                              albo Absolutem.

Człowiek posiada moc tworzenia rzeczywistości wedle swojej woli, gdyż człowiek
                              może pojąć "proces życia". Zwierzeta i martwe przedmioty nie tworzą świadomie
                              rzeczywistości.

Najwyższym dobrem i celem życia człowieka jest miłość, w najszerszym rozumieniu.

Nauka nie jest w stanie wytłumaczyć wszystkiego, ponieważ jest tylko
                              niedoskonałym instrumentem naszego poznania. Alternatywne metody mogą być
                              niekiedy skuteczniejsze od naukowych.

Życie ziemskie jest tylko stanem przejściowym, jednym z etapów rozwoju. Śmierć
                              nie jest finalna, to tylko proces transformacji energii w inną formę.

Człowiek, tak jak i wszystko inne, jest uduchowiony, posiada nadfizyczną jakość.

Gdy ludzkość osiągnie odpowiedni poziom rozwoju duchowego, życie ziemskie
                              zostanie przewartościowwane i bardziej zbliży sie do doskonałości.

Najważniejszym narzędziem człowieka jest wolna wola. Może on dokonywać w każdym
                              momencie życia dowolnego wyboru, bez narażania sie na osąd i krytykę, bądź
                              aprobatę, o ile czyni to świadomie i zdaje sobie sprawę z konsekwencji swojego
                              postępowania.

Kultura duchowa New Age nie prowadzi żadnych nagonek, namawiań ani przymuszeń.

Zwolennicy New Age uznają wolną wolę każdej istoty ludzkiej za najwyższe dobro i
                              szanują każdą decyzję każdego człowieka. W New Age nie istnieje naczelny władca
                              (tzw. guru), co jest konsekwencją tego, że każdy jest równy każdemu.
                              moj komentarz
                              I wiecie co, te założenia znalezione w sieci jakoś do mnie docierają... W
                              katolicyzmie tego brak... Szczegolnie brak jest to co w 2 ostatnich zdaniach...
                              To tylko katolicyzm tworzy nagonki i przymuszenia... Nie dziwmy sie dlaczego
                              katolicyzm sie podizelil na protestancyzm prawoslawie, a ludzie przechodzą na
                              ateizm... ? nie dziwmy sie... New Age nie jest sektą, jest poprostu ruchem
                              światopoglądowym,nic wiecej, i nie jest religią.. O tym nalezy pamietac..
    • agrentowy4321 Re: jarmark cudów 06.03.23, 08:13
      Bardzo ambitne zagadnienie
    • irona.sonata Re: jarmark cudów 26.04.23, 20:45
      Ciekawe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka