Dodaj do ulubionych

Podziękowanie

24.11.10, 14:21
Szanowni Państwo,

W imieniu swoim i Mirosława Siwika pragnę serdecznie podziękować Wszystkim Mieszkańcom którzy oddali na nas swoje głosy. Dzięki Państwa zaangażowaniu w naszym okręgu uzyskaliśmy ponad 65% frekwencję i rozpoczynamy pracę w Radzie Gminy. Mamy nadzieję że nie zawiedziemy Państwa zaufania. Zapraszamy wszystkich do współpracy dla dobra Naszej Gminy.

Jednocześnie prosimy o uczestniczenie w drugiej turze wyborów i oddanie swojego głosu na kandydata na wójta Gminy Dębe Wielkie - Krzysztofa Kalinowskiego.

Z poważaniem,
Monika Tkaczyk

Obserwuj wątek
    • monika_tkaczyk Re: Podziękowanie 25.11.10, 23:11
      Zapraszam na swojego bloga. Będę na bieżąco starała się informować o pracach Rady Gminy, chętnie wysłucham opinii i propozycji: [url=http://monikatkaczyk.blogspot.com/]Blog Moniki[/url].
      Chciałabym aby Mieszkańcy aktywnie włączyli się w moją pracę! Zapraszam do pisania i komentowania.

Pozdrawiam,
      Monika Tkaczyk
    • jerzyk_debe Re: Podziękowanie 27.11.10, 00:27
      Szanowna Pani Moniko!
      Pragnę gorąco pogratulować Pani wyboru do Rady Gminy. Jestem pewien, że wszyscy Radni, nie tylko wybrani z ramienia komitetu Kalinowski na wójta.pl będą reprezentować mieszkańców gminy a nie urzędników jak bywało do tej pory. Liczę, że Pani słowa o zaproszeniu nas do współpracy nie są pustym sloganem a faktyczną deklaracją.
      W moim przekonaniu Pani społeczne zaangażowanie, zdrowy rozsądek i oczywiście olbrzymie zaufanie potwierdzone znakomitym wynikiem, są argumentami do objęcia przewodnictwa Rady.
      Byłoby świetnie, gdyby istniała możliwość wprowadzenia prostego, e-mailowego systemu komunikacji mieszkańców ze wszystkimi radnymi (mam nadzieję, że nie jest Pani jedną osobą w Radzie posługującą się komputerem?).
      Być może radni odważyliby się udostępniać przebieg sesji Rady Gminy w internecie, nie każdy przecież może przyjść i posłuchać obrad na żywo. Mieszkańcy mieliby możliwość na bieżąco wyrabiać sobie zdanie co do sytuacji gminy i podejmowanych przez Państwa oraz Urząd Gminy działań.
      • miroslawski_net Re: Podziękowanie 27.11.10, 02:00
        Wynik wyborcz nie jest miarodajny, większa liczba uprawnionych do głosowania w tym obwodzie większa liczba oddanych głosów. Procentowo ten wynik nie jest jakis oszałamjający to tylko 35,56 % ważnie oddanych głosów w tym okręgu.Można sprawdzic na stronie PKW, większośc nowo wybranych radnych (dokładnie dziewięciu) ma lepszy procentowy wynik w swoich okregach niż Pani Monika.
        • zgoorek Re: Podziękowanie 27.11.10, 13:17
          miroslawski_net napisał:

> Wynik wyborcz nie jest miarodajny, większa liczba uprawnionych do głosowania w
          > tym obwodzie większa liczba oddanych głosów. Procentowo ten wynik nie jest jaki
          > s oszałamjający to tylko 35,56 % ważnie oddanych głosów w tym okręgu.Można spra
          > wdzic na stronie PKW, większośc nowo wybranych radnych (dokładnie dziewięciu) m
          > a lepszy procentowy wynik w swoich okregach niż Pani Monika.

Bardzo ciekawa i wiele wnosząca wypowiedź ;)
        • obiektywny-2 Re: Podziękowanie 28.11.10, 06:24
          z czystej ciekawości sprawdziłem:
          - okręg wyborczy nr 1 - 41,30%
          - okręg wyborczy nr 2 - 42,04%
          - okręg wyborczy nr 3 - 38,43%
          - okręg wyborczy nr 4 - 63,33%
          - okręg wyborczy nr 5 - 54,96%
          - okręg wyborczy nr 6 - 56,83%
          - okręg wyborczy nr 7 - 47,46%
          - okręg wyborczy nr 10 - 69,08%
          - okręg wyborczy nr 11 - 52,51 %
          • wybieram2010 Re: Podziękowanie 28.11.10, 08:25
            Widzę, że lansujecie nową wersję ustawy wyborczej - bo ta wam nie pasi, tak?
            Czy tylko wyniki nie odpowiadają? To jeszcze porównajcie z okregami w Rzeszowie i z Koszalina może?
            Wtedy będzie obiektywnie - ale dla teorii bolszewików, ha-ha.
            • obiektywny-2 Re: Podziękowanie 28.11.10, 14:12
              do wybieram2010

teoria bolszewików ??????

te przedstawione powyżej wyniki to są tylko same fakty
            • slawekg.1 Re: Podziękowanie 29.11.10, 21:20
              kobieta dziękuje wyborcom, a widzę, że ktoś nie ma na tyle honoru, żeby pogodzić się z przegraną
        • jerzyk_debe Re: Podziękowanie 28.11.10, 18:47
          miroslawski_net napisał:

> Wynik wyborcz nie jest miarodajny, większa liczba uprawnionych do głosowania w
          > tym obwodzie większa liczba oddanych głosów. Procentowo ten wynik nie jest jaki
          > s oszałamjający to tylko 35,56 % ważnie oddanych głosów w tym okręgu.Można spra
          > wdzic na stronie PKW, większośc nowo wybranych radnych (dokładnie dziewięciu) m
          > a lepszy procentowy wynik w swoich okregach niż Pani Monika.

Mam wrażenie, że powyższy post miał w zamyśle autora być polemiką z moim wcześniejszym wpisem, w związku z tym czuję się w obowiązku odpowiedzi, chociaż przyznaję, trudno mi znaleźć związek jednego z drugim. Jeśli miroslawski_net ma trudność zrozumienia zdań złożonych spróbuję napisać jeszcze raz prościej i - mam nadzieję - jaśniej.
          1. Gratuluję p. Monice Tkaczyk wyboru do Rady Gminy.
          2. Mam nadzieję, że radni będą reprezentować interes wszystkich mieszkańców naszej gminy.
          3. Liczę na kontakt z radnych z mieszkańcami w istotnych dla nas sprawach.
          4. [b]Uważam, że p. Monika Tkaczyk dobrze pełniłaby funkcję Przewodnicznącego Rady Gminy ponieważ:[/b]
          a. jest zaangażowana w publiczne sprawy naszej gminy
          b. dysponuje zdrowym rozsądkiem
          c. uzyskała duże społeczne poparcie
          5. Prośba stworzenia kanałów komunikacji z radnymi:
          a. mailowego
          b. transmisji posiedzeń Rady

Pragnę jednocześnie dodać, że nie mam żadnego wpływu na decyzje Radnych, którzy wybiorą
          Przewodniczącego według swojej woli.

PS Przepraszam za nieco złośliwą formę, ale irytuje mnie wyrywanie treści z kontekstu i dyskusja w temacie, którego wątek zupełnie nie dotyczy.
    • ania5353 Re: Podziękowanie 28.11.10, 17:03
      Moniczko ja w imieniu mojej rodziny dziekuje ze kandydowałaś na radna i gratulacje z wygranej . Na druga ture wyborów na wójta gminy Debe Wielkie bedziemy głosowac napewno i wiadomo na kogo , myśle ze jest tylko jeden kandydat i to własnie bedzie mój wójt i wszystkich nas. Pozdrawiam Anna
      • superdorina3d-1 Re: Podziękowanie 12.12.10, 19:10
        Ja również gratuluję wygranej. Ten skład radnych bardzo mnie zadowala, nie mówiąc już o naszym nowym WÓJCIE-Kalinowskim. Jest super ! Jeszcze bardziej cieszę się jak widzę was prężnie działających w Stowarzyszeniu. Teatrzyk,który dziś się odbył to było dopiero wspaniałe przeżycie dla dzieciaków i dla nas dorosłych. Dzięki . A te prezenty słodkie to dopiero niespodzianka ! Zresztą frekwencja (pełna sala widzów dużych i małych) mówi sama za siebie. Oczywiście jak co roku przekaże na Stowarzyszenie 1% podatku, robię to z wielką przyjemnością. Chciałabym pomóc bardziej, lecz mam w domu maluchy i nie bardzo mogę. Postaram się zrobić pospolite ruszenie i namawiać wszystkich znajomych by również wspierali Was finansowo dla naszego, wspólnego dobra. Życzę Wam wytrwałości i jak najwięcej życzliwości od mieszkańców.
        • tomasz.urbaniak Re: Podziękowanie 12.12.10, 22:42
          ja również przekazałabym 1% podatku jak wczesniej ale jednak tym razem przekażę je dla stowarzyszenia wiosna które organizuje pomoc na swięta dla biednijszych uważam że to wazniejsz eniz teatrzyki dla dzieci mam nadzieję że obecna władza dostrzeże że gmina to nie tylko dzieci
    • monika_tkaczyk Prośba do Mieszkańców 13.12.10, 08:59
      Witam,
      Jako nowa radna mam prośbę do Mieszkańców w szczególności tych, którzy mieszkają w naszej gminie od niedawna: chciałabym abyśmy wszyscy uczciwie się zastanowili czy wspieramy gminę naszymi podatkami (nie tylko podatkiem od nieruchomości ale też podatkami dochodowymi). Do gminy wraca bowiem 39,34% wpływów z podatku dochodowego od osób fizycznych, zamieszkałych na terenie gminy oraz 6,71% wpływów z podatku dochodowego od osób prawnych i jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, posiadających siedzibę na terenie gminy.
      Nawet jeśli z jakichś względów nie chcemy lub nie możemy zameldować się na terenie gminy nie ma to wpływu na możliwość rozliczania się w mińskim urzędzie skarbowym a dzięki temu wsparciu gminy naszymi podatkami. Wystarczy złożyć do urzędu NIP-3 i w pozycji B4 wpisać adres miejsca zamieszkania, który określi gdzie wracają nasze podatki.
      Dzięki temu gmina będzie miała większe dochody a my może nie będziemy mieli tylu powodów do narzekania....
      Pozdrawiam,
      Monika Tkaczyk
      • blue_zyrafa1971 Re: Prośba do Mieszkańców 14.12.10, 21:28
        monika_tkaczyk napisała:

> Witam,
        > Jako nowa radna mam prośbę do Mieszkańców w szczególności tych, którzy mieszkaj
        > ą w naszej gminie od niedawna: chciałabym abyśmy wszyscy uczciwie się zastanowi
        > li czy wspieramy gminę naszymi podatkami (nie tylko podatkiem od nieruchomości
        > ale też podatkami dochodowymi). Do gminy wraca bowiem 39,34% wpływów z podatku
        > dochodowego od osób fizycznych, zamieszkałych na terenie gminy oraz 6,71% wpływ
        > ów z podatku dochodowego od osób prawnych i jednostek organizacyjnych niemający
        > ch osobowości prawnej, posiadających siedzibę na terenie gminy.
        > Nawet jeśli z jakichś względów nie chcemy lub nie możemy zameldować się na tere
        > nie gminy nie ma to wpływu na możliwość rozliczania się w mińskim urzędzie skar
        > bowym a dzięki temu wsparciu gminy naszymi podatkami. Wystarczy złożyć do urzęd
        > u NIP-3 i w pozycji B4 wpisać adres miejsca zamieszkania, który określi gdzie w
        > racają nasze podatki.
        > Dzięki temu gmina będzie miała większe dochody a my może nie będziemy mieli tyl
        > u powodów do narzekania....
        > Pozdrawiam,
        > Monika Tkaczyk

Moniko,

to cenna inicjatywa i popieram ja w 100%
        .
        Trzeba najpierw jednak poprosic ludzi aby wystapili do urzedu gminy w pokoju nr 50 o nadanie numeru domu. Wtedy wystraczy dopelnić formalnosci o których pisze Minika i nasze podatki zasilą gminną kasę i jesteśmy pełnoprawnymi mieszkańcami a nie osobami o nastawieniu roszczeniowym bez dania czegos od siebie.

Pamiętajcie. O numer posesji mozna wystapic nawet zanim oddacie dom do użytku !!!!!! Wtedy w druku NIP 3 o którym pisze Monika podajecie adres zamieszakania (a nie zameldowania) w Debe i juz gmina ma ładnych kilka tysiecy z waszych podatków i wspomagacie gmine a nie tylko narzekacie. Dajcie coś od siebie.
        • essa_to_ja Re: Prośba do Mieszkańców 14.12.10, 23:27
          [b]A ja bym radziła najpierw sprawdzić to co Zyrafa napisal powyzej.[/b]
          Wedlug prawa budowlanego, jakie ja znam, w domu nie oddanym do uzytku nikt nie ma prawa mieszkac. Za zlamanie tego przepisu jest jakas olbrzymia kara. I to nie ma zwiazku z numerem budynku.
          Mozna natomiast:
          - zameldowac sie tylko na czas okreslony i placic podatki lokalnie,
          - wystapic z wnioskiem do wojta o dopisanie do lokalnej listy wyborcow (na podstawie meldunku czasowego jest to na pewno mozliwe)
          • blue_zyrafa1971 Re: Prośba do Mieszkańców 14.12.10, 23:49
            essa_to_ja napisała:

> [b]A ja bym radziła najpierw sprawdzić to co Zyrafa napisal powyzej.[/b]
            > Wedlug prawa budowlanego, jakie ja znam, w domu nie oddanym do uzytku nikt nie
            > ma prawa mieszkac. Za zlamanie tego przepisu jest jakas olbrzymia kara. I to ni
            > e ma zwiazku z numerem budynku.
            > Mozna natomiast:
            > - zameldowac sie tylko na czas okreslony i placic podatki lokalnie,
            > - wystapic z wnioskiem do wojta o dopisanie do lokalnej listy wyborcow (na pods
            > tawie meldunku czasowego jest to na pewno mozliwe)

kolezanko droga. jestes do tyłu w przepisach. Polecam kontekt telefoniczny z gmina
          • zgoorek Re: Prośba do Mieszkańców 15.12.10, 08:38
            Do essa_to_ja
            Faktycznie masz bardzo nieaktualne dane.
            My jesteśmy zameldowani i mieszkamy w domu faktycznie i formalnie niewykończonym.
            Dom dostał numer z okazji naszej chęci głosowania za wstąpieniem do UE, wówczas też zostaliśmy w nim zameldowani.
            A to już, jak wiesz, było jakieś parę lat temu...

Wg aktualnych przepisów wystarcza udowodnić [b]prawo własności działki[/b], na której możesz sobie postawić nawet [b]barak [/b]czy inne mieszkadło. Dostanie ono [b]numer posesji[/b], a Ty - [b]prawo do zameldowania się[/b] w nim.

Prawo meldunkowe z XX wieku odeszło już w niebyt.
            • magda_100 Re: Prośba do Mieszkańców 15.12.10, 10:54
              Niestety essa ma rację.

1. Prawo meldunkowe cały czas niestety formalnie obowiązuje - inna sprawa, że nikt tak naprawdę się tym nie przejmuje.

2. Gmina i owszem zamelduje ale przy odbiorze domu, szczególnie przez urząd z Mińska, przyjeżdżają obejrzeć i jeżeli stwierdzą, że był zamieszkany przed odbiorem to grozi kara chyba 10 tys. Można też wcześniej przyjąć mandat 700 zł i wtedy nie można być dwa razy karanym za to samo. Ale nie wiem jak można załatwić mandat :)

Pozdrawiam
              • zgoorek Re: Prośba do Mieszkańców 15.12.10, 16:25
                Do Magdy-100
                Nie jesteśmy zameldowani wbrew przepisom, słowo daję :)
                Nikomu nie dawaliśmy łapówki i nikogo nie prosiliśmy o więcej niż prawo do głosowania.
                A jednak jesteśmy - i to już od ponad 5 lat (chyba 6-7) - zameldowani dzięki poradzie urzędniczki z naszej gminy (dzięki, dzięki).
                Tu jest opisana [url=http://forum.budujemydom.pl/Meldunek-w-domu-bez-odbioru-t3571.html]podobna sytuacja[/url], a tu [url=http://forum.muratordom.pl/showthread.php?96709-Dom-w-budowie-i-zameldowanie-jak]dokładnie taka sama[/url] (forum Muratora).
                Czyli tylko ja osądzam, gdzie chcę mieszkać (skoro na swoim), a nie prawo meldunkowe.
                • ticco55 Re: Prośba do Mieszkańców 15.12.10, 18:25
                  W urzędzie gminy nie potrzebują żadnych dokumentów odnośnie odbioru budynku, aby dokonać zameldowania. Zamieszkiwanie w nieoddanym do użytku budynku grozi karą (chyba 10.000), można w PINB złożyć wniosek o udzielenie pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego lub budynku (w przypadku, gdy wszystkie prace nie są jeszcze zakończone). Wiem, że mnóstwo ludzi mieszka w takich domach - budowach i nic się nie dzieje, do momentu, aż ktoś życzliwy powiadomi nadzór budowlany. A wtedy drżyjcie narody, nie ma zmiłuj się. Życzę powodzenia przy załatwianiu formalności budowlanych - na szczęście mam to już za sobą. Pozdrawiam
                  • pprokopc Re: Prośba do Mieszkańców 16.12.10, 11:10
                    Nie mylmy możliwości meldunku z możliwością zamieszkania. Jeśli budynek nie jest oddany do użytkowania to nie można mieszkać w nim i już. Spoko, można się zameldować, można w dokumentach podawać jego adres jako miejsce zamieszkania ale fizycznie mieszkać nie można. Kara z nadzoru budowlanego wynosi 10 tyś. i nie ma zmiłuj. A to, że bardzo dużo osób mieszka zanim odda budynek do użytkowania to już inna sprawa.
                    Przytoczę przykład z serii "znajomi królika". Sąsiad kolegi zgłosił bliźniak do użytkowania. Niestety, przyszła komisja a on otworzył im w szlafroku. Efekt - 20 tyś. w placy bo to bliźniak.
                    • essa_to_ja Re: Prośba do Mieszkańców 16.12.10, 15:13
                      Dziekuje pprokopc.
                      Dokładnie wyjasniłeś to o co mi chodziło. Zresztą powołałam się własnie na prawo budowlane.
                      Sprawy meldunkowe rzeczywiście mi umknęły, bo z tym byłam na bieżąco dużo wcześniej, w momencie brania kredytu. I tu Zgoorek tez ma rację, można się zameldować chyba nawet na pustej działce...

Pozostaje jeszcze pytanie, co zrobić z tym "zamieszkaniem" (nielegalnym z punktu widzenia prawa budowlanego).
                      Możemy się zgłosić do skarbówki i mamy dwie opcje:
                      1.) w nip-3 napiszemy nieprawdę (za skladanie falszywych zeznan tez jest jakas kara), że mieszkamy, choć nie mieszkamy i jestesmy tylko zameldowani (przynaleznosc podatkowa mamy zgodnie z miejscem zamieszkania),
                      2.) albo napiszemy prawdę, bo faktycznie mieszkamy - wtedy tez jesteśmy winni, bo w nieoddanym do użytku mieszkać nie wolno.
                      Ano takie paradoksy polskiego prawa ;-)

PS. zgoorku rob ten odbior, bo zyjesz na wulkanie; akurat Minsk podobno jezdzi i sprawdza takie rzeczy.
                      • pprokopc Re: Prośba do Mieszkańców 16.12.10, 16:57
                        Ja oddawałem i nikogo nie było, to samo sąsiad. W segmentach na Olszowej ta sama sytuacja. Pewnie to wszystko kwestia szczęścia...
                        • magda_100 Re: Prośba do Mieszkańców 17.12.10, 09:47
                          A u mnie byli.
                          Może Twoja budowa krócej trwała niż moja i nie nosiła znamion zamieszkania :)
                          Ja składałam projekt zamienny bo od projektu do skończenia zaistniało trochę zmian i nie chciałam ryzykować, że wybudowałam coś innego niż przewidywał projekt. Okazuje się, że nawet zmiana wymiarów okna wymaga udokumentowania (w dzienniku budowy lub projekcie).
                          Pozdrawiam
        • joshima Do niebieskiej żyrafy. 16.12.10, 14:13
          blue_zyrafa1971 napisał:

> Trzeba najpierw jednak poprosic ludzi aby wystapili do urzedu gminy w pokoju n
          > r 50 o nadanie numeru domu. Wtedy wystraczy dopelnić formalnosci o których pisz
          > e Minika i nasze podatki zasilą gminną kasę i jesteśmy pełnoprawnymi mieszkańca
          > mi a nie osobami o nastawieniu roszczeniowym bez dania czegos od siebie.

Mam wrażenie, że usilnie próbujesz tu kogoś obrazić.
          • essa_to_ja Re: Do niebieskiej żyrafy. 17.12.10, 13:44
            Glupie gadanie...
            Większośc z nas w krótkim czasie władowała tyle kasy w Replina i okoliczne składy budowlane (płacące podatki w naszej gminie), że normalny człowiek przez 5-10 lat tyle zarobi.
            Że o rolnikach nie wspomnę, bo oni nie sa opodatkowani.
            • blue_zyrafa1971 Re: Do niebieskiej żyrafy. 17.12.10, 22:15
              essa_to_ja napisała:

> Glupie gadanie...
              > Większośc z nas w krótkim czasie władowała tyle kasy w Replina i okoliczne skła
              > dy budowlane (płacące podatki w naszej gminie), że normalny człowiek przez 5-10
              > lat tyle zarobi.
              > Że o rolnikach nie wspomnę, bo oni nie sa opodatkowani.

blue zyrafa potwierdza ze kupujac materialy na budowe domów w Debem pompujemy pośrednio kase do budżetu gminy Dębe Wielkie i dobrze. Blue zyrafa zbudowała i zakupila materiały nie na jeden dom dom w replinie wiec tym bardziej cieszy sie z tego ze buduje dobrobyt gminy Debe Wielkie.
          • blue_zyrafa1971 Re: Do niebieskiej żyrafy. 17.12.10, 22:03
            blue zyrafa nikogo nie obraza tylko stwierdza fakty. :-) boisz sie prawdy ???
            • joshima Re: Do niebieskiej żyrafy. 18.12.10, 16:51
              blue_zyrafa1971 napisał:

> blue zyrafa nikogo nie obraza tylko stwierdza fakty. :-) boisz sie prawdy ???
              Nie mam sobie nic w kwestii podatków do zarzucenia. Wręcz przeciwnie.

Czuję się więc dotknięta Twoimi zarzutami sugerującymi, że wszyscy wypowiadający się ostatnio na temat pewnych problemów w gminie mają jedynie roszczeniową postawę a nawet podatków nie odprowadzają i gminy nie wspierają.

Nie pozostaje mi nic innego jak zacząć traktować cię jak pieniacza i mąciwodę. EOT
              • pprokopc Re: Do niebieskiej żyrafy. 18.12.10, 18:48
                Joshi - zgadzam się z Tobą w zupełności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka