Dodaj do ulubionych

Diagnoza pięciolatka

20.10.10, 18:17
Wiem, że muszę, ale nie wiem dlaczego mam obowiązek przeprowadzić diagnozę u pięciolatków i za rok ją powtórzyć u tych samych dzieci - już sześciolatków.W mojej grupie rodzice nie chcą wcześniej posyłać swoich dzieci do szkoły (i to jest bardzo zdecydowane NIE). Na 100% dzieci te zostaną w przyszłym roku w przedszkolu. Czy nie ma małej furteczki, która pozwalałaby diagnozować tylko te pięciolatki, których rodzice rozważają wcześniejsze pójście ich dziecka do szkoły? Może jest coś dopisane małym druczkiem i ja nie doczytałam...?
Obserwuj wątek
    • reges Re: Diagnoza pięciolatka 20.10.10, 21:21
      Ja furtki żadnej nie widziałam, więc u nas wszystkie 5-latki mają zrobioną diagnozę. To tylko teraz, w okresie przejściowym będą diagnozowane rok po roku.
      Poza tym rodzic zawsze może zmienić zdanie i jednak zapisać dziecko do szkoły.
    • kazet.1 Re: Diagnoza pięciolatka 20.10.10, 21:29
      nie ma żadnej furtki, wszystkie 5 latki muszą być zdiagnozowane. właśnie dlatego, że rodzice mają prawo wyboru czy posłać dziecko do szkoły i czasami zdarza się tak, że posyłają w ostatnim momencie, chociaż wcześniej mówili, że nie poślą.
    • buszka24 Re: Diagnoza pięciolatka 21.10.10, 19:18
      To dziwne, bo nam na szkoleniu powiedzieli, że diagnozę 5-latka przeprowadzamy wówczas, jak rodzic wyrazi chęć posłania dziecka wcześniej do szkoły. W przypadku, gdy nie chce to owej diagnozy nie należy robić. Ja i tak robię wszystkim dzieciom, bo daje mi to pewien obraz sfer, które muszę ew wykształcić, udoskonalić na zajęciach indywidualnych. Prikazu jednak nie ma, chyba że dyrekcja tak sobie zażyczy.
      • paula20012 Re: Diagnoza pięciolatka 21.10.10, 21:20
        buszka24 - takie właśnie podejście wydaje mi się najbardziej logiczne i rozsądne, tylko jakim przepisem się podeprzeć, żeby nikt się nie zarzucił mi braku tej diagnozy.
    • 5korka Re: Diagnoza pięciolatka 21.10.10, 22:04
      Musisz, bo Poradnie Psych-Ped stanowczo odmówiły wykonywania tak mrówczej pracy za darmo!
      Znaleziono innych niezorganizowanych wołów roboczych nieumiejących się obronić- robimy to za darmo aby ktoś się mógł wykazać i POkazać swój kunszt reformatorski
      .......
      paula20012 napisała:

> Wiem, że muszę, ale nie wiem dlaczego mam obowiązek przeprowadzić diagnozę u pi
      > ęciolatków i za rok ją powtórzyć u tych samych dzieci - już sześciolatków.W moj
      > ej grupie rodzice nie chcą wcześniej posyłać swoich dzieci do szkoły (i to jest
      > bardzo zdecydowane NIE). Na 100% dzieci te zostaną w przyszłym roku w przedszk
      > olu. Czy nie ma małej furteczki, która pozwalałaby diagnozować tylko te pięcio
      > latki, których rodzice rozważają wcześniejsze pójście ich dziecka do szkoły? Mo
      > że jest coś dopisane małym druczkiem i ja nie doczytałam...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka