sarna73 14.07.08, 20:42 czy moze ktos wie, czy w niepublicznej placowce kierownik placowki moze byc rownoczesnie wychowawcą grupy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariwu Re: kierownik- nauczyciel 14.07.08, 21:08 > czy moze ktos wie, czy w niepublicznej placowce kierownik placowki > moze byc rownoczesnie wychowawcą grupy? Tak. Może być. Jeśli dyrektor przedszkola nie jest jedynym nauczycielem w całej placówce. Tak przekazał nam to wizytator od spraw przedszkoli niepublicznych na jednej z kuratoryjnych narad. Chodziło o fakt, że dyrektor musi czasem wyjść poza teren placówki w godzinach jej działania (konieczne sprawy urzędowe), więc jeśli byłby jedynym nauczycielem, nie miałby z kim zostawić dzieci/nie mógłby im zapewnić na ten czas fachowej opieki. Choć dla koleżanki prowadzącej prywatną zerówkę zrobiono wyjątek: ponieważ była jedynym nauczycielem potrzebnym do prowadzenia tej grupy dzieci, a przepisy wymagały, żeby w placówce był dyrektor, uznano, że ona wyjątkowo może połaczyć te funkcje, ponieważ zerówka kończyła pracę o 12:30, więc po zajęciach dydaktycznych miała jeszcze czas na załatwianie spraw w urzędach (już jako dyrektor . W placówkach publicznych, zdaje się, dyrektor też ma jakieś pensum dydaktyczne (pracuje z dziecmi). Odpowiedz Link
sarna73 Re: kierownik- nauczyciel 14.07.08, 21:15 dziekuje za odpowiedz, troche mnie to zmartwilo niestety Odpowiedz Link
mariwu Re: kierownik- nauczyciel 14.07.08, 21:37 > dziekuje za odpowiedz, troche mnie to zmartwilo niestety Dlaczego? Macie paskudnego kierownika, czy każą Ci zostać dyrektorem? Odpowiedz Link
anna_mrozi Re: kierownik- nauczyciel 14.07.08, 23:53 Witam Wyjdzie na to, ze się wtrącam, ale podczytuję forum i domyślam się powodu zmartwienia - być moze to ten sam dylemat co i mój? Planuję otworzyć "punkt przedszkolny" (zgodnie z Rozporz. z 10 stycznia 2008 o innych formach edukacji przedszkolnej) i zastanawiam się jak jest w takim przypadku? Jedna osoba łączy funkcje nauczycielki/la i "dyrektora"? Może coś wiecie? Odpowiedz Link
mariwu Re: kierownik- nauczyciel 15.07.08, 10:53 > Planuję otworzyć "punkt przedszkolny" (zgodnie z Rozporz. z 10 > stycznia 2008 o innych formach edukacji przedszkolnej) i zastanawiam > się jak jest w takim przypadku? > Jedna osoba łączy funkcje nauczycielki/la i "dyrektora"? Trzeba chyba zapytać w Kuratorium. Często jest tak, że wydają jakieś rozporządzenie, a potem okazuje sie, że inne przepisy troche blokują jego realizację. Tak własnie było z punktami/zespołami przedszkolnymi. Oswiata w styczniu pozwoliła, ale dopiero potem się zorientowała, że przepisy Sanepid i p.poż. strasznie to utrudniają. Więc dopiero teraz sama oświata wydała nowe rozporządzenie, w którym reguluje także sprawy lokalu. Nie wiem, jak będzie z łączeniem funkcji nauczyciel/dyrektor. Odpowiedz Link
sarna73 Re: kierownik- nauczyciel 15.07.08, 08:30 jestem mamą i dziecko bedzie prawdopodobnie uczeszczac do grupy pani kierownik ktorej non stop nie ma Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: kierownik- nauczyciel 15.07.08, 11:38 Dyrektor placowki jest zobowiązany przepracowac okreslona ilość godzin dydaktycznych w grupie.Roznie sie to rozklada przy roznej liczebnosci oddzialowej przedszkoli ale ogolnie jest to koło 6 godzin w tygodniu (zazwyczaj dyrektorki wchodzą na jeden ranek i jedno popoludnie po 3 godz.) a vice-dyrektor 10 godzin (1 ranek,dwa popoludnia).Nikt nie zmusi dyrektorki do siedzenia kamieniem w grupie,zalezy od samej zainteresowanej.U nas dyrektorka nawet w tym czasie nie zyczy sobie byc wzywana do telefomu,poświęca się wylącznie dzieciom.W tym czasie wszystkie sprawy naglące zalatwia vice-dyrektor. Pozdrawiam anka Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: kierownik- nauczyciel 15.07.08, 11:40 PS.Tak mi sie nasunęło,czy jesli dyrektorka nie jest w grupie nie raz czy dwa ale na okrągło to czy rodzic może złożyc skarge do kuratorium?Hmm... Odpowiedz Link
mariwu Re: kierownik- nauczyciel 15.07.08, 12:04 >Tak mi sie nasunęło,czy jesli dyrektorka nie jest w grupie nie > raz czy dwa ale na okrągło to czy rodzic może złożyc skarge do > kuratorium?Hmm... W przedszkolach niepublicznych obowiązują te same przepisy dotyczące zapewnienia dzieciom fachowej opieki, co w przedszkolach publicznych. Więc jeśli nieobecność dyrektora (który jest jednocześnie stałym nauczycielem w grupie) oznacza brak osoby kompetentnej zajmującej się w tym czasie dziećmi, to oczywiście można się skarżyć w Kuratorium. Ale najprościej chyba domagać się od dyrektora/właściciela placówki takiego zorganizowania pracy przedszkola, aby dzieci miały zapewnioną ciągłość fachowej opieki. Przecież przedszkola niepubliczne żyją z tego, że klienci są zadowoleni... Odpowiedz Link
sarna73 Re: kierownik- nauczyciel 15.07.08, 13:04 niestety na tym terenie nie mam wiekszego wyboru - brak przedszkoli, dziekuje za wszystkie odpowiedzi Odpowiedz Link