an.ta 17.03.11, 02:03 ......przy takim średnim użytkowaniu komputera, przy próbie zapisania np obrazka w jpg pokazuje się informacja - brak pamięci ram. Obrazki zapisywane są na dysku D, kosz solidnie opróżniony. Naprawdę tej pamięci może byc brak? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bogatka1 Informacja - brak pamięci RAM 17.03.11, 10:20 (...) "Problemy braku pamięci występują, gdy w komputerze jest za mało pamięci RAM i dodatkowo brakuje pamięci wirtualnej. Może się tak stać, gdy jest uruchamiane więcej programów niż pamięć RAM zainstalowana w komputerze jest w stanie obsłużyć. Problemy braku pamięci mogą również występować, gdy program nie zwalnia pamięci, która nie jest już dłużej potrzebna. Ten problem jest nazywany nadmiernym zużyciem pamięci lub przeciekiem pamięci." (...) z windows.microsoft.com/pl-PL/windows-vista/Preventing-low-memory-problems Aniu, najpierw zrób defragmentację Start ->Programy -> Akcesoria -> Narzędzia systemowe -> Defragmentator dysków. Aby zrobić defragmentację, najpierw zamknij wszystkie programy, jeśli wcześniej otworzyłaś. Gdy pracujesz w programie graficznym, pozamykaj zbędne programy, tak, aby na pasku na dole monitora było ich jak najmniej. Wiem z doświadczenia, że Photoshop potrzebuje tej pamięci bardzo dużo, na starym kompie miałam np. taki opóźniający ruch pędzla. A GIMP działał dobrze, tylko czasem się zawieszał. Po zamontowaniu dodatkowej płytki pamięci RAM było lepiej, jednak dopiero po zmianie kompa na ten, który ma 4 GB pamięci RAM i 500 GB wirtualnej, grafika jest OK, strony szybko się otwierają i komp nie zawiesza się, a właśnie to zawieszanie było wkurzające i wynikało z małej pamięci kompa. Człowiek, gdy ma za dużo na głowie, to też doznaje szoku. Odpowiedz Link
an.ta Re: Informacja - brak pamięci RAM 18.03.11, 20:13 Dziękuję Bogatko. Wyjaśnienia przesłałam dalej, bo to nie moja awaria była. Ja jak mam awarię to całkowitą. Komputer staje i koniec, nic się nie da zrobic. Jak narazie odpukac działam i nie psuję komputera Odpowiedz Link
grafoman.pl Re: Informacja - brak pamięci RAM 22.02.13, 00:31 bogatka1 napisała: > Po zamontowaniu dodatkowej płytki pamięci RAM było lepiej, jednak dopiero po zm > ianie kompa na ten, który ma 4 GB pamięci RAM i 500 GB wirtualnej, grafika jest > OK, strony szybko się otwierają i komp nie zawiesza się, a właśnie to zawiesza > nie było wkurzające i wynikało z małej pamięci kompa. 500GB pamięci wirtualnej? Mam nadzieję że chodzi tylko o dysk twardy o pojemności 500GB, a nie o pamięć wirtualną systemu Windows? Pamięci wirtualnej nie powinno być aż tak dużo, nie ma potrzeby (a nawet może zaszkodzić) - z moich doświadczeń nie powinno być jej raczej więcej niż 2x ilość pamięci fizycznej (choć to dane tzw historyczne, bo przy obecnej ilości pamięci fizycznej mierzonej w GB mam w tej chwili np. tyle samo fizycznej co wirtualnej i nie mam żadnych problemów). To co przede wszystkim wpływa na szybkość funkcjonowania komputera (jeśli chodzi o kwestie pamięciowe) to: ilość oprogramowania odpalonego w jednej chwili oraz ilość oprogramowania zainstalowanego. O ile pierwsze jest jasne do wytłumaczenia to drugie może nie jest tak oczywiste. Otóż każdy program z reguły powoduje jakieś wpisy w rejestrze systemowym Windows. Oby system mógł działać za każdym razej ów rejestr jest ładowany w całości = im więcej zainstalowanych programów, tym większy rejestr. Warto tu zaznaczyć, że w przypadku nie do końca dobrze lub niechlujnie napisanych programów nawet ich deinstalacja z dysku twardego niewiele pomaga bo wpisy w rejestrze pozostają. Dlatego np. im więcej programów ściagamy z sieci i instalujemy (nawet jeśli tylko do chwilowego przetestowania) tym bardziej możemy wpływać niekorzystnie na szybkość komputera. Do testowania programów najlepiej uzywać osobnego komputera, na którym mamy mozliwość dość częstego stawiania systemu od nowa (np. poprzez wykorzystanie backupu partycji systemowej). Pozdrawiam, grafoman Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Informacja - brak pamięci RAM 22.02.13, 07:52 Masz rację, wirtualna to niewłaściwe wyrażenie, chodziło mi o 500GB pamięci na Programy i Dane na dysku C i D. A z Rejestrami jest rzeczywiście problem, np. po zainstalowaniu programu w wersji trial, trudno wykryć, pod jaką nazwą są pozostałości po usunięciu triala. Czasem pomaga CCleaner, ale niektóre blokady są nie do usunięcia. Dlatego nie instaluję już żadnych triali, a programy tylko takie, które są niezbędne. Mądrze piszesz, taki inteligentny człowiek tutaj to Skarb. Odpowiedz Link
grafoman.pl Re: Informacja - brak pamięci RAM 22.02.13, 08:59 bogatka1 napisała: > A z Rejestrami jest rzeczywiście problem, np. po zainstalowaniu programu w wers > ji trial, > trudno wykryć, pod jaką nazwą są pozostałości po usunięciu triala. > Czasem pomaga CCleaner, ale niektóre blokady są nie do usunięcia. Gdyby klucze triali z rejestru dałyby się tak łatwo wykrywać, to triale przestałyby być trialami bo "każdy głupi" mógłby po skończeniu triala taki program odinstalować i zainstalować ponownie. Co do instalacji/odinstalowywania - kiedyś miałem mój ulubiony program do monitorowania testowych instalacji, który ładnie wszystko czyścił w momencie wyrzucania programu z dysku - CleanSweep. Niestety po wykupieniu go przez firmę Symantec (ci od Nortonów) bardzo stracił na jakości bo z najpierw programu specjalistycznego poszli w kierunku wielu uproszczeń, a nastepnie przestali go "produkować" jako program osobny i wtłoczyli jego "resztki" do ich kombajnu. Tu można sprawdzić historię: en.wikipedia.org/wiki/Norton_CleanSweep Pozdrawiam, grafoman Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Bogatko mam pytanie 19.03.11, 09:38 Oprócz tego, że kilka razy na tydzień robię defragmentację Defragmentatorem windowsowym, mam zainstalowany www.dobreprogramy.pl/TuneUp-Utilities,Program,Windows,12764.html który porządkuje komputer raz w tygodniu. Ten program pobiera w czasie porządkowania około 3MB pamięci, więc w tym czasie komp bywa wolniejszy. www.pcworld.pl/news/79522/Defragmentacja.8.sposobow.na.szybszy.dysk.html więcej o defragmentacji Aniu, a gdy Twój komp się psuje, to co widzisz na monitorze: - czarny ekran bez napisów? - czarny ekran z napisami? - niebieski ekran z białymi napisami? Odpowiedz Link
an.ta Re: Bogatko mam pytanie 19.03.11, 23:15 Po włączeniu mam normalne okno startowe, kliknę w coś tam i wszystko staje na mur. Nic nie jest aktywne. Wyłączyc nie mogę, bo nic nie reaguje. Wyłączam na listwie. Znowu włączę, kilka ruchów uda mi się zrobic i znowu wszystko staje na mur. Ze cztery razy tak mi się zrobiło. Wiesz co to jest? Podrzucam zdjęcie które zrobiłam osobiście z myślą, że przerobię je w photoshopie. Tylko po co mam je przerabiac? Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Bogatko mam pytanie 20.03.11, 18:38 Aniu, zacznij od sprawdzenia płyty głównej, czy coś się nie obluzowało, wszystkie wtyki, śrubki. Spróbuj podociskać wszystkie kable, kartę graficzną i kości RAM. Jeśli to nie pomoże, wymień baterię BIOS-u na płycie głównej. Bateria zasilająca płytę po kilku latach potrafi stracić napięcie, więc wymień ją na nową i załóż nową pastę pod procesor. Może trzeba odkurzyć wewnątrz kompa? Może powodem jest uszkodzony zasilacz? Problem masz od dłuższego czasu, może to któraś z burz spowodowała uszkodzenie? Zrób skanowanie antywirusem. Czasem po starcie kompa nie jest aktywna myszka. Należy przy włączonym kompie wtyczkę myszki wyjąć i po kilku sekundach wetknąć z powrotem. A okno dobre, taki oddech domu, pomyślałam, że może by rozjaśnić trochę, ale chyba tu chodzi o kontrast wnętrza z tym co za oknem. Odpowiedz Link
an.ta Re: Bogatko mam pytanie 21.03.11, 17:21 Dzięki serdeczne Bogatko. Jak mi się znowu zawiesi to będę dzięki tobie wiedziec na co spojrzec i od czego zacząc. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Bogatko mam pytanie 22.03.11, 11:00 Aniu, nie czekaj, aż się zawiesi, bo gdy pokaże Ci się na starcie niebieski ekran, będzie gorzej.. Już teraz posprawdzaj, odkurzanie nie zaszkodzi, a potem podociskaj wtyki przynajmniej. A przede wszystkim zrób defragmentację. Odpowiedz Link
autograf42 Re: Jak usunąć stronę startową V9 17.03.12, 15:54 Jak usunąć stronę startową V9 z Internet Explorera? Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Bogatko mam pytanie 17.03.12, 21:31 Spróbuj według tych porad: forum.gazeta.pl/forum/w,34,133586186,,V9_jak_usunac_.html?v=2 Wiem, że to okropnie namolna wyszukiwarka ta V9Soft.tmp najpierw trzeba zamknąć przeglądarkę, Start > Ustawienia > Panel sterowania > Dodaj lub usuń programy > V9HomeTool > Dodaj/Usuń. oraz Na pulpicie ikona Mój komputer > System(C) > Program Files > V9Soft > Prawym przyciskiem myszy > Usuń. I na koniec: Pulpit > Kosz > Usuń. Po ponownym uruchomieniu już nie powinno być w żadnej przeglądarce tej wyszukiwarki V9. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Jak usunąć stronę startową V9 19.03.12, 17:55 I jeszcze tutaj: www.dobreprogramy.pl/Glary-Utilities,Program,Windows,Komentarze,13276,1.html Pomocna dłoń. 23.02.2012 - DLA TYCH KTÓRZY CHCĄ ODINSTALOWAĆ STRONE STARTOWĄ TEGO DZIADOSTWA ADWARE V9.Prawy klik na ikone przeglądarki,w element docelowy usunąć po "" link do V9. Odpowiedz Link