Dodaj do ulubionych

Mam spirytus i nie zawaham sie go uzyc! tylko jak?

20.12.09, 16:40
Dostalam spory antalek spirytusu. Dobrego, polskiego, spozywczego - zeby nie
bylo domyslow tongue_out
Tylko pomyslow mi brak co z niego zrobic. Dotychczas robilismy tzw.
kukulczanke (slynna w niektorych forumowych kregach). Tzn. spirytus
rozcienczony woda mniej wiecej pol na pol i do tego cukierkow kukulek ile sie
rozpusci. Wychodzi mniej wiecej 2 kg cukierkow na 3 litry alkoholu
(rozcienczonego spirytusu). Pyszne to wychodzi i jest gotowe do picia
nastepnego dnia po zrobieniu, bo potrzebuje tylko tyle czasu ile sie kukulki
rozpuszczaja. No ale slodkie niemozliwie i juz mi sie troche znudzilo.

Szukam pomyslow na inne wynalazki, tylko nie takie, ze trzeba miesiac czekac
az sie zrobi, bo nie wytrzymam smile Moze adwokat? Nigdy nie robilam.
Moze jeszcze inne pomysly macie sprawdzone?
Obserwuj wątek
    • wadera3 domowy baileys 20.12.09, 16:49
      atinabc.blox.pl/2009/06/Likier-krowka-czyli-domowy-baileys.html
      Ja używam wódki, więc może być i spirytus.
      • kreola Re: domowy baileys 20.12.09, 17:06
        Mmmmmm, krowka brzmi pysznie! Zrobimy z pewnoscia! Dziekismile
        • julsza Re: domowy baileys 21.12.09, 21:01
          kreola napisała:

> Mmmmmm, krowka brzmi pysznie! Zrobimy z pewnoscia! Dziekismile

spoldzielnia mleczarska w gostyniu robi gotowe mleko zagęszczone
          słodzone "krówka" - nigdy nie probowalam, ale mam wrazenie, ze jest
          mozna sobie oszczedzic tego gotowania puszek.
          sprobuje po swietach, jak wroce, z whisky
          • kreola Re: domowy baileys 21.12.09, 21:19
            Julsza, masz racje!!! Poszukam gotowej "krowki" smile Bedzie latwiej i szybciej.
      • julsza Re: domowy baileys 08.01.10, 19:35
        wadera3 napisała:

> atinabc.blox.pl/2009/06/Likier-krowka-czyli-domowy-baileys.html
        > Ja używam wódki, więc może być i spirytus.

zrobilam. w wersji z whisky i gotowym kajmakiem (czy krowka, bo tak
        sie to nazywa w wersji polskiej) - nie dodawalam cukru, a z braku
        smietany uzylam mleka.
        jest ok
    • mysiulek08 Re: Mam spirytus i nie zawaham sie go uzyc! tylko 20.12.09, 16:53
      Adwokata sie faktycznie szybko robi i w kilku smakach mozna (sluze przepisami). Cytrynowka tez jest szybka wodka smile a i przy okazji mozesz zrobic kminkowke, ona wprawdzie lubbyc odstana ale to nalewka typu leczniczego i przyprawowego wiec mozna poczekac.

Masz bursztyn (lamanym nieszlifowany)? Jak tak to przy okazji zrob lecznicza nalewke bursztynowa
      • kreola Re: Mam spirytus i nie zawaham sie go uzyc! tylko 20.12.09, 17:04
        Mysiulku, chetnie skorzystam z przepisow, dawajsmile
        Kminkowka brzmi ciekawie, wiec moze z pol literka odstawie na pozniej.
        Dawaj na te adwokaty.
        Bursztynow nie mam, ale slyszalam o tej nalewce. Moze uda mi sie kupic.
        Tylko tego spirytu na wszystko nie wystarczybig_grin
        • mysiulek08 Re: Mam spirytus i nie zawaham sie go uzyc! tylko 20.12.09, 17:20
          Wieczorkiem Ci podrzuce, bo teraz do kuchni mi trza wedrowac smile
          • kreola Re: Mam spirytus i nie zawaham sie go uzyc! tylko 20.12.09, 17:29
            Jasme Mysiulku smile Dzieki!
            • edyta95 Re: Mam spirytus i nie zawaham sie go uzyc! tylko 20.12.09, 19:14
              likier 40 rozbójników, pycha.
              • ewa9717 Re: Mam spirytus i nie zawaham sie go uzyc! tylko 21.12.09, 20:53
                Nie znam! Proszę o więcej szczegółów wink
    • fettinia Re: Mam spirytus i nie zawaham sie go uzyc! tylko 21.12.09, 20:45
      niechcacy znalazlam malibubig_grin
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,56228888,56228888.html
      • kreola Re: Mam spirytus i nie zawaham sie go uzyc! tylko 21.12.09, 21:18
        fettinia napisała:

> niechcacy znalazlam malibubig_grin

Fetti, dzieki za te inspiracje. Pryszlo mi do glowy, ze moge ten przepis lekko
        zmodyfikowac i uzyc mleka kokosowego. Moze byc jeszcze lepsze a mam zawsze w
        domu kartonsmile
    • mysiulek08 Re: Mam spirytus i nie zawaham sie go uzyc! tylko 22.12.09, 02:42
      Advocat dla Kreoli smile

Baza:

6 zoltek
      puszka skondensowanego mleka nieslodzonego
      szklanka mleka
      cukier puder (ilosc zalezna od upodoban, ale minimum to tak z 6 lyzek)
      szlanka spirytusu

dodatki

wanilia
      kakao
      kawa
      czekolada

Mleko z puszki i zwykle wymieszac i dobrze podgrzac (jak sie zagotuje nie
      szkodzi smile)

Zoltka utrzec z cukrem na parze, az cukier sie rozpusci a masa bedzie mocno ciepla.

Przestudzic.

Powoli miksujac wlewac do masy zoltkowej mleko, wybrany dodatek i powoli spirytus.

Jesli chcemy smak waniliowy to przepolowiona laske wanili gotujemy w mleku i
      odstawiamy do przestgniecia. Jesli nie mamy wanili moze byc cukier waniliowy ale
      max lyzeczka

Smak kakaowy, dwie czubate lyzki gorzkiego kakao rozcieramy z brandy/wodka i
      dodajemy do may mlecznozoltkowej

Smak kawowy, albo parzymy w ekspresie mocna kawe (pol szklanki lub wiecej) albo
      rozpuszczamy rozpuszczalna smile dodajemy do masy mlecznozoltkowej

Smak czekoladowy, tabliczke dobrej czekolady rozpuszcamy na parze dodajac mleka
      aby bylo plynne. Dodajemy do masy mlecznozoltkowej.

Uwaga,advocat moze wyjsc bardzo gesty i bedzie mial klopot z opuszczeniem
      butelki. W taki przypadku rozcienczyc cieplym mlekiem.

Ze spirytusu mozna jeszcze zrobic mazagran ale to raczej letni napitek.
    • pani.serwusowa Re: Mam spirytus i nie zawaham sie go uzyc! tylko 05.01.10, 15:22
      He, he. smile Kukulczany likier znam i nawet zostalam obdarowana i przywiozlam
      flaszke do dom. wink Na spirytusie moja Mama robi b. smaczna miodowke, na
      prawdziwym miodzie, aromatyczna, rozgrzewajaca - przetestowalismy wczoraj
      wieczorem, bo strasznie nas znowu zasypalo. wink Jesli to aktualne, to moge spytac
      o dokladne proporcje.
      • jacek1f ja bym prosił bardzo, bo mam dooobry miód a 05.01.10, 15:47
        i spiryt sie znajdzie jeszcze.
        I chetnie bym miodówke zrobił i sie naumiał.
        • pani.serwusowa Re: ja bym prosił bardzo, bo mam dooobry miód a 05.01.10, 15:52
          Jesli Madre bedzie wieczorem dostepna to spytam o szczegoly i wklepie przepis.
          smile Przywiozlam sobie rewelacyjny miod, ale zuzyje do herbaty, bo zapas miodowki
          mam duuuuzy. wink
          • fettinia Re: ja bym prosił bardzo, bo mam dooobry miód a 05.01.10, 18:25
            A to i ja chetnie poczytamsmileSpiryt ewentualnie w ruskim sklepie moge nabycbig_grin A
            lubie takie eksperymenty-kukulczanka juz byla i z wodka i z brendkabig_grin Ale juz
            sie kukulki skonczyly hehe.
            • jacek1f Serwusowa! Nie daj sie prosić.o te miodowke:-) n/t 06.01.10, 13:02
              • pani.serwusowa Re: Serwusowa! Nie daj sie prosić.o te miodowke:- 06.01.10, 14:01
                Nie trzeba prosic. Wieczorem zapomnialam zameldowac, ze przepis Mamy zostal u
                kogos w kuchni i musi go przy okazji odebrac. Jak tylko go bedzie miec, to
                wklepie. smile
                • jacek1f super, piekne dzieki! czekam sobie. n/t 06.01.10, 14:06
    • krysia2000 Re: Mam spirytus i nie zawaham sie go uzyc! tylko 05.01.10, 16:12
      Limonczelę albo aranczelę polecam.
    • pinkcake Re: Mam spirytus i nie zawaham sie go uzyc! tylko 05.01.10, 18:12
      A może ekstrakt waniliowy do ciastwink
      • fajter22 Re: Mam spirytus i nie zawaham sie go uzyc! tylko 13.04.13, 04:16
        Kochani, mam spirytus, co jest stanowczo tutaj zlota warte, wiec prosze wszystkich o przepisy na wspanialosci z jego zawartosciasmile
        Zrobilam koniak, z czesci spirytu bailys, prosze uprzejmie o inne przepisy smile
        • qubraq Re: Mam spirytus i nie zawaham sie go uzyc! tylko 13.04.13, 10:04
          fajter22 napisała:

> Kochani, mam spirytus, co jest stanowczo tutaj zlota warte, wiec prosze wszystkich o
          > przepisy na wspanialosci z jego zawartosciasmile
          > Zrobilam koniak, z czesci spirytu bailys, prosze uprzejmie o inne przepisy smile

a do jakiej części świata Cie losy rzucily? Pewnie za ocean ale gdzie, Stany Kanada a moze kraje ABC... smile Rób nalewki z miejscowych owoców tak jak ja robie i mnostwo tu innych ludzi
          na naszym forum... smile chocby nasz Jacek F. smile ja jednak robie nalewki na destylacie 90% z berbeluchy czyli księżycówki z Puszczy Knyszyńskiej;
        • bene_gesserit Re: Mam spirytus i nie zawaham sie go uzyc! tylko 13.04.13, 13:43
          Miodówka - pół litra miodu, pół litra soku z cytryny, pół litra spirytu plus pół roku smile Oczywiście można całość pokdrupniczyć, dodając laski cynamonu, wanilii, kardamon, anyż czy co tam.

Albo 'tata z mamą', nalewka mojej babci - 1:1 spirytusu i soku z naciągniętych na słoncu w słoju owoców przesypanych cukrem (sugeruję maliny albo wiśnie). Też powinno odstać - im dłużej tym lepiej.
          • qubraq Re: Mam spirytus i nie zawaham sie go uzyc! tylko 14.04.13, 09:57
            bene_gesserit napisała:

> Miodówka - pół litra miodu,

szkoda amylazy i inwertazy zawartych w miodzie.. bez nich miód jest zwykłą słodką melasą...

> Też powinno odstać - im dłużej tym lepiej.

jesli wiśnie z pestkami to w spirytusie nie dluzej niz 4-5 tygodni, potem trzeba pestki wywalic,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka