fettinia 13.10.10, 16:50 Jest przepyszne!Zmienilam tylko posypke-robilam z orzechami mielonymi. Jesli ktos ma ochote na dobry drozdzowiec to do roboty fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,106086518.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mjermak Re: Polecam ciasto drozdzowe Szarlotki 102:) 14.10.10, 18:11 Ja wlasnie zrobilam na weekend wielka blache takiego podobnego, na oko ciasto zrobilam, duuuzo kruszonki i posypapalm jeszcze cukrem zwyklym. Moje dziecko oszalalo z zachwytu i dzisiaj an dniadanie zniknely 2 ostatnie kawalki (u mnie zazwyczaj ciasta dlugo leza). czasem robie podobne z brzoskwiniami czy ostatnio ze sliwkami ale takie samo tylko z kruszonka bylo niesamowite. Odpowiedz Link
wilowka Re: Polecam ciasto drozdzowe Szarlotki 102:) 17.10.10, 11:55 Piękne i te grudki kruszonkowe...mmm A ja właśnie szukam jakiegoś sprawdzonego drożdżowego, jak polecasz, to się skuszę. Tak sobie myślę, jak by tak upiec drożdżowe na blaszce mufinkowej? Takie babeczki? Wyszłyby? Jak zrobić, żeby nie za suche były? Odpowiedz Link
wilowka Re: Polecam ciasto drozdzowe Szarlotki 102:) 19.10.10, 19:54 Upiekłam wczoraj, dziś już nie ma. Dlatego zaraz nowe wstawię do pieca Bardzo smaczne! A. Na razie ni kombinowałam z mufinkami drożdżowymi Odpowiedz Link
achulaw Re: Polecam ciasto drozdzowe Szarlotki 102:) 19.10.10, 20:20 A ja zrobiłam rogaliki, które " wygrzebałam" w archiwalnych linkach Szarlotki. Miałam nadzieję ( dając 4 gościom) kopiasty talerz, że zostanie dla mnie więcej niż 4sztukid: Odpowiedz Link
wilowka Re: Polecam ciasto drozdzowe Szarlotki 102:) 19.10.10, 20:39 oo a masz gdzieś przepis do podlinkowania, bo mi coś poszukiwania nie wyszły. A chętnie bym pokombinowała z rogalikami Odpowiedz Link
achulaw Re: Polecam ciasto drozdzowe Szarlotki 102:) 20.10.10, 13:44 Linka nie mam, ale przepis mam. Wieczorkiem wyślę Odpowiedz Link
achulaw Rogaliki 20.10.10, 21:02 1/2 kg mąki 3 żółtka 1/4 kostki margaryny ( ja dałam masło - TYLKO MASŁO!!!!) 1 szkl.śmietany 30% ( ja zrobiłam z 18% i 3/4 szkl. a wyszły pyyyyyszneeee) 3-5 dkg drożdży 2 - 3 łyżki cukru (dałam 2 i dodałam też szczyptę soli) Drożdże wymieszać ze śmietaną. Mąkę posiekać z cukrem i margaryną ( masłem) Wlać śmietanę z drożdżami. Wbić żółtka. Ciasto zagniatać ( nie musi rosnąć) Wywałkować - wyciąć trókąty i.... wiadomo Ja nie chciałam wielkich rogali więc podzieliłam kulę na 3 części.Rogaliki wyszły na "dwa gryzy" część z powidłami, część z nutellą. Piekłam 15 min. w 180 st. PIERWSZE 10 na termoobiegu, 5 na górnej grzałce do rumianości Szkoda, że nie mam zdjęć Odpowiedz Link
mjermak Re: Polecam ciasto drozdzowe Szarlotki 102:) 20.10.10, 17:03 Jak dasz cos do srodka to nie wyjada za suche, np po lyzeczce dzemu. Ja kiedys robilam w muffinkowej formece jako babeczki do swieconki i 2 pozarlam juz w Wielki Piatek bo mi tak Polska i swiatami zapachnialo, ze nie zdzierzylam. pozostale dwie niestety uschly, jako, ze to byly te swieconkowe i dekorowaly stol. Odpowiedz Link
zza_krzaka Re: Polecam ciasto drozdzowe Szarlotki 102:) 21.10.10, 00:23 upiekłam, lubię piec drożdżowe bo tak pięknie potem w domu ciastem pachnie fotki nie dam, bo moje potrawy lepiej smakują niż na fotce się prezentują))))) Odpowiedz Link
aka10 Re: Polecam ciasto drozdzowe Szarlotki 102:) 21.10.10, 19:37 Robi sie. Troche zmodyfikowalam, zobaczymy, jaki bedzie efekt koncowy. Odpowiedz Link
carmelkowa Re: Polecam ciasto drozdzowe Szarlotki 102:) 27.10.10, 18:14 w takich chwilach żałuję że na diecie jestem, to drugie zdjęcie takie apetyczne Odpowiedz Link
aleksandra999 siedzę i czekam :-) 31.10.10, 10:09 też postanowiłam skorzystać z przepisu moje ciasto rośnie na razie) ale wierzę że że udany wypiek będzie bo obiecałam komuś dobrą drożdzówkę Odpowiedz Link