28.12.10, 14:07
Piernika nie wysyłam, bo jednak nieudany. Przede wszystkim przesuszyłam chyba w trakcie pieczenia, a być może wyszedł taki, bo tego całego leżakowania zabrakło. Aromat w porządku, jednak w smaku duże braki. Trzeciego podejścia raczej nie będzie sad

Dla tych co nie w temacie: klasyczny piernik staropolski jest dla mnie "śmierdzący", ale smaczny. Przez zapach jednak prawie niejadalny. Staropolski bez leżakowania: pachnący, ale niesmaczny.
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Wadero! 28.12.10, 22:04
      Ha, mój piernik, już w trakcie przygotowania się "zepsuł" wstawiłam masę i zapomniałam - poszłam po zakupy. Jak wróciłam to na gazie stał garnek ze zbrązowiałym miodem i cukrem, lekko przypalony, mimo wszystko zrobiłam z tego ciasto, które w zapomnieniu przeleżało na balkonie w największe mrozy(ok 25 stopni), potem sobie odmarzłowink
      I to chyba jest sposób na piernik idealnybig_grin
      Piernik wywałkowany cieniuśko, upieczony w ilości 4 placków wielkości standardowej blach kuchenkowej przełożyłam, własnoręcznie smażonymi powidłami śliwkowymi i polukrowałam. Jest tak niesamowicie pyszny, że nie da się tego opowiedzieć, po prostu brak słów.
      • wadera3 Aha 28.12.10, 22:05
        I właściwie nie musiał już "mięknąć" po upieczeniu, od razu był przepyszny.
        • alinka_li Re: Aha 29.12.10, 00:38
          Tzn starałaś się zepsuć jak tylko mogłaś, ale się nie udałowink Fajnie, że tak wyszło.
          Ja pocieszam się rewelacyjnym makowcem, który piekłam po raz pierwszy w życiu (taki klasyczny, zawijany), a wyszedl taki, jak z pod ręki bardzo doświadczonej gospodyni. Albo i lepszysmile

Ps. Może jakieś pomysły na wykorzystanie piernika? Lukier i marmoladę mogę zeskrobać....
          • mysiulek08 Re: Aha 29.12.10, 03:37
            Wysusz, zmiel. Bedziesz miala baze do spodow np do sernika, do murzynka lub kolejnego piernika smile

Ja tak zrobilam z workiem pierniczkow,ktore przez pol roku ani nawet nie mialy zamiaru zmieknac.
            • alinka_li Re: Aha 29.12.10, 14:58
              Dobry pomysł, dziękismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka