Dodaj do ulubionych

wegańska/wegetariańska święconka

07.04.11, 11:42
Na forum kuchnia toczy sie rozkoszna dyskucja o propagowaniu weganizmu... no a ja przy okazji mam pytanie bardziej praktyczne wink
Co wegańskiego/wegetariańskiego zrobić na Wielkanoc i co włożyć do koszyka zamiast kiełbaski i .. jajka?!

Myślę o jakimś pasztecie sojowym czy warzywnym (przydałby się sprawdzony przepis, jeśli ktoś może polecić) - może plasterek do koszyka?
Jajka faszerowane (na szczęście niektórzy w rodzinie jedzą wszystko, więc i skorupki będą) warzywami i kuskusem...
Chodzi mi po głowie terrina... ale to się może zbyt szybko rozpuścić poza lodówką i stołem...

Siedzę i głośno dzielę się z Wami moimi myślami... Podpowiedzcie coś, bo inspiracji i rad praktycznych mi trzeba smile
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: wegańska/wegetariańska święconka 07.04.11, 12:13
      taa widzialam..
      Wiele potraw mozesz zrobic tradycyjnych ale zastepujac np ser do sernika delkatnym tofu.Kielbaska tez moze byc sojowabig_grin
      Babeczki do koszyka z ciasta bez jajek,a "jajka" weganskie np taksmile
      www.bajaderki.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=30:jajka-wegaskie&catid=7:niadania-kolacje&Itemid=32
      puszka.pl/przepis/2570-jajka_weganskie.html
      biszkopt na ciastko
      puszka.pl/przepis/5761-biszkopt_weganski-bez_jajek_.html
      terina moze sie rozpuscic-jest cieplo..
      tu moze cie cos zainspirujesmile
      weganie.blogspot.com/
      veganskisvemir.blogspot.com/
      roslinozerka.blogspot.com/
      vege-kika.blogspot.com/
      • fettinia Re: wegańska/wegetariańska święconka 07.04.11, 12:18
        hehe a z tym watkiem to nawet Google na 1 stroniiebig_grin
        forum.gazeta.pl/forum/w,48129,93072259,,Wegetarianskie_sniadanie_wielkanocne.html?v=2
        • szpulkaa Re: wegańska/wegetariańska święconka 07.04.11, 12:41
          Wielkie dzięki Fetti!!! smile Zwłaszcza za ten pierwszostronicowy wątek wink
          Mąż jest wegetarianinem, więc na słodko będzie jadł to, co ja. Małemu piekę według specjalnych przepisów, gdzie ani mąki ani jajek nie ma. Bardziej mnie martwią te potrawy na słono... i szukam czegoś tylko warzywnego... W przypadku syna tofu ani kasze ani ziarna nie wchodzą w grę. Ale jak jest przepis to i modyfikacje są możliwe wink
          We Fr wege nie jest tak popularne jak w De . A i ogólnie kiełbaski jak są to głównie spleśniałe hehe
          Tofu... taaa... podchodzę do niego raz na jakiś czas i wcale mnie nie zachwyca. Nie potrafię go przyrządzić tak, żeby wniosło coś ciekawego do potrawy...
          • fettinia Re: wegańska/wegetariańska święconka 07.04.11, 13:09
            a masz ten stary watek z Polcafe w ulubionych?tam bylo mnostwo roznych przepisow dla malego.
            a warzywne sa tez tu
            loto2.republika.pl/
            puszka.pl/
            • szpulkaa Re: wegańska/wegetariańska święconka 07.04.11, 14:18
              Prawda! Zapomniałam o tym wątku na Polcafe!
              I dzięki za więcej linków smile
              Codzienną kuchnię mam już jakoś opanowaną, ale zawsze szukam nowym pomysłów smile
              W poprzednie lata nie przygotowywałam niczego uroczystego na święta. W tym roku chce zapoczątkować nową tradycję. Bo w końcu najlepsze są te dania, które znamy od małego wink Będziemy więc tworzyc nowe menu świąteczne.... Raz do roku coś extra wink
      • szpulkaa Re: wegańska/wegetariańska święconka 25.04.11, 13:45
        Zrobiłam jajka wegańskie i ku mojemu zdziwieniu (talentu bozia nie dała wink ) wyszły super! smile

https://farm6.static.flickr.com/5183/5653279888_fd694431e8.jpg

Dzięki Fetti za przepisy!! Wykoszystałam parę pomysłów i będę z nimi dalej eksperymentowała wink
        • jan.kran Re: wegańska/wegetariańska święconka 25.04.11, 14:54
          Jajka wygladaja apetycznie ...ale ja bylam przkonana ze weganie nie jedza nabialu .
          Czym sie rozni wegetarianizm od weganizmu ?
          Kran
          • szpulkaa Re: Kranie 25.04.11, 17:09
            To są niby-jajka. Białko z mleka kokosowego a żółtko z brzoskwini smile
            I tym sposobem nic się nie zmieniło, czyli weganie to wegetarianie, którzy nie jedzą nabiału (upraszczając) wink
            • jan.kran Re: Kranie 25.04.11, 18:41
              smile)))))))))))))
              Jestem pelna podziwu jak Ci sie ladnie udalo podrobic nature smile
              Pozdrawiam
              Kran
              • czekolada72 Re: Kranie 12.04.12, 17:19
                a i jeszcze to smile
                • czekolada72 Re: Kranie 27.03.13, 17:34
                  up
                  • jan.kran Re: Kranie 28.03.13, 09:16
                    My nie jestesmy religijni a do tego ja w Swieta pracuje wiec odzywamy sie po prostu tak jak zwykle.
                    Bedzie risotto pomidorowe , upieklam pasztet wege , zrobimy rozne smarowidla na chleb.
                    Tosty z warzywami i serem , bardzo smaczne , ciasto francuskie na slono i na slodko.
                    Tofu. Ja sie odchudzam notorycznie wiec jako ekstra mam na Swieta wino i figi co jest dla mnie czyms wyjatkowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka