fettinia 06.08.11, 11:10 Sierpien sie juz zaczal a ja sie zagapilam To co "tworzymy" w sierpniu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czekolada72 Re: potrawy sierpniowe-propozycje 06.08.11, 12:54 Poniewaz ja bardzo sie "darłam" w lipcu - to teraz milczaco przystaje na wsio, moze z wyjatkiem tatara, ikry i podrobow (z wyjatkiem watrobki) Odpowiedz Link
very.martini Re: potrawy sierpniowe-propozycje 06.08.11, 12:58 Fasolki Czy może były, a ja przegapiłam? 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
czarna9610 Re: potrawy sierpniowe-propozycje 06.08.11, 13:41 Fajnie może być fasolka szparagowa Odpowiedz Link
very.martini Re: potrawy sierpniowe-propozycje 06.08.11, 13:49 Dobra. Tylko może fasolka to fasolka, a nie strączki hurtem. Może ewentualnie jakieś rzadsze gatunki? Bo na przykład za soję chyba dziękuję w tym wątku, można ją jeść cały rok, a poza tym jest śmiertelnie nudna. Nie ma jak szparka szparagówka, taka szybciorem obgotowana. a poza tym, robiąc mały risercz o fasolce, dowiedziałam się, że jej kuzynką jest kozieradka, kto by pomyślał 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
czarna9610 Re: potrawy sierpniowe-propozycje 06.08.11, 14:13 Myślałam o tak zwanej fasolce szparagowej. Odpowiedz Link
very.martini Re: potrawy sierpniowe-propozycje 06.08.11, 15:05 no tak właśnie napisałaś. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
czekolada72 Re: potrawy sierpniowe-propozycje 06.08.11, 16:04 )) Wlasnie dzis do obiadku była fasola czerwono-zolta (taka "plamiasta", prosto z ogrodka, z wody, z masełkiem - SAMA PYCHA )))) Odpowiedz Link
azaheca Re: potrawy sierpniowe-propozycje 06.08.11, 20:46 Zielona fasolka z vinegretem i szalotką serwowana na zimno jako czekadełko,jadłam ostatnio,pychota! Odpowiedz Link
roseanne Re: potrawy sierpniowe-propozycje 06.08.11, 23:11 tym razem nic nie zglaszam zeruje na rodzinie i zmuszam corke do obslugiwania zakazali jakiegokolwiek obciazenia ramienia, "przerzucenie" wszystkich czynnosci na prawa reke - bo to kurka wodna takie latwe jest po prawie 40 letnim leworectwie tylko cwiczenia zalecane robic no dobre, miekki ser i pomidory jeszcze pokroje, z bagietka klopot sie zaczyna, twarde jarzyny nie do przeskoczenia Odpowiedz Link
roseanne Re: potrawy sierpniowe-propozycje 07.08.11, 14:01 capsulitis - stan zapalny barku, w kilku miejscach, naderwanie sciegna dodatkowo wlasnie przechodze serie "procedur" majacych usprawnienie ruchliwosi - wstrzykiwanie kortyzony i solanki bezposredniow staw, to sie ciagnie od lutego Odpowiedz Link
czekolada72 Re: potrawy sierpniowe-propozycje 07.08.11, 15:53 ŁOJ< WSPOLCZUJE BARDZO!! Odpowiedz Link
czarna9610 Re: potrawy sierpniowe-propozycje 07.08.11, 16:04 Oj to współczuję. A może postaraj się o tak zwaną rehabilitację. Jakieś lasery i takie tam podobno pomaga. Ja się własnie staram o coś takiego na lewy łokieć Odpowiedz Link
roseanne Re: potrawy sierpniowe-propozycje 07.08.11, 18:17 co do rehabilitacji to mialam juz wczesniej miesiac fizjoterapii, z masazem ultradzwiekami, cwiczeniai, rozciaganiem i nic teraz ta seria zastrzykow + znow fizjo o laserach nikt nic nie wspomnial Odpowiedz Link
shachar Re: potrawy sierpniowe-propozycje 07.08.11, 18:46 cze, studiuję fizykoterapię w NY i powiem am co wynika z tej nauki: badania wykazują ze tzw.modalities czyli wszelkie lasery, elektrostymulacje , nagrzewania działają albo nie działają ,zależnie kto robi badania. Wydaje się nie do wiary? też tak myslałam, wydawało mi się ze tak jak w medycynie zachodniej bierzesz aspirynę, tylenol lub advil i to skutkuje mniejszym bólem w fizykoterapii nic tak nie działa. Totalna frustracja. Na rotator cuff, czyli te dolegliwości barku to elektostymulacja moze pomoże na łokieć, ale z której strony? zależnie od strony to są różne schorzenia, albo ścięgien tych mięsni ktore zginaja nadgarstek albo prostują, tennis elbow albo golfer's elbow. albo jeszcze co insze ale wicie dziewczyny, ludzie przychodzą do tego wątku żeby się dowiedzieć co mają gotować. ! najlepiej coś bez mieszania zatem. Odpowiedz Link
roseanne no 07.08.11, 21:14 wiec na razie na ten tydzien mam bob - pierwszy w tym sezonie i poczetek pomidorow grzadkowych + marchewka w peczkach i na tym corka ma bazowac Odpowiedz Link
very.martini Re: potrawy sierpniowe-propozycje 07.08.11, 23:23 wiecie co, mojemu ojcu po operacji zerwanego ściegna Achillesa doświadczony rehabilitant (a przy okazji właściciel gabinetu, w którym były różne cudeńka do rehabilitacji) powiedział, że nie ma, jak dobra terapia manualna i na tym się wszystko zasadza. Ja też miałam kiedyś pęknięte dwie kosteczki w barku, leczyłam to w jednym z najlepszych miejsc w Warszawie - żadnego wypaśnego sprzętu nie było. Ćwiczenia (na początku było masakrycznie) i masaże. Roseanne, jedz bób, póki jest 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
azaheca Re: potrawy sierpniowe-propozycje 10.08.11, 00:21 Very.martini,daj namiar proszę na ten gabinet w Warszawie,choroby zawodowe mnie nękają,czyli zespół bolesnego barku i takie tam pokrewne.... Odpowiedz Link
fettinia Shachar:) 08.08.11, 22:34 Przychodza kobity do kuchni,gadaja o tym co w garncu ale i o tym co je boli czy meczy-niewazne czy psychicznie czy fizycznie. Gdybysmy sie tylko przepisami wymieniali to niepotrzebne forum Odpowiedz Link
roseanne Re: potrawy sierpniowe-propozycje 08.08.11, 22:16 sliwek to ja jeszcze nie mam, moze z jablkami? Odpowiedz Link
fettinia Re: potrawy sierpniowe-propozycje 08.08.11, 22:32 moze byc tez Rose-zdrowiej szybko Odpowiedz Link
czekolada72 Re: potrawy sierpniowe-propozycje 09.08.11, 08:30 U nas odwrotnie - sliwki juz sa, a jablka, zieloniutkie, jeszcze dluuugo na drzewkach Odpowiedz Link
czekolada72 Re: potrawy sierpniowe-propozycje 12.08.11, 16:37 buka007 napisała: > Ciasto ze śliwkami!!! Ciasto w planach. Powidła i dzemy z wegierek i renklod (oraz brzoskwin) praktycznie odfajkowane. Dzis mocno oszukane knedle sliwkowe Odpowiedz Link
czarna9610 Re: potrawy sierpniowe-propozycje 12.08.11, 18:19 To ja proszę o wskazówki , jak te knedle oszukać. Obiecałam że zrobię, ale bym chciała tak dietetycznie nieco Odpowiedz Link
czekolada72 Re: potrawy sierpniowe-propozycje 12.08.11, 21:36 ŁOJ< WIESZ ONE SA OSZUKANE< BO MI NIE WYCHODZI (sorru za caps) nadziewanie, wiec osobno robie kluski, polewam masełkiem, a osobn lekko podduszam z woda i cukrem sliwy-wegierki i nakladam je na kluchy. smakuja identycznie jak te prawdziwe ) Odpowiedz Link
czarna9610 Re: potrawy sierpniowe-propozycje 12.08.11, 21:39 Oj , myślałam że coś kombinujesz coby za bardzo kaloryczne nie były Odpowiedz Link
czekolada72 Re: potrawy sierpniowe-propozycje 12.08.11, 21:52 Nieeee niestety prawda jest banalna - nie mam zdolnosci do lepienia i klejenia, dlatego od smierci babci i tesciowej.... musze kombinowac (i tu powinien znalezc sie emotikon pt bezradny ) Odpowiedz Link
very.martini Re: potrawy sierpniowe-propozycje 09.08.11, 01:00 Macie pomysł, z czym i jak upchnąć fasolkę do muffinek? Dawno nie piekłam, słodkich mi się nie chce... Głównie chodzi mi o to, żeby się jakoś poddała obróbce termicznej: zmiękkła, a nie wyschła na wiór. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
roseanne Re: potrawy sierpniowe-propozycje 09.08.11, 01:04 do mufinkow wytrawnytch fasolke dodalabym zdecydowanie juz ugotowana Odpowiedz Link
czarna9610 Re: potrawy sierpniowe-propozycje 09.08.11, 09:54 very.martini napisała: > Macie pomysł, z czym i jak upchnąć fasolkę do muffinek? Dawno nie piekła > m, słodkich mi się nie chce... Głównie chodzi mi o to, żeby się jakoś poddała o > bróbce termicznej: zmiękkła, a nie wyschła na wiór. > > To może by trzeba fasolkę ugotować , zmiksować dodać masło i przyprawy i taki kremik z tego by wyszedł Odpowiedz Link
kwiecienka1 Re: potrawy sierpniowe-propozycje 11.08.11, 14:39 oprocz fasolki proponuje: mirabelki pomidory i kurki pozdrawiam Kwiecienka Sierpniowa Odpowiedz Link
aleksandra999 Re: potrawy sierpniowe-propozycje 12.08.11, 17:41 faszerowanego mięsem kabaczka , zapieczonego pod żółtym ostrym serem Odpowiedz Link
kanuk Re: potrawy sierpniowe-propozycje 13.08.11, 14:07 W sierpniowym Paryzu mozna zaproponowac pojscie do Agapy. tmagazine.blogs.nytimes.com/2011/08/12/eurofile-august-eats-in-paris/ Odpowiedz Link
aleksandra999 Re: potrawy sierpniowe-propozycje 15.08.11, 08:18 w tym roku chyba się już nie załapię) Odpowiedz Link
zza_krzaka Re: potrawy sierpniowe-propozycje 14.08.11, 16:53 a ja na Was nie czekałam.... wybrałam sobie żółtą fasolkę z wody polaną masłem z bułką tartą jadłam ją już razy pięć w tym miesiącu i może jeszcze ze dwa razy zjem Odpowiedz Link