Dodaj do ulubionych

Jaki wybrać piekarnik elektryczny?

04.10.11, 10:52
Po wielomiesiecznych użeraniach sie z firma "" dostałam pieniadze z powrotem i musze sobie kupic piekarnik do zabudowy juz nie gazowy tylko elektryczny i nie wiem na co zwrócic uwagę.
Całe moje zycie piekłam w gazowym piekarniku nawet ten oddany był gazowy .
Duzo pieke chleba bułek wiec dobrze by było miec taka funkcję a może to tylko bajer i da sie piec w elektryku dobry chleb, pieke duzo ciast .I tutaj podobno jest lepszy elektryk sama nie wiem co jest przydatne ?dobrze by było jak by był oszczedny bo będzie czesto uzywany . cenowo w ok 1000-1200 zł .Poradzcie cos dziewczyny bo jestem w punkcie wyjscia .
Znowu musze szukać sprzetu niby tyle tego jest a jak juz cos wybrałam to nie do zdobycia a w internetowych to troche sie boję bo jak jakas reklamacja tosa biegi z przeszkodami transport itp.Pozdrawiam smile

Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Jaki wybrać piekarnik elektryczny? 04.10.11, 15:05

Najwazniejsze, zeby mial klase A++, zwlaszcza jesli duzo pieczesz. Ja bym szukala sprzetu z mala iloscia opcji, bo uwazam ze takei sa najlepsze. Przydaje sie termoobieg (ale tylko taki, ktory mozna wylaczyc!), opcje grzania gora-dol-boki do wyboru, opcja termoobiegu z rusztem i to w zasadzie wszystko. Zadnych komputerow, laserow, śmaserow - to i wplywa na cene, i zazwyczaj sie nie przydaje, i sprawia, ze calosc jest bardziej podatna na awarie.
      • daxter Re: Jaki wybrać piekarnik elektryczny? 04.10.11, 17:46
        A mogłabyś coś polecić ?
        • bene_gesserit Re: Jaki wybrać piekarnik elektryczny? 04.10.11, 20:17
          Ja mam kuchenke Mastercooka, ale stojaca, nie do zabudowy, gazową z elektrycznym piecem. Od 7 lat bezawaryjną.
          • daxter Re: Jaki wybrać piekarnik elektryczny? 04.10.11, 20:41
            Bene a pieczesz w niej chleb lub inne pieczywo , bo ja kiedys u sąsiadki piekłam na elektryku i efekt był marny ona ma zwykła elektryczna z termoobiegiem chleb był zbyt wysuszony .
            • bene_gesserit Re: Jaki wybrać piekarnik elektryczny? 05.10.11, 00:02
              Bo termoobieg wysusza, zawsze to powtarzalam.

Termoobieg przydaje sie do bez, francuskiego i kruchego, albo jak sie grzanki robi w piecu, to opcja termoobiegu z rusztem jest niezastapiona. Do reszty imo nie ma co go uzywac. Chociaz na forum czesc osob pisze, ze 'zawsze piecze z termoobiegiem i wszystko im sie udaje' - mi sie nie udaje, ciasto pieczone z termoobiegiem wychodzi z pieca czerstwe i juz.

Chlebow nie pieklam, pieklam bulki, focaccie, jakies chałki - takie rzeczy. Wychodzily bez skuchy.
              • daxter Re: Jaki wybrać piekarnik elektryczny? 05.10.11, 12:28
                Fajnie dzieki za info ,bo teraz sie rozgladam za piecem, poszperałam w necie i zdecyduje sie na góra gaz dół elektryk , ma miec funkcje szybkiego nagrzewu , grill no i z przydatnych to rozmrazanie .Masz rację im mniej tym lepiej w sumie i tak sie piecze na wybranych programach , niektóre maja jeszcze funkcje pieczenia chleba ale to przewaznie do zabudowy
                .A ja chyba kupie wolnostojacy kuchnie mam małą to zawsze te kilkanascie centymetrów sie przyda smile Pozdrawiamsmile
                • coralin Re: Jaki wybrać piekarnik elektryczny? 05.10.11, 17:29
                  Też myślę o zmianie kuchenki. Głównie ze względów estetycznych (stara i brzydka jest). Powstrzymuje mnie to, że w sumie z piekarnika korzystam rzadko i przyzwyczaiłam się do gazowego (i gaz mam w cenie symbolicznej). Wszyscy radzą kupić elektryczny.
              • krysia2000 Dobrze mówi, dać Jej wody 05.10.11, 18:46
                Pod żadnym pozorem wyłącznie termoobiegowca. Dobre na bezy i odgrzewanie gotowych mrożonek, za to do miąższystych wypieków się nie nadaje. Skóra sucha, zgrubiała, a w środku zakalczyk.

A Ci, co piszą, że zawsze im się udaje z termoobiegiem, to już się przyzwyczaili chyba, że letko wilgotne w środku ma być, a z zewnątrz chrupiące i już. I jadą jabłeczniki z kruszonką, albo serniczki.
                • daxter Krysiu jasniej prosze :) 05.10.11, 20:02
                  Bo ja blondynka i tylko na gazowym umiem piec smile Co radzisz ? jesli chodzi o elektryka kupic nie kupic no i jak bedzie z pieczeniem bułek i chleba bo ciasta to chyba wychodza w elektryku.
                  • krysia2000 Re: Krysiu jasniej prosze :) 05.10.11, 21:38
                    Ja się przychylam do opinii Bene. Nic specjalnie wyszukanego. Byle był szczelny i pojemny. Na dobrą sprawę wystarczy pięć albo sześć nastaw temperatury, trzy, cztery ustawienia wysokości półki, grillowanie. Zegarek i stoper każdy w komórce ma. Jakieś programy specjalne to zbytek równie potrzebny, jak program robienia zdjęć dzieciom w cyfrówce dla niekumatych.

Wymuszony obieg powietrza to moje obecne przekleństwo. Korzystam obecnie z piekarnika tylko termoobiegowego i pieczenie w nim to tak, jakby piec w suszarce do włosów. Są wypieki, którym to nie przeszkadza, wspomniane bezy np. Spody tart, ciasteczka też nie ucierpią, bo są cienkie. Fajnie też można suszyć grzybki i inne takie bez obawy o zrumienienie/przypalenie, ale tam gdzie potrzeba delikatnego, równomiernego puchnięcia miąższu, to nic lepszego nad radiacyjno-konwekcyjny przekaz ciepła, czyli tradycyjne rozwiązanie piekarnicze. O pieczenio-duszeniu (np. mięs nad brytfanką) nie wspomnę - termoobieg lubi wyciągnąć wilgoć.

Nie wiem, co prawda jak kształtują się ceny AGD w PL, ale spokojnie w tych 800-1000 złotych powinnaś się zmieścić. Jak ma na jednym pokrętle żarówkę, dolną kreskę, górną kreskę, i górną zębatą kreskę; a na drugim zakres temp. od 50 do 220 stopni, to na domowe potrzeby będzie gites. No i oczywiście ważne, żeby oszczędny w eksploatacji był także. Termoobiegi są oszczędniejsze tak samo, jak oszczędniejsze są cyfrowe projektory w kinach. Niestety wybitnej kinematografii oglądać się tak nie da: chłodny balans bieli i abberacje chromatyczne są wręcz niestrawne. Niczym zgrubiała skórka chleba kryjąca pod sobą lepkawy miąższ.
                    • daxter Re: Krysiu jasniej prosze :) 06.10.11, 14:28
                      Dzięki bardzo smile czyli jak juz termoobieg jest to dobrze jak go można wyłaczyć bo niektóre tak nie mają i sa funkcje wyłacznie z wentylatorem a to chyba tylko do opiekania kurczaka sie nadaje . Och czemu gazowe wypasne robi tylko amica a to niestety szmelc jest .
                      A co sadzicie o piekarnikach Beko ma ktoś bo widziałam całkiem za rosądna cene . smile pozdrawiamsmile
                      • daxter Jaki wybrać piekarnik elektryczny? 21.10.11, 12:39
                        Mam tez pytaniesmile lepiej z osobnym sterowaniem czy razem ,jesli chodzi o zabudowe widziałam mastercooka do zabudowy w atrakcyjnej cenie 890 zł za komplet ale sterowanie jest razem .
                        • bene_gesserit Re: Jaki wybrać piekarnik elektryczny? 21.10.11, 12:51
                          Jesli sie dobrze domyslam i 'osobne sterowanie' oznacza wieksza ilosc pokretel w kuchni, to ja bym byla za wspolnym sterowaniem - zawsze to mniej czyszczenia wink
                          • daxter co to jest infra grzałka ? 06.11.11, 18:47
                            pyt jak w/w/ smile
    • izabelski Re: Jaki wybrać piekarnik elektryczny? 08.11.11, 14:28
      w mojej jest taka funkcja - to jest dodatkowe dno z grzalka, ze wsuwa sie to i piekarnik staje sie o polowe mniejszy, czyli gzeje gora i spod (chyba czesc bokow tez)

wiec mnie sie ogrzewa i szybciej nagrzewa - b.ekonomiczny
      super do pizzy, odgrzewania jedzenai . grilowania itp
      wlasciwie caly piekarnik potrzebny tylko do ciasta i ogromnej porcji miesa do pieczenia
      • daxter Re: Jaki wybrać piekarnik elektryczny? 09.11.11, 20:06
        Dzieki z info smile
        • daxter Wentylator nawiewu z boku? 26.11.11, 18:46
          Widziałam ,ze niektóre piekarniki AEG i Eletroluks maja wentylator z boku , dziwne bo zawsze był nawiew w srodku piekarnika czy to nie bedzie nie równo piekło co sadzicie .
          Z poczatku myslałam ,ze to feler ale w innym sklepie gdzie było więcej modeli tez tak mają. Jezeli sa dwa to widzę sens ale jeden i z boku jakoś mam watpliwosci co do poprawnego działania .Co sądzicie ?
          • krysia2000 Re: Wentylator nawiewu z boku? 27.11.11, 11:42
            Jak obrócisz piekarnik o 90 stopni, to będziesz miała nawiew nie z boku, a z tyłu, albo z przodu.

Nieważne, z której strony wymuszany jest obieg powietrza - jego zalety/wady pozostają praktycznie bez zmian. Jeśli będzie nierówno piekł, to co za różnica, czy spiecze/przesuszy za bardzo lewy bok, czy tył? Sobie najwyżej przestaw placek w trakcie pieczenia, jeśli zauważysz znaczną odchyłkę wypiekania stref.

---
            To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
            • daxter Chodziło mi o to :) 04.12.11, 13:54
              https://www.euro.com.pl/fckeditor/image/AEG%20kuchnie/p2.jpg
    • princesswhitewolf Re: Jaki wybrać piekarnik elektryczny? 27.11.11, 16:48
      dobrze by mial 3 grzalki. Piec ciast w termoobiegu nie polecam zwlaszcza drozdzowych i nie tylko zreszta, ale termoobieg mi sie przydaje do pieczenia mies, jablek, papryczek, bez itd itp. Wiec termoobieg warto miec. Czesto te z termoobiegiem maja funkcje odmrazania i to sie przydaje. Swiatlo powinien miec, bo naprawde latwiej cosik zobaczyc, warto by byl emailiowany czy latwomyjacy bys sie nie umordowala czyszczac go.
      Poza tym reszta jest mniej istotna. smile

Jako ze teraz wlasnie kuchnie remontowalam i musialam kupic nowa plyte, mikrofalowke oraz piekarnik to ybralam piekarnik z prowadnicami teleskopowymi, nie dlatego ze zyc sie bez nich nie da, ale wygodne toto. Moj piekarnik ma potrojna szybe ( tez nie jest to wymog), ma tez grill bo mi sie przydaje, jak i specjalna grzalke dla pizzy ( bajer, ale sie przydaje)

Dosc wazna sprawa jest jak sie go myje. Latwomyjace powierzchnie sa istotne. Moja kolezanka ma taki z opcja pirolitycznego czyszczenia ale to koszmarnie kosztowne bo nagrzewa piekarnik do bardzo wysokiej temperatury. W rezultacie ona mowi ze uzywa tego raz na pol roku i w sumie... i tak musi potem czyscic te spalenizny i popiol. Jest tez opcja inna: czyszczenie katalityczne ale juz jak to funkcjonuje to nie wiem.

ten kupilam: www.baumatic.co.uk/p632bs_5_1588_16705.html
      • daxter żle sie wyraziłam ,chodziło mi 30.11.11, 14:53
        o to ,ze nawiew jest centralnie w srodku na tylnej scianie piekarnika a widziałam , w niektórych modelach nawiew na tylniej ścianie nie w srodku tylko po lewej stronie tak to wuglądało jakby go wsadzili krzywo i tak ma eletkroluks aeg i gorenje smile
        I zapytuje czy to ma wpływ na wypiek bo od panów sprzeawców nic sie nie dowiedziałam wszyscy mieli zdziwko w oczach smile i zastanawiali sie czy to nie jakas felerna partia .
        • k_j_z daxter i co? 04.12.11, 15:57
          Masz już?
          jaki?
          Pytam, bo ja MUSZĘ kupić też. Mój odmówił współpracy i jestem pod ścianą.
          Nie wyobrażam sobie Świąt bez pieczenia.
          • daxter Re: daxter i co? 05.12.11, 15:46
            Jeszcze nie mama ale myśle nad aeg lub elektroluksem no i fajny jest gorenje ale dziwi mnie to boczne usytuowanie wentylatora czy to nie bedzie miało wpływ na wypiek tez czas mnie goni bo swieta za pasem smilehttps://www.euro.com.pl/fckeditor/image/AEG%20kuchnie/p2.jpg
            • krysia2000 Nawiew to nie grzałka 05.12.11, 20:00
              Przy pieczeniu w wymuszonym obiegu powietrza nie ma znaczenia, gdzie znajduje się wytwornik ciepła. Zasadą cyrkulacji jest to, że w takim zamkniętym obiegu ciepło rozprowadzane jest równomiernie, przynajmniej w teoretycznych warunkach idealnych. W praktyce różnie bywa, ale często nierówność wypieku spowodowana jest przez nieszczelność piekarnika, niż położenie wentylatora.

Anyway, postaraj się w razie możłiwości nabyć piekarnik, który piecze także "konwencjonalnie", tj. bez termoobiegu.
              • daxter Re: Nawiew to nie grzałka 07.12.11, 21:00
                Dziękismile
    • k_j_z znalazłam takie: 10.12.11, 13:39
      www.hoopla.pl/produkt-whirlpool-akz-237-ix-858523701000-42357.html
      www.ceneo.pl/8747700s
      www.ceneo.pl/2295573s
      www.ceneo.pl/14414043s
      i teraz się wohom
      • krysia2000 Re: znalazłam takie: 10.12.11, 14:45
        Wszystkie wydają się mieć, co potrzeba. Reszta to kwestia estetyki, ceny i niezawodności produktu (ale tego na zdjęciach nie widać).
        • k_j_z Re: znalazłam takie: 10.12.11, 15:33
          no właśnie. Najbardziej podoba mi się ta ostatnia amica, ale resztę sprzętu mam srebrną i ten czarny nie bardzo mi się wstrzela. W ogóle tam z kolorem jest coś nie halo, bo gdzieniegdzie opisywany jest jako lustrzany. mam jeszcze ze dwa dni do namysłu
          • daxter Re: znalazłam takie: 10.12.11, 20:17
            A propos amici ja bym tej firmy nie kupiła , wszystkie piekarniki maja drzwiczki wykonczone platikowymi klamrami , które w wysokiej temp sie topią a serwis ma to w d... .
            Reklamacje sa nie uwzgledniane tak jak masz zamiar piec kruche ,francuskie lub chleby to daruj sobie amicę .Fajny wydaje sie ten pierwszy whirpool smile
            • k_j_z Re: znalazłam takie: 14.12.11, 11:56
              kupiłam ten pierwszy whirlpool.
              Prawdopodobnie w piątek przyjdzie
              • daxter Re: znalazłam takie: 15.12.11, 11:15
                Fajnie ,zycze udanych wypieków tez sie chyba na niego skuszę smile
                • k_j_z Re: znalazłam takie: 15.12.11, 23:00
                  mam nadzieję, ze będzie lepiej niż z aktualnym.
                  Jak już zamontujemy opowiem co i jak
                  • daxter Re: znalazłam takie: 17.12.11, 07:49
                    Ok daj znac jak sie sprawuje smile
                  • daxter k_j_z :) 27.12.11, 12:32
                    Jak tam sie sprawował Twój nowy nabytek w styczniu mam zamiar kupić smile
                    • aniusia1974 Re: k_j_z :) 26.01.12, 16:03
                      I jak sprawdził się ten Whirlpool? Już niedługo do mojej kuchni wchodzi ekipa remontowa zatem najwyższa pora, aby wybrać sprzęt. Znalazłam innego Whirlpoola w bardzo dobrej cenie ( www.123klik.pl/piekarniki ) i mam dylemat kupować czy nie kupować? Myślicie, że to dobry wybór?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka