Dodaj do ulubionych

Sałatkowo

17.02.12, 08:26
Fetti pyta o nowosci sałatkowe, a za mną juz od kilku dni chodzi sałatka z wędzonym kurczakiem, która robi moja kolezanka Lusia i za która przepadam. Nie wiem, czy przepis przyda sie Fetti (bo z kurczakiem) ale moze podzielicie sie tutaj swoimi ulubionymi?
sałata zielona (dowolna, moze byc lodowa, moze byc mieszanka, morze byc rzymska)
3szkl. pokrojonej wędzonej piersi kurczaka
1szkl. zielonych winogron bez pestek
1/2szkl. orzechów cashew
1/3szkl. majonezu
1/3szkl. jogurtu z sokiem wycisnietym z 1/2 cytryny
3 łyzki miodu
2 łyzki pieprzu grubo zmielonego
sałatę porwac na kawałki, ułozyc na półmisku, dodać kurczaka z winogronami, polac sosem, posypac pieprzem i posiekanymi orzeszkami.
smacznego smile
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: Sałatkowo 17.02.12, 08:49
      moze byc i z kurczakiem bo towarzystwo mieszanesmile
      a gdzie kupujesz wedzonego?
      • buka007 Re: Sałatkowo 17.02.12, 09:34
        no wlasnie! Kurczaka przywoze z PL, albo ostatnio kupilam na dziale spozywczym w Karstadzie byl kacik z zywnoscia "nach original polnischer Rezeptur" wink Czasami w Rewe tez maja.

fettinia napisała:

> moze byc i z kurczakiem bo towarzystwo mieszanesmile
        > a gdzie kupujesz wedzonego?
        • qubraq Re: Sałatkowo 17.02.12, 10:18
          Jakoś nie mam nabożeństwa do tych typowych sałatek - jem raz w roku na Wielkanoc u dzieci,
          sobie tez wtedy robie ale taka zwykłą warzywną ale bez kukurydzy za to z jajami na twardo i sosem tatarskim z duzą ilościa rozdrobnionych grzybków w occie i ogóreczków - no taką do wedlin; w ciagu roku wole jesc warzywa na ciepło albo surówki w sosie winegret lub z dressingiem włoskim
    • fettinia Re: Sałatkowo 17.02.12, 08:50
      i stare watki jeszcze-moze tu cos znajde tezsmile
      forum.gazeta.pl/forum/w,48129,112882063,112882063,Salatki_salatki_part2_.html
    • vipavka Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą 20.02.12, 12:50
      Przepis pochodzi z bloga "Kulinarne szaleństwa Margarytki"

Składniki:
      podwójna pierś z kurczaka
      5 jajek ugotowanych na twardo
      puszka czerwonej fasoli
      mała paczka słonecznika
      1 czerwona cebula
      szczypiorek, pietruszka, kolendra, cebulka dymka ... (co kto lubi)
      majonez, albo majonez wymieszany z jogurtem
      sól, pieprz, chili, słodka papryka
      1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (autorka przepisu użyła przyprawę do gyrosa)
      2 łyżki oleju

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć, dodać przyprawę do kurczaka, chili, paprykę i olej. W takiej marynacie zostawić choć na pół godziny, żeby mięso z przyprawami się "przegryzło", a potem podsmażyć do zarumienienia. Wystudzić. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę, fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać. Zieleninę i cebulę pokroić. Wszystkie skłądniki wymieszać i dodać majonez - tyle, żeby składniki się połączyły (majonez można połączyć z jogurtem naturalnym i dodać łyżkę pikantnego keczupu, wtedy sałatka będzie "lżejsza").

Od siebie dodam, że wyszło pyszne, mimo że zapomniałam dodać słonecznika wink
    • buka007 Re: Sałatkowo 08.06.12, 21:10
      ostatnio często robie sałatki makaronowe z farfalle.
      Różne wariacje:
      farfalle z suszonymi pomidorami, rukolą, orzeszkami piniowymi i szynka parmenska, albo pomidory, mozarella, bazylia, pesto, balsamico. Albo pomidory, szczypiorek, mozarella, pesto. Co mam pod ręką. Bardzo smaczne, fajne danie na lato smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka