Dodaj do ulubionych

dipy i sosy do grilla

19.06.12, 15:25
przygotowujecie sami sosy, dipy do grilla, czy uzywacie gotowych?
Mam ochote na jakis oryginalny (tak dokładnie to sama nie wiem jakiwink)sos do miesa, moze ktos moglby sie podzielic ciekawym przepisem.
Obserwuj wątek
    • jacek1f tak 19.06.12, 20:27
      odsączony jogurt naturalny jest podstawa
      tzatzików (ogórek i czosnek)
      mietowego (mieta, cytryna, sol, lyzeczka octu)
      musztardowego (albo colemans albo powder wmieszany z lyzeczka cukru)
      chrzanowego

oliwa zmiksowana z natka, czosnkiem, kaparami i oliwkami w roznych proporcjach

oliwa z miksowana z oliwkami, skorkami cytrusow, sol i cukier

oliwa zmiksowana z chili

no i ladolemeno, czyli grecki cud do wszytskiego - emulsja z oliwy, soku z cytryny i żółtka..... mmm

plus milion innych.
      • kreola Re: tak 20.06.12, 12:47
        Poza tymi jogurtowymi, ktore opisal Jacek, robie jeszcze wersje z curry do bialych kielbasek - do jugurtu dodaje troche majonezu, dosypuje zoltego curry w proszku i troche pieprzu lub chili (jak kto lubi). Lubie tez jogurt ze smietanka, czosnkiem wyciskanym, koperkiem i pieprzem i sola.
        Kolejna wariacja to sosy na bazie przecieru pomidorowego lub miksowanych pomidorow swiezych - robie wersje lagodna ze slodka papryka, swieza bazylia, ew. innymi ziolami i wersje piknantna, czyli co sosu lagodnego dodaje chili lub pieprz cayenne, w zaleznosci od potrawy grillowanej.
    • shachar Re: dipy i sosy do grilla 20.06.12, 13:36
      jeszcze nie jadłam, ale warto chyba pokusić się o zrobienie chimichurri , w sumie nie jest skomplikowany
      www.epicurious.com/recipes/food/views/Chimichurri-Sauce-107159

1 cup (packed) fresh Italian parsley
      1/2 cup olive oil
      1/3 cup red wine vinegar
      1/4 cup (packed) fresh cilantro
      2 garlic cloves, peeled
      3/4 teaspoon dried crushed red pepper
      1/2 teaspoon ground cumin
      1/2 teaspoon salt

Wszystko zmielić na pastę i już.
      • shachar Re: dipy i sosy do grilla 20.06.12, 13:39
        ok, poprawka, już w komentarzach widzę, żeby zredukować ilość octu i potroić ilość czosnku, wtedy dopiero jest dobre. i bez kuminu.
    • buka007 Re: dipy i sosy do grilla 21.06.12, 11:22
      dziekuje serdecznie za inspiracjesmile jak zrobie to dam znac jak smakowalo! smile
    • czekolada72 Re: dipy i sosy do grilla 28.05.14, 12:33
      Sos do steków
      Cebule posiekać w piórka, podsmażyć na oleju, obsypać szczypta cukru, skropic octem balsamicznym, podlać bulionem drobiowym, smażyć do odparowania (syrop). Doprawić mielonym pieprzem i świeżymi ziołami.
      • tamaryszek44 Re: dipy i sosy do grilla 01.06.14, 20:57
        Jogurt grecki z łyżką majonezu, pieprz sól, czosnek,koperek i 2 łyżki tartego chrzanu.
      • czekolada72 Re: dipy i sosy do grilla 25.07.14, 07:57
        Sos majonezowy
        2 zółtka utrzeć z sola, dodac po troszku 200 ml oliwy, kiedy zgestnieje (trochę to trwa) dodac lyzeczke soku z cytryny, doprawic pieprzem, wentualnie dodac lyzeczke musztardy, schlodzic.
        wspanialy do grillowanych papryk, cukinii, pomidorów i bakłażanów.
      • qubraq Re: dipy i sosy do grilla 25.07.14, 12:52
        Mam sloiczek Ljutenicy bułgarskiej i szkoda mi jej zmarnowac... prosze bardzo podpowiedcie do czego mozna jej uzyc oprócz kanapek - sosy, zupy warzywne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka