Dodaj do ulubionych

wystrzalowy deser-ratunku helpunku!!!! :)

28.11.12, 20:10
To tak-starsze blizniaki maja urodziny w sobote.Ze wzgledow roznych i roznistych impreza ma miejsce nie u mnie i kolo poludnia.Pozniej towarzystwo idzie bawic sie dalej.
I mam zagwozdke.Najstarsza robi danie glowne,ale wypada abym cos przyniosla-deser wlasnie.
No i musi byc do transportu .Ma nas byc 10 luda-ew. 11 mala osobka-reszta dorosli.
Deser musi byc extra bo chce "synowej" i "zieciowi" zaimponowactongue_out Oczywiscie to jest w cudzyslowie,ale zapowiada sie powazniesmile
No i "tesciowa" nie moze zawalic hehesmile
Myslalam o jakichs wiezyczkach-czekoladowe ciasta,wisnie,smietana-albo ciasto w calosci albo sama nie wiem cobig_grin
Ratunku-innym sie latwiej radzi aaaaaa
skonczy sie na tym,ze kupie gotoweuncertain coby zapobiec wpadce
dobrzy ludzie-radzcie cos!smile
smile
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: wystrzalowy deser-ratunku helpunku!!!! :) 28.11.12, 20:29
      Którykolwiek przepis ze strony Godivy smile
      • fettinia Re: wystrzalowy deser-ratunku helpunku!!!! :) 29.11.12, 08:34
        ha-szkoda,ze Godiva nie ma firmowego sklepu w okolicybig_grin
    • roseanne Re: wystrzalowy deser-ratunku helpunku!!!! :) 28.11.12, 20:29
      a moze parfait zwane tez trifle

w glebokim szklanym naczyniu warstwami: ciasteczka lub kostki biszkoptu, krem waniliowy lub bita smietana
      owoce, surowe lub kandyzowane
      mozna dodac wiorki czekolady

latwe, szybkie, efektowne, a stopien wystrzalosci ukierunkowujesz skladnikami
      • daxter Re: wystrzalowy deser-ratunku helpunku!!!! :) 28.11.12, 20:53
        No własnie lodowy deser robisz własne lody wiem ,że umiesz bo robiłas według mojego przepisu
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2308248,1,0,777,domowelody.html
        beziki malutkie przekladasz lodami i bakliami lub owocami z puszki lub tiramisu mozesz robic w takich jednorazowych plastikowych pojemniczkach smile
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gf/hb/ylt2/ui1DWtFu3yJLs7taeB.jpg

• fettinia Re: wystrzalowy deser-ratunku helpunku!!!! :) 29.11.12, 08:34
          Lody nie dojada-ca 20 minut w aucie to bedzie zupauncertain
          Te trifle tez mi po glowie chodzasmile
          • szpulkaa Re: wystrzalowy deser-ratunku helpunku!!!! :) 29.11.12, 11:11
            Zrób Pavlovą. Robota żadna, ryzyko porażnki znikome a efekt piorunujący wink
            Chociaż po chwili namysłu to chyba lepiej wyłożyć śmietanę tuż przed podaniem. Ale jeśli to Niemcy to docenią bitą śmietaną w sprayu tongue_out Owoce na wierzch... o ile potrafisz filetować pomarańczę to idealne o tej porze roku wink

• agar2208 Re: wystrzalowy deser-ratunku helpunku!!!! :) 29.11.12, 13:34
              Jeżeli deser dla dorosłych to polecam:
              www.wielkiezarcie.com/recipe61525.html
              Tylko musi być spiritus , ja dałam wódkę i nie zgęstniało (ale i tak wyszło pyszne), ale ze spirytusem gęstnieje.
              • agar2208 Re: spirytus miało byc ;) 29.11.12, 13:36
    • a74-7 Re: wystrzalowy deser-ratunku helpunku!!!! :) 29.11.12, 16:22
      Trifle to calkiem niezly pomyslsmile
      Zwlaszcza ze deser ten znacznie ewoluowal od czasu kiedy go pamietam smileWiele pysznych wersji powstalo , mozna robic w duzym naczyniu lub indywidualnie a net jest kopalnia pomyslow . No i relatywnie latwy do przewiezienia , jesli schlodzisz go odpowiednio przed podroza .
      tinyurl.com/c9yfoez
      • mariposa Eton mess 29.11.12, 18:18
        jest to pokruszona beza z dodatkiem bitej smietany i owocow smile

ja nie lubie bezow ani tez pavlowych, ale raz zostalo mi duzo bialek i upieklam blaty bezowe z mielonymi orzechami laskowymi.
        Niestety przylgnely do papieru i sie cale polamaly. Szkoda mi jednak bylo, bo w sumie dobre byly wiec wymieszalam z bita smietana (kupiona gotowa w kubeczku, nie w spraju), borowkami, malinami i pokrojonymi truskawkami i bylo PYSZNE big_grin

No i nie trzeba sie martwic o transport, bo z zalozenia to "deser-balagan" tongue_out

A drugi deser zaskakujaco popularny to byl sernik na zimno, ktory zrobilam "z torebki" z dodatkiem jogurtu, biszkoptow i malin/truskawek.

m.

• fettinia Re: Eton mess 29.11.12, 20:58
          Eton mess to nie przejdzie hehesmileKiedys jak mi Pavlowa nie wyszla to zrobilam myslac,ze pierwsza na to wpadlambig_grin czyli moje dzieci wiedza,ze to efekt wpadki kulinarnej-mojejbig_grin
          • felinecaline Re: Eton mess 29.11.12, 23:35
            Cos mi ta super-okazja mocno pachnie czyms w rodzaju zareczyn...
            Moze - antycypujac zrob cos w rodzaju francuskiego tradycyjnego deseru weselnego: "pièce montée z ptysio nieprzekrawanych, nadziewanych szpryca od spodu kremem budyniowym, rozmieszczonym na kartonowym stozku (dosc waskim a wysokim) a ten stozek na lrazku nugatyny.
            Ptysie przykleja sie do kartonu karmelem albo nugatyna, jesli zrobisz jej wystarczajaca ilosc i oblane karmelem.
            Troche to karkolomne, ale kto jak kto - Ty sobie z tym poradzisz spiewajaco.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka