Dodaj do ulubionych

Pytanie niekuchenne :)

01.07.13, 21:26
Poradzcie dziołszki kochane smile
pierwszy raz mam na balkonie truskawkę wisząca ponoc ma owocowac do jesieni owoce są raz fajne raz drobniutkie na przemian czy to ma tak byc ,
no i co robic z szypułkami urywac czy obcinac nozyczkami,gdzies radzili zostawiac te wiszace pozostałosci po truskawce .
Nie wiem jak pielegnowac toto ,na razie podlewam biohumusem i zajadam.
tylko te wiszace gałazki z szypułką zaczynaja nie zbyt fajnie wygladac a boje sie urwac bo a nuż przestana owocowac.
Pytałam na forach ogrodniczych ale tam chyba wszyscy wymarli albo siedza ogródkach smile
Obserwuj wątek
    • turchanyi Re: Pytanie niekuchenne :) 02.07.13, 08:24
      Pytałaś na forum "Ogród i rośliny domowe"?
      Nieraz mnie tam wspomogli radą praktyczną i sensowną. Choć widzę, że zmienił się tam opiekun forum, więc nie wiem jak to ostatnio działa.
      Generalnie jak się obetnie pozostałości tego co kwitło, to roślinie dobrze robi na produkowanie nowych kwiatów, a co za tym idzie owoców.
      • daxter Re: Pytanie niekuchenne :) 03.07.13, 07:44
        Dziekismile pytałam na forach ogrodniczych ale echo sezon ogòrkowy smile) to zabieram sie za obcinanie smile
        • kasia_bzdeta_wons Re: Pytanie niekuchenne :) 03.07.13, 17:47
          też byłbym za usuwaniem smile)
          • shachar Re: Pytanie niekuchenne :) 03.07.13, 19:38
            ja tez za usuwaniem. Wszelkie kwiatki kwitnac wieksza czesc sezonu, maja sie lepiej, kiedy przekwitniete odnogi ucina sie , nie dajac tym samym wysilac sie roslinie na produkowanie nasion, albo inne bezproduktywne zajecia, typu dozywianie ogonkow.
            Na tej podstawie wysnuwam wniosek, zeby ciac.
            • daxter Re: Pytanie niekuchenne :) 04.07.13, 19:06
              No i ciachnełam ,niech się dzieje wola nieba smilezobaczymy co będzie ,zreszta na tych odnogach owoce były wielokości dużej szpilki a dokarmiam biohumusem .Z poczatku roslinka wytwarzała kwiaty i owoce były duże dorodne natomiast z tych odnòg jak zwał tak zwał drobnica .
              • buka007 Re: Pytanie niekuchenne :) 04.07.13, 22:49
                ja polecam forum "rok ogrodnika" fajne ludziki i kompetentne.
                moim zdaniem truskawa moze potrzebować jakiegos silniejszego dopalacza, może guano...
                • daxter Re: Pytanie niekuchenne :) 05.07.13, 11:11
                  Nic tylko zacząc gołebie chodowac smile))
                  • kasia_bzdeta_wons Re: Pytanie niekuchenne :) 05.07.13, 17:08
                    gołębie akurat przenoszą więcej chorób niż szczury, ale guano kupisz w castoramie wink w płynie, dobrze po tym rosną rosliny, a jakbys miala znajomego hodowcę ryb, np. pstrągów, to te osady, o ja, nigdy mi tak swietnie nie rosły rośliny jak na tym smile))
                    • daxter Re: Pytanie niekuchenne :) 05.07.13, 17:23
                      A pamietasz nazwę specyfiku bo castoramę mam blisko smile
                      • kasia_bzdeta_wons Re: Pytanie niekuchenne :) 08.07.13, 10:11
                        nie pamiętam. byłem na stronie casto, ale nie było tam tego.
                        w moim drugim domu to stoi. za jakis czas podam nazwę smile
                        • kasia_bzdeta_wons a jadnak sobie przypomniałem 08.07.13, 10:50
                          www.compo-consumer.pl/pl/pl/products/untitled21.html
                          • daxter Re: a jadnak sobie przypomniałem 09.07.13, 11:58
                            Dzieki bardzo kupiłam u nas w ogrodniczym smile o 2 zeta taniej niz w casto smile
                            Truskawkę z rozłogów oczysciłam no i teraz czekam na nowe rozłogi i owoce smile
                            • kasia_bzdeta_wons Re: a jadnak sobie przypomniałem 09.07.13, 18:13
                              sam jestem ciekaw tego owocowania do jesieni u truskawki. no nic niech rośnie sobie, mały stres w postaci usuwania pędów rozłogowych może ją zmusi do obfitszego kwitnienia, ale jeśli nie miała takiego zamiaru, to ciężko będzie.
                              moze miał ktos taką? owocowała?
                              a nawóz jest dobry, tylko nie przesadz z ilością. parapetowe tez to lubią, nawet w wiekszych rozcieńczeniach dawałem kaktusom, ale tylko latem i tylko w upalnym ciągu (jakby teraz, choc jutro ma się podobno zmienic)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka