buka007 06.07.13, 12:17 może ktoś wie ak długo można przechowywać ten sos? tzn własnoręcznie ukręcony. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bucefal_macedonski Re: sos Cezara 07.07.13, 03:03 Jakoś sie nad tym nie zastanawiałem. Sałatkę Cezarego robię na świeżo i raczej długo nie postoi. Z dzień, może dwa w lodówce postoi szczelnie zakryte, ale więcej bym nie ryzykował. Odpowiedz Link
buka007 Re: sos Cezara 08.07.13, 21:51 mnie chodziöo o sam sos, chciałam przygotować go wcześniej. i tak tez zrobiłam, przesiedział dzien w kodówce i nic się nie stało. Bucku, a możesz podzielic się swoim przepisem cezarowym? Odpowiedz Link
bucefal_macedonski Re: sos Cezara 09.07.13, 18:21 Z reki robie, wiec dokladnych proporcji Ci nie podam. W kazdym razie salatke Cezarego robie bez dodatku kurczaka, czy bekonu. Z suchych skladnikow jest tylko salata rzymska i grzanki z pszennego chleba. Jako taka jest wiec wege. Sos natomiast buduje jak kazdy emulsyjny, niczym majonez: - zóltka jaj (1-2, w zaleznosci jak sosista chce sie miec salatke); - oliwa z oliwek (dolewana stopniowo, jak przy kreceniu majonezu, tylko koncowa konsystencja bedzie luzniejsza, dzieki rozrzedzeniu sokiem cytrynowym i sosem uusterskim; - drobno posiekane 1-2 zabki czosnku; - sos uusterski (Worchester); - swiezy sok z cytryny lub limonki; - starty parmezan; - sol, pieprz. Mozna smak podregulowac jeszcze jasnym octem winnym, szczypta gorczycy, itp. Anszujow nie dodaje, bo rybny smak juz w sosie worczesterskim jest. Robie na zamowienie, bo akurat dla mnie dobra salata Cezarego powinna byc chrupiaca swiezoscia. Odpowiedz Link
buka007 Re: sos Cezara 09.07.13, 19:42 ale chyba nikt nie lubi dwudniowej saöaty zrobilam sos taki jak ty robisz, bez ąszuła dodalam troszkę musztardy, ale następnym razem zrobie bez. bo jednak dominuje smak sosu. no i kuraka lubie w tej sałacie. tylko grzanki mi nie wyszły, bo zaniast pokroic je przed upieczeniem, to upiekłam a później kroiłam i trochę się pokruszyły. fajna ta sałata na takie upały Odpowiedz Link