Dodaj do ulubionych

sos Cezara

06.07.13, 12:17
może ktoś wie ak długo można przechowywać ten sos? tzn własnoręcznie ukręcony.
Obserwuj wątek
    • bucefal_macedonski Re: sos Cezara 06.07.13, 19:09
      Mówisz o sosie do sałatki Cezarego?
      • buka007 Re: sos Cezara 06.07.13, 20:18
        Cezarego smile
        • bucefal_macedonski Re: sos Cezara 07.07.13, 03:03
          Jakoś sie nad tym nie zastanawiałem. Sałatkę Cezarego robię na świeżo i raczej długo nie postoi. Z dzień, może dwa w lodówce postoi szczelnie zakryte, ale więcej bym nie ryzykował.
          • buka007 Re: sos Cezara 08.07.13, 21:51
            mnie chodziöo o sam sos, chciałam przygotować go wcześniej. i tak tez zrobiłam, przesiedział dzien w kodówce i nic się nie stało.
            Bucku, a możesz podzielic się swoim przepisem cezarowym?
            • bucefal_macedonski Re: sos Cezara 09.07.13, 18:21
              Z reki robie, wiec dokladnych proporcji Ci nie podam. W kazdym razie salatke Cezarego robie bez dodatku kurczaka, czy bekonu. Z suchych skladnikow jest tylko salata rzymska i grzanki z pszennego chleba. Jako taka jest wiec wege.

Sos natomiast buduje jak kazdy emulsyjny, niczym majonez:

- zóltka jaj (1-2, w zaleznosci jak sosista chce sie miec salatke);
              - oliwa z oliwek (dolewana stopniowo, jak przy kreceniu majonezu, tylko koncowa konsystencja bedzie luzniejsza, dzieki rozrzedzeniu sokiem cytrynowym i sosem uusterskim;
              - drobno posiekane 1-2 zabki czosnku;
              - sos uusterski (Worchester);
              - swiezy sok z cytryny lub limonki;
              - starty parmezan;
              - sol, pieprz.

Mozna smak podregulowac jeszcze jasnym octem winnym, szczypta gorczycy, itp. Anszujow nie dodaje, bo rybny smak juz w sosie worczesterskim jest. Robie na zamowienie, bo akurat dla mnie dobra salata Cezarego powinna byc chrupiaca swiezoscia.
              • buka007 Re: sos Cezara 09.07.13, 19:42
                ale chyba nikt nie lubi dwudniowej saöaty wink
                zrobilam sos taki jak ty robisz, bez ąszuła wink dodalam troszkę musztardy, ale następnym razem zrobie bez. bo jednak dominuje smak sosu. no i kuraka lubie w tej sałacie. tylko grzanki mi nie wyszły, bo zaniast pokroic je przed upieczeniem, to upiekłam a później kroiłam i trochę się pokruszyły. fajna ta sałata na takie upały smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka