Dodaj do ulubionych

całkowity upadek? :P

29.07.13, 10:49
Doceniłam gotowce wkladane do odgrzania w mikrofali.
Ps. pogoda jest jaka jest, a ja mam mieszkanie na poddaszu. Bez klimatyzacji.
Obserwuj wątek
    • turchanyi Re: całkowity upadek? :P 29.07.13, 12:29
      W tych warunkach będziesz rozgrzeszona. Ja nie mam szans tak upaść - mikrofali brak smile
      • bodzia50 Re: całkowity upadek? :P 29.07.13, 13:59
        Moja wysiadła jakieś dwa lata temu i służy mi do przechowywania ciast które nie muszą być w lodówce.Wciąż się zastanawiam nad kupnem nowej smile.Do gotowców mam ochronę organizmu
        który mi mówi brrr...nie chcę tego!Jem na wyjazdach za to.
        Ja w tej chwili mam za oknem 36 st-strona północna- ,w kuchni 29.6st,właśnie upiekłam
        trzy chleby i obrałam cały gar sparzonych wrzątkiem pomidorów.Więc jestem podgrzana nieżle,i chodzę -bez niczego-smile.
        Z myślą o upałach zrobiłam garnek niby lecza ,można z czym kto lubi ,chleb, ryż ,makaron,
        przez trzy dni, że niby co dziennie inny obiad.Dla mnie w takie upały to może być kasza jaglana z borówką ,malinami,polana jogurtem.
        • momas Re: całkowity upadek? :P 29.07.13, 14:33
          Szczerze podziwiam.Gdy czytałam twój post az mi sie słabo zrobiło....
          W takie dni jak dziś KOCHAM swoja zamrażarkę smile
          U mnie gotowce - też głownie na wyjazdach, o il e jadę w rejony bezsklepowe (serio, jeżdzę w takie dzicze).
          Ale obecna pogoda....Właśnie powolutku będę szła do domu. Nagrzanego jak diabli. Ech....
    • bene_gesserit Re: całkowity upadek? :P 29.07.13, 18:37
      Ja tam się przeprosiłam z mikrofalą w pracy.
      Po pierwsze - bardzo dobrze robią się w niej ziemniaki do jacket potatoes.
      Po drugie - fantastycznie i szybko robią się warzywa na parze. A jeśli jeszcze mikrofala ma opiekacz, to naprawdę się sprawdza, np przy szybkim i bezsmrodowym odgrzewaniu domówki. Mikrofala jest ok - co prawda nie aż tak, zebym sobie kupiła do domu, ale od czasu do czasu - czemu nie.

Na upał najlepszy jest wiatrak i spryskiwacz do roślin - parę sesji spryskiwanie skóry (kark, ramiona, czy gdzie ci tam najgoręcej) + wiatrak i robi się naprawdę chłodno. I ileż to ekologiczniejsze od klimy wink
      • salsadura Re: całkowity upadek? :P 29.07.13, 23:03
        Bene, ja parę lat temu znalazłam gdzieś przepis na pieczone ziemniaki z mikrofali i strasznie mi się pomysł spodobał. Też było upalnie, a ziemniaki miały być "jak z ogniska" wink.

I były, bo mi się w tej mikrofali zapaliły. Żywy ogień, czarny dym i smród nie do opisania big_grin.

Mikrofala była okopcona, ale przeżyła, wietrzenie kuchni trwało baaardzo długo wink.
      • momas Re: całkowity upadek? :P 30.07.13, 08:50
        Temperatura w domu wczoraj, ok 18-stej 29,5 stopni C. Mimo zasłonietych rolet i zamknietych okien tongue_out
        Gdyby okna były otwarte, pewnie byłaby taka sama, jak na dworze.
        Wiatraki chodzą, ale nie bezpośredni na człowieka, bo Mlody chrycha i prycha, a ja walczę z zapaleniem krtani tongue_out

Mimo nieuzywanych sprzętów, temoperatura podskoczyła jeszcze o co najmniej jeden stopień. Wolalam nie sprawdzać, coby się nie denerwowac.
        W tych warunkach włączenie kuchni - gotowanie, czy piekarnika - pieczenie, jak dla mnie wykluczone.

Noc była boska suspicious.

Jako człowiek północy,, nie lubię takich upałów. Dla mnie powinno byc maksymalnie 26 stopni i lekki wiaterek.
        • mysiulek08 Re: całkowity upadek? :P 31.07.13, 22:50
          Narzekacie kobity, ja mam tak przez piec miesiecy w roku i zyje tongue_out
          • momas Re: całkowity upadek? :P 01.08.13, 09:33
            Jestem typowym człowiekiem klimatu umiarkowanego z duzymi wpływami kontynentalnego.
            No, ewentualnie morski tez mi odpowiada (np Bretania)
            Nie dla mnie afrykanskie klimaty, (No, chyba, ze swiadomie wybieram sie tamte rejony)
            Więc narzekamsmile A co!
            big_grin
    • fettinia Re: całkowity upadek? :P 31.07.13, 22:35
      etam upadek tongue_out sie zdarza kazdemu big_grin przyznam po cichu,ze zapiekanki gotowe siup do piekarnika,ucieczka z kuchni i za kilkanascie minut gotowe heeh smileprodukowanie salatek przy ponad 40 stopniowym upale jest jeszcze gorsze big_grin
    • buka007 Re: całkowity upadek? :P 01.08.13, 14:11
      etam smile
      • daxter Re: całkowity upadek? :P 04.08.13, 18:35
        W mojej kuchnii wczoraj zanotowałam 40 st C mam slepa kuchnie o wymiarach 2x2.20 gotowcòw nie lubię mikrofali nie mam staram sie w takie dni robic rano nieskomplikowane potrawy wolę np kaszę gryczanà z jogurtem greckim niż gotowce.Wentylator goni w piętkę smile
        Ale rozgrzeszam wszystkich cierpiàcych upały jeżeli to pomoże przetrwać ten ukrop to na zdrowie.
        • daxter Re: całkowity upadek? :P 08.08.13, 16:32
          Dzisiaj w mojej kuchnii pizło 45 st wyciagnełam zamozony barszcz ,ktòry postawiłam przed wentylatorem i uciekłam ,niech sie rozmraza i udaje klimatyzację..Nie ma czym oddychać niech żyjà gotowce własnie idę nabyć kilka sztuk na kolację mogà być nawet z GMO pozdrawiam smile)
          • turchanyi Re: całkowity upadek? :P 09.08.13, 11:49
            GMO w tych temperaturach na pewno wyzdychały. Można jeść spokojnie.
            Moja nieskomplikowana kolacja to zimne piwko wink
    • pani.serwusowa Re: całkowity upadek? :P 23.09.13, 17:54
      Ha! A ja mrozone sajgonki z kaczka (nawet bylo jej troche w skladzie tongue_out ) z ciasta filo do upieczenia w piekarniku. W ubieglym miesiacu dwa razy mi zad uratowaly. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka