Dodaj do ulubionych

Po czym poznać dobrą mąkę?

16.01.14, 20:17
W moim supersamie jest do wyboru kilka mąk tego samego rodzaju (np. 405 czy 550) ale różnych firm, w różnych cenach. No i nie wiem, czy warto płacić więcej za mąkę, i jeśli tak, to dlaczego? bo w przypadku masła, białego sera, czy kiełbasy wiem co jest smaczniejsze, lub bardziej wartościowe, to w przypadku mąki nie mam pojęcia czym powinnam się kierować przy zakupie.
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: Po czym poznać dobrą mąkę? 17.01.14, 18:31
      Bukus-droga prob i bledow smile
      Jesli znajdziesz z tej firmy to kupuj w ciemno.
      www.mehlzauber.de/
      Specjalna Pasta-Spätzle jest obledna! zawsze kupowalam inne a od kiedy pdkrylam ta jestem happy smile
      • buka007 Re: Po czym poznać dobrą mąkę? 17.01.14, 19:00
        no tak, bawarska jakość wink u mnie na pewno nie dostanę,
        Fettus, ale jak rozpoznam, ze to lepsza mąka? po tym, że przestaną mi wychodzic zakalce? czy faktycznie ciasto ma inny smak???
        przepraszam, ze tak naiwnie pytam, ale naprawdę mnie to zastanawia...
        czytałam ostatnio, jak kombinowałam z mąką krupczatką, że zawartosc gutenu zalezy własnie od jakosci ziarna, czyli też od młyna, praktycznie chyba jest tak, że ta tania mąka,, to z kiepskiego ziarna..
        A ciekawa jestem jak to wyglada w innych krajach??
        • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Po czym poznać dobrą mąkę? 18.01.14, 00:08
          Dobrze Fetti mówi, póki nie wypróbujesz danej marki, to nie będziesz wiedzieć. Ja tam staram sie trzymac środkowowschodnioeuropejskich mąk pszennych, bo bez niezamawianych dodatków są i dają radę.
        • fettinia Re: Po czym poznać dobrą mąkę? 18.01.14, 18:52
          no tak i od ziarna i od mlyna ale takze od sposobu przechowywania-nawet najlepsza maka zel przechowana traci-robi sie wigotna i wogole
          a chcesz moze kilka takich roznych mak z Mehlzauber? moge ci poslac i sprobujesz-wszystkich gatunkow w nasze Edece nie ma,ale cos tam jest smile
          • buka007 Re: Po czym poznać dobrą mąkę? 18.01.14, 20:30
            dzieki, Fettus smile juz wyslalam do nich zapytanie, gdzie u mnie mogę ją kupić smile
            • kanuk Re: Po czym poznać dobrą mąkę? 18.01.14, 22:18
              Dobrą mąkę poznać po wypiekach wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka