Dodaj do ulubionych

Sledzie solone/matiasy przepisy zbieram :)

07.03.15, 22:35
Jak wiecie wkoncu sa i u nas porzadne sledzie:

forum.gazeta.pl/forum/w,48129,156442427,156442427,Matiasy_mrozone_holenderskie_ki_diabel_.html
zgodnie z sugestia Kanuka nie przejmujemy sie ich mrozeniem i jest ok, zyjemy smile

tylko wena sledziowa mi juz skonczyla, choc Starszy nadal z luboscia wciaga matiasy w smietanie (znaczy sie w smietanie bez smietany plus jogurt, bo lokalnie klopot z kwasna smietana), ale odmiany wskazana.

Wiem, wiem przepisow w sieci mnostwo, ale ja bym chciala takie Wasze, domowe, sprawdzone, robione od lat.

Wczoraj zrobilam z suszona sliwka, gdzies tam przepis znaleziony i jakos nie podeszly (pochwal duzo mialy), ale sa zjadliwie.

Jak na razie pudelka ze sledziami dostepne.
Obserwuj wątek
    • kanuk Re: Sledzie solone/matiasy przepisy zbieram :) 08.03.15, 01:05
      od dawna solone sledzie (filety) mocze przez kilka godzin w wodzie . nastepnie po prostu oplukuje i wkladam do szklanego pojemnika. zalewam wylacznie polskim olejem rzepakowym ,dodaje pokrojonej bialej cebuli ,zolta tez moze byc albo slodka vidalia albo kazda inna tez. nastepnie posypuje liberalnie suszonym majerankiem i to wszystko.
      jednak ostatnio przyznam, ze mam chec na sledzia w smietanie.
      • roseanne Re: Sledzie solone/matiasy przepisy zbieram :) 08.03.15, 01:21
        plus rodzynki, mielony pieprz, liscie laurowe i ziele ang, warstwami
        olej najczesciej slonecznikowy smile
        cebula zawsze

maz lubi skropic sokiem cytynowym przed sloikowaniem
    • roseanne Re: Sledzie solone/matiasy przepisy zbieram :) 08.03.15, 01:19
      zaadaptowana z rodziny meza salatka
      sledzie,
      biala fasola, puszkowa przeplukana lu ugotowana osobiscie i wystudzona
      gotowany seler, marchewka, ewentualnie ziemniak- nie kazdy lubi, ja lubie
      jablko
      kiszone ogorki
      cebulka lub biala czesc pora
      majonez
    • czekolada72 Re: Sledzie solone/matiasy przepisy zbieram :) 08.03.15, 16:24
      Mysiulku, a jakbys tak w forumowa wyszukiwarke wrzucila matiasy lub sledzie ... wyjda dziesiatki przepisow juz podawanych... moze cos z nich Ci podejdzie?
      • mysiulek08 Re: Sledzie solone/matiasy przepisy zbieram :) 08.03.15, 21:51
        a, widzisz, jakas pomrocznosc jasna mialam smile
        • buka007 Re: Sledzie solone/matiasy przepisy zbieram :) 11.03.15, 05:08
          moja Mamusia robi pyszne sledzie w pomidorach, nie wiem dokladnie, jak ale moge zapytac, wiem, ze przesmaza na patelni cebulke z przecierem pom i przeklada warstwami razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Bardzo je lubie.
          • kanuk Re: Sledzie solone/matiasy przepisy zbieram :) 11.03.15, 07:49
            Mamusia chyba smazy swieze sledzie ? Bylby to inny watek.
            • czekolada72 Re: Sledzie solone/matiasy przepisy zbieram :) 11.03.15, 08:14
              Nie wiem co mamusia, ale bratowa przeklada matiasy przesmazonumi z cebulka pomidorami, odpowiednio doprawionymi, musza soe przegryz. same sledzie - nie sa smazone.
            • roseanne Re: Sledzie solone/matiasy przepisy zbieram :) 11.03.15, 12:36
              solone, zalane pomidorami to chyba odmiana "po cygansku"
              • daxter Re: Sledzie solone/matiasy przepisy zbieram :) 11.03.15, 21:12
                Ja robie mężowi sledzie po tatarsku czyli :
                -1 por czesc biała
                -3-4 korniszony lub ogórki konserwowe
                -3-4 rzodkiewki
                -5-8 pieczarek marynowanych lub grzybków np podgrzybki
                -cebulka zielona pęczek
                2łyzki majonezu
                2łyzki jogurtu greckiego
                sól, pieprz
                3-4 szt matjasów (filet)
                Wymoczone sledzie drobno pokroic w paski.
                Składniki sosu rozdrobnic wymieszac z majonezem i jogurtem zalac filety .
                Pyszne z świeża bagietką smile
                Moja mama robiła tez masło śledziowe do blendera wrzucić 3 filety z matjasa pół kostki miękkiego masła łyżke ostrej musztardy, pieprz grubo mielony , mała cebulkę biała, wszystko zmiksować .
                Nie solić ,wykorzystywać smarowidło do pieczywa lub ziemniaków pieczonych.

• buka007 Re: Sledzie solone/matiasy przepisy zbieram :) 14.03.15, 16:29
                  daxter! sledzie po tatarsku to moje ostatnie polskie smaki, uwielbialam! ale teraz juz dawno nigdzie nie spotkalam, wyprobuje twoj przepis,
                  ale jak to jest z rzodkiewkä, bo ta lubi puszczac wode.. jak dlugo mozna je przechowywac??
    • buka007 Re: Sledzie solone/matiasy przepisy zbieram :) 14.03.15, 16:26
      mysiulek!!!! narobilas mi takiego apetytu na sledzie, ze wybralam sie dzisiaj do sklepu rybnego i lupiöam od razu trzy rodzaje; w smietanie, w oleju ziolowe i lubeckie, najbardziej lubie te ostatnie, ostre z cebulka i ogorkiem kiszonym w smietanowym, ostrym sosie.
      Poza tym lubie jeszcze sledzie w sosie miodowo- musztardowym, z ziarenkami gorczycy i sledzie po kaszubsku, a teraz ty! pisz jakie w koncu zrobilas! ....
      • mysiulek08 Re: Sledzie solone/matiasy przepisy zbieram :) 17.03.15, 02:53
        Buka, dopoki sa, to kupuje niemal hurtem, po 6pudelek i laduje do zamrazarki

najczesciej robie w smietanie, bo Starszy uwielbia i sie jeszcze nie najadl, potem klasycznie ze sparzona cebulka, olejem slonecznikowym i pieprzem, zrobilam z suszona sliwka, z grzybami suszonymi, przyprawami wszelakimi, lamie sie nad takimi w pomidorowym sosie z podsmazana cebula

a i salatki sledziowe bywaja smile

widzialam tez matiasy wedzone w oleju (tej samej firmy, tez mrozone), jeszcze nie kupilam
        • kanuk Re: Sledzie solone/matiasy przepisy zbieram :) 17.03.15, 07:17
          Jest jeszcze sledz w telewizji. Ale to wymierajacy gatunek.
          • daxter Buka :) 18.03.15, 09:39
            Rzodkiewki mozna zetrzec i odcisnąc nadmiar wody lub drobno pokroic czas trwłosci 3 dni w lodówce . Mozna tez pominąc i wtedy mozna przechowywac 7 dni w lodówce .smile
            • buka007 Re: Buka :) 20.03.15, 21:39
              dzieki Daxter, jutro robię!!
    • mysiulek08 Re: Sledzie solone/matiasy przepisy zbieram :) 21.03.15, 20:33
      Sledziowe eldorado sie skonczylo sad objechalismy w tygodniu trzy markety, gdzie wg neta powinny byc i ini ma. Ani pudelka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka