Dodaj do ulubionych

jemy szparagi

13.05.15, 17:48
w maju, w duzych ilosciach, bo sezon krotki. przygotowujemy bez wydziwiania i cięzkich sosów, polane albo uduszone w maśle, do tego sznycel albo łosoś i młode ziemniaki, czasem tarta, zupa na obierkach.
a dzisiaj znalazłam fajny sposób na gotowanie na parze, na pewno go wypróbuję i dzielę się z wami, w życiu bym na to nie wpadła: szparagi z rękawa!

https://www.lecker.de/media/redaktionell/leckerde/specials_5/spargel_1/spargel_daempfen/spargel_im_backofen-2.jpg
Obserwuj wątek
    • zlosliwiec.zlosliwiec Re: jemy szparagi 13.05.15, 18:02
      Szparagi tylko al cartoccio / en papillote robię, skropione oliwą lub masłem, z solą gruboziarnistą i szczyptą cukru. Z dodatkiem cukru ładniej się zrumienią, wciąż pozostając chrupkie.
    • mysiulek08 Re: jemy szparagi 13.05.15, 18:14
      Mam szparagi przez caly rok smile biale z Peru a zielone lokalne. Ale wielkimi fanami nie jestesmy, ot tak dla odmiany.

I przyznam sie bez bicia, ze nie bardzo rozumiem ten szal zachwytu nad nimi, ale ja np piwa nie znosze, a swiat caly pije i chwali tongue_out
      • zlosliwiec.zlosliwiec Re: jemy szparagi 13.05.15, 18:17
        To jak ostrygi, albo marmite.
    • roseanne Re: jemy szparagi 13.05.15, 18:46
      wczoraj pieklam na grilu,obok plasrekow cukinii, na koniec pokrojone warzywka zostaly obsypane szczypiorkiem i podane do mielonych
      • kwieta4 Re: jemy szparagi 14.05.15, 00:42
        my tez mamy szparagi caly rok; czasem robie Parmesan Orzo ze szparagami.

gotuje sie dosc szybko i raczej kazdy to polubi, bo ma smak tzw comfort food, poprawiajacego samopoczucie.
        makaron orzo ma ksztalt ziarenek ryzu. gotuje sie go (1/4 kg) w osolonej wodzie jakies 10 min, zeby byl al dente.
        szparagi (1 peczek) kroimy skosnie na 5 cm kawalki po uprzednim usunieciu twardej koncowki. smazymy szparagi na odrobinie oleju przez 8-10 min, az beda kruche. posypujemy sola i pieprzem w czasie smazenia.
        parmezan (1/2 szkl) scieramy na grubszej tarce, potem scieramy na drobnej tarce skorke z 1 cytryny i mieszamy ze sprasowanym czosnkiem (2 zabki).
        kiedy makaron jest gotowy odcedzamy go, zachowujac 1/4 szklanki wody z gotowania.

wrzucamy odcedzone orzo do garnka, dodajemy mieszanine parmezanu, skorki cytrynowej i czosnku, 2 lyzki oliwy z oliwek, szparagi i wode z gotowania orzo. mieszamy wszystko i chwilke podgrzewamy, zeby sie dobrze polaczylo. w razie potrzeby dodajemy soli i pieprzu do smaku.

ja czasami podaje to tylko z salata, bo jest wystarczajaco sycace. mozna do salaty dodac kawalki grilowanego miesa dla glodnych.
        • roseanne Re: jemy szparagi 14.05.15, 00:54
          parmezan wymienie na pecorino, albo manchego
          ale czym zastapic orzo?
          • kwieta4 Re: jemy szparagi 14.05.15, 02:03
            Ja kupuje bezglutenowe orzo! w markecie z naturalna zywnoscia (brrr, strasznie to brzmi, bo w takim razie co pozostale sklepy nam oferuja?!smile
            • roseanne Re: jemy szparagi 14.05.15, 02:25
              niektorym to dobrze
              ja mam tylko spagetti, penne, rigatoni i macaroni (elbows)

no dobra, jest jeszcze lazania, ale z samego brazowego ryzu, to juz wole ryz na zywca
          • kwieta4 Re: jemy szparagi 18.05.15, 19:22
            Tak sobie teraz mysle, ze zamiast orzo mozna uzyc jakiegokolwiek ryzu. Powstanie wtedy prawie klasyczne risottosmile
    • czekolada72 Re: jemy szparagi 18.05.15, 12:40
      Tez jestem z opcji nierozumienia zachwytu nad szparagami.
      No owszem zjem, ale ....
      Z tym, ze u nas frakcje za i przeciw sa po polowie - ja i M - zero zachwytu ; Mama - hoduje, Mała sie zachwyca i zazera, glownie produkujac tarty z nimi.
    • kanuk Re: jemy szparagi 19.05.15, 14:25
      Jemy. Szybko. Kawe tez szybko pijemy. A np otwieracz do ostryg swietnie rozlupuje orzechy wloskie ,lepiej niz dziadek. Przy kazdym orzechu czuje sie jak zegarmistrz otwierajacy koperte w celu wymiany baterii. O le !
      • buka007 Re: jemy szparagi 19.05.15, 15:04
        a dziadkiem do orzechow swietnie otwiera sie szampana!
        • super.halusia Re: jemy szparagi 20.05.15, 21:30
          Pojadłam już sobie zielone szparagi z łososiem,pychotka.
          Pozdrawiam
      • qubraq Re: jemy szparagi 21.05.15, 18:03
        Dziewczyny, nauczcie mnie - bardzo proszę - robic szparagi ale nie w piekarniku tylko na patelni; szparagi zielone... wink nigdy jeszcze czegos takiego nie jadlem...
        • roseanne Re: jemy szparagi 21.05.15, 19:28
          obrac same koncowki, od srony ziemi, albo odlamac, gdze sie zlamie twarde
          pokroic na kawalki kilkucentymetrowe
          rozgrzac oliwe lub maslo z oliwa, wrzucic szparagi, posypac lekko sola i pieprzem
          mieszajac podsmarzyc przez kilka minut, musza zmienic kolor na bardziej itensywny i uzyskac stopien porzadanej miekkosci
          mu lubimy na granicy chrupkosci 5-8 minut
          • qubraq Re: jemy szparagi 22.05.15, 09:14
            Dzięki Rozi! wink
            • kanuk Re: jemy szparagi 22.05.15, 15:24
              jemy tez smakolyki o nazwie Fiddleheads. ktore maja w smaku cos ze szparagow.
              • roseanne Re: jemy szparagi 22.05.15, 16:20
                fiddleheads, czyli listki paproci w postaci ciasno zwinietej,
                wszystkie gatunki paprotek, ktore w CA jadamy sa w PL pod ochrona

jak mam wybierac miedzy paprotka a szparagami, te druge zawsze wygrywaja, ale owszem niepaskudne danko, jak sie odpowiednio przygotuje
                jak sie nieodpowiednio przygotuje to sie mozna potruc wink
                • qubraq Re: jemy szparagi 23.05.15, 14:11
                  roseanne napisała:

> fiddleheads, czyli listki paproci w postaci ciasno zwinietej,

coś takiego jedzą w Korei Północnej; da sie zjeść ale kimczi jest smaczniejsze wg mnie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka