buka007 10.03.17, 09:37 zrobiłam dzisiaj kaszolety z kaszy gryczanej i warzyw i naprawdę polecam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buka007 Re: Kaszolety 14.03.17, 18:19 Kaszy miałam może 100 g gotowanej, dodałam pół kubka zalanych wrzątkiem płatków owsianych, łyżeczkę siemienia lnianego, na patelni udusiłam startą cukinię i marchewkę, po ostygnięciu wymieszałam wszystko, uformowałam kaszolety i upiekłam je w piekarniku ok 20 min ok 190°C . Do tego polecam zasmażane buraczki i hummus Jest to proste danie wegańskie, koszerne, bezglutenowe, bezlaktozowe i najprawdopodobniej nawet halal Odpowiedz Link
krysia20000 Re: Kaszolety 14.03.17, 19:44 Już myślałem, że o cassoulet chodzi, a to takie wege kibbeh. Odpowiedz Link
roseanne Re: Kaszolety 16.03.17, 14:54 platki z jarzynami w posteci packow juz jadalam, ale czesciej z jaglana lub ryzem a najczesciej resztkai ziemniaczanymi jakos gryczanej mi nigdy nie zostaje , ba czeto, jak ostatni tydzien , brakuje w domu ale przy arktycznych temperaturach i ostatnich opadach sniegu - ok 40 cm w ciagu 36 godzin to jakos sie nie chce daleko dreptac do "ruskiego" sklepu Odpowiedz Link
buka007 Re: Kaszolety 18.03.17, 06:30 @Krysiu a kibbeh to chyba kuzyn cepelina? @ Rosie, robilam tez hreczniaki z gryczanej i sera, tez bardzo smaczne, gryczankę uwielbiam w każdej postaci Odpowiedz Link
krysia20000 Re: Kaszolety 18.03.17, 13:51 Z kształtu piłki do rugby, czy sterowca pewnie są podobne, choć istnieje odmiana kibbeh bil sinieh (czyli 'z blachy'), która jest pieczona w formie grubego placka i podawana pokrojona na rombowe kawałki, jak ciasto. Za to obowiązkowymi składnikami kibbeh jest bulgur i siekane mięso. Odpowiedz Link
roseanne Re: Kaszolety 18.03.17, 15:19 tczy poza maka gryczana i serem cos do hreczniakow trzeba? make mam zasze idzie do mojego chleba, czasami robie racuchy, kilka razy zrobilam kluski - ale te strasznie humorzaste sa i nie zawsze chca wyjsc, czesciej wola sie rozplynac... Odpowiedz Link
buka007 Re: Kaszolety 19.03.17, 11:21 Roseane, do hreczniakow daje sie kasze gryczaną, ja moje zrobiłam tak: 20 dag twarogu 20 dag kaszy gryczanej ugotowanej 1 jajko 1 cebulka pokrojona i podsmażona z ząbkiem czosnku łyżka pietruszki, łyżka siemienia lnianego, łyżka mączki owsianej, wszystko wymieszac, uformowac kotleciki i upiec w piekarniku. jak sie doda zaparzone platki owsiane to pewnie mozna wyeliminowac jakjo Odpowiedz Link
roseanne Re: Kaszolety 19.03.17, 13:59 super twarog kozi mam latwo dostepny jajek nie eliminuje tylko ta nieszczesna kasze musze kupic Odpowiedz Link
super.halusia Re: Kaszolety 19.03.17, 14:00 Smacznie brzmi,czy podawać z jakimś sosem? Odpowiedz Link
roseanne Re: Kaszolety 19.03.17, 15:21 koperkowy? - powinien pasowac albo jogurtowy ze szczypiorkiem, na zimno Odpowiedz Link
buka007 Re: Kaszolety 19.03.17, 16:19 sos pieczarkowy, hummus, buraczki, piure karafiorowe, tzatziki, Odpowiedz Link
daxter Re: Kaszolety 22.03.17, 17:38 Tez mam faze na kaszę gryczaną wczoraj zrobiłam krokiety z kaszy pieczarek usmazonej cebulki troche bułk tartej i jajka żeby związało podałam z surówką z kiszonej kapusty pychota Odpowiedz Link
buka007 Re: Kaszolety 24.03.17, 18:01 Dayter, to znaczy nalesnik z nadzieniem kaszowym? Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: Kaszolety 14.04.17, 16:49 Ja się bardzo cieszę, że kasza wróciła do łask - tyle jeszcze jest do odkrycia, tzn ciekawa jestem, o ilu nowych potrawach z niej się dowiem. Ciekawość raczej teoretyczna, bo utknęłam na babce z kaszy z serem wędzonym, która jest najlepsza na świecie i chyba nic tego nie zmieni. Odpowiedz Link