Dodaj do ulubionych

Fermentacja, dzika fermentacja

23.07.18, 20:52
...
Obserwuj wątek
    • buka007 Re: Fermentacja, dzika fermentacja 25.07.18, 19:06
      strasznie gorąco, u was też?
      w związku z tymi upałami zdecydowałam się w końcu nastawić wodę drożdżową i od 2 tygodni piekę wszystko na mojej dzikiej, fermentowanej wodzie. Jestem zafascyowana, bardzo polecam, do ciast drożdżowych, do dokarmiania zakwasów oraz jako naój orzeźwiający. Jako początkujący fermentator używam suszonych moreli ale podobno są tacy, co fermentują nawet sadło niedżwiedzie wink

• roseanne Re: Fermentacja, dzika fermentacja 26.07.18, 20:54
        goraoco i owszem
        nie znam, poza dzikimi drozdzami w zakwasie,

napisz wiecej
      • buka007 Re: Fermentacja, dzika fermentacja 14.09.18, 16:05
        dzisiaj zużyłam do zakwasu żytniego resztki wody drożdżowej na pomidorach z dodatkiem bazylii, wbrew pozorom nie czuć smaku fermentowanych warzyw w gotowym pieczywie.
        • roseanne Re: Fermentacja, dzika fermentacja 14.09.18, 19:42
          no ale co to jest? goo wypluwa tylko informacje o ksiazkach
          • buka007 Re: Fermentacja, dzika fermentacja 15.09.18, 08:02
            Rosie, jak sama nazwa wskazuje, sä to fermentowane warzywa i owoce, już gdzieś to pisałam, że już od jakiegoś czasu interesuję się wypiekami na zakwasach, bez drożdzy przemysłowych, i tak jeden z moich inspiratorów piekarniczych, Pablo Palunke, piecze na wodzie fermentowanej; wbrew pozorom, wyprodukowanie takiej wody jest bardzo łatwe. Można fermentowac wszystko: owoce, warzywa, dodaje się do tego tylko trochę cukru jako pożywkę i potrząsa butelką wink po kilku dniach jest moc w butelce. Dodaje się startera, i robi następną, trochę tak, jak zwykły zakwas. Podobno jest to też bardzo zdrowe, w szczegąlności dla jelit. I orzeźwiające. Coś jak kwas chlebowy. Chleby rosną na tym jak szalone.
            Fermentować można też na słono- znaczy kisić, to druga frakcja fermentujących. Buraki kiszone są Ci na pewno znane, nasz Qubraczek kisi też seler, ja ostatnio kisiłam buraki z marchewką - marchewka smakuje rewelacyjnie. Jakiś czas temu kupiłam przypadkiem książkę Sandora Katza, to taki amerykański guru fermentacji i tak to się zaczęlo, ciekawy temat.
            • roseanne Re: Fermentacja, dzika fermentacja 15.09.18, 12:58
              Fakt, buraki kisze od dekad
              Probowalam kiedys zakwas owsiany na zur, ale mi nie smakowal
              Ocet jablkowy robie sama

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka