Dodaj do ulubionych

Ciasto na pierogi 2.0

30.10.21, 18:12
kiedys juz zasięgałam języka ;.)... i... niestety wciąż nie potrafię zrobić dobrego ciasta na pierogi..

dzsiaj znowu z przypadkowego przepisu z wrzącą wodą, wyszło wstętne, klejące

300 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
1/4 łyżeczki soli

proszę o pomoc wink

forum.gazeta.pl/forum/w,48129,79089620,79089620,Ciasto_na_pierogi.html
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Ciasto na pierogi 2.0 30.10.21, 22:01
      nie pomoge, nie robie pierogow

woda ma byc goraca ale nie wrzaca, lepiej mniej niz wiecej, bo jak za klejace to maki trzeba dosypywac i dodatek oleju dobrze robi i wyrabianie w robocie
    • shachar Re: Ciasto na pierogi 2.0 31.10.21, 20:45
      Ja robię pierogi raz na 3 lata, więc mniej więcej tak jak Ty, nie wiem, jakiego przepisu trzymałam się ostatnim razem i zaczynam całą szukaninę po internecie od początku. Wiem tylko ze to z maślanką mi nie wyszło, natomiast przepis pookcooka czy jakoś tak , ten z masłem znalazł uznanie u domownika, bo ciasto jest cienkie = ratio farszu do ciasta jest korzystne -)
      • buka007 Re: Ciasto na pierogi 2.0 18.12.21, 20:25
        ha, maślankowe fettiny robiłam, ale za delikatne mi było,
        przeleciałam jeszcze raz Internety i stanęło na zwykłym: mąka, woda olej - z przepisu Babci Marysi z youtuba wink Dzisiaj robiłam w takiej proporcji: 400 mąki tipo 00; 250 ml wody (ciepłej) , olej ok 20ml i sol, dobrze wyrobiłam, dałam odpocząć i wyszło idealne. i tego będę się trzymać. bez jaj.
    • roseanne Re: Ciasto na pierogi 2.0 20.12.21, 22:41
      Lepiłam uszka niedawno
      3 szklanki mąki pszennej, zwyczajnej(all purpose)
      2 szklanki ciepłej wody
      Szczypta soli

OK 1/2 szklanki mąki do podsypywania, nie zużyłam calosci

Tradycyjnie, wymieszać mąkę i sol
      Zrobić kopczyk, wlewać powoli wodę i zaczyniac/ mieszać, do zużycia całej wody
      A potem lekko podsypujac wyrobić, aż się przestanie kleić.
      Odłożyć na cienkiej warstwie mąki na minimum pół godziny, pod przykryciem

Zamroziłam surowe pojedyncza warstwa, a potem do woreczka. Będę zamrożone wrzucone na wrzątek i gotowane ok 3 minut
    • shachar Re: Ciasto na pierogi 2.0 22.12.21, 11:17
      Lepiłam pierogi cały ten weekend, więc coś tam wiem.
      Jednak to wszystko to nie jest kwestia jakiegoś cudownego przepisu, tylko wprawy. Ciasto się robi 'na dotyk'.Wody tak naprawdę w okolicach tego, co mówi przepis, ale z wyczuciem, 'tyle ile mąka zabierze", a ile mąka zabierze to czarna magia zawsze smile
      Pierwszego dnia robiłam z przepisu kiedyś znalezionego w " Kwestii smaku" i zapisanego w komputerze z komentarzami. Jedna porcja to 300g mąki, 125 ml wody, 20 g masła,1 jajko, sól. Masło rozuścić w wodzie, zalać tą gorącą cieczą przesianą mąkę i dodać roztrzepane jajko.Wyrobić, dać odpocząć ciastu pod miską. Mierzyłam to wszystko religijnie i w tym przepisie jest za mało wody. Ciężko jest dodać wodę do kuli twardej jak głaz, latwiej podsypać mąki do rzadszego ciasta - to nauka z dnia pierwszego. Ciasto to sprężynowało do środka podczas wałkowania, ale jakoś dałam radę. Może za mało odpoczęło? Bo w międzyczasie podglądałam jednym okiem tę pudernicę Gessler na youtube i ona mówiła, że ten odpoczynek daje łatwiejsze wałkowanie.( Jescze wiele rzeczy mówiła, tak na marginesie, że żadne jajka, żaden wrzątek, ale już nie słuchalam )
      W drugim dniu były uszka i ciasto do nich z Kwestii smaku na uszka, a tam już nie było jajka tylko 300 g mąki, 200 g wody (HA! a wiec więcej, trzeba było od razu tak pisać! a i tak mąka wzięła więcej niż to 200 ml) i 30g masła ( więcej masła jednak). Zrobiam z tego przepisu jeszcze trochę pierogów bo zostało mi trochę farszu. Ciasto już tak nie zjeżdzało do środka, zle za to trochę marszczyło sie przy wałkowaniu, wychodziła plisa jak w spódnicy smile
      Domownik mógł ocenić oba te przepisy, bo wszystkie pierogi ugotowałam przed mrożeniem i stwierdził że to z jajkiem było lepsze, bo to bez jajka jest ciut ciut za miękkie.Hmmmm.....Jeszcze nie słyszałam, żeby ktoś skarżył się na za miękkie pierogi.

Nie mam pewności jakiej mąki używa się do pierogów, ja miałam all-purpose, czyli nie wiem, jak to po polsku się nazywa. Może trzeba tortową?

No w każdym razie w weekend zrobiłam i rozwałkowałam 2 x 900g dziś mogłabym już robić ciasto z zamkniętymi oczami, Szkoda tylko że za 2 lata od nowa będę szukać tego tu przepisu i uczyć się i kombinować big_grin
      • super.halusia Re: Ciasto na pierogi 2.0 23.12.21, 07:46
        Najlepsza mąka jest Basia,a jeżeli ciasto się klei,to posypujemy mąką,nie za dużo.
        Jajka nie dodaję,masła również,gorąca woda,sól,no ewentualnie troszeczkę oliwy.
    • a74-7 Re: Ciasto na pierogi 2.0 21.01.22, 18:50
      znalazlam ,wg gazetki rewelacja ;D;D
      haps.pl/Haps/7,167251,28026971,co-zrobic-by-ciasto-na-pierogi-bylo-idealne-wystarczy-pominac.html#do_w=57&do_v=67&do_st=RS&do_sid=330&do_a=330&s=BoxOpLink

Ciasto na pierogi - przepis:
      Składniki:

ok. 300 g mąki pszennej typ 500
      25 g masła
      niepełna szklanka gorącej wody (200 ml)
      szczypta drobnej soli
      Ciasto na pierogi bez jajka - jak je wyrobić?

Zagotuj wodę i napełnij nią 3/4 szklanki. Włóż do niej masło i poczekaj, aż się rozpuści.
      Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj sól. Stopniowo wlewaj gorącą wodę i zagarniaj ciasto ręką. Kiedy wlejesz już całą wodę, zacznij zagniatać. Rób to energicznie przez 7 minut, aż ciasto będzie gładkie i delikatne.
      Ciasto uformuj w kształt kuli i przykryj je ściereczką. Odłóż na 15 minut, by odpoczęło. Następnie podziel kulę ciasta na części. Każdą z części cienko rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Wycinaj z ciasta okręgi i nadziewaj farszem. Szczelnie zlep końce i gotuj w osolonym wrzątku.
      Kotlety mielone
      Tradycyjne rządzą na polskich stołach. Jak zrobić je w wersji bezglutenowej?
      Pierogi z takiego ciasta wyjdą idealne. Ciasto na pierogi bez jajka jest bardzo łatwe we współpracy, zrób i przekonaj się sam.
      Bylas na tropie ;D
      • roseanne Re: Ciasto na pierogi 2.0 21.01.22, 19:57
        kotlety mielone? smile bezglutenoweo proste jak drut w kieszeni
        zamiast zwyklej bulki tartej, lub namoczonej dac bezglutenowa, albo polente, albo podgotowany ryz, quinoe
    • buka007 Re: Ciasto na pierogi 2.0 06.02.22, 12:56
      zrobiłam wczoraj do pielmieni na próbę z jajkiem, 400 g mąki ok 220 g wody, i trochę oleju, wyszlo bardzo dobre, uzylam mąki 00, dałam mu odpocząć. chyba będę robić z jajkiem, zobaczę jeszcze jak się sprawuje po zamrozeniu na surowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka