fettinia 23.10.07, 12:04 Lubicie?Gotujecie?Sezon zupowy nastalUwielbiam komponowac coraz to nowe "na winie" Mniam-chyba zrobie zurek Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniaiewa Re: Zupy zuuupy:) 23.10.07, 20:33 Oooo, tak!!!! Zupy u mnie to codziennosc, tzn nie codziennie ale 1-2 razy w tyg zawsze W lato najczesciej chodnik (jezeli podciagnac pod zupe), botwinka, niesmiertelna pomidorowa, jarzynowa, kaszka manna na rosolku z warzywami, zupka wg mojej siostry z soczewicy (ktora mozna i na zimno do chlebka) Czyli generalnie lzejsze pozycje Ale masz racje - pelnia zupowania to wlasnie okres od wczesnej jesieni do wiosny - w ruch idzie barszcz ukrainski, wszelkie krupniki, grzybowe, ziemniaczane, faslowe i grochowe, ogorkowe, rosol, zacierkowa Oj, slinka juz mi leci W moim wykonaniu kazda zupa - "lycha stoi", wiec nigdy nie mamy obiadu z 2 dan Nawet "cienka" zupka mozna najesc sie do syta a nawe wiecej A jutro u mnie grochoweczka Ania Odpowiedz Link
fettinia Re: Zupy zuuupy:) 24.10.07, 12:38 Tak takU nas tez "lycha stoi"no i rowniez to jedno danie jest Odpowiedz Link
koniczynka777 Re: Zupy zuuupy:) 25.10.07, 10:57 Lubie zupy,dzieci tez. Popularne u nas to:Jarzynowa,ogorkowa,kapusniak,grochowka,z zoltej fasolki,fasolowka typowa,kalafiorowa,pomidorowa,rosol,owocowa Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Zupy zuuupy:) 08.11.07, 13:34 Zupki praktycznie co dzien. I chyba malo takich, ktorych sie nie jada, a przepraszam - ostatnio owocowe i chlodniki to moge ugotowac sobie sama dla siebie... Rosolki z makaronem i jarzynkami, pomidorowa z ryzem lub makaronem, ogorkowa z ryzem lub ziemniaczkami, wszelkiego typu czerwone barszczyki, białe, zurki, jarzynowe wsie ; no w sumie to chyba tylko klasycznych grzybowych nie ma. Odpowiedz Link
buka007 Re: Zupy zuuupy:) 08.11.07, 13:56 A u mnie zupa to nie jedzenie / Takze obiad z zupy nie przejdzie choccby nie wiem jaka wielka łyzka w niej stała:// a robie takie: chinska gulaszowa serowa z miesem mielonym kalafiorowa rosoł na przeziebienia) acha i jeszcze z soczewicy.. Odpowiedz Link
fettinia wiesz Buka 08.11.07, 18:21 u nas bylo to samo..zupa to nie obiad...Kiedys sam ugotowal grzybowa potem kapusniak i wcina az mu sie uszy trzesa Zagon Szanownego Pana do garow moze polubi zupy Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Zupy zuuupy:) 08.11.07, 19:23 Wlasnie gotuje prawdziwa polska grochoweczke z wkladka Ale przypomnialyscie mi o kapusniaku Mmmmm az mi slinka poleciala Bedzie nastepny w kolejce Ania Odpowiedz Link
fettinia Re: Zupy zuuupy:) 08.11.07, 19:27 Kapusniak bedzie jutroBo buda z grilowanym boczkiem stoi w piatki i wtorki Odpowiedz Link
buka007 wczoraj gulaszowa, na listopadowe chlody 17.11.07, 10:10 dzisiaj gotuje rosol dla chorej kolezanki.. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: wczoraj gulaszowa, na listopadowe chlody 19.11.07, 08:10 Zupa dyniowa 1 kg dyni w kostke + 1/4 ziemniakow w kostke, gotujemy, jak zaczna sie rozpadac - 3/4 jarzynekmiksujemy i mieszamy z reszta, przyprawiamy sola, pieprzem, tymiankiem i mielona papryka + lyzka masla. Podawac z grzankami i zabielona na talerzu smietana. Na drugi czy nawet trzeci dzien smakuje jeszcze lepiej tak"przechodzi" smakiem. Tylko uwazac trzeba , bo sie dranstwo przypala!! Odpowiedz Link
czekolada72 Co do rosołku... 19.11.07, 08:18 moje dzieciatko nie jest wybredne i zjada wsio, do czasu gdy gdzies ok 1-2 lata temu uznalo, ze watrobka i rosolek to trucizna... No coz z watrobka musialam sie pogodzic, zreszta rozne opinie na jej temat kraza... Natomiast rosolek.... generalnie jest tak, ze jezeli dziecko jest u kogos w gosciach, to 60% tenze podany osolek zje, w pozostalych 40 - o Jezu, nie uwierzycie ile musialam sie natlumaczyc roznym ciotkom, ze jak Mala dziekuje za rosolek, to znaczy to dokladnie tyle, ze zje tylko drugie, ze nie jestesmy na gospodynie obrazone, ze Mala nie jest zlym dzieckiem, ze nie jest chora, ze .... Po chyba roku zrezygnowalam z wttracania sie, iMala sama powtarzala do znudzenia, a za n-tym talertzemn, ktory pelny "odjechal" nazad do kuchni - przestano jej wciskac. Przez przypadek gotowalam kiedys rosol na bazie indyka, z duza iloscia porow, kabaczkkiem, jakas marchewka. Dziecko skosztowalo i stwierdzilo, ze jadalny. Przez dlugi czas wystarczylo spytac, czy rosolek z "indyka" bedzie z nami jadlo - i jadlo, nie zagladajac do gara, co za zwirerzece zwloki plywaja. Ostatnio chyba zaczelo watpic w szczerrosc mamusinych slow i zjada rosolek przerabiajac go na wlasnym talerzu na jarzynowa z makaronem, czyli chlasta smietana lub jogurtem nat. i OK! na zdrowie Odpowiedz Link
irishcream Re: Zupy zuuupy:) 19.11.07, 16:54 Na początek się przywitam. Dzień dobry na pogaduszkach. A teraz do zup. Jesień jest najbardziej zupowa. Jesienią robię pomidorową, kapuśniak, barszcz biały i żurek. No i cebulową, której mąż całe szczęście nie jada i jest więcej dla mnie. Niestety nie mogę jadać zup na bazie warzyw strączkowych, więc małżonek ubolewa i stołuje się czasami u Babci. No i uwielbiam rosół, z pokrojonym mięsem, marchewką z wywaru i ogromną ilością makaronu. W zasadzie dodatki w sosie rosołowym Odpowiedz Link
fettinia witaj Irishcream:) 19.11.07, 22:03 Tak sie schowalas,ze dopiero teraz zauwazylam Odpowiedz Link
danutaessen Zupy.... 20.11.07, 00:19 Ach co to by bylo za zycie bez zupy.Gotuje prawie wszystkie znane zupki,moje dzieci w miare tez je lubia.A ja sama jestem wielbicielka zup.Jedynie co u nas nie schodzi to zupa serowa i z dyni na slodko. Odpowiedz Link
misia72 Re: Zupy zuuupy:) 04.12.07, 13:43 uwielbiam zupy ! Zupa to dla mnie kwintesencja rodzinnego domu, bezpieczenstwa, przytulnosci ! Gotuje z wielka ochota i radoscia, jemy jeszcze chetniej najczesciej : cebulowa na winie, barszczyk z grzankami, grzybowa, pieczarkowa a ostatni hit to kalafiorowa zupa crem z curry z krewetkami ! Odpowiedz Link
legwan4 Re: Zupy zuuupy:) 04.12.07, 15:48 Nigdy do tej pory,nie robiłam zupy dyniowej.Teraz,co najmniej raz w tygodniu,musi być.Uwielbiam i mogłabym jeść codziennieDD Zupki męża,to pomidorowa z ryżem,ogórkowa,biały barszcz,żurek,koperkowa,fasolowa... Odpowiedz Link
azaheca Re: Zupy zuuupy:) 09.12.07, 00:45 Zupę z dyni robiłam tylko z mlekiem i zacierkami,słodzoną oczywiście Odpowiedz Link
info-tw Re: Zupy zuuupy:) 09.12.07, 00:50 A ja uwielbiam chlodniki (wiem wiem nie pora na chlodnik) ale nigdy nie robilam i nie wiem jak to sie robi Tez na kosteczce mozna jak normalna zupke? Odpowiedz Link
azaheca Re: Zupy zuuupy:) 09.12.07, 01:24 Pewnie że można,ja robię na chudej cielęcinie,dla mnie zupa ,dla suki mięsko,ale pokrojona na drobno pierś kurczaka też jest bardzo ok. na zimno.Ja szczawiówkę robię w dwóch wersjach,na zimno lepsza jest Odpowiedz Link
aniaiewa Re: chlodnik na kosteczce? 10.12.07, 20:19 Moze nie chlodnik, ale kolezanki mama, zaraz po wyjsciu za maz chciala dogodzic swiezo zaslubionemu malzonkowi i przyrzadzila wlasnorecznie obiadek M.in owocowa... na kosciach Maz, a tata kolezanki spozyl przykladnie... Co mial zrobic Przeciez nie narazi sie w pierwszym dniu wspolnego pozycia Biorac pod uwage ze kolezanka w moim wieku i jeszcze doczekala sie rodzenstwa to potem musialo byc juz mniej tego typu wpadek Ania Odpowiedz Link
363636r Re: hihi a kto pamieta "jagodowa na kosciach"?:D 23.06.08, 11:34 Nikt nie wie co to jagodzianka na kościach?Znałem takich którzy ją pili . A tak w ogóle to zalewajka górą!(i grochówka i kapuśniak i krupnik na świńskim ogonie i ...) Odpowiedz Link
keepersmaid Re: Zupy zuuupy:) 10.12.07, 23:49 Czesc fetti i inne mieszkanki tego forum Mam ochote przerobic na zupe opakowania bialej fasoli ugotowanej w naturalnym sosie. Ma byc bez miesa (kostka moze byc). Tak mysle doprawic albo curry albo galka muszkatolowa do smaku, ale co jeszcze? Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Zupy zuuupy:) 11.12.07, 08:14 A moze czosnku? Ja ostatnio pakuje go gdzie sie da Wczoraj pieczarkowa - oczywiscie z czosnkiem! + bazylia, musztarda, jogurt, na mleku - PYCHA!! Odpowiedz Link
wyrdlove1 Re: Zupa Meksykańska:) 11.12.07, 08:27 Witam Was dziewczyny.Mam na imię WiolaPróbowałyście taką zupę?Jest pyszna, lecz troszkę droga.Na 7 litrowy garnek, potrzeba 1 kg mięsa mielonego.Podsmażyć w tym garnku.Podlać troszkę wodą, dodać 2 kolory surowej papryki.Pokroić w kosteczkę.Dajemy kukurydzę z puszki, czerwoną fasolkę z puszki, 2 łyżki koncentratu.Gotuje się na małym ogniu.Na koniec wsypujemy trochę przyprawy oregano i dolewamy wody.Dodajemy wegetę lub kostkę i przyprawiamy do smaku.Bomba Odpowiedz Link
fettinia czeesc Keeper:) 11.12.07, 08:31 Fasolowa to u nas z boczkiemAle znalazlam taka wersje wege ziolowa ucztavege.most.org.pl/przepisy/59.html Odpowiedz Link
keepersmaid Re: czeesc Keeper:) 11.12.07, 14:12 Dobrze brzmi, a te ziemniaczki z grzybami (przepis pod spodem) jeszcze lepiej... Moze sobie kupie takich mini kartofelkow... hummm... Odpowiedz Link
kasia_bzdeta_wons Re: Zupy zuuupy:) 05.01.08, 11:44 moim hitem jest ostatnio ogórkowa uwielbiam gulasz (zaraz połacze to z ogórkową). kiedys zaprawiałem gulasz maka i smietana na gesto. ostatnio mi sie odmieniło i wolę sos rzadki, bez zaciągania. po zjedzeniu miesa i warzyw: cebuli, czosnku i obowiazkowo papryki pozostaje dosc duzo sosu (właściwie wywaru). do niego dodaje ziemniaki, troche marchewki, duzo selera i pora oraz swierzej papryki i troche słodkiej suchej, oraz dolewam wody. po ugotowaniu warzyw dodaje starte ogórki. najlepszym wykończeniem smaku jest dla mnie suszony hyzop plus niesmiertelny pieprz czarny ubity w moździezu. swietna Odpowiedz Link
1syn_marnotrawny hyzop to jest to: 06.01.08, 10:33 pl.wikipedia.org/wiki/Hyzop_lekarski nie chce się samemu szukać? Odpowiedz Link
buka007 Re: hyzop to jest to: 06.01.08, 11:00 1syn_marnotrawny napisał: > nie chce się samemu szukać? we dwojke zawsze razniej dzieki Odpowiedz Link
fettinia znalazlam zupe z wina:) 07.01.08, 12:58 www.mniamusnie.com/przepis-643-zupa_z_wina.html nie przepadam za bialym,ale to moze byc ciekawe Odpowiedz Link
cytrusowa zupy to podstawa 22.01.08, 12:27 to jest moj dom rodzinny, to sa rowniez obiady u babci. nikt nie zrobi takieog krupniku, kapusniaku jak moja niezyjaca jzu babcia. zupy: jarzynowa, ogorkowa, rosol z lanym ciastem, i mnostwo innych zup - to wszystko jadlam i jadam z przyjemnoscia u mamy jak i u siebie, jak sobie zrobie. i powoli moim dzieciom. bo zupy to podstawa, ktora jest doskonalym obiademw tygodniu. jednodaniowym oczywiscie Odpowiedz Link
buka007 Re: Zupy zuuupy:) 22.06.08, 08:41 zrobilam wczoraj kalafiorową z młodymi ziemniaczkami, młodą marchewką i koperkiem, smak lata, pycha! Odpowiedz Link
miseczka.0 Re: Zupy zuuupy:) 23.06.08, 14:08 Witajcie! Jako że o zupach prawicie to miska musi zabrać głosNa teraz polecam minestrone, bo lekka i można ładować różne warzywka.A z takich solidniejszych to solianka (moje przypadkowe odkrycie). Odpowiedz Link