azaheca 06.12.07, 23:17 dziewczynki,to taki hit śląskiej kuchni,o co chodzi w tych przepisach,że raz zażeram się a innym razem mam odruch wymiotny?Sama nigdy nie ośmieliłam się zrobić tej surówki.Zawsze w knajpie jadłam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: Modra kapusta 06.12.07, 23:27 To nie jest surowkaTo jest kapucha gotowanaJadlas wersje z boczkiem czy bez? Odpowiedz Link
misia72 Re: Modra kapusta 07.12.07, 06:55 to napisz ktora wersja Ci odpowiada, a my ( prawdziwe dziouchy ze slaska) powiemy, jak sie ja robi Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Modra kapusta 07.12.07, 09:01 Ja chetnie sie przylacze do sluchajacych, bo mam podobne odczucia jak Azaheca U mnie w domu robilo sie wlasnie gotowana, z cebulka i ???? ale choc smak byl bardzo ok, to ta miekosc mi przeszkadzala Tesciowa slazaczka, ale naplywowa, nie robi Maz slazak i kucharz z zawodu (niewykonywanego)- z octem Brrrrr Ja osobiscie poprosze bez boczku I juz zamieniam sie w sluch Ania Odpowiedz Link
fettinia Re: Modra kapusta 07.12.07, 10:02 Ja robie takPoszatkowana kapuste gotuje ale tak by nie byla zbyt miekka.Odcedzam i dodaje;posiekana surowa cebule,duze jablko w kostke,sol,cukier,pieprz i kwasek cytrynowy.Jest chrupiaca i slodko-kwasna.Oryginalna jest z octem i slonina ale jak dla mnie ta wersja jest za ciezkaMoj M podsmaza boczek lub serano,dodaje gotowa juz kapuche i troche ciemnego octu balsamicznego.Ja i dzieci wolimy jednak wersje pierwsza Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Modra kapusta 07.12.07, 11:07 Moja babcia-Galicyjka zawsze robiła tak - wrzucala na wrzatek drobniutko poszatkowana, tak zeby zawrzała tylko, odcedzala, doprawiala sola, cukrem, sokiem cytr lubkwaskiem, do tego sparzona, drobniutko posiekana cebulka i ugotowana drobniutka fasolka - cudo!! Zas moja tesciowa-Lwowianka, zamiast cebuli i fasolki dodawala namoczone rodzynki, nieco tylko, oraz nieraz - posiekane orzechy lub migdaly i nieco wiecej cukru. Ja zas lubie surowke, surowke z rozmaitymi dodatkami, za to odkrylam w wakacje, znaczy odkryła mi kuzynka, scieranie kapusty na tarce - wychodzi drobniusienka, no cudo!! wystarczy sam sok z cytryny, sol i cukier i moge pozrec cala miche solo Odpowiedz Link
azaheca Re: Modra kapusta 07.12.07, 20:48 Wersji z boczkiem nie próbowałam,ale z rodzynkami wersja mi się podoba,taka słodko-kwaśna i chrupiąca Odpowiedz Link