Dodaj do ulubionych

Pierogi i inni ;)

14.12.07, 12:43
Ja przepraszam, ja wiem że google są i Galeria potraw itp. ale ja w tym roku robię pierwszą wigilię dla mnie i mojego mężczyzny i potrzebuję czegoś naprawdę dobrego. W związku z tym proszę o propozycje do dwuosobowego (Tylko On, Ja i Koszatniczka) menu wigilijnego, a przede wszystkim proszę o podpowiedź (przepis) jak zrobić sprawdzone, pyszne, łatwe w obsłudze pierogi z kapustą i grzybami. No i o grzybową może też proszę. Taką prawdziwą, Pogaduszkową smile

Dziękuję -Kot
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: Pierogi i inni ;) 14.12.07, 14:11
      Moze sprobuj moich maslankowych pierogow?smilePozniej podam ci linka i przepis na
      grzybowa.Nie wiem czy komp czy gazeta ale w tej chwili chodzi jak
      slimak..smileLatwe w obsludze rzecz jasnasmile
      • aniaiewa Re: Pierogi i inni ;) 14.12.07, 16:24
        Polecam maslankowe ciasto Fetti
        Nawet MI wychodzismile I jest pyszne
        W tym roku tez bedzie
        Ania
      • dzowa Re: Pierogi i inni ;) 14.12.07, 16:31
        Z radością przyjmę przepisy te, gdyż pierogi wigilijne w domu mym są z dawna
        żądane wink

Poproszę, i grzybową też smile
    • turzyca Re: Pierogi i inni ;) 14.12.07, 15:43
      ciasto na pierogi wg mojej Babci:

zrobic duza kupke maki na stolnicy. Wlac mniej wiecej 3/4 szklanki wrzatku,
      mieszac calosc nozem (w rece parzy!). Jak bedzie juz tylko cieple wbic jajko.
      Zarobic. Do zbyt suchego trzeba dolac wody (tym razem juz letniej/zimnej), do
      zbyt mokrego dosypuje sie maki. Wyrabiac dlugo i starannie, wbijajac w ciasto
      powietrze. Jak bedzie pieknie elastyczne, podzielic na czesci, jedna wywalkowac
      odpowiednio cienko, reszte przechowywac w garnku pod scierka.
      W ciasto powinno sie wrobic mniej niz kilogram maki krupczatki ew. innej o
      podobnej liczbie. Sporo zalezy od czynnikow niezaleznych od nas, jak np.
      wilgotnosc maki.

Przepis na nadzienie niestety zostal w domu, a ze ja nie przepadam za kapusta z
      grzybami, to w przeciwienstwie do przepisu na ruskie nie podam z pamieci. Moge
      podac 23 grudnia, ale to juz bedzie chyba troche pozno?
      • wadera3 Re: Pierogi i inni ;) 14.12.07, 16:07
        krupczatka do pierogów?
        a czemu?
        • turzyca Re: Pierogi i inni ;) 14.12.07, 21:22
          bo tak mowi Babcia.

producent zreszta tez jest tego zdania:
          www.polskiemlyny.pl/www/index.php?option=com_content&task=view&id=71&Itemid=35
          • fettinia Re: Pierogi i inni ;) 14.12.07, 21:29
            moja maka to tez niemiecka krupczatkasmile
      • dzowa Re: Pierogi i inni ;) 14.12.07, 16:28
        Ależ nie smile Ja kobieta pracująca jestem i pierogi właśnie na 23 planuję smile
    • wadera3 Re: Pierogi i inni ;) 14.12.07, 16:12
      dzowa napisała:

> Ja przepraszam, ja wiem że google są i Galeria potraw itp. ale ja w tym roku ro
      > bię pierwszą wigilię dla mnie i mojego mężczyzny.....

Kapusta z grzybami:
      odpowiednią ilość kapusty - jak na dwoje max 0,5kg
      poszatkuj, ewentualnie przepłucz wodą(gdy za kwaśna) i powoli gotuj, gdy
      mięknie, dodaj ugotowane i pokrojone suszone grzyby,
      kiedy wszystko będzie miękkie, zrób jasną delikatną zasmażkę z cebulką - na
      oleju, dodaj do kapusty.
      Próbuj po odstaniu-musi się przegryźć, ewentualnie dodaj soli cukru i pieprzu,
      jak jesteś bardzo "tradycyjna" to chlapnij oleju lnianego-odrobinkęsmile
      • dzowa Re: Pani Fettinio :) 14.12.07, 17:15
        Czy owe maślankowe pierogi to pół kilo mąki zagniecione z pół litra maślanki? Bo
        jeżeli tak, to ja znalazłam na GP smile i jeszcze o grzybową sprawdzoną proszę smile

Kot
        • legwan4 Re: Pani Fettinio :) 14.12.07, 18:07
          Maślankowe pierogi Fetti,zachwalam wszędzie,gdzie się dabig_grinD Przepis prosty,a łatwy w użyciu.Najważniejsze,to nie parzy się żadnym wrzątkiem paluchów!!I zawsze się udaje i bardzo smaczne wychodzą pierogibig_grinDDD Fetti,należy się nagroda Nobla!big_grinDDDDDDDD
          • turzyca Re: Pani Fettinio :) 15.12.07, 12:56
            "Najważniejsze,to nie parzy się żadnym wrzątkiem paluchów!!"
            A ja akurat to wlasnie w ciescie pierogowym uwielbiam, ze jest takie cieplutkie.
            Do pierwszego etapu uzywam noza i jakos nigdy sie jeszcze nie poparzylam. smile
            No i efekt koncowy jest swietny - nie klei sie do zebow (a tego nie cierpie),
            jest zwarte, ale miekkie.
        • fettinia lomatko:DD 14.12.07, 20:06
          Na "Pania" to trzeba miec kapelusz i pozycjebig_grinDD
          Tak to te,ale przeczytaj dokladnie caly watek bo te pol na pol to bazasmile
          Zupe wrzuce jutro bo mi komp strajkijesmile
        • fettinia grzybowa:) 17.12.07, 08:26
          Jak na tradycyjna przystalo u nas w wersji postnej i najprostszej.A wlasciwie
          dwie wersje.Podstawa to ze dwie garscie suszonych borowikow,Namoczyc na noc i
          nastepnego dnia gotowac powolutku w tej samej wodzie.Powinien wyjsc dosc
          esencjonalny wywar.
          Wersja 1-do wywaru dodaje nieco bulionu warzywnego(bio)i pieprzu.Robie lane
          kluski i dolewam slodka smietana.To wersja mojej mamysmile
          Wersja 2-w polowie gotowania grzybow dodaje rowniez bulion i pieprz oraz dosc
          duzo ziemniakow pokrojonych w kostke.To sie ma dalej powoli gotowac.To wersja
          mojego M.Obydwie sa dobre i obydwie wersje mamy na wigilijnym stole.
          Niektorzy zamiast lanych klusek daja lazanki lub inny makaron.My wolimy taka
          jaka robi moja mama-z lanymi kluchamismile
          Caly sekret tkwi w dlugim i powolnym gotowaniu wywarusmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka