siyriuzs Re: Watek obiadowy:) 15.05.12, 18:06 Wczoraj przygotowana boćwina chłodzi się w lodówce (trochę nie w porę, bo już po upałach), szparagi, ponad 2 kg do obrania, spróbuję podany przepis przez p. Salsadurę w wątku szparagowym, "dochodzenia" szparagów przez kwadrans. Do szparagów jajko na nie do końca twardo i sos koperkowy. Nie umiem się zmobilizować, by mieszać sos przez 10 min, by powstał słynny holenderski a i zniechęca mnie fakt, że odgrzewać go już nie można. Odpowiedz Link
roseanne Re: Watek obiadowy:) 15.05.12, 19:39 zrobilam kurczaka w oliwakch z karczochami do tego dzis purre ziemniaczane, wczoraj bylo z chlebem Odpowiedz Link
roseanne Re: Watek obiadowy:) 31.07.12, 20:17 pierwszy dzien powakacyjny ryz z bobem i szczypiorem , do tego mielone z indyka Odpowiedz Link
roseanne Re: Watek obiadowy:) 02.08.12, 18:23 kasza gryczana zpieczarkami,skwarkami z bekonu, natka i bazylia do tego kozi jogurt typu greckiego, znaczy gesty bardzo Odpowiedz Link
roseanne Re: Watek obiadowy:) 07.09.12, 22:00 dzis przeglad zaprazalnika i lodowki duszone szalotki, na to cukinie pokrojone wzdluznie na plasterki, przyprawone natka pietruszki, natka czosnku i galazkami bazylii, na to filety rybne i kilka przegrzebkow - calosc podduszona pod pokrywka kilka minut do ugotowania sie ryby podane z makaronem ryzowym Odpowiedz Link
a74-7 Re: Watek obiadowy:) 08.09.12, 11:11 jak wolny wstep to jedziemy , bo moje menu cos mi wyglada troche chaotyczne :np we czwartek szwendalismy sie po miescie ,zjedlismy wiec lunch chinski : wiekie przegrzebki ze szklanymi kluskami serwowane z sosem sojowo czosnkowo chili. Ja dorzucilam pad thai z krewetkami , malzonek zupe z chinskim makaronem i pieczona kaczka . Jedyne obiady 2 daniowe zjadamy w restauracji , w domu chyba od swieta i dla gosci . Wczoraj piekna pogoda wiec male bBQ w ogrodku:malenkie kotleciki jagniece marynowane w miecie z mietowa galaretka , filet kurczaka marynowany w sosie teryjaki i dla rozmaitosci kawalek kaszanki gryczanej ponakluwanej zeby nie pekla z malosolnym . Oczywiscie salata z mlodych lisci szpinaku ,salat roznych z domowej roboty sosem salatkowym Porcje malutkie raczej dla zaspokojenia glodu. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Watek obiadowy:) 08.09.12, 19:18 sobota : temperatura siega 27 stopni . Dorodny kalafior z wody polany tarta buleczka podsmazona na maselku . Nostalgia Odpowiedz Link
roseanne Re: Watek obiadowy:) 08.09.12, 22:28 dzis wielce nietypowo na malutki lunch ostrygi, wlasna reka przez meza otwierane z odrobina soku cytrynowego, bialy chleg bezglutenowy i salatka z pomidorow odmiany ananas z czerwona cebulka kolacja bedzie w restauracji peruwianskiej Odpowiedz Link
a74-7 Re: Watek obiadowy:) 09.09.12, 14:45 mmm...oysters , bardzo lubie ale mam swoj limit , nigdy nie przelkne wiecej niz cztery Dzis natomiast dziecko wpadlo do nas na skrzydelka po chinsku ( marynowane w miodzie imbirze czosnku z nuta chili )podane na ryzu z chinska kapusta Odpowiedz Link
shachar Re: Watek obiadowy:) 09.09.12, 15:28 fajnie, że ze zdjęciem! To mi przemawia do ślinianek, w przeciwieństwie do tego ciągu zupek i ziemniaczków (Sorry Czekolada Poza tym ogromny plus za mały talerz (portion control Odpowiedz Link
a74-7 Re: Watek obiadowy:) 09.09.12, 19:58 dzieki shachar, zawsze jem male porcje , w przeciwienstwie do mojego" starego " ale bardzo lubie probowac czy kosztowac . Co do zdjec rowniez przemawiaja do mnie bardziej ) Nawet zdjecia zupek i ziemniaczkow chetnie poogladam , kazdy podaje inaczej . Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy:) 12.09.12, 18:52 Nie ma sprawy Sachar - ja wiem, bez czego moje zarloki nie przezyja i nawet na potrzeby tego milego F zmieniac im diety nie bede ) Odpowiedz Link
roseanne Re: Watek obiadowy:) 09.09.12, 22:05 zis leniwa niedziela lato konczy, chlodno dzis wiec pieczenie na grilu, na zewnatrz kielbaski jagniece,mergezy wielki plaster surowej szynki wp kukurydza w calosci do tego kuskus z manioku czyli atieke i salsa z pomidorow, rukoli, cebuli i natki pietruszki Odpowiedz Link
a74-7 Re: Watek obiadowy:) 10.09.12, 17:27 Stesknilismy sie za rosolem ... Jak rosol wyglada - kazdy wie , dwie miseczki - to blisss! Zawsze z odrobina Maggi Odpowiedz Link
roseanne Re: Watek obiadowy:) 10.09.12, 19:32 zostalo od wczoraj atieke - kuskus z manioku, zreszta bylo tak gotowane by zostalo do tego pozostale mergezy i podstawa- sos jarzynowy, z mieszanka przypraw ze sklepu arabskiego - w sosie masa marchewki i rzepek, ewentualnie lyzka jogurtu koziego - nareszcie koniec antybiotyku i moge Odpowiedz Link
a74-7 Re: Watek obiadowy:) 11.09.12, 18:58 Powtorzylam dzis rosol na obiad i tesknota zostala zaspokojona , wiec bez zdjec Jutro rano bedzie grillowany bacon z pomidorem ... a potem zalezy od pogody Odpowiedz Link
a74-7 Re: Watek obiadowy:) 12.09.12, 15:15 przeglad polek i lodowki , bo troche pracy w ogrodku bylo . Malzonek upichcil fasolowke ,przyznam ze nie przepadam ;-/ Odpowiedz Link
roseanne Re: Watek obiadowy:) 12.09.12, 15:52 ziemniaki w mundurkach - czesciej nie obieram ziemniakow niz obieram fasolka szparagowa mielone wp , z pieczarkami dla studentki i meza Odpowiedz Link
a74-7 Re: Watek obiadowy:) 12.09.12, 17:01 pogoda wzglednie trzyma ,wiec machnelismy na grillu dodatkowo angielskie chipolatas czyli wieprzowe kielbaski . No nie sa za wygledne , ale smaczne zjedzone po pracy w ogrodku Odpowiedz Link
a74-7 Re: Watek obiadowy:) 13.09.12, 19:41 Dzis wszystko na lapu capu jak to sie kiedys mawialo wyskoczylismy na sushi . Odpowiedz Link
a74-7 Re: Watek obiadowy:) 14.09.12, 16:36 caly dzien prawie spedzilam w Westfield Shopping Centre wiec prawie padlam z glodu .Wcisnelam duzy talerz yaki udon czyli w przypadku tej rest . makaron udon podsmazany w oleju curry z kawalkami kurczaka, krewetki i kalamarow z kielkami , shiitake grzybkiem piklowanym imbirem ( to czerwone na wierzchu) i sezamem.Smaczne bylo Odpowiedz Link
a74-7 Re: Watek obiadowy:) 15.09.12, 18:11 Dziecko zlozylo zamowienie w lunch na zapiekanke warzywna czyli brokuly,kalafior,marchweka,groszek ,swiderki zapiekane w sosie z 4 serow z lyzka pomidorowego chilii pod kolderka dojrzalego sera cheddar. My po malutkim kawaleczku . Odpowiedz Link
a74-7 Re: Watek obiadowy:) 15.09.12, 18:15 Dzis niegdzie nie wychodzimy wieczorem wiec zamowilam pilau ryz z nozka kurzeca opieczona w tandoorze . Proste , ostre i smaczne , sama lepiej nie potrafie Odpowiedz Link
a74-7 Re: Watek obiadowy:) 16.09.12, 19:44 Poszlismy z przyjaciolmi na polski festiwal w Londynie gdzie wiele firm sie promowalo Byly kielbaski i kaszanki z grilla, byly pierogi i jakies szaszlyki ,byly chleby pieczone i ciasta . Byly nawet miesa od polskiego rzeznika .Simpatico! Skonczylismy wizyte w ulubionej japonskiej - fusion restauracji grillowany losos w teriyaki sosie serwowany na pak choi i parowanym ryzu . Odpowiedz Link
roseanne Re: Watek obiadowy:) 17.09.12, 02:55 kurczak z grila na ostro w paprykach, pieczone ziemniaczki, zwykle i slodkie zielenina, swiss chard, a'la szpinak Odpowiedz Link
a74-7 Re: Watek obiadowy:) 17.09.12, 21:05 juz chyba ostatnie obiady w ogrodku ,powietrze troche chlodniejsze choc jeszcze troche slonca mielismy Fillet stek moj na medium byl dzis , troche salaty z majonezem czosnkowym i ziemniak upiecziny w folii alu. w piecu . Odpowiedz Link
roseanne Re: Watek obiadowy:) 18.09.12, 00:37 fettinia napisała: > Czyli cos w rodzaju sciagiCzasem tez mam dni "zacmienia" pt-co by tu > dzisiaj Nie musza to byc wyszukane potrawyTakie zwykle jakie gotujecie na > codzien > Co Wy na to? dzis zielona zupa kartoflanka z jarmuzem, krem z paseczkami ostrej capicolo- oryginalnie mialo byc czorizo ale dostepne w sklie bylo tylko z pochodnymi mleka na deser jogurt, miod i truskawki Odpowiedz Link
a74-7 Re: Watek obiadowy:) 18.09.12, 17:44 ja znakomicie pamietam co fetti napisala na poczatku watku Ale nasz jadlospis wydaje mi sie dosc chaotyczny co juz wspomnialam , pewnie i moja wina bo niezbyt chce mi sie gotowac latem Ale my tak jadamy zdaje sie od "zawsze" Kiedys gotowalam ambitnie hinduskie i inne aromatyczne potrawy w domu , teraz raczej ide na skroty ze wzgledu na czas i na oczywiste zapachy innej kuchni Steki rowniez smaze w ogrodzie na malej kuchence indukcyjnej i zeliwnej patelni . Dzis voila : Cos co mozna zrobic w kazdym domu bez specjalnych problemow , o ile skladniki sa w sklepach dostepne . Wyjatkowo proste - malzonek zachwycil sie prostota fladry , ja - przegrzebkami . Fladerka spod grilla ,ziemniaczki z wody podstawowa salata z kilku lisci , przegrzebki z grilla , ziemniaczki jak wyzej , salatka rowniez . Miejsce etersham ( ze sie usmiechne do jacka ;-D) Odpowiedz Link
roseanne Re: Watek obiadowy:) 18.09.12, 19:47 uwielbiam przegrzebki pisze ostatnio na tablecie i czasami mi sie wlacza nie to co chce.. czyli np odpowiedz z cytatem, zamiast samej odpowiedzi dzes pieczone plastry cukinii giganta z ryzem Odpowiedz Link
a74-7 Re: Watek obiadowy:) 19.09.12, 16:31 dzis byly flaki , z parmezanem i kawalkiem buly paryskiej Odpowiedz Link