danutaessen 30.04.08, 14:07 To jak? drozdzowe ,kruche? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: Ciasto z rabarbarem... 30.04.08, 14:19 kruche, drożdzowe.... np. tarta z rabarbarem forme do tarty wylepić kruchym ciastm i podpiec. wczesniej: rabarbar pociac na kawałki i zasypac cukrem az puści sok. podgotowac w tym soku krótko. ostudzic. na podpieczony spód wyłozyc rabarbar (sok zostawic, mozna rozcienczyć woda i miec "kompot"), na to wylac polewkę z roztrzpanych jajek i śmietany (daje 18%)oraz cukru do smaku. Wsadzic do pieca i upiec az polewka sie zetnie. nie mam pojęcia jak dlugo (z pol godziny) bo ja tam robie na oko. dzisuiaj w dodatku do wyborczej: był przpis na kruche (25 dag mąki, 12 dag masła, 1 jajko, pol szklanki wody. szczypta soli. zagniesc i schłodzic.) rabarbar pokroic na 4 cm paski. na surowe ciasto w formie polozyc rabarbar 9na sztorc - tak jest na zdjeciu) posypac cukrem pudrem. posypac kruszonką (10 dag masła, 10 dag cukru, 10 dagmaki cukier wanilinowy) piec 40 min w temp 200 stp C tego co wklepalam, nie próbowałam. ja robie ciasto kruche w proporcjach 3:2:1 (mąka masło, cukier puder) plus 3 żóltka. Odpowiedz Link
fettinia Re: Ciasto z rabarbarem... 30.04.08, 15:07 O tak-kruche Moms jak najbardziej pasujeRobilam Odpowiedz Link
szpulkaa Re: Ciasto z rabarbarem... 30.04.08, 15:26 Normalnie jakbyś w moich myślach czytała! Właśnie wróciłam z rynku z rabarbarem i będę robiła ciasto z tego przepisu: www.cincin.cc/index.php?showtopic=19924&hl=rabarbar Idę na łatwiznę Odpowiedz Link
an20 Re: Ciasto z rabarbarem... 30.04.08, 21:36 ja zawsze robie z klasycznym ciastem drozdzowym. Tylko rabarbar ukladam "w kratke" na wierzch ciasta Pozniej fajnie wyglada jak ciasto wyrosnie pomiedzy rabarbarem po upieczeniu posypuje cukrem pudrem. Odpowiedz Link
aniaiewa Powiem tylko tyle... 02.05.08, 22:20 Jestem w 7 niebie! Ciasto wg przepisu wyszukanego przez Szpulkee Jedno z najszybszych, najprostszych i zarazem chyba najsmaczniejszych jakie do tej pory robilam Specjalnie lecialam po rabarbar i o 21:00 mieszalam wszystko mikserem A teraz wydaje z siebie tylko ciche pomruki zadowolenia Mmmmmmmmmmmm Dzieki! i polcam! Ania Odpowiedz Link
danutaessen Re: Powiem tylko tyle... 02.05.08, 22:48 Ja tez dzisiaj pieklam i wyszlo mniam tylko z mojego dawnego przepisu bardzo podobny do przepisu Szpulki. Odpowiedz Link