pasqoodnikowo 26.05.08, 15:51 Przez Was natchniona nakarmiłam ostatnio rodzinkę młodą kapustką z koperkiem. Teraz mi się chce botwinki. I oczywiście nie wiem jak się robi i z czym podaje (jajko, młode ziemniaki?) Pomocy!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
info-tw Re: botwinkę poproszę :) 26.05.08, 16:09 Oj chyba już było ale ja chętnie też się dowiem Odpowiedz Link
czekolada72 Re: botwinkę poproszę :) 27.05.08, 08:42 jezeli o zupke - to albo z jajkiem albo z iemniaczkami (u nas z ziemniaczkami, a u sp Tesciowej z jajkiem), oczywiscie zabielona smietaną Odpowiedz Link
czekolada72 Re: botwinkę poproszę :) 27.05.08, 08:42 aha, ponoc z botwinki robi sie cos takiego a la szpinak Odpowiedz Link
fettinia Re: botwinkę poproszę :) 27.05.08, 08:45 dlatego pytam czy chce zupe u nas zupa tez z ziemniakami i smietana ale bez jajka Odpowiedz Link
czekolada72 Re: botwinkę poproszę :) 27.05.08, 09:39 potrawke a la szpinak przyrzadza sie praktycznie identycznie jak szpinak i mozna spozywac z ziemniaczkami lun jajkiem albo i tym i tym )) Odpowiedz Link
pasqoodnikowo Re: botwinkę poproszę :) 27.05.08, 16:52 zupę kochane, zupę nawet nie wiedziałam, że się robi też takie coś a'al szpinak - człowiek się całe życie uczy no to jak jest z tą zupą? Odpowiedz Link
fettinia Re: botwinkę poproszę :) 27.05.08, 17:02 Kazdy na pewno robi po swojemuU nas to wersja jarzynowej Do gara z bulionem marchewka,pietruszka,ziemniaki w kostke i pokrojona botwinka.I niech sobie pyrka.Jak ziemniaki zmiekna doprawiamy maslem i smietana.Mozna dodac ciut soku z cytryny i pieprz.Ale mowie-to moja wersja-pewnie bedzie ich wiecej Odpowiedz Link
fettinia Re: botwinkę poproszę :) 27.05.08, 17:03 o tu watek z Kuchni forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=79305203 Odpowiedz Link
czekolada72 Re: botwinkę poproszę :) 27.05.08, 18:15 A u nas wrecz postna wersja - sieka sie wszystko - buraczki z liscmi i ziemniaczki i do gara z lekko osolonym wrzatkiem, jak miekkie - zabiela sie smietanka, posypuje koperkiem i je Odpowiedz Link
czekolada72 Re: botwinkę poproszę :) 27.05.08, 18:16 a tesciowa to robiła własnie z jarzynkami, wrecz prawie barszczyk ukraiński i z jajeczkiem czesto podawany. Ale tesciowa to kazda praktycznie zupke na bazie jarzynek, tak ze kazda zupa byla de facto jarzynowa z przewaga "czegos" Odpowiedz Link
pasqoodnikowo Re: botwinkę poproszę :) 28.05.08, 14:20 oooo, o taką własnie wersję mi chodziło dzięki Czekoladko a dodajesz sok z cytryny, zeby nie sciemniala? Odpowiedz Link
czekolada72 Re: botwinkę poproszę :) 29.05.08, 08:28 raczej odrobine kwasku cytrynowego ziemniaki - poki sa młode i je posiadam na stanie w domu - to oczywiscie, a jak ni ma - to stare... zreszta ja staram sie zawsze pare słoiczkow na zime zrobic - towtedy ze starymi juz tylko podaje Odpowiedz Link
fettinia Re: botwinkę poproszę :) 29.05.08, 09:44 a jak do sloikow robisz?Bo jak uda mi sie botwinke upolowac to moze przetworze Odpowiedz Link
czekolada72 Re: botwinkę poproszę :) 29.05.08, 10:22 ja to ide na łatwizne siekam drobniutka, zalewam wrzątkiem, odrobinę soli - zagotowuję raz, dosypuję odrobinę kwasku i koperku siekanego i do słoików i pasteryzuje i do piwnicy Odpowiedz Link
czekolada72 Re: botwinkę poproszę :) 29.05.08, 12:27 hmmm, koperek jest opcjonalny, szczerze mowiac - nie bardzo mi sie cos innego nasywa?? szczypiorek? pietruszka? ale to juz chyba bezposrednio na talerz Odpowiedz Link
info-tw Re: botwinkę poproszę :) 29.05.08, 18:54 botwinka, śmietana, olej, cebula, cytryna, koperek, natka pietruszki, łyżka mąki, sól, pieprz, cukier. młode buraczki oskrobać, listki i łodygi dokładnie opłukać. Drobno pokroić,podlać niewielką ilością wrzącej wody, doprawić cukrem, solą i pieprzem, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok.10 min. Cebulkę podsmażyć na oleju, oprószyć mąką i połączyć z botwinką . Dodać sok z cytryny śmietanę, koperek, natkę pietruszki. Odpowiedz Link