jan.kran 05.06.08, 19:08 Mam jakies przepisy z sieci ale moze podrzuciecie cos co juz wyprobowalyscie ? Kran Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniaiewa Re: Scampi. 05.06.08, 19:59 Ostatnio wyprobowalismy nowy (dla nas, bo wogole to klasyk) przepis z krewetkami Ale wlasnie duzymi, nie tym drobnym robactwem, ktore wg mnie jest niejadalne Za to duze niczego sobie Surowe, umyte i obrane krewetki (same ogonki) wrzucic na dosc dobrze rozgrzana oliwe z oliwek Do tego posiekanych kilka zabkow czosnku Smazyc az krewetki beda prawie usmazone Wtedy dodaje garsc pomidorkow koktailowych, chwile pozwalam sie wszastkiemu poddusic i zalewam smietana kremowka Czekam az sos odparuje i zgestnieje doprawiam do smaku sola, slodka papryka, paroma galazkami koperku parmezanem Czasami roztapiam w sosie jeden serek topiony zeby bylo bardziej tresciwie Podaje do goracego makaronu Najlepiej tagliatelle Ania Odpowiedz Link
ciociapolcia Re: Scampi. 05.06.08, 20:48 Ja z nowości, a raczej z lenistwa pominęłam zapiekanie szparagów. Gotuję, polewam sosem beszamelowym i posypuję parmezanem. Odpowiedz Link
info-tw Re: Scampi. 06.06.08, 22:54 Uwielbiam Scampi, niestety rzadko mi wychodzą dobre. Ostatnio zostałam poczęstowana takim szaszłykiem ze Scampi, był przepyszny i co się dowiedziałam, nie należy ich zbyt długo smażyć. A te małe krewetki to chyba do Coctaili tylko się daje. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Scampi. 07.06.08, 11:01 Przepis Aniiewy jest klasyczny i ciekawy , sprobuje Junior obiecal mi tempure , podziele sie wrazeniami < biedne dziecko uwielbia owoce morza ale ma totalna alergie tym bardziej Go podziwiam ze mi chce zrobic przyjemnosc choc sam nie tknie swojego dziela ... > Kran Odpowiedz Link
buka007 Re: Scampi. 08.06.08, 13:40 scampi za dlugo smazone robią się gumowate, ja wrzucam je na gorącą oliwe z solą i czosnkiem, ciach - ciach, pomerdam na patelni i juz. skrapiam sokiem z cytryny, do tego bagietka do maczania w oliwie ze smazenia, mniam, takie lubie najbardziej!! ) Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Scampi. 08.06.08, 15:33 buka007 napisała: > scampi za dlugo smazone robią się gumowate, Zgadzam sie Moj opis naprawde dluzej sie pisze niz przyrzadza te krewetki Bo to w zasadzie nastepuje jedno po drugim, krewetkii, czosnek, chwilka, zaraz pomidorki, chwilka i smietana No i moze jedynie z ta smietana chwile dluzej, ale wydaje mi sie ze tu juz krewetki sie nie smaza, co najwyzej smak oddaja/dusza sie Cala robota moze na 5-7 min Ania Odpowiedz Link
buka007 Re: Scampi. 08.06.08, 13:42 info-tw napisała: > A te małe krewetki to chyba do Coctaili tylko się daje. ja te małe tez smaze, dodaje do sałatek albo do pizzy frutti di mare Odpowiedz Link
makowiec3 Re: Scampi. 08.06.08, 22:32 Witam! Tak się zastanawiam dlaczego "scampi" przyrządza się z śmietaną? Oryginalny przepis na krewetki scampi pobrałam z www.foodnetwork.com ponieważ kiedykolwiek zamawiałam w restauracji lub sama gotowałam to zawsze są te same składniki i technika gotowania. 0.5 kg krewetki,obrane,umyte i podsuszone, dodać sól i pieprz do smaku. 2 Łyżki stołowe oliwa z oliwek 1/4 szkl. masło 2 ząbki czosnku bardo drobne pokrojone 0,5 szkl. białe wino 1,4 szkl. sok z cytryn 1/4 łyżeczki sól 1/2 łyżeczki świeżo zmielony pieprz 3-4 Łyżki grubo posiekana natka pietruszki 400gr makaron Linguini Gotuje makaron zgodnie z instrukcji na opakowaniu- a la dente. W głębokiej patelni rozgrzewam 2 Ł. oliwy+ 2Ł. masła. Dodaje krewetki i mieszając gotuje TYLKO 2 minuty. Dodaje czosnku i gotuje 30 sekund. Dodaje wino,sok z cytryn i 2 Ł. masła.Gotuje 2 minuty, dodaje sól i pieprz.Dodaje Linguini i bardzo dobrze wymieszam wszystko razem.Odstawiam gotowe danie z ognia i posypuje natką pietruszki.Tuż przed podaniem na stół jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszamPodaje gorące. Bardzo proste danie i wymaga tylko 5 minut gotowania ale za to palce lizać Link do oryginalnym przepisem poniżej: www.foodnetwork.com/food/recipes/recipe/0,,FOOD_9936_31049,00.html Smacznego i pozdrawiam! Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Scampi. 09.06.08, 14:32 makowiec3 napisał: > Witam! > Tak się zastanawiam dlaczego "scampi" przyrządza się z śmietaną? Ja nie twierdze ze sie tak przyrzadza, tylko ze ja tak przyrzadzam Bo mi sos smietanowy (lub smietanowo-serowy) bardzo jakos do makaronu pasuje Tylko dlatego Ale chetnie wyprobuje przepis podany przez Ciebie, bo brzmi zachecajaco No i nie zawsze ma sie ochote na sosy smietanowe Ania Odpowiedz Link
makowiec3 Re: Scampi. 09.06.08, 22:21 Fajnie to brzmi, chętnie spróbuje twój przepis z śmietaną. Pozdrawiam aniaiewa napisała: > makowiec3 napisał: > > > Witam! > > Tak się zastanawiam dlaczego "scampi" przyrządza się z śmietaną? > > Ja nie twierdze ze sie tak przyrzadza, tylko ze ja tak przyrzadzam > Bo mi sos smietanowy (lub smietanowo-serowy) bardzo jakos do makaronu pasuje > Tylko dlatego > Ale chetnie wyprobuje przepis podany przez Ciebie, bo brzmi zachecajaco No i ni > e > zawsze ma sie ochote na sosy smietanowe > Ania > Odpowiedz Link
pasqoodnikowo Re: Scampi. 30.06.08, 12:51 Anuś, nie znałam Cię od tej strony W tym przypadku jesteśmy totalnym przeciwieństwem - małe mogę ruszyć w makaronie czy pizzy, duże ostatecznie toleruję jedynie w sushi, gdy już nie widać, że wyglądały jak pędraki. buziam Odpowiedz Link
buka007 Re: Scampi. 28.06.08, 17:46 dzisiaj scampi po thailandzku przepis nieortodoksyjny! rozgrzac olej (w woku, patelni, gdzie kto lubi), wrzucic warzywa (jakie kto lubi, ja miałam bambusa, papryke, kalafiora, groszek, pod ręką) czerwoną pastę curry zmieszać z mleczkiem kokosowym, wlac do warzyw, dodac scampi, zagotowac (ja mialam mrozone, to ok. 3 min), podawac z ryzem jasminowym. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Scampi. 29.06.08, 08:13 Brzmi swietnie , zrobie jutro Ja kupuje mrozone warywa do woka, same warzywa bez zadnych dodatkow, sa o nazwie wietnamskie , tajskie , klasyczne. Do tej pory dodawalam do tych warzyw poledwice wieprzowa lub kurczaka , na scampi nie wpadlam Odpowiedz Link
info-tw Re: Scampi. 02.07.08, 13:53 powiem szczerze, że zrobiłabym dziś, mam wszystkie składniki poza mleczkiem kokosowym i nawet nie wiem jaki ma smak Odpowiedz Link
buka007 Re: Scampi. 02.07.08, 17:42 a masz wiorki kokosowe? mozna ugotowac w mleku, taki ersatz Odpowiedz Link
info-tw Re: Scampi. 02.07.08, 18:31 Też nie mam ale już zrobiłam coś innego jak kupię mleczko kokosowe, wypróbuje Twój przepis na pewno Odpowiedz Link
info-tw Przesmaczne 06.07.08, 20:39 buka007 cudowne, niebo w gębie, i właśnie to mleko kokosowe dodaje najlepszego smaku, pasty curry nie miałam ale przepis na pastę znalazłam i jakoś połączyłam odpowiednie składniki. Mniam. Polecam. Odpowiedz Link
buka007 Re: Przesmaczne 22.07.08, 12:03 info, bardzo sie ciesze, ze smakowalo ) ja tez to uwielbiam) Odpowiedz Link
buka007 Re: Scampi. 02.07.08, 20:13 tutaj fajny przepis z galerii potraw: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,81643396,81645426.html smakowicie wygląda, az slinka leci! ) Odpowiedz Link