Dodaj do ulubionych

Wytrawna tarta "albocus" help:PPP

03.07.08, 19:25
Mamy fest w szkole.Mam przygotowac ciasto-tym razem wytrawne.Myslalam o tym
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,78574770,78574770.html
robilam-pyyychasmileMyslalam o placku lotarynskim-robilam klapa-zakalec..sad
Prosze o jakis prosty lopatologiczny przepis dla Fetti hehesmile
Wiem wiem-Galeria sie klania big_grin Ale moze jeszcze jakis pomysl?smile
Obserwuj wątek
    • an20 Re: Wytrawna tarta "albocus" help:PPP 03.07.08, 21:34
      Nie wiem czy pomoge, ale z tej strony robilam 3 quiche i mi smakowaly smile
      kuchnia.now.pl/przepis.php?NUMER=5592
      kuchnia.now.pl/przepis.php?NUMER=5586
      kuchnia.now.pl/przepis.php?NUMER=5591
      • fettinia Re: Wytrawna tarta "albocus" help:PPP 03.07.08, 21:40
        Ten cebulowy i serowy bedzie okismileTym bardziej,ze na podpieczony spod nadzienie
        sie dajesmileDziekismile
    • mysiulek08 Re: Wytrawna tarta "albocus" help:PPP 04.07.08, 00:56
      Jak mi bol lba troche odpusci (kilka godzin w centrum, brr)to wklepie klika tartowych nadzien.
      Ciasto do wytrawnych zawsze robie takie-
      maka, maslo, woda i odrobina oleju, do latarynskiego placka tez. Zakalec sie nie robi smile Warunek: moccnooo goracyyyy piekarnik
      • mysiulek08 Re: Wytrawna tarta "albocus" help:PPP 04.07.08, 03:40
        Ciasto jak widze jest takie samo jak w linkach, z tym, ze oliwe daje do ciasta a nie smaruje blaszki smile

Zalewa do tart tez w sumie podobna:

4-jajek, pol filizanki smietany (mam tylko kremowke do dyspozycji), lyzka semoliny. Do tego przyprawy w zaleznosci od smaku i fantazji, najczesciej kolorowe pieprze, ziola prowansalskie i jak mam to swiezy rozmaryn, tymianek itp. Ser oczywiscie musowo i tez w zaleznosci od glownego skladnika nadzienia moze byc edamski, grojer, gouda, plesniowy, camembert itp. W przypadku serowej kilka serow oczywiscie.

Nadzienia:

-szpinakowe
        Szpinak obrac z lodyzek, pokroic dosc grubo, na patelni rozgrzac maslo, wczucic dwa wycisnete zabki czosnku, jak czosnek sie chwile posmazy wrzucic szpinak, dodac kilka lyzek smietany, pieprz, galke muszkatolowa. Chwile poddusic. Przestygniete wylozyc na ciasto (moze byc podpieczone. Zalac zalewa z roztrzepanych jajek, smietany, semoliny, przypraw i sera plesniowego.

- brokulowe
        rozyczki brokulow ugotowac al dente w osolonej wodzie, jeszcze je troche rozdrobnic, poddusci na oliwie z czosnkiem i dalej jak wyzej.

- pieczarkowe lub grzybowe (np kurki) ja bidus grzybowy jestem wiec tylko pieczarki lub boczniaki.
        Grzyby, umyc, oczyscic, pokroic na kawalki. Na masle poddusic mala drobno pokrojona cebulke, wrzucic grzyby, sypnac majeranku i pieprzu. Grzyby musza puscic sok i odparowac. Dalej jak wyzej ale bez sera plesniowego tylko zolty z camembertem.

- cebulowe

cebule pokroic w talarki, poddusic na oliwie, dodac swiezy tymianek (suszony tez moze byc), ziola prowansalskie, pieprz. Dusic kilka minut by cebula zmiekla.

Ciasto podpiec, wylozc mase cebulowa, na wierzchu ulozyc filety z anchois i oliwki (dodatki nie musowe), skropic oliwa i piec w bardzo goracym piekarniku. Tu juz bez zalewy jajeczno-smietanowej

W ten desen robisz takie tarty jakie Ci dusza podpowie smile

Moge jeszcze polecic placek pizzopodobny :

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57214718,57214718.html
        ta pizza nie pizza z pieczarkami.
        • fettinia Re: Wytrawna tarta "albocus" help:PPP 04.07.08, 08:41
          Dziekuje-powoli zaczyna mi sie rozjasniacsmile
          Cos z tego wykombinujesmile
          • mysiulek08 Re: Wytrawna tarta "albocus" help:PPP 04.07.08, 12:12
            smile Bo widzisz, tarta francuska to takie cus jak nie przymierzajac pizza, wszystko wytrzyma tongue_outPP
            A i calkiem dore danko dla gosci, nawet tych niespodziewanych, ciasto mozesz zamrozic, potem nie ma potrzeby czekania az sie rozmrozi, tylko scierasz na blaszke i uklepujesz rekoma, wrzucasz to co masz w lodowce i juz. Do tego oczywiscie wino ( a to przeca zawsze mamy w domu tongue_outPP) i micha salaty (musowo)

P.s.
            Zabije tego kota! Znow mnie obudzila przed szosta!

Z nadzieniami mozesz kombinowac, mnie np neci ta z ziemiakami Kurki. Farsze wcale nie musza byc monotematyczne. Pieczarki z cebula i szynka, szparagi z szynka, nadzienie ruskie, kulebiako wemiesne w wariacjach roznych, podduszone warzywa wszelakie, mam nawet na tarte na zimno z tunczykiem (osobiscie mi nie smakuje, choc rybiarz jestem).
            Najczesciej robie szpinakowa, pieczarkowa/boczniakowa i serowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka