joanna784 20.12.08, 09:59 widzę że bigosiki już sie pichcą u niektórych. kiedy czas na mięsa, rybki, wypieki itd? w tym roku mam totalną głupawkę, goście zjechali i takiego zamieszania dawno nie miałam. jakiegoś planu potrzebuję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 11:03 Dobrze,ale podaj jakie masz menuWiele potraw mozna zrobic wczesniej Odpowiedz Link
aniaiewa Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 11:25 Ja dzis dopiero startuje Wieczorem nastawie grzyby, od jutra gotuje kapuste z grzybami (zeby tez kilka dni sie robila) W pn. sledzie w oleju z cebulka, pasztet, natre schab i boczek, namocze grzyby na farsz do uszek We wt. pieke miesa, robie sernik i karpia w galarecie, farsz grzybowy, salatka jarzynowa, makowki Nastawie buraki na barszcz W Wigilie doprawiam juz tylko barszcz, smaze ryby, pure ziemniaczane, lepimy wspolnie uszka, robie "szybkie" paszteciki z kapusta i grzybami z ciasta francuskiego W Wigilie tez ubieramy choinke, wiec jak znam zycie, do kolacji wigilijnej siade skonana ale szczesliwa I swietowanie bedzie mozna zaczac A. Odpowiedz Link
lunaa7 Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 11:50 U nas choinka w niedziele zostala ubrana,dzis chce uszka zrobic i zamrozic,a reszte jakos w poniedzialek i wtorek Odpowiedz Link
julsza Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 12:19 u nas podzial rol na 2-3 kuchnie, specjalizacje przypisane od jakiegos czasu - ja piernik i bigos. Odpowiedz Link
lunaa7 Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 12:44 kurcze....to niewiele.........ja musze przygotowac :barszczyk,uszka,karpiki (smazone i w galarecie),kompot z suszu,sledzie i na swieta dziczyzne plus kluski i kapuste Odpowiedz Link
julsza Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 15:09 lunaa7 napisała: > kurcze....to niewiele......... bo w sumie jest nas niewiele i co roku wychodzi nam, ze malo jemy Odpowiedz Link
czekolada72 Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 14:17 uszka - w lopdowce barszcz - zakiszony (Mała) dzis planuje - kapuste, piernik, pierniczki, ciasteczka, miesza na pasztet pon-wt : dokanczam pasztet, sledzie, kutia, kompot, pstrag w galarecie, paszteciki francuskie do barszczu, czerwona kapusta z fasolka, kapusta z grzybami, makowiec i moze uda sie keks jeszcze? no i sałatka? Od reszty umywam rece Odpowiedz Link
cieplajaknoc Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 16:30 Wczoraj zrobiłam ciasteczka, choinki piernikowe są też upieczone, pierogi i uszka w zamrażarce Dziś nasmarowałam mięsa, za chwilę czyszczę karpie. Aha...... przedwczoraj zrobiłam śledzie po wileńsku Odpowiedz Link
czekolada72 Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 21.12.08, 19:43 kapuste podgotowana piernik zrobiony , nawet 2 pierniczki - produkuje dziecko, 2 wersje pasztet - w 2 wersjach zropbiony Odpowiedz Link
kingaolsz Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 16:39 Ja bigos zrobilam w zeszly wtorek i zamrozilam, podsmazylam pieczarki i zamrozilam ( z nich robie "paszteciki" z ciasta francuskiego). Na wtorek zostal mi sernik, salatki warzywne i tyle. Ale nas malutko bedzie, wiec i nie za duzo robie. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 20:55 Pierniczki zostaly pozarte, wiec musze piec nowa porcje. Dzisiaj byly w planie tez uszka, ale impreza gosciowa skonczyla sie o trzeciej nad ranem, Kicia postanowila zrobic pobudke o 5.20 i szajbowala do siodmej. Chwile temu wrocilam z "miasta", tlum, korki i w ogole sajgon. Migrena na calej linii, to nie wiem co dam rade zrobic. W kazdym razie, dzisiaj namocze grzyby na uszka i ewentualnie przygotuje ciasto na pierniczki. Jutro bedzie lepienie uszek i pieczenie pierniczkow. W poniedzialek przygotuje mak na makowiec i do kutii, ugotuje buraki do barszczu. We wtorek jak uda sie kupic sledzie lub cos co je przypomina to bede uzdatniac do dalszej obrobki, namocze duze kawalki grzybow na zupe i do panierowania, upieke makowiec, ugotuje pszenice (tutaj jest juz spreparowana i gotowanie krotko trwa), zrobie kutie. A w srode odmroze lososia, ugotuje barszcz i grzybowa, polukruje makowiec, zrobie sledzie lub cos podobnego, ugotuje ziemniaki w lupinach, upieke lososia i chyba wsio bedzie. W tzw miedzyczasie upieke chleb, ten bez zagniatania We czwartek bedziem dojadac wigilie a w piatek to juz normalny dzien bedzie Odpowiedz Link
fettinia Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 21:05 W naszej puszce na pierniczki tez prawie dno widac ale nie bede juz dorabiac-na Wigilie wystarczyJutro bede lepic ruskie i z kapusta.Kapuche z grzybami,barszcz i grzybowa zrobie we wtorek.W Wigilie tylko szybkie paszteciki,makowki i ryby.A sernik zawsze pieke w Wigilie wieczorem-24 musza wystarczyc pierniki,makowki,mandarynki i orzechy ps-tak mi zal wszystkich,dla ktorych 26 to normalny dzien pracy Odpowiedz Link
cieplajaknoc Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 21:08 a ja swoje ciasteczka schowałam głęboko Odpowiedz Link
julsza Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 23:10 cieplajaknoc napisała: > a ja swoje ciasteczka schowałam głęboko a to male z makiem to co? Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 22:28 Starszy ma wolny piatek, wiec beda dwa dni swiat i wolna sobota i niedziela. Gdyby nie tlumy ludziskow wszedzie, to z checia bysmy gdzies wybyli. Odpowiedz Link
julsza Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 23:09 mysiulek08 napisała: > Chw > ile temu wrocilam z "miasta", tlum, korki i w ogole sajgon. tu tez sajgon od kilku dni - dlatego heroicznie wstalam dzis o 6 i o 7 bylam w markecie, gdzie spotkalam kilku takich wariatow jak ja. ale za to jak bajkowo robilo sie zakupy... Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 23:15 Totez ostatnie zakupy zaplanowalam sobie na wtorkowy ranek W poniedzialek nie ruszam sie domu. Odpowiedz Link
sylwia1607 Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 22:16 Ja bigos mam juz gotowy, zamrozilam, ale to na 1 dzien Swiat. Wigilia jest u tesciowej, bedzie duzo osob, wiec kazdy dostal "plan"i robi to co mu najlepiej wychodzi. Ja bede we wtorek robic pierogi z kapusta i grzybami, barszcz, salatke jarzynowa-maz kroi ja doprawiam, sernik i makowiec. Odpowiedz Link
kingaolsz Re: kiedy zaczynacie szykować świąteczne dania? 20.12.08, 22:25 Fetti, a masz jakiegos linka do tych makowek? bo straszniem ciekawa i moze bym tez cos takiego popelnila? Odpowiedz Link
fettinia makowki:) 20.12.08, 22:31 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=87634917&a=87645090 Odpowiedz Link