malgosiach.2 22.06.09, 17:55 Witam W moim pierwszym poście na tym forum proszę o radę...co zrobić aby rolada biszkoptowa nie pękała? No nie umiem zrobić i tyle Dzisiaj zrobiłam poraz kolejny i jak zwykle...przy zwijaniu...pękła Jakieś złote rady? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: rolada - ratunku!!!!!!! 22.06.09, 18:09 ja ci kochana nie pomoge..do pieczenia to dwie lewe lapy...moze w folie owinac?pewnie za chwile pojawi sie jakas mistrzyni ciastowa to cie poratuje Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: rolada - ratunku!!!!!!! 22.06.09, 18:42 podaj przepis wg ktorego robisz i szczegoly, wielkosc blaszki, sposob zawijania, jakie grube ciasto Ci wchodzi, itp Odpowiedz Link
julsza Re: rolada - ratunku!!!!!!! 22.06.09, 19:40 dzisiaj na blogu Liski czytalam o roladzie - moze to Ci pomoze: whiteplate.blogspot.com/2009/06/rolada-krem-z-mascarpone-i-truskawki.html Odpowiedz Link
sylwia1607 Re: rolada - ratunku!!!!!!! 23.06.09, 12:22 Ja robie tak: Biszkopt: 4 zoltka 4 bialka 80g maki 20g skrobii ziemniaczanej 80g cukru Wlaczyc piekarnik na temperature 220°C. Bialka ubic na sztywna piane, powoli sypac cukier caly czas ubijajac az masa bedzie lsniaca. Dodac zoltka i doslownie dwie sekundy ubic mikserem, tak aby tylko wmieszaly sie w bialka. Na koniec sypac przez sito make wymieszana ze skrobia i bardzo delikatnie wmieszac, najlepiej trzepaczka. Nastepnie przelozyc na wysmarowany tluszczem papier do pieczenia o wymiarach mniej- wiecej na 30x40cm, wyrownac. Ja posiadam taka folie do pieczenia wielokrotnego uzytku, ktorej nie musze niczym smarowac i nic nie przywiera, pieke na niej bulki, ciastka, biszkopty etc. Biszkopt polozyc na blache i wlozyc do pieca. Piec 8-10 minut. W tym czasie przygotowac: Czysta sciereczke zwilzyc (spryskiwaczem do kwiatow) woda i polozyc na blat. Biszkopt wyjac z blachy i razem z papierem polozyc na wilgotna sciereczke, przykryc jej druga polowa i pozostawic do ostygniecia, trwa to okolo 15minut. Przez zwilzenie sciereczki biszkopt wystygnie powoli i bedzie latwo sie zwijal i nie popeka. Odpowiedz Link
momas Re: rolada - ratunku!!!!!!! 23.06.09, 13:02 do pwnego momentu jak Sylwia, ale sciereczke czysta posypuje cukrem kryształem. dosyc równomiernie. ana to klade biszkopt papierem do góry i odrywając papier - zwijam rolade w ściereczke... Na gorąco. I pozostawiam do wystygnięcia. aha biszkopt nie moze byc zbyt gruby Odpowiedz Link
czekolada72 Re: rolada - rPoddaję sie :( 07.12.13, 14:39 momas napisała: > do pwnego momentu jak Sylwia, ale > sciereczke czysta posypuje cukrem kryształem. dosyc równomiernie. > ana to klade biszkopt papierem do góry i odrywając papier - zwijam > rolade w ściereczke... > Na gorąco. > I pozostawiam do wystygnięcia. > aha biszkopt nie moze byc zbyt gruby > Zrobołam tak samo i juz w trakcie zwijania - ciasto peklo na 3 MYSLALAM< ZE MOZE TYM RAZEM SIE UDA Poddaje sie, bo ile razy mozna znosic porazki..... Odpowiedz Link
malgosiach.2 Re: rolada - ratunku!!!!!!! 23.06.09, 13:20 Sylwia, ja robię właśnie tak jak Ty...jedyna róznica to ta, ze ja zwijam biszkopt na gorąco, a ty widzę czekasz aż ostygnie.... Ja to już wypróbowałam bardzo rózne przepisy i metody i zawsze to samo zawsze gdzieś pęka dzięki dziewczyny będę próbować aż do skutku! Odpowiedz Link
sylwia1607 Re: rolada - ratunku!!!!!!! 23.06.09, 14:46 Sprobuj wg tego przepisu, latwy i wychodzi, zawsze. Wlasnie jak ostygnie owiniety w wilgotnej sciereczce jest gietki i nie lamie sie. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: rolada - ratunku!!!!!!! 23.06.09, 20:20 Generalnie dziewczyny wszystko juz powiedzialy Ciasto musi byc cienkie i nie przepieczone. Raz tylko zrobilam sposobem Momas i scierke mialam o wyrzucenia Teraz stosuje lekko wilgotny papier, smaruje jeszcze ciepla dzemem (z kremami nie lubie) i ciepla zawijam. Nie peka. Odpowiedz Link
pamtaa Re: rolada - ratunku!!!!!!! 24.06.09, 19:57 Ja nie dodaję proszku do pieczenia. Tylko jajka, cukier puder, mąka tortowa i mąka ziemniaczana. Smaruję zimny bitą śmietaną i dodaje owoce a jak nie mam owoców to dżem. Odpowiedz Link
daxter Re: rolada - ratunku!!!!!!! 02.02.14, 18:02 Ja upieczone na słomkowo ciasto z papierem kłade na mokra wilgotna scierke kuchenną zaczyna toto parować,lekko ma ostygnąć. Następna scierka kuchenna suchą posypuję cukrem kłade na to lekko przestudzone ciasto i zwijam rulon studzę ,rozwijam i kłade nadzienie i zwijam z powrotem . Odpowiedz Link
olagrayn Ja dodaję 08.02.14, 20:20 Ja dodaję albo śmietanę 36% łyżkę na małą, ale taką solidną, albo 2 łyżki oliwy, albo 1/8 kostki masła, wtedy jest elastyczna przy zwijaniu. Odpowiedz Link