shachar 08.12.12, 14:24 A byleś ty już Jasiek w Istambule? Miałeś być.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shachar Re: Zasady podróżowania 08.12.12, 14:27 a jak jedziesz gdzieś, to wykupujesz wszystko na raz, czy zdajesz się na los? Zady i walety obu rozwiazań subiektywne proszę zapodac Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Zasady podróżowania 17.12.12, 13:31 Do Istanbulu sie jednak na wiosne pakuje. Ja to w zasadzie wykupuje jedynie bilet samolotowy w obie strony i co drugi nocleg, pozostale dni w zaleznosci od nastroju i spontanicznosci pobytu. Przykladowo jadac wynajetym samochodem zachialo mi sie wtakiej Portugalii spac nad oceanem upajajac sie winem do snu, wiec idealnie sie zlozylo ze nie mialem wykupionego hotelu. Z mojej obecnej perspektywy sensownie jest obmyslic sobie pewne szczegoly. Zamias jechac samochodem z Barcelony do Madrytu (z postojami w Pirenejach i okolicznych wioskach w tym jednym kierunku) i nazat, moglem zdac bryke w Madrycie i wynajac ja 3 dni pozniej ponownie, albo zwyczajnie wsiasc do pociagu zamiast bulic za parking po 60 euro dziennie. Nie spodziewalem sie tak kosmicznych oplat. Do Istanbulu bede jechac tak: Lot do Sofii, natstepnie ze stolicy bulgarskiej jedzie taki ciekawy ekspres podrozny do samego Istanbulu, jakies 15 godzin, licze ze beda tam rozne atrakcje i interakcje z pasazerami, moze byc ciekawie, w tym i widoki za oknem ;')) W Turcji pokrece sie w pieknym miescie dni kilka i zapewne wynajeta bryczka wyskocze do kilku dzikich zakatkow wartych obejrzenia, jak czasu starczy (ale to juz bylby spontaniczny element, jedynie sprawdze za wczasu gdzie i za ile, aby miec rozeznanie). Odpowiedz Link
shachar Re: Zasady podróżowania 17.12.12, 15:14 No wlasnie, wyklarowalo mi sie nareszcie w glowie, co to sa fajne wakacje dla mnie. Zastanawialam sie co i dlaczego w niektorych mi nie pasuje, i doszlam do wniosku, ze to ten wykupiony na caly pobyt hotel. A jak jeszcze na dodatek z wyzywieniem, to juz kompletna porazka Gdzie by to nie bylo, to jest po prostu nudne siedziec w jednym miejscu. Zdecydowanie preferuje wycieczki objazdowe. Zauwazylam tez, ze z hotelami nie jest tak zle, na ogol pokoje sa w calkiem przyzwoitych miejscach i to tansze niz internet sugeruje. Wypozyczanie samochodu to troche gra dla wtajemniczonych, chodzi o ubezpieczenie. Na midwescie zaplacilismy 4x wiecej przy zdawaniu samochodu nizby to wynikalo z rezerwacji, z powodu braku wiedzy podstawowej,ze sie jeszcze przed wyjazdem doplaca troche do juz istniejacego ubezpieczenia kierowcy, zamiast bulic wszystko od nowa , a w Grecji tez byla afera, bo samochod wjechal na nas stojacych na polnej drozce, a ze mielismy ubezpieczony pojazd wynajety, to policjant napisal w raporcie ze to my na Greka najechalismy! , co sie okazalo dopiero po naszym wyjezdzie, jak wypozyczalnia skasowala nas na karcie kredytowej. ale warto bylo, nigdy, przenigdy siedzac w hotelu nie zobaczy sie tego co przez okienko samochodowe, naprawde zapierajace dech w piersiach widoki. Na Krecie mialam jeszcze szyberdach, wiec sie wystawilam do polowy na zewnatrz i tak podrozowalam. Nic tego nie przebije. a z tym pociagiem to fantastyczny pomysl. Czy to Orientexpress jest? Sprawdzilam od razu pociagi do Kalifornii, 3 dni i tyle, ile za samolot. Odpowiedz Link
shachar Re: Zasady podróżowania 17.12.12, 15:40 Zalozylam ten watek pod wplywem pewnej historyjki w tv o tym, ze sa tacy sportowcy, ktorzy czatuja przy komputerze na okazje pojawiajace sie na kilka minut, albo na pomylke linii lotniczej, ktora tez bylaby skorygowana po paru minutach, ale oni kuz kupili bilet za np 5 dolarow.A jeszcze inni leca z punktu A do B z siedmioma przesiadkami aby natluc 'mil' na karcie kredytowej i miec je potem na darmowe polaczenia. troche za skomplikowane dla mnie. Odpowiedz Link
shachar Re: Zasady podróżowania 17.12.12, 15:53 video.today.msnbc.msn.com/today/50024275/#50024275 Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Zasady podróżowania 20.12.12, 11:21 Dziekuje za takie meczace skrzywienie psychiczne zrerajace mi czas wolny i to tylko po to abym stracil go jeszcze wiecej na wyczerpujace przeloty albo pozornie tansze wakacje (ile tak trzeba sie kisic przed kompem ? tydzien, dwa ?). ps. to bylo odnosnie tych czyhajacych na 'okazje' netowe. Odpowiedz Link
shachar Re: Zasady podróżowania 20.12.12, 22:55 to jest zabawa dla ludzi nie majacych nic lepszego do roboty, fakt. Ale mam tu na miejscu znajomego znajomego, ktory, wiedzac ze ma wakacje w okreslonych teminach , wykupuje bilety i inne deale z prawie rocznym wyprzedzeniem, tanie jak barszcz . Ale w sumie po co ja to pisze , fuck it, nigdy sie nie dowiem, kiedy mam wakacje. teraz tak sie zastanawiam jakei znalezc modus operandi jesli chodzi o znalezienie sie w obcym miejscu. Bo to co robia np turysci w Ny wydaje mi sie bez sensu. Wsiadaja do autobusu i jezdza od punktu do punktu ale to nie jest nowy Jork. Znaczy sie jest, ale nie o to w tym wszystkim chodzi. moze trzeba pierwszego wieczoru pojsc do baru i zlapac tubylca, albo, dla chlopakow, dziewczyne lokalna i fajna?? Odpowiedz Link