Dodaj do ulubionych

Artykuł 5.

26.03.22, 15:26
Nato obraduje, Biden jeździ po Europie. Przedwczoraj zapewnił, że atak niekonwencjonalny na Ukrainie, taktyczny atom, broń biologiczna lub chemiczna, spotka się z odpowiednią reakcja NATO, że to będzie ta granicą, czerwona linia, po przekroczeniu której NATO zaangazuje się na Ukrainie wprost, chyva. Dziś z kolei, jak czytam, jako święty określił artykuł 5, tj atak na któreś z państw członkowskich NATO, spowoduje reakcje ze strony reszty.
Nie zapominajmy, że Putin zapowiedział użycie broni nuklearnej w przypadku 'egzystencjalnego' zagrożenia dla Rosji. Możemy również założyć, że z powodu większych sukcesów militarnych na Ukrainie, będzie skłonny użyć broni abc na jej terytorium. Na co kraje nato miałyby odpowiedzieć akcja militarna, co zaś spowodowałoby u putina poczucie zagrożenia egzystencjalnego, tym samym popychajac go do atomowej wojny z państwami NATO. Taka wojna równać się będzie destrukcji życia na tej planecie.

I teraz nie wiem, czy to ze strony bidena werbalna jedynie zagrywka, mająca na celu zasianie fermentu wokół putina, czy zupełnie realistyczne zapowiedzi. Jak uważacie?
I czy uważacie, że warto poświęcić Ziemię w imię solidarności z Ukraina? Albo z np Polska?

Ja uważam, że w wojnie nuklearnej nie ma zwycięzców i biorąc to pod uwagę, należy szukać innych rozwiązań.
Obserwuj wątek
    • rzeka.suf Re: Artykuł 5. 26.03.22, 15:36
      Jeszcze może załóżmy, dla mniej emocjonalnego podejścia, że to Italia np postanowi militarnie odpowiedzieć na ewentualny atak chemiczny Rosji na Ukrainę. I że to w Rzym uderzy pierwszy atom.

Dodam, że zadziwia mnie entuzjazm wobec takich rozwiązań, zestawiony z opieszaloscia w zakresie nakładania i egzekwowania sankcji. To skłania mnie to wniosku, że ta gotowość do wojny atomowej to jakieś ponure żarty, gra w cykora.
      • krytyk2 Re: Artykuł 5. 26.03.22, 19:28
        Niestety, odbiór agresywności Putina,jego intensywność, jest funkcją odległości od granic Rosji.Najadekwatniej czują je państwa frontowe, najsłabiej -przypuszczalnie -Portugalia,Hiszpania
    • krytyk2 Re: Artykuł 5. 26.03.22, 16:23
      Z tej wypowiedzi Bidena nie wynika,że NATO zaangażuje się bezpośrednio w walkę z Rosją.Wynika tylko , że NATO "odpowie" .
      Tym co mi się podoba w Bidenie jest właśnie jego narracja-spokojna, pozornie nieemocjonalna,pozornie kwietystyczna.Wydaje się,że jego (starcze) warunki krasomówcze prowadzą wiele osób do błędnych wniosków,że oto mamy do czynienia z kimś ,kto nie wie co się wokół niego dzieje i że nie ma już sił ,żeby podjąć najmniejsze działanie.Mam czasem wrażenie,ze jego wypowiedzi są całkiem wyprane z treści i tautologiczne.Ale potem okazuje się,że każde słowo ma sens i za chwilę przekłada się na konkretne działania praktyczne wielkiej skali.Z łatwością przechodzi też tematycznie od problemów ogólnoludzkich i światowych do tematu przyziemnych problemów jednostek.Stary wyjadacz i jeszcze niejedną decyzją zaskoczy.
      • krytyk2 Re: Artykuł 5. 26.03.22, 19:30
        Ależ dzisiaj miał piękne przemówienie na pl Zamkowym w Warszawie!!!Zadal kłam temu co napisałem wcześniej o jego narracji i sposobie mówienia!
        • shachar Re: Artykuł 5. 26.03.22, 22:03
          Nie słuchałam tego przemówienia, ale jeszcze posłucham. To dobrze, że Biden zapewnił, że USA będzie stać za Europą. Dzięki bogu ten zjeb trump nie jest u władzy, bo to byłaby kicha dla Europy. Ale... mam nadzieję, że szeregowy czytelnik zdaje sobie sprawę, że USA to nie jest worek z pieniędzmi bez dna. Zwykły obywatel USA ma bardzo ograniczony dostęp do służby zdrowia, żeby USA mogły być potęgą militarną.
          • tomek_1_k Re: Artykuł 5. 26.03.22, 23:24
            Czy Trump był zjebem shachar .Bez przesady . Słowa prezydenta Joe Bidena w Warszawie o tym, że "on nie może pozostać przy władzy", nie były wezwaniem do zmiany reżimu w Rosji - przekazał dziennikarzom w sobotę wieczorem Biały Dom.Jeśli nie wiesz kto tu pisze.To mnie znasz z FP. Pozdrówka .
            • krytyk2 Re: Artykuł 5. 26.03.22, 23:34
              Nie był zjebem.On był tylko kabotynem,manipulantem ,kłamcą i glupkiem.Poza tym -obleśnym,niedojrzałym emocjonalnie psychopatą 😁
              • krytyk2 Re: Artykuł 5. 26.03.22, 23:39
                Świetnie się dogadywał z PiSem ,który mu dorównywał we wszystkich wymienionych cechach -w rozpisaniu na Kaletę, Ozdobę,Pawłowska, Wąsika,Piebiaka, i pozostałych kretynów i zdrajców interesu polskiego
      • rzeka.suf Re: Artykuł 5. 27.03.22, 06:58
        Volodymyr Zelensky in his nightly address demanded Western nations provide Ukraine with more useful military hardware and asked whether they were afraid of Moscow.

Several countries have promised to supply more anti-armour and anti-aircraft missiles as well as small arms but the Ukrainian president said Kyiv needed tanks, planes and anti-ship systems.

“That is what our partners have, that is what is just gathering dust there. This is all for not only the freedom of Ukraine, but for the freedom of Europe,” he said in a late-night video address.

Ukraine needed just 1 per cent of Nato’s aircraft and 1 per cent of its tanks and would not ask for more, he said.
        • rzeka.suf Re: Artykuł 5. 27.03.22, 12:20
          Co wy na to?
          Chyba zdajemy sobie sprawę, jak moskwa zinterpretowalaby dostawę czołgów i samolotów bojowych Ukrainie.
          Czy mamy moralny obowiązek podjęcia ryzyka wpłatania się w wojnę, która byłaby wojna nuklearna?
          • krytyk2 Re: Artykuł 5. 27.03.22, 15:23
            On ma kilkoro dzieci/wnucząt i chyba nie sądzi,że zdążyłby je wszystkie umieścić w schronie przeciwatomowym..Poza tym -ile można siedzieć w takim schronie i potem wyjść na zewnątrz że skażeniem ,które skróciłoby ich życie do kilku miesięcy.Chyba że już nic się dla niego nie liczy.
            • elissa2 Re: Artykuł 5. 27.03.22, 18:25
              Ma 70 lat, jest psychicznie chory a i jakieś poważne problemy ze zdrowiem. Może i tak być, że nic się już dla niego nie liczy i ponieważ jest psychopatą to uważa, że "skoro ja muszę iść do ziemi, to i was wszystkich za sobą pociągnę"
              • krytyk2 Re: Artykuł 5. 27.03.22, 19:28
                Też ,niestety,tak uważam.Szanse widzę tu 50/50%
    • tom1ek_1 Re: Artykuł 5. 27.03.22, 10:36
      Nie będzie żadnej wojny ,a z Putinem trzeba żyć i brać poprawkę na prezydentów USA . Powiedział przy okazji, kiedy do Polski trafią te rakiety Patriot i Himars, które Polska zamówiła?
      A może powiedział, kiedy do polski przylecą te myśliwce F-35, cośmy je zamówili?
      Ostatnio minister Błaszczak zamówił 250 czołgów Abrams, zachwalali te Abramsy klakierzy w telewizji dzień i noc,
      widział ktoś jakiegoś polskiego Abramsa na wschód od Wisły?
      Ile z tym zamówionych Abramsów przyjechało do Polski?
      Coś mi się zdaje, że Biden przyjechał, pojechał, parę ładnych słówek powiedział i to na razie koniec.
      Czołgi i rakiety sami musimy sobie wyprodukować, bo w USA to dostaniemy najwyżej foldery i pocztówki,
      może kilka kalendarzy.
      PZDR.
      • rzeka.suf Re: Artykuł 5. 27.03.22, 12:17
        Masz na myśli, że trzeba poświęcić Ukrainę?
    • rzeka.suf Re: Artykuł 5. 03.04.22, 16:52
      wyborcza.pl/magazyn/7,124059,28288903,czy-zachod-znow-wybiera-hanbe.html#sortBy:Time-Desc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka